Prosto, smacznie, kolorowo. To moje motto i taka jest moja kuchnia a cukiniowe placki z mozzarellą i pomidorem są kolejnym na to dowodem, proste w przygotowaniu, smaczne i kolorowe.Aby zrobić 10-12 placków potrzebujemy : 1,5 kg cukinii ( po obróbce ok 1 kg ) 2 jajka pół szklanki mleka 100 gr mąki pszennej 50 gr masła 1 dużą kulkę mozzarelli(...)rozbełtałem na jednolitą masę następnie w ratach dodaję mąkę za każdym razem dobrze ją mieszając. Dodaję teraz odciśniętą cukinię i wszystko dokładnie mieszam, doprawiam solą i pieprzem.Smażę na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano. Pod koniec smażenia drugiej strony kładę na placki po plasterku mozzarelli i pomidora aby mozzarella się troszeczkę roztopiła.Po usmażeniu dołożyłem listki świeżej bazylii
Mechanik w kuchniKolejny pomysł na wykorzystanie tego przepysznego warzywa. Do placków najlepiej wykorzystać młode cukinie, z większych trzeba obrać skórkę i wydrążyć nasiona. Młodziutkie okazy wystarczy dobrze wyszorować i wrzucać do szatkownicy. Placki można jeść same polane np. jogurtowym sosem z posiekanym koperkiem, mogą też być dodatkiem do sosów z mięsem. Polecam wypróbować, dla mnie pyycha:) Składniki na ok 15 placuszków(...)dwie młode cukinie (razem ok 70dkg) 20dkg sera żółtego 2 jajka 1 mała cebula 4łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki (ok 3 łyżki) olej do smażenia Cukinie umyć i zetrzeć na "grubych oczkach", posolić ( ok pół łyżeczki ) i zostawić na ok10 min aż puści sok. Odcisnąć a sok wylać. Dodać
Maślane ciasteczkoBiedronki) sól, pieprz do smażenia odrobina oleju ryżowego firmy Oleofarm średnia cukinia Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, a następnie trzemy na tarce o dużych oczka (jeśli jest bardzo soczysta odlewamy nadmiar soku) jajka miksujemy, następnie dodajemy cukinię i wszystkie pozostałe składniki (ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę), mieszamy smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni przetartej olejem przed każdym plackiem(...)małym ogniu, pod przykryciem (wtedy ciasto się wypiecze, cukinia zmięknie i łatwiej będzie nam przewrócić placki na drugą stronę) / około 1 łyżka ciasta na jeden placek gotowe placki polecam skonsumować z gęstym jogurtem naturalnym ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpowinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż na zwykłe naleśniki. Cukinię wsypujemy do ciasta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy cukinie z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki układamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smażoną cukinię podajemy np. z sosem pomidorowym lub czosnkowym (przepis znajdziesz tutaj
Qchnia po prostuzmiksuj za pomocą blendera. Dodaj jajka, miód, cynamon i całość jeszcze raz zmiksuj. Na patelni rozpuść odrobinę oleju kokosowego i usmaż na niej placuszki. Spróbuj także: Placki z cukini cukinia koperek szczypiorek Placuszki ze szpinakiem szpinak twarożek
Fit&Fast Kitchenpodsumowanie błyskawicznych piatków . Przepisów zebrało się dwanaście. Arek Fusilli z boczkiem i kozim serem Marta Kurczak w sosie kurkowym Iwona Placki ziemniaczane z cukinią i sosem kurkowym Diana Kurczak curry z bananem Justyna Marynata do kurczaka Agnieszka Budyń czekoladowy z kalafiora Marzena
Magiczne Życie Martylata bez placków z cukinii-to jedno z moich ulubionych warzyw z którego robię mnóstwo potraw,przetworów i dań, te placuszki są pyszne,koniecznie podane z sosikiem czosnkowym-są obłędne-polecam gorąco!! Składniki: 1 kg cukinii (bez nasion,skórka może zostać jak cukinia jest młoda, jak starsza lub trochę leżała to lepiej obrać) 4 jajka 1 szklanka mąki sól, pieprz
Swojskie jedzonkonaprawdę ostra i z pewnością zalecam uważanie na opuszki palców. Ścieranie warzyw czy owoców jest czystą przyjemnością. Zrobienie surówki z marchewki i jabłka zajmuje może 2 minuty. Ścieranie cukinii do przygotowania placków jest tak szybkie jak posmarowanie chleba miękkim masłem. Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo cena tarki waha się od 55,00 zł do 68,00 zł. Zapraszam
Gotowanie i blogowanieplacek piernikowy z cukinią Przepis ten, jest jednym z moich ulubionych. Muszę przyznać, że piekąc po raz pierwszy piernik z dodatkiem cukinii, byłem pełen obaw. Już przy pierwszym kęsie ciasta, okazało się, że moje obawy były przedwczesne a piernik wyszedł wprost rewelacyjnie. Dodatek cukinii, do piernikowego ciasta sprawił, że było ono o wiele delikatniejsze i bardziej wilgotne. Takie
Miód i pieprzProste, szybkie i smaczne placki. Składniki: 1 cukinia 2 jajka 5 łyżek mąki 2 łyżki bułki tartej 1 cebula Pieprz i sól czosnkowa do smaku ½ łyżeczki sody Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z cebulą, odcedzić z namiaru soku, dodać jajka, bułkę, mąkę, przyprawy i sodę. Wymieszać masę, kłaść łyżką
Tradycyjna Kuchniapietruszki (gładkiej) ● 1 ząbek czosnku ● 30 ml octu winnego lub jabłkowego ● 40 ml oleju z orzechów laskowych (lub oleju rzepakowego) ● sól, pieprz Składniki na placki: ● 3 średnie ziemniaki ● 1 nieduża zielona cukinia ● ½ ząbku czosnku ● 4 łyżki świeżych ziół (np. szczypiorku, natki pietruszki, trybuli, estragonu) ● olej do smażenia ● masło do smażenia Przygotowanie ziołowego serka „sarrasou”: Umyj, osusz(...)orzechów laskowych. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj całość. Przygotowanie placków: Ziemniaki zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Cukinię umyj, osusz, nie obieraj, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Wymieszaj ze startymi ziemniakami. Dodaj drobno posiekane zioła, posól; popieprz. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niedużą ilość oleju (placki nie muszą w nim pływać) z masłem na średnim ogniu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanieistotne. Ważne że bardzo lubię, odpowiadają mi lepiej niż te z sosami i mięsem. Placki: 2 kg ziemniaków 2 jajka średnia cebula sól i czarny pieprz do smaku olej do smażenia. Twarożek: 0,5 kg twarogu półtłustego mały kubek jogurtu naturalnego młoda cukinia pół szklanki szczypiorku 2 ogórki gruntowe 10 rzodkiewek 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu(...)oczkach razem z cebulą i przekładamy na sito. Dostałam kiedyś maila z zapytaniem po co tak, nie lepiej dodać mąki? Można dodać, ale to już nie będą czyste placki ziemniaczane, to raz. A dwa takie placki są czystą potrawą bezglutenową i jest jeszcze trzeci bardzo ważny powód....takie placki nie pryskają przy smażeniu. Jak dla mnie
Dieta moja pasjagryczanej i cukinii, z bryndza 2 szkl. nie palonej kaszy gryczanej, najlepiej rozgotowanej 1 cebula 2 jaja 1 cukinia 100 ml mleka 50 ml śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 szkl. maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia 100 g bryndzy Kaszę wkładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i jajka. Mieszamy. Cukinię myjemy, pozbawiamy(...)oczkach. Łączymy z kaszą. Dodajemy mleko, śmietanę, 2 łyżki pokruszonej bryndzy, posiekany czosnek, sól, pieprz, mąkę i przyprawy. Mieszamy. Ciasto przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem by cukinia nie puściła wody, która mogłaby rozrzedzić ciasto. Placki smażymy na rozgrzanej patelni, na oleju. Powinny być rumiane i chrupiące. Podajemy posypane okruchami bryndzy
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo lubię placki ziemniaczane, ale czasem szukam dla nich alternatyw y . Sięgam wtedy po ten przepis. Składniki : 1 cukinia, 1 marchewka, 1 jajo, 1 łyżka babki jajowatej- łupiny, sól, pieprz do smaku, cebula Przygotowanie : Ścieram cukinię na tarce na grubych oczkach, solę, odstawiam na 10 minut, by puściła wodę, odciskam. Ścieram marchew i cebulę, dodaję do cukinii, pieprzę pieprzem
Oka w rosole czyli KaFka gotujepomyślałam, żeby spróbować upiec pizzę z cukinią, a dla zaostrzenia jej smaku spód, zamiast sosu pomidorowego, posmarować pesto... Eksperyment się udał, będziemy powtarzać :-) Pizza z cukinią i pesto Składniki na 2 placki:300 g mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka soli80 ml mleka80 ml cieplej wody15 g świeżych drożdży4 łyżki oliwy z oliwek EV1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka suszonej bazylii2(...)ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut.Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich plasterki cukinii, posypuję serem i skrapiam oliwą.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę
Kulinarne przygody Gatity