Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor 492studzimy. Mąkę przesiewamy wraz z sodą i łączymy z przyprawami. Następnie wbijamy jajko i dodajemy wystudzone masło z miodem i brązowym cukrem. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące dodajemy jeszcze troszkę mąki, jednak nie za dużo - ciasto powinno pozostać lekko klejące. Powstałą masę dzielimy na ok. 2-3 części i przekładamy do lodówki(...)godziny (lub zamrażalki na ok. 20- 30 minut). Po tym czasie każdą porcję ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy (ok. 2-3 mm grubości) na stolnicy oprószonej mąką. Za pomocą dowolnych wykrawaczek wycinamy pierniczki, które następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-7 minut w temperaturze 170 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki należy obserwować podczas
Słodka Strona
Pierniczki - Mikołaje (miękkie od razu po upieczeniu) 210został uwieczniony. :-) Chciałabym o nich pamiętać i wrócić do nich w przyszłym roku, publikuję więc wpis z efektem końcowym. Rzeczywiście nie stwardniały, można je jeść od razu. Z ciastem pracuje się trudno (jest lepkie), ale efekt końcowy jest zadowalający. :-) Przepis ponownie z bloga Moje Wypieki . 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 jajka 130g cukru pudru 100g roztopionego masła(...)100g płynnego miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, wkładamy je na 1h do lodówki (ja tak zrobiłam). 2. Ciasto wałkujemy (można podsypywać mąką), wykrawamy za pomocą foremki-serca. 3. Pieczemy przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i dekorujemy
Szefowa kuchni
Krakersy solone 189szklanki mąki 30 g masła (schłodzonego) 1/3 szklanki mleka (nie użułam całego) pół łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło. Posiekać nożem. Dodać sól. Wyrabiać zwarte ciasto stopniowo dodając mleko. Ciasto musi być zwarte, żeby się nie kruszyło. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać małe krakersiki (kształt można dobrać wedle swojego gustu). Piec 15-20 minut do zrumienienia
Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka z maszynki (Domowe kruche) 214cukier i proszek wymieszać. Masło pokroić w kawałki i dodać do mąki, posiekać nożem. Następnie dodać do tego żółtka i śmietanę. Wszystko razem zagnieść, ja najpierw mieszam wszystko łyżką, ciasto nie przyklej się tak bardzo do rąk). Następnie ciasto dokładnie zagnieść. Ciasto przekładamy do maszynki z konkretnym wzorem. Ja wykorzystałam do tego moją wyciskarkę i spisała się na piątkę. Wyciskamy
Moje pyszne gotowanie
Proziaki (chlebek sodowy) 211szklanki do podsypania łyżeczka sody łyżka cukru łyżeczka soli 200 ml zsiadłego mleka Wykonanie: Mąkę przesiać dodać cukier, sodę, sól i wymieszać. Wlać zsiadłe mleko i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto mocno się klei więc trzeba go troszkę podsypać mąka. Następnie rozwałkować ciasto 3-4 mm i wycinać z niego placuszki (chlebki). Rozgrzać patelnie natartą tłuszczem, jak już pisałam
Moje pyszne gotowanie
Eklerki z krówką 207małe co nie co :) A sadzę, że większość z was nie potrafiłaby powstrzymać się będąc sam na sam z takim maleństwami. Ja nie potrafiłam :). Składniki: (na 30 eklerków) Ciasto: 4 jajka 1/2 kostki margaryny łyżeczka cukru pudru szklanka wody szklanka mąki szczypta proszku do pieczenia Krem: 3/4 kostki masła 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 5 łyżek maki ziemniaczanej(...)łyżki mąki pszennej opakowanie cukru waniliowego 3 jajka Dodatkowo: kilka krówek odrobina mleka płatki migdałów Wykonanie: Ciasto: Wodę z margaryną i łyżką cukru roztopić. Mąkę z proszkiem przesiać i dodać do rozpuszczonego i zagotowanego masła. Dokładnie wymieszać, uważając, aby nie powstały grudki i chwilę podgotować. Zestawić z ognia i wbijać kolejno jajka, wymieszać. Zmniejszyć ogień i chwile gotować
Moje pyszne gotowanie
Domowy kebab (z proziakowych placków) 253proziaki (chlebek sodowy), że w główce świtają mi pomysły co można z taki pyszności jeszcze zrobić. A można na przykład zrobić sobie pyszne domowe i szybkie kebaby. Do ciasta dodałam kwaśną śmietankę zamiast zsiadłego mleka, ale to w niczym nie przeszkadza (ciężko było mi znaleźć zsiadłe mleko o tej porze). Placki z dodatkiem sałatki i kawałkami kurczaka wyszły smaczne(...)śmietanę i była trochę za gęsta więc rozrzedziłam ją mlekiem, (jeżeli śmietana będzie rzadka to nie trzeba dodawać mleka). Następnie dodać ją do mąki i dokładnie zagniatać ręką, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przełożyć na stolnicę obsypaną mąką (jeżeli używacie sylikonowej to nie trzeba, ciasto nie będzie przywierać) podzielić na 4 części i rozwałkować na okrągłe placki. Smażyć
Moje pyszne gotowanie
