się rewelacyjna herbata o której już pisałam tutaj , tutaj i tutaj , tym razem nadeszła chwila na przepyszną kawę . Zdecydowanie czuć wysoką jakość w tych cudownych, pachnących ziarenkach. Kawusię posypałam cynamonem i wiórkami czekolady. Mmm... cudowne popołudnie
Brzuszki Łakomczuszkilody, które swym smakiem przypominają to pyszne i aromatyczne ciasto. Składniki: 3 duże jabłka 2 gruszki 120ml jogurtu naturalnego typu greckiego (można zastąpić śmietaną) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu kilka kropli ekstraktu z wanilii (można pominąć) Przygotowanie: Owoce obieramy, kroimy na cząstki i zamrażamy. Zamrożone miksujemy
Ze smakiem i z pasjąpodwoić ilość wszystkich składników. Składniki na małą blaszkę (20cmx25cm): 2 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki cukru 2,5 łyżki kakao 1 łyżeczka sody przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 0,5 łyżeczki kardamonu 4 płaskie łyżki konfitury różanej 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko cukier puder do posypania konfitura do przełożenia
Ze smakiem i z pasjąwielkości: 250 g mąki 1 łyżka płynnego miodu 70 g cukru pudru 80 g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka mielonego kardamonu 0,5 łyżeczki mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej Na lukier: ok 1 szklanka cukru pudru (u mnie marki Kupiec) mały paseczek świeżego
Ze smakiem i z pasjąpieczenia 0,5 łyżeczki sody 1,5 łyżki kakao 120 ml oleju 150 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 80-100g kandyzowanej skórki pomarańczowej przyprawy: 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki kardamonu, po szczypcie anyżu i goździków cukier puder do posypania (u mnie Kupiec) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao
Ze smakiem i z pasjąmąki pszennej, 1 żółtko, szczypta soli, 4 łyżki oleju, woda Nadzienie: 1,5kg jabłek, 100g rodzynek, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki bułki tartej, łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z mąki, żółtka, soli, oleju zagnieć ciasto, dolewając wody ( około 180 ml ), tyle, żeby ciasto wyszło bardzo elastyczne. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, na oprószonej mąką ściereczce. Jabłka obierz
kolorowotorcikowokurczaka - garść sezamu - limonka - pomarańcza Marynata: - 3 cm korzeń imbiru - 2 łyżki miodu - skórka i sok z jednej pomarańczy - ząbek czosnku - łyżeczka sosu sojowego - szczypta cynamonu - szczypta kardamonu - pieprz - mielone nasiona kozieradki - goździki Przygotować marynatę : Sparzyć pomarańczę po czym zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Czosnek posiekać na drobno. Korzeń imbiru zetrzeć
Sajkofanka smakunajwazniejsze jednak jest to, ze zupa zasmakowala nam wszystkim i jeszcze nie raz zagosci na naszym stole. Jarzynowa z curry skladniki: 3 lyzki oleju slonecznikowego 2 lyzki curry szczypta cynamonu, galki muszkatalowej, kurkumy i imbiru 3 marchewki - kostka 2 cebule - kostka 2 posiekane zabki czosnku 2 ziemniaki - kostka 2 cukinie - kostka 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasoli bialej
Przysmaki KarolkiAromatyczny przecier z jablek skladniki: 1,5-2kg jeblek - ja uzylam szare renety 1 szklanka wody 0,5 szklanki brazowego cukru 0,5 szklanki bialego cukru mieszanka przypraw - cynamon, mielone gozdziki, kardamon wykonanie: Jablka kroimy na cwiartki, wycinamy gniazda nasienne i obieramy. Kroimy je na mniejsze kawalki i wrzucamy do garnka. dodajemy szklanke wody i dusimy do chwili
Przysmaki Karolkiposmarowanie foremek cukier cynamonowy ulubione lody wykonanie: Kokilki smarujemy masłem. Układamy w nich owoce sięgając do samej krawędzi foremek. Posypujemy je cukrem cynamonowym lub samym cukrem i drobina cynamonu. Ciasteczka kruszymy i łączymy z miękkim masłem na kruszonkę. Posypujemy nią owoce. Całość zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyciągnięciu z piekarnika na górę kładziemy gałkę lodów
Przysmaki Karolkiswoim cynamonowo-korzennym aromatem już podczas pieczenia. Korzenne ciasteczka owsiane Składniki: 100g (9-10 łyżek) płatków owsianych 4 łyżki cukru 5 łyżek (50g) mąki pszennej 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 8 dag margaryny 1 jajko 1 łyżka mąki do podsypania Wykonanie: - do miski przekładamy składniki suche: płatki owsiane, cukier
Smakołyki Berenikiwymiarach 260x110x75. Piernik z marchwi Składniki: 40 dag marchwi 50 dag mąki tortowej 25 dag cukru 2 łyżki rozpuszczonej margaryny 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli Wykonanie: - marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce (ścieram na tej, na której ściera się ziemniaki na placki, powstają malutkie wiórki
Smakołyki Berenikiciastem. 4. Muffinki piec w temperaturze 200°C przez ok. 25 min. Posypka (porcję zmniejszyłam w por. do przepisu źródłowego) 60g rozpuszczonego masła 1/4 szkl. cukru + 1 łyżeczka cynamonu Jeszcze ciepłe babeczki zamoczyć w rozpuszczonym maśle i obtoczyć w posypce cynamonowo-cukrowej (jakbyśmy chcieli zrobić panierkę do kotletów ;)). Można je wytarzać całe lub tylko wierzchołki (wedle uznania). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comPierniczki 100-115 g przesianej mąki 35 g masła 40 g miodu gryczanego 10 g melasy 30 g cukru pudru trzcinowego szczypta sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru Mąkę przesiać, odstawić na bok. Masło, melasę, miód i cukier podgrzać w małym garnuszku tylko do połączenia, zamieszać. Dodać przyprawy i szczyptę sody, zamieszać. Do mieszanki dodawać mąkę
Pełny talerz