Muffinki czekoladowo-orzechowe z jeżynami-najlepsze 213pieczenia sode,cukier i kakao wymieszac. W drugim pojemniku wymieszac jogurt,jajko i olej. Mokre skladniki dodac do suchych i wymieszac widelcem,az nie bedzie widocznych sladow suchej maki. Ciasto bedzie stosunkowo geste,tak ma byc.Gdy uznacie,ze jest za geste,mozna dodac kilka lyzek mleka. Do papilotek nalozyc po 1 lyzce ciasta,nastepnie dolozyc po kilka jezyn.Reszte ciasta rozlozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki wrocławskie z makiem 182znane byly pod nazwa bulek wroclawskich.W orginale byly bez maku.Dzis juz ich nie kupicie,ale mozecie je upiec.Bulki sa pyszne i uniwersalne,bo pasuja do wszystkiego.Sa bardzo latwe,a ciasto bardzo wdzieczne do formowania.Polecam! Skladniki na 9 buleczek: 350 g maki pszennej 210 g mleka pol na pol z woda 1 plaska lyzeczka soli 1 lyzeczka miodu 1 lyzka oleju(...)lyzka mleka do posmarowania Wykonanie: Wszystkie skladniki umiescic w misie miksera i wyrobic gladkie,elastyczne ciasto.Mise przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Wyrzucic ciasto na blat,powtornie zagniesc i podzielic na 9 kawalkow o wadze 62-67 g. Uformowane buleczki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Jak formowac,by mialy ladny ksztalt? W dloniach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z dynią i orzechami laskowymi 224dowod na to,ze warzywa doskonale sie sprawdzaja w deserowych wypiekach.Dzieki dodatkowi dyni drozdzowki maja intensywniejszy aromat i piekny jesienny pomaranczowo-zloty kolor.Buleczki sa pyszne i bardzo puchate,a ciasto nieklopotliwe, latwe do wspolpracy.Polecam! Skladniki na 16 buleczek: 500g maki (250 g maki pszennej 550 i 250 g maki orkiszowej pelnoziarnistej) 250 g puree z dynii (upieczonej wczesniej w piekarniku(...)odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci. W miedzyczasie przygotowac mase orzechowa.do przelozenia buleczek.Do mielonych orzechow dodac plynne skladniki tak, by powstala gesta masa dajaca sie latwo rozmarowac. Wyrosniete ciasto jeszcze raz wyrobic i rozwalkowac na prostokat o wymiarach 60x40 cm.Rozmarowac mase orzechowa i zwinyc ciasto w rulon.Z rulonu odciac 16 kawalkow.Kazdy kawalek rozciagnac i skrecic wokol osi.Ukladac na blaszce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowe mini- bułeczki 179Mleko z maslem i woda podgrzac w rondelku.Wszystkie skladniki umiescic w misie robota i wyrobic na gladkie sprezyste ciasto.Przykryc folia spozywcza i pozostawic do podwojenia objetosci. Po wyrosnieciu wylozyc ciasto na blat i podzielic na 21 rownych kawalkow.Zeby buleczki byly rownej wielkosci,ciasto najlepiej odwazac,po 28-29 g ciasta na kazda buleczke.Kazda czesc rozplaszczyc na placuszek i zawijac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana 188Najpierw przygotowujemy farsz z cebuli.Mieszamy drobno posiekana cebule z bulka tarta.Bulka powinna stanowic 10% wagi cebuli.Wlozyc do zamknietego pojemnika na kilka godzin,a najlepiej przygotowac dzien wczesniej. Skladniki na ciasto wymieszac dokladnie na 1 predkosci robota,a nastepnie wyrabiac na 2 predkosci 5-6 minut,az do wytworzenia glutenu.Przykryc folia i odstwic do wyrosniecia. Ciasto podzielic na 6 czesci,kazda(...)wadze 85 g,zaokraglic ciasto i uklozyc zlaczeniem do dolu