Pyszne kruche ciasteczka z dżemem 191jajko szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy trochę dżemu Wykonanie: Mąkę przesiać następnie wymieszać z cukrem i proszkiem dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i dokładnie ugnieść ciasto. Powinno mięć gładką jednolitą konsystencję i odchodzić od ręki. Ciasto jest mięciutkie i delikatne. Ma troszkę inną konsystencję niż na kruche ciasteczka. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, ja mniej więcej
Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka z miodem i żurawiną 214miodowe, i pysznie żurawinowe, bo niczego im nie żałowała. Żałowałam tylko tego, że wszystkie tak szybko poszły. No, ale mojej rodzinki nie musiałam zmuszać to wciągnięcia wszystkich ekspresowo :). Ciasta powstały z dość dużej modyfikacji z ciasta na pierniczki, które już wcześniej wam publikowałam. Składniki: (na ok. 30 sztuk) 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)mieszamy z sodą, proszkiem i cukrem. Następnie dodajemy masło i siekamy nożem, aby powstały takie grudki (niewielkie). Dodajemy mleko, miód oraz żurawinę i całość dokładnie zagniatamy. Następnie z ciasta odrywamy po kawałku i formujemy kulki (takiej samej wielkości), przekładamy na blachę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Studzimy. Smacznego
Moje pyszne gotowanie
Tort czekoladowy z żurawiną 199pory jadła mnóstwo tortów, i ten mój jest drugim, który bardzo jej smakował. Po jej pochwalę, odrobinę urosłam i byłam naprawdę szczęśliwa, że torcik tak bardzo smakował. Składniki: Ciasto: 125 g masła 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 200 g maślanki łyżeczka octu winnego białego łyżeczka sody oczyszczonej 3 jajka 4 łyżki kakao Masa: 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy(...)sera półtłustego 300 g kremówki Dodatkowo: 1/2 szklanki żurawiny 1/2 szklanki złotego lnu Wykonanie: Ciasto: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Dać stopniowo jajka i przesianą mąkę z kakao. Wymieszać. Następnie dodać maślankę i znów wszystko dokładnie wymieszać. Sodę rozprowadzić z octem winnym i dodać do masy. Na spód małej tortownicy wyłożyć papier
Moje pyszne gotowanie
Domowe pączki 191mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodajemy resztę cukru pudru i szczyptę soli, mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka, śmietankę oraz kieliszek spirytusu (nie cały). Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy roztopione masło (letnie). Dokładnie ugniatamy, im dłużej tym lepiej. Ja gniotłam, i gniotłam, aż zaczęła mnie boleć ręka. (Na szczęście zakwasów nie było :D). Ciasto powinno być, gładkie(...)sprężyste i odchodzić od rąk. Odstawimy do wyrośnięcia, na co najmniej godzinkę. Następnie z ciasta odrywamy równe porcje i robimy z nich placuszki. Nadziewamy każde łyżką powideł i zlepiamy. Układamy na posypanej mąką stolnicy, bądź tacce zlepieniem do dołu. Kiedy trochę podrosną smażymy na nagrzanym oleju, z każdej strony, aż się ładnie zarumienią. Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu
Moje pyszne gotowanie
Bułki żytnie na drożdżch 179odstawić, aż zaczną pracować. Ok. 15 minut. Następnie do naszej miski z mąką dodajemy sól, i nasz rozczyn drożdżowy. Mieszamy, dodajemy jajko i ugniatamy, dodając po trochu mleka. Ciasto powinno być gęste i nie za twarde, ale i nie za miękkie. Kidy nasze ciasto nabierze kształtu dodajemy masło. Ciasto się mocno klei do ręki, ale po dokładnym ugnieceniu powinno kleić
Moje pyszne gotowanie
Chlebek żytni z słonecznikiem 157pokruszone drożdże, pół szklanki wody i łyżeczkę cukru. Pozostawić pod przykryciem na jakieś 15 min, aż zaczną pracować drożdże. Następnie do naszej miski, dać podrośnięte drożdże i zacząć zagniatać ciasto, stopniowo dodawać wody. Ciasto musi być gęste i nie może być za twarde. Pod koniec dać 2 łyżki oleju bądź stopionego masła. Dokładnie ugnieść, aż będzie odchodzić od ręki (ciasto
Moje pyszne gotowanie
Kruche różyczki z marmoladą 221cukru waniliowego (płaskie) jajko 125 g margaryny marmolada truskawkowa Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem, cukrem, cukrem waniliowym. Potem dać masło i razem posiekać. Wszystko razem zagnieść dodając jajko. Następnie ciasto wkładamy na ok. 20 minut (do 30), do lodówki. Ciasto wyjmujemy i tworzymy różyczki. Ciasto rozwałkować, następnie dzielić na kwadraciki. Podcinać je z czterech stron po środku i sklejać
Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka dyniowe z powidłami 141wraz z sodą przesiać do miski, dodać cynamon. Masło zmiksować z cukrem na puszek i dodać do naszej przesianej mąki. Następnie dodajemy nasze puree i mleko. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto dobrze się gniecie i się nie lepi. Następnie z naszego ciasta odrywamy nie wielkie porcje ciasta i formujemy kuleczki. Rozpłaszczamy je paluchami i nakładamy odrobinę powideł. Następnie dokładnie zlepiamy
Moje pyszne gotowanie