pączka usmażyłam złociste pączki z konfiturą z płatków róży. Przepis na nie znajdziecie w zeszłorocznym poście . To co się zmieniło to nadzienie- tym razem róża a nie śliwki z cynamonem, i tłuszcz do smażenia. Zniechęcona wonią rozgrzanego smalcu, użyłam oleju roślinnego. Własnoręcznie smażone pączki są dużo bardziej aromatyczne i na dodatek można je zjeść na ciepło- to dopiero rarytas! Chrupiąca
les mirabellesjakiś tydzień temu znalazłam pudełko pełne twardych jak kamień zeszłorocznych ciastek. Skoro tamte zostały, to po co się katować? Hm... choćby po to żeby w domu pachniało cały wieczór cynamonem. I powstała porcja cienkich pierniczków. Potem pomyślałam, że skoro jest ich niewiele, to może poszukam jeszcze czegoś ciekawego. Pomysłów pojawiło się więcej niż jeden i jakoś tak wyszło, że obecny
les mirabellesDżem robiłam kilka razy, a poniższa wersja jest według mnie najlepsza. Smacznego:). Składniki: pół większej dyni* cukier (dowolnie) 5 pomarańczy 1 cytryna po łyżeczce imbiru, cynamonu, kurkumy i gałki muszkatołowej 5-6 goździków * Jeśli chcesz otrzymać 6-8 małych słoików dżemu. Wykonanie: Obierz dynię, usuń środek i pestki. Pokrój w mniejsze kawałki, zasyp niewielką ilością cukru i odstaw
Qlinarnie i Qlinarniesłodki syrop * Możesz kupić gotowy produkt lub zrobić własną: obierz 2 jabłka, pokrój na małe kawałki, wrzuć do garnka, podlej kilkoma łyżkami wody i duś do miękkości. Dodaj odrobinę cynamonu, imbiru, soku z cytryny i słodzika. Dokładnie wymieszaj mąkę, mleko, sodę i sól na gładką masę. Na patelni rozgrzej olej i smaż małe placuszki (wychodzi 5-6). Podawaj
Qlinarnie i Qlinarniecukrowych/agawy/innego środka słodzącego 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki migdałów lub innych orzechów 3/4 szklanki pestek słonecznika lub dyni 3/4 szklanki sezamu po 1 łyżce cynamonu i imbiru (jeśli lubisz) 1/2 szklanki rodzynek 3/4 szklanki żurawiny Piekarnik rozgrzej do 180-190 °C . W małym rondelku podgrzej syrop. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (z wyjątkiem
Qlinarnie i Qlinarniekuchni Tanji Valko. Od siebie dodałam kardamon, goździki oraz miód. Składniki: olej sezamowy (lub inny) 100g basmati ½ filiżanki obranych migdałów ¾ filiżanki rodzynek (lub mniej) kilka goździ ków 1 łyżka cynamonu ¼ łyżeczki kardamonu miód do smaku Ugotuj ryż basmati, odcedź. Na suchej patelni podpraż migdały. Rodzynki zalej na 5 minut gorącą wodą, odcedź. W szerokim garnku rozgrzej olej i dodaj ryż
Qlinarnie i Qlinarniekalafiora, pomidorów i cebuli z olejem lnianym. Składniki: ryż brązowy i soczewica (czerwona, zielona lub brązowa, w dowolnych proporcjach) 1-2 cebule olej do smażenia sól, pieprz, szczypta cynamonu Ugotuj oddzielnie ryż i soczewicę. Drobno pokrój cebulę i podsmaż na oleju. Wszytko wymieszaj. Dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj. Możesz jeszcze wszystko podsmażyć na patelni. Trwa objazdowy festiwal o prawach człowieka
Qlinarnie i Qlinarniestartego imbiru-to wersja hard core; kto wrażliwy na pikantne smaki, lepiej zacząć od mniejszej dawki. Piłam regularnie w okresie październik-marzec. PS. Można dosłodzić syropem i dodać np. cynamonu i kardamonu. Czy taka czeka nas przyszłość? Czy jest możliwa miłość między człowiekiem a maszyną? A jeśli tak, to jak wygląda związek? No i jak umówić się na spotkanie
Qlinarnie i Qlinarniechrupiące. Można też tutaj skosztować syryjskich słodyczy – ale to już następnym razem… Rachunek dostajemy w skrzyneczce (ostatnie zdjęcie). 2. Kawa po syryjsku (wydaje mi się, że z kardamonem i cynamonem) – niebo w gębie. Te małe filiżanki, łyżeczki, wszystko sprawia, że inaczej smakuje. Bardzo aromatyczna. 3. Nieduża liczba pozycji w menu wg mnie świadczy na korzyść restauracji
Qlinarnie i Qlinarniegryczany wypiek w cieście (bardzo podobny do tego ). Pierogi z pokrzywą - byłyby lepsze, gdyby sos czosnkowy nie zabił całkowicie pozostałych smaków. Na deser - drożdżowy zawijaniec z jabłkami, cynamonem i rodzynkami - jedno z moich ulubionych połączeń. Oat fritters Let’s eat strawberries! They’re much richer in vitamin C than lemons and the contain lots of iron! And most
Qlinarnie i Qlinarniedużą łyżką ciasta. Na samą górę każdej mufinki kładę resztę czyli ok 1/4 startego parmezanu i piekę w piekarniku ok 20 minut w 200oC. Podałem z gruszką z cynamonem
Mechanik w kuchniObrane jabłka kroimy w plasterki, które układamy na pieczywie i skrapiamy je sokiem z cytryny. Następnie posypujemy jabłka cukrem różanym/muscovado/demerara. Można zamiast cukru różanego użyć wymienionych i np cynamonu. Pełna dowolność smaków. Zblendowane na piasek 50 g pieczywa mieszamy z łyżką cukru użytego do posypania jabłek i roztopionym masłem. Dokładnie mieszamy i posypujemy powstałą kruszonką jabłka. Wstawiamy do piekarnika
Malinowe Pocałunkiżurawiną to zastrzyk porannej energii oczywiście uzupełniony sokiem Tymbark. Na 2 porcje 4 jabłka 3/4 szklanka kaszki manny 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3/4 szklanki żurawiny szczypta cynamonu Jabłkom ściąć "czapeczki" i wydrążyć środki. Kaszkę ugotować z cukrem na mleku, dodać żurawinę i napełnić jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 15 minut
Jadło i czytadłoWczoraj po całym dniu w biegu miała mnie odwiedzić koleżanka, więc wypadało coś przygotować. Postawiłam na smaczną i błyskawiczną przekąskę - krajankę z ciasta francuskiego. Do tego gorąca czekolada z cynamonem i jesteśmy w raju. Przepis banalny, wykonanie zajmuje raptem 5 minut, później wystarczy pilnować piekarnika. Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - jajko - cukier Przygotowanie: Ciasto rozkładamy na stolnicy i tniemy
W poszukiwaniu inspiracji