wyścielonej papierem do pieczenia i każde ponakłuwać widelcem. Każde koło posmarować dowolnym sosem pomidorowym. Ja użyłam do tego celu domowej roboty pasty z cukinii i pomidorów. Na posmarowane placki położyć usmażone mięso i kawałki papryki. Na koniec posypać kawałkami mozzarelli. Pizzę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut
Kolorowa kuchnia ElkiPomysł na obiad bądź kolacje, alternatywa do placków ziemniaczanych.Składniki:- 3 średnie cukinie- 20 dkg sera żółtego- 1/2 łyżeczki soli- 4 jajka- 4 ząbki czosnku- pęczek posiekanej natki pietruszki- 10 łyżek mąki- łyżeczka proszku do pieczenia- olej do pieczenia- zioła prowansalskie i pieprz do smakuPrzygotowanie:Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy szczyptą soli i odstawiamy
Zainspirowana w kuchniskładników by wyczarować różności, które zadowolą nasze kubki smakowe i pozwolą wrócić do dalszych zajęć z pełnią sił. A co do placków - były to najlepsze placki warzywne, jakie jadłam! Marchewka, cukinia i pomidor dały delikatny smak, który wzbogaciłam przyprawą włoską. Całość podałam z sosem czosnkowym, ale równie dobrze może to być śmietana z dodatkiem szczypiorku. Poza
Fabryka pomysłówoliwą, uformować w kulę i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej ułożyć je w misce i przykryć wilgotną ściereczką). Cebulę pokroić w piórka. Malutkie cukinie przepołowić wzdłuż. Większe pokroić w podłużne plastry. Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego placek (ja rozciągałam lub wałkuję go w prostokąt). Ciasto posmarować koncentratem lub sosem pomidorowym. Na sosie rozłożyć plastry mozzarelli. Całość posypać piórkami cebuli(...)grzybami. Na wierzchu ułożyć kawałki cukinii (u nas po jednej stronie, bo nie wszyscy mieli na nią ochotę) i plastry pepperoni. Całość posypać suszonym oregano i solą. Piec (góra - dół) ok. pół godziny w temp. 200 stopni C. Na ostatnie 5 minut zmienić program piekarnika na grillowanie z cyrkulacją powietrza. ----- Podobne: Simit - bajgle tureckie Podwójna zakręcona margherita Pizza
Weekendy w domu i ogrodzieUwielbiam cukinię i wszelkie potrawy z niej a zwłaszcza placki. Dzisiaj iście wiosenna propozycja z twarożkiem i szczypiorkiem. Zapraszam :) Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 1/2 korzenia marchewki 1/3 główki cebuli 100 g twarożku około 4-5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki szczypiorku 1 jajko kl L lub 2 kl M sól, pieprz do smaku olej do smażenia 1. Cukinie
Gotowanie...to proste !kukurydzy, fasoli, cebuli, cukinii, koperku, żółtego sera, jajka, mąki i przypraw :) Podczas przygotowywania cukinii do piekarnika zajrzyj tutaj zostało sporo różnych dodatków i co z tym zrobić... ? Jak widać cukinia i papryka nafaszerowane, a jeszcze tyle różności pozostało... Więc wrzucamy wszystko do miski, wbijamy jajko, dodajemy 3-4 łyżki mąki i ... ...smażymy placki na złoto brązowy kolor :) Podajemy
chleba naszegoPrzygotowanie: Cukinie obieramy, a marchewki skrobiemy. Warzywa myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Siekamy umytą pietruszkę i wraz z jajkiem, mąką, przyprawami oraz jogurtem dodajemy do warzyw. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Jeżeli pieczemy placuszki w piekarniku to na blachę wykładamy papier, na którym delikatnie rozcieramy oliwę. Wykładamy łyżką porcje na placki i wkładamy do rozgrzanego
ChilliJemyTrochę lżejsza wersja klasycznych placków ziemniaczanych czyli pieczone na teflonie i oczywiście z cukinią. Polecam zajadać je z gęstym jogurtem naturalnym. Składniki :* duża cukinia* jajko* pół cebuli* ząbek czosnku* ulubione przyprawy* 3 łyżki mąki owsianej razowej * łyżka oliwy z oliwekPrzygotowanie :Cukinie zatrzeć na tarce, przyprawić solą i odstawić. Odcisnąć nadmiar soku. Dodać pozostałe przyprawy, mąkę oraz startą na tarce
Magiczne Życie Martypyszną, wiejską kiełbasą i dużą ilością świeżych pomidorów. Delikatnie pikantne, bardzo smaczne. Zazwyczaj leczo podaję z chlebem, natomiast tym razem z plackami ziemniaczanymi. Danie smakowało, moim zdaniem, wyśmienicie. Składniki (na 2-3 porcje): 300 gram cukinii 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 gram kiełbasy wiejskiej 1 kg pomidorów lub 250 ml passaty pomidorowej(...)majeranku 1 łyżeczka soli szczypta cukru natka pietruszki do dekoracji do podania: placki ziemniaczane, pieczywo Na oleju rzepakowym smażę posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodaję pokrojoną w plastry kiełbasę i smażę do mocnego zarumienienia. Do usmażonych składników dodaję pokrojoną w dużą kostkę paprykę i cukinię. Całość ponownie smażę przez kilka minut. Dodaję przyprawy i bulion. W tym czasie
Mango Papajarównież w formie placków, są one doskonałym zamiennikiem placków ziemniaczanych - pewnie zdrowszym. Placuszki te świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. W domu podaję je z kleksem z jogurtu. Można je podać również z jakimś pysznym sosem np. koperkowym. Przepis na placuszki z cukinii. Składniki: 1 średnia cukinia, 2 jajka, 1 cebula, 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)garść świeżego kopru, ząbek czosnku, pieprz, sól, oliwa do smażenia. Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy i bez obierania ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy ją na sito, solimy. Odstawiamy na 10 - 15 minut, aby puściła sok. Następnie należy dokładnie odcisnąć cukinię. Do tak przygotowanej cukinii dodajemy poszatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, jogurt, starty ser, mąkę, koper
Pani domowawykrawać czy obierać. Gorzej, jeśli mamy cukinię większą, gdzie trzeba ją wydrążyć i obrać twardą skórkę. Wtedy nie do wszystkiego możemy wykorzystać taką cukinię. Na pewno jednak nada się do leczo, placków czy przecierów. Ja pokusiłam się o zrobienie ketchupu. W planach mam jeszcze dżem :) Wiem, niektórzy skrzywią się, bo cukinia do takich przetworów
Codzienna kuchnia niecodziennaByły naleśniki na słodko. Zostały zjedzone. Zostało kilka naleśnikowych placków, więc śmiało można było zmienić obiadowy wariant na wytrawny. Nadzienie to mięso wieprzowo-wołowe, kolorowe papryki i wspaniała cukinia, która zawsze świetnie się komponuje w wielu daniach. Szybkie, proste i dobre! Składniki na 7-8sztuk naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 250ml mleka 2 jajka szczypta soli 3/4 szklanki(...)cebulę, zeszklić, następnie dodać mięso, podsmażyć. Papryki pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa. Na sam koniec wrzucić pokrojoną również w kostkę cukinię oraz pomidora (lub koncentrat). Całość poddusić, przyprawić do smaku. Na placku naleśnikowym rozsmarować cieniutką warstwę majonezu. Dodać nadzienie i równo rozprowadzić. Naleśnika zwinąć w rulon. Gotowe! Naleśniki świetnie smakują również w wersji zapieczonej z sosem
Raj dla Podniebieniauratowania sytuacji zdecydowałam się przygotować z powstałego ciasta grubaśne placki, które w smaku wyszły mniam! ;) Składniki (na około 19 placków): 100g kaszy jęczmiennej lub jaglanej 100-150g wędzonej piersi z kurczaka 3-4 jajka 2-3 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) garść świeżego szpinaku 0,5 średniej cukinii 1 mała marchewka przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, granulowany(...)kroimy na drobniejsze kawałki (pozbywając się łodyżek) marchewkę obieramy i trzemy na tarce o ŚREDNICH oczkach cukinię obieramy i trzemy na tarce o ŚREDNICH oczkach, odciskamy sok mieszamy ze sobą wszystkie składniki smażymy placki/około 1-2 łyżki ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkolejną po koftach z cukinii i ciecierzycy wegetariańską wariację na temat tradycyjnego arabskiego dania. Pastilla lub inaczej bastilla to marokański wytrawny placek z mięsnym nadzieniem zawiniętym w chrupiące ciasto warka przypominające filo. W mojej wersji znajdziecie cukinię, marchewkę i kaszę kuskus doprawione aromatycznymi przyprawami, fetą oraz pietruszką. Pastillę podpatrzyłam w jednym z programów Jamiego Olivera. To on wymyślił(...)zamiast jednego dużego placka przygotować kilka mniejszych pasztecików. Dawno nie robiłam żadnego marokańskiego dania, więc oczy wręcz mi się zaświeciły na widok wypieku Jamiego. Jednak nie mogłam po prostu zrobić jego wersji z jagnięciną (a nawet nie mam tego przepisu, bo oglądałam program w TV), stąd moja własna, mam nadzieję, nie mniej udana wariacja wegetariańska :) Pastilla w formie pasztecików
Chilli Czosnek i Oliwawielkiej miski wrzucamy wszystkie składniki (ryż możecie podzielić i podać osobno do placków oraz odrobinę sera do posypania) plus jaja i mąka, mieszamy dokładnie NIE ZAGNIATAMY ABY POZOSTAŁA WODA Z CUKINII NIE WYSZŁA. 5. Rozgrzewamy patelnie z tłuszczem lub teflon i smażymy placki na małym ogniu (trochę dłużej trzymajcie ze względu na surowe mięso) i gotowe :) Makro
Zdrowie i pysznie na talerzu