na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Przykryc sciereczka,a potem folia i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci. W srodek kazdej buleczki wcisnac oba kciuki i uworzyc posrodku zaglebienie,rozciagajac je na boki ,tak by powstal dookola rowny waleczek.Srednica zaglebienia powinna wynosic 3-4 mm.Bulki posmarowac przy pomocy pedzla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koperty drożdżowe z serem i malinami 309najbardziej odchudzic.Te z nadzieniem serowym to nasze ulubione.Tu koperty wioda prym,bo buleczki w tym ksztalcie mieszcza najwieksza ilosc serka.Dodatek malin dodaje im nieslychanego aromatu.Sa przepyszne.Bardzo polecam. Skladniki na ciasto ( 12 sztuk): 400 g maki (250 g maki 550+150 g maki pszennej pelnoziarnistej)+ 2 lyzki 175 ml mleka 50 g cukru 2 jajka M 50 g masla(...)wymieszac na gladka mase z cukrem pudrem i zoltkiem.Gdy nie dodajemy malin smak serka mozna wzbogacic starta skorka z cytryny lub drobno pokrojona kandyzowana skorka pomaranczowa.Odstawic do lodowki. Wyrosniete ciasto wylozyc na blat,kilkakrotnie zlozyc i podzielic ,najlepiej odwazajac po okolo 65 g na porcje uformowac 12 kulek.Kazda kulke rozwalkowac.Na srodku umiescic kopiasta lyzeczke nadzienia serowego i kilka malin.Nastepnie wziac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krokiety z pieczarkami i porem 276bylo oczywiscie dzielem przypadku.Obawialam sie ,ze mam niewystarczajaca ilosc pieczarek.Nalesniki usmazylam z jasnej maki orkisziwej.Krokiety sa wysmienite zarowno na cieplo jak i na zimno.Polecam! Skladniki na 10 sztuk : ciasto nalesnikowe: 1,5 szklanki maki orkiszowej jasnej 630 1-2 jajka ( dalam tylko 1) 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1/2 lyzeczka soli 1+1 lyzka oleju farsz(...)pieczarek maly por bez mocno zieloej czesci lub 1/2 duzego 1 cebula sol,pieprz dodatkowo: 1 jajko bulka tarta olej do smazenia Wykonanie: przygotowac ciasto na nalesniki.Do miski wsypac przesiana make,wbic jajka,dolewac stponiowo mleko z woda i przy pomocy trzepaczki balonowej wymieszac tak by ciasto bylo gladkie i bez grudek.Odstawic na 1 godzine. przygotowac farsz.Pieczarek jesli sa czyste
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kopytka 234Kopytka-kluski ziemniaczane lubiane przez wszystkich.Do przygotowania ciasta ziemniaczanego nalezy uzywac ziemniakow sypkich,rozsypujacych sie w czasie gotowania,a nie klejacych,zas samo ciasto nalezy wyrabiac szybko,bo dlugo wyrabiane rzednie,a ugotowane kluski beda niesmaczne.Kluski nalezy ciac i gotowac natychmiast po wyrobieniu.Doskonale smakuja odsmazane na smalcu lub masle nastepnego dnia.Sa swietnym dodatkiem do wszystkich dan miesnych lub moga stanowic(...)Skladniki ( dla 4 osob): 1 kg ziemniakow 30 dkg maki pszennej 1 lyzki maki ziemniaczanej 1 jajko 1 lyzka oleju do ciasta 1 lyzka oleju do gotowania Wykonanie: Ziemniaki ugotowac w osolonej wodzie.Przecisnac przez praske.Gdy wystygna na tyle ,by dalo sie je formowac rekami,dodac make,jajko i wyrobic gladkie,sprezyste ciasto.Pamietac nalezy ,ze tajemnica udanych kopytek jest formowanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim i marchewką, Bärlauch-Crepes 265przyniesiesz go z wycieczki do lasu,wyprobuj koniecznie ten przepis.Polecam! Skladniki na 4 porcje ( 8 nalesnikow): 60 g swiezego czosnku niedzwiedziego (garsc) szczypta soli 2 lyzki oleju-do ciasta 150 g maki-dalam orkiszowa jasna 300 ml mleka 2 jajka maslo ghee do smazenia nadzienie: 400 g marchewki 1 cebula 1/2 cytryny 100 ml smietany kremowki sol,pieprz(...)mleka Wykonanie: oberwac ogonki z listkow czosnku niedzwiedziego i grubo pokroic.W wysokim naczyniu umiescic czosnek niedzwiedzi z pozostalymi skladnikami na ciasto nalesnikowe i zmiksowac blenderem na gladka mase bez grudek.Odstawic na 1/2 godziny w miedzyczasie obrac marchew przekroic wzdluz na pol,a nastepnie w dlugie ukosne plastry.Drobno pokroic cebule i zetrzec skorke z polowy cytryny. Zeszklic cebule na goracym masle.Dodac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowa babka wielkanocna kokosowo-pomarańczowa 179bialy puszysty kogel-mogel do ubitych jajek dodac reszte skladnikow przy pomocy haka i wyrobic okolo 10 minut na gladkie ciasto.Ostatnie 100 ml mleka kokosowego dodawac partiami,ale ostatecznie ciasto powinno byc bardzo luzne.Przykryc folia spozywcza,odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci wyrosniete ciasto wylozyc na podsypany maka blat i przy pomocy "skrobaka"piekarskiego zlozyc ciasto kilkakrotnie.W razie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek orzechowo-marchewkowy 230Pyszny,bardzo aromatyczny, orientalny mazurek z zaskakujacym nadzieniem .Marchewka okazuje sie warzywem uniwersalnym.Biszkopt marchewkowo-migdalowy ,oraz smaczne,wilgotne ciasta marchewkowe wszyscy znaja.Teraz kolej na tarte marchewkowa w slodkim wydaniu czyli na mazurek.Ma bardzo delikatny i niezwykle kruchy spod z dodatkiem mielonych orzechow laskowych ,natomiast gore stanowi marchewkowy krem.Wyrafinowany smak kremu podkreslaja orientalne przyprawy imbir,cynamon i kardamon.Ten mazurek zaspokoi(...)gusta tradycjonalistow,jak rowniez poszukiwaczy nowych orginalnych smakow.Zapraszam do przepisu! Skladniki na kruche ciasto : ( na mala foremke 11x35 cm) 100 g mielonych orzechow laskowych 100 g maki -dalam orkiszowa jasna 630 100 g masla 50 g cukru 1 zoltko M Nalozenie marchewkowe: 400 g marchewki (nieobranej) 2 kapsle kardamonu 1 laska cynamonu 1/2 lyzeczki swiezo startego imbiru 2 lyzki soku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym 208dodac starta marchewke oraz 1/3 piany z bialek i delikatnie przy pomocy szpatulki wymieszac.Dodac reszte piany,.migdaly z proszkiem do pieczenia i 50 g maki ,wymieszac. wypelnic foremke przygotowanym ciastem,wyrownac gore szpatulka i piec 45 minut w 180°C. studzic na kratce PRZYGOTOWANIE KREMU: zelatyne namoczyc w zimnej wodzie wycisnac sok z 3 duzych pomaranczy.Przecedzic przez sitko,by pozbyc(...)migdalow.Mielone ze skorka,ciemniejsze i tych uzylam do upieczenia tortu.Jakiego koloru jest biszkopt widac na zdjeciu.Drugi rodzaj to mielone migdaly bez skorki,bielusienkie.Tych bialych uzylam do mojego pierwszego marchewkowego ciasta biszkoptowego,link na poczatku wpisu.Biszkopt z bialymi migdalami jest w cudnym marchewkowym kolorze,po prostu bajeczny.Wybor nalezy do Was.Oba ciasta sa przepyszne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dietetyczne,slodkie,orkiszowe gofry bez cukru 196dodatkowi maki ziemniaczanej i uzyciu maslanki sa wyjatkowo chrupiace.Zamiast cukru uzylam stewii i