Cukiniowo-kokosowe placki* z daktylami i jagodami goji, ze śliwkami i posypane wiórkami *z mąki kokosowej, mleczka kokosowego Eksperymenty z mąki kokosowej są
More food, love and dreamsPiękne kolorystycznie, bogate smakowo placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii i papryki. Troszkę inne od tradycyjnych, ale gwarantuję, że smaczne :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyjest podane, że należy go gotować ok. 10 minut. Przyznam szczerze, że pociągało mnie połączenie bobu z twarożkiem. Byłam bardzo ciekawa jak będzie smakować. Robiłam już placki ziemniaczane , robiłam z cukinią , ale z bobem - pierwszy raz. Jedną rzecz tylko zmieniłam: dałam czosnek granulowany zamiast ząbka. Ale myślę, że następnym razem zwiększę też ilość twarożku:) Składniki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWitajcie!Mam dla Was dzisiaj przepyszne placki warzywne! Kwintesencja zdrowia, w jednym małym placuszku, dodatkowo niezbyt trudnym do zrobienia. Skusicie się? Czytaj więcej » Ten i
Pora coś zjeśćilości ziemniaków i zalegającej cukinii oraz owocnych zbiorów grzybowych jakie miały miejsce w niedzielny poranek. Zbierał Małżon z Córcią w lesie nieopodal domu :)Placki ziemniaczano cukiniowe ze smażonymi podgrzybkami i tymiankiemplacki:600 g ziemniakówpołowa sporej cukinii, może być nawet taka "przerośnięta"1 cebula jajko
Dzieje kuchennej WiewióryLatem królują u mnie słodkie, puszyste placuszki , albo placki z płatków owsianych , a ostatnio przypadły mi do gustu placuszki z cukinii. Cukinia jest delikatna w smaku, dlatego doprawiłam ją czosnkiem i dużą ilością pieprzu - to nadało plackom charakteru. Można je podać z jogutem naturalnym wymieszanym z czosnkiem i łososiem - wtedy będą nieco bardziej "wytworne", ale przyznam(...)dodatków także są doskonałe! Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 1 jajko 2-3 łyżki mąki pszennej 1 mały ząbek czosnku sól pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić na 10 minut i bardzo porządnie odcisnąć (to ważne, aby placki się nie rozpadały). Dodać starty na drobnych oczkach czosnek, jajko, sól, pieprz
Kulinarne InspiracjeCukinię wykorzystuję, gdzie się tylko da. Po zrobieniu pysznej zupy i fantastycznych w smaku placków przyszedł czas na makaron z cukinią. Danie wyszło pyszne, aromatyczna a przy tym jej przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Składniki: 40 dag makaronu (u mnie rurki) 50 dag mięsa mielonego 2 średnie cebule 50 dag pomidorków koktajlowych 500 ml przecieru pomidorowego
Pobite gary Barbaryzwykłe placki ziemniaczane o bardzo ciekawym smaku i fantastycznym kolorze, dzięki dodatkowi startej marchewki oraz cukinii. Warzywa zostały starte na tarce o drobnych oczkach dzięki czemu po usmażeniu nie były surowe, a mimo to zachowały swoją chrupkość. Jeżeli pożądana jest przez Was wersja dietetyczna takich placuszków, to polecam dodanie 2 łyżek oleju do masy, a następnie uformowanie placków(...)tzatziki, a nawet świetnie będzie się komponował mięsny czy warzywny gulasz, albo... najlepiej podać z tym, na co akurat ma się chęć! :))) Około 20 placków: * ziemniaki- 200 g * marchewka- 200 g * cukinia- 200 g * cebula- 1 szt. * jajka- 2 szt. * mąka ziemniaczana- 2 lekko czubate łyżki * olej ryżowy- do smażenia * sól, pieprz- do smaku Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć
Kraina Miodem PłynącaDlaczego trochę bardziej fit są placki, które Wam prezentuję? Bo zamiast zwykłej mąki użyłam owsianej, olej roślinny zamieniłam na kokosowy i de facto ziemniaki zamieniłam na cukinię. Jak się mówi diabeł tkwi w szczegółach, więc skoro decydujemy się na nie do końca zdrowe potrawy, to postaramy się je maksymalnie odchudzić. PS Próbowałam piec w piekarniku, Continue Reading
Głodni Wrażeń - fit przepisyJuż mówiłam Wam nie raz, że uwielbiam cukinię! Co roku sadzę ją razem z dynią w swoim ogródku i z utęsknieniem wypatruję tych pierwszych sztuk, z których będę mogła przygotować ulubione racuszki! Są świetnym zamiennikiem dla placków ziemniaczanych. Świetnie smakują zarówno solo, jak i np. z sosami : grzybowym, koperkowym czy też jogurtowo-czosnkowym. Są chrupiące i bardzo łatwe do zrobienia
Ostra na Słodkosensownej całości. Takim sposobem powstał mój wielosmakowy placek. Od kilku dni w mojej kuchennej szafce gości mąka kokosowa i póki co nie mogę się nią nacieszyć, dlatego też jest dzisiaj głównym składnikiem pieczonego placuszka z warzywami. SKŁADNIKI : 4 łyżki mąki kokosowe łyżka łuski gryczanej mielonej garść zielonej fasolki szparagowej 1/2 małej cukinii kawałek zielonej papryki 2 białka jajka(...)wykładamy na papier do pieczenia, formujemy okrągły, płaski placek - pieczemy 25 min w 200 stopniach paprykę kroimy w kostkę, fasolkę parujemy ok 15min, cukinię kroimy w plasterki, po czym pieczemy/parujemy ok 5 min gotowy placek przekładamy na talerz i podajemy z gotowymi warzywami
healthy dreamsUwielbiam placki ziemniaczane. Jadłam już z cukinią, marchewką czy też z mięsem. Ale z pieczarkami dopiero pierwszy raz. Miały być zwykłe, ale zostało mi parę pieczarek więc pomieszałam ze startymi ziemniakami i wyszły pyszne,chrupiące placuszki. Zapraszam do spróbowania! placki ziemniaczane z pieczarkami Składniki : * 5 ziemniaków * duża cebula * 5 średnich pieczarek * ząbek czosnku * 1 jajko * 4 łyżki mąki
Magiczne Życie Martymiski. Cukinie dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw (lub noża) skrajamy z niej paski, obierając z miąższu aż do gniazd nasiennych( środkową część cukinii możemy zużyć na przykład do placków). Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym i miodem, a następnie smażymy na niej paski cukinii przez 2-3 minuty (nie za długo bowiem cukinia się
Miód i pieprzMleko wymieszać z mąką odrobinę posolić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, rozłożyć i rozklepać równomiernie masę z cukinii .Kwiaty cukinii uprzednio umyte i osuszone namoczyć w cieście zrobionym z mleka i mąki i ułożyć na placku (ja polałam kwiaty ciastem) Placek można na kilka minut przykryć pokrywką, następnie placek odwrócić i jeszcze chwilkę przyrumienić ale juz nie długo
Gotowanie jest łatwemiski. Cukinie dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw (lub noża) skrajamy z niej paski, obierając z miąższu aż do gniazd nasiennych( środkową część cukinii możemy zużyć na przykład do placków). Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym i miodem, a następnie smażymy na niej paski cukinii przez 2-3 minuty (nie za długo bowiem cukinia się
Miód i pieprz