ciasto - 164325 przepisów (strona:5338/10955)

Śródziemnomorski chlebek - babka 247

zielonych lub czarnych oliwek - 2 łyżki pestek dyni Dodatkowo (jeśli lubicie): - można dodać 2 łyżki suszonych pomidorów Przepis:  Mąkę mieszamy z drożdżami, wodą, winem, olejem i solą. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy z dodawanymi kolejno jajkami, łączymy z pokrojoną fetą, oliwkami i (ewentualnie) pomidorami. Podłużną formę natłuszczamy olejem, wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto

W poszukiwaniu inspiracji
Koperty z jabłkami 203

masła - 6 szklanek mąki - 2 szklanki śmietany 18% - aromat waniliowy - 4 łyżeczki nierafinowanego brązowego cukru - 6-7 średniej wielkości jabłek (ja użyłam Kloster) - cukier puder - cynamon Przygotowanie:  Zagnieść ciasto i na godzinę wstawić do lodówki. W tym czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić jabłka na plastry. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku(...)każdym kwadracie ułożyć po 2 plasterki jabłka, posypać cynamonem i zagiąć do góry roki ciasta, tak by powstała "koperta". Ciastka piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, tak by się zrumieniły. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 209

gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto , a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami .     Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego(...)składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Następnie do maślanej masy dodać mąkę z kakao, skórkę pomarańczową, aromat i mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia składników (można łyżką). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-28 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Po wyjęciu z piernika odstawić

Mała Cukierenka
Świąteczne kruche ciasteczka 1287

Dzisiaj kruche ciasteczka na Boże Narodzenie:) Bardzo proste i łatwe w wykonaniu ciasto kruche. Mam nadzieję,że Wam posmakują. Składniki; 2 szklanki mąki krupczatki  2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej  5 żółtek  2 łyżki śmietany , kostka margaryny Kasi, 1 cukier waniliowy  troszkę proszku do pieczenia   pół szklani cukru, skórka otarta z cytryny szczypta(...)soli Wykonanie; Mąkę przesiewamy . Łaczymy z zimną margaryną. Dodajemy cukier, śmietanę żółtka, cukier waniliowy , otarta skórkę z cytryny, sól. Szybko zagniatamy ciasto. Odkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut w zależności od piekarnika

Anioły w kuchni
Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym 249

miksera wymieszaj obie mąki, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę, 1 łyżeczkę cynamonu i sól. Dodaj jogurt, olej, jajko i wanilię, po czym miksuj do uzyskania jednolitego, raczej suchego ciasta. Jeżeli jest zbyt wilgotne dodaj więcej mąki. Wyłóż powstałe ciasto na posypanej mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Pokrój je na kwadraty(...)szerokości i wysokości otworów w blaszce. W małej misce wymieszaj jabłka z 1 łyżeczką cynamonu i 3 łyżkami cukru. Ułóż po 4-5 kwadratów ciasta na sobie, umieszczając między każdą warstwą 1/2 łyżeczki nadzienia jabłkowego. Umieść tak powstałe konstrukcje w tworach na muffiny, włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut. Po wyjęciu podawaj posypane cukrem pudrem, polane sosem karmelowym

karmelowy
Chleb. Domowy 223

Odstawić na 15 minut, żeby drożdże ruszyły. Mąki przesiać (to, co zostanie na sitku z mąki graham wsypać do miski), wymieszać z solą. Wlać rozczyn i resztę mleka, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do masy, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 60 minut, do podwojenia objętości. Ciasto wyjąć z miski, jeszcze raz szybko wyrobić. Podzielić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczenie na cztery ręce 213

praca... Poza tymi drobnymi niedogodnościami, pierniczki są super! Nie bardzo twarde, choć leżakowanie, chociażby tygodniowe, dobrze im robi. Trochę rosną w piekarniku, więc nie należy rozwałkowywać ich zbyt grubo. Ciasto jest świetne - idealnie się wałkuje i wcale nie klei - nie podsypywałam mąką ani trochę. Zmieniłam jednak nieco oryginalny przepis - po dodaniu jednego jajka ciasto nijak nie chciało się zagnieść(...)jajka dodatkowo: 300 g landrynek Mąkę, sodę, kakao i cukier puder przesiać do miski. Wsypać przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Dodać masło i miód, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać ciasteczka z otworami. Układać na blasze wyłożnej papierem do pieczenia. Wykałaczką robić dziurki (jeśli pierniczki mają zawisnąć na choince), do otworów wsypywać pokruszone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Imbir, imbir, imbir, imbir... 213

miski, wymieszać z mielonym imbirem i drobno posiekanym imbirem kandyzowanym.  Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, wsypać mąkę, połączyć. Wbić jajko, zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto. Ciasto uformować w wałeczek o średnicy 2,5 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.  Schłodzone ciasto pokroić w 0,5cm plastry

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodko-kwaśne pieczenie resztkowe 232

czas najwyższy resztkę owoców wykorzystać. Najpierw myślałam o muffinkach z bezą, która idealnie się z agrestem komponuje, ale... Tartaletki były z bezą, więc może lepiej co innego...? Pomyślałam o cieście, które piekłam w zeszłym roku - połączenie agrestu i marcepanu bardzo mi się spodobało. Ponieważ mam paczuszkę marcepanu na wyjątkowe okazje, nie zawahałam się jej użyć . I muszę powiedzieć, że bardzo(...)dobrze zrobiłam. Smaki słodki i kwaśny idealnie się uzupełniają i tworzą wyśmienitą całość. A wszystko otulone jest mięciutkim, pysznym ciastem. W dodatku przygotowanie tych muffinek to raptem chwilka roboty, pół godziny w piekarniku i można się zajadać (ja się muszę powstrzymywać, żeby dla spracowanego C. coś zostało). Ogólnie to się do tych muffinek zabrać nie mogłam dzisiaj. Wszystko przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
A po drugie... 211

pokroić w dość drobną kostkę, zezłocić na 20 g masła.  Pozostałe masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Wlać mleko, zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Dodać cebulę i boczek, dobrze połączyć. Odstawić do wyośnięcia na 1 godzinę. Gotowe ciasto szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kolacja samotnika 215

wchodziło w grę), i musiałam to zajeść tostem, ale smak... Bajka! W dodatku cynamonowo-gałkomuszkatołowa (wątpię, żeby takie słowo istniało w jakimkolwiek języku, jednak świetnie oddaje charakter tego dania). Ciasto ma śmieszną konsystencję - środek mięciutki, lekko gąbczasty, brzegi cudownie chrupiące. Choć nie jest słodkie, polane syropem smakuje świetnie - zakochacie się, mówię Wam! Przepis jest łatwy i szybki, więc naprawdę, warto(...)skusić. Ola twierdzi, że najlepiej przygotować je w formie z zaokrąglonymi brzegami, co też uczyniłam. Jak sprawdzi się inna - nie mam pojęcia. Brzegi foremki powinny też być dość wysokie - ciasto mocno rośnie. I tak jak Ola napisała - tylko micha z popcornem i można się zagapić, co też w tym piekarniku za cuda się wyczyniają...  Volcano pancakes Składniki: (na formę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Versatile Blogger Award 196

Upiekłam ciasto - jest boskie, ale o nim będzie jutro. Mam nadzieję, że będzie się liczyć do wspólnego pieczenia, bo dokonałam dość poważnej (nie z mojej winy, serio!) zmiany. Dziewczyny są jednak bardzo wyrozumiałe, i do tej pory tolerowały wszystkie moje wybryki, mam więc nadzieję, że i tym razem przymkną oko. Od  Ani  dostałam nominację do Versatlie Blogger Award(...)uczynienia ich egzystencji łatwiejszą, ale... Jakoś nie dałam rady. Może za rok. 3. Ostatnio polubiłam orzechowe smaki. Kiedyś podchodziłam do nich jak pies do jeża , teraz namiętnie pochłaniam lody, ciasta i desery orzechowe. Moje dzisiejsze ciasto jest orzechowe. A w zamrażarce czekają orzechowe lody. Mniami. 4. Dokładnie za tydzień znowu będę starsza. C. powiedział, że stara nie, bo to dopiero

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pożegnanie z truskawkami. Po raz któryś w tym sezonie... 268

namolnie, ale jednak. Idąc do restauracji spodziewa się takiego a nie innego jedzenia, i jeśli jest nieusatysfakcjonowany, wyraża swoją opinię bez skrępowania. Nie jest też przesadnym łasuchem. Owszem, lubi ciasta, je chętnie to, co przygotowuję, ale nie popada w dziki zachwyt z powodu byle babki czy sernika. Dlatego ostatnio zadziwił mnie ogromnie. Pierwszy raz, kiedy z nadzieją w oczkach zapytał(...)więc tym razem problemu z jej dozowaniem. Dałam jej sporo - moje truskawki były dość wodnite i bałam się, żeby mi całość nie popłynęła. Trzyma się dzielnie, ale konsystencja tego ciasta w dużej mierze zależy właśnie od jakości truskawek. I oczywiście jogurtu - mój był średnio gęsty. Dlatego jeśli masa jeszcze przed dodaniem żelatyny będzie Wam się wydawała bardziej zwarta - można dać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapachniało ziołami 204

Zrobić wgłębienie, rozkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut. Następnie do miski wlać resztę mleka, wbić jajko, dodać sól i suszone zioła. Zagnieść ciasto. Wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodka plastelina 223

Barwniki - najlepiej w proszku lub żelu. Ja miałam czerwony w płynie, i efekt był bladoróżowy. Pasował mi, choć wolałabym intensywniejszy kolor - następnym razem z pewnością wykorzystam co innego.  Ciasto pod masę musi być idealnie gładkie - moje nie było, i w efekcie widać było każdy najdrobniejszy mankament. Może to też być wina tego, że zbyt cienko rozwałkowałam masę. Nie chciałam(...)jest z pewnością. Wygląda jednak sympatycznie, a jeśli się ma talent i pewne doświadczenie - całość może być imponująca. Dobrze się przechowuje i przewozi - zastyga, jest sztywna i chroni ciasto przed uszkodzeniem. Ogólnie jest to niezły sposób na ozdobienie ciasta - co kto lubi oczywiście. Jeszcze raz polecam wpis Rynn - tam o masie jest wszystko, po lekturze przygotowanie i ozdabianie pójdzie gładko

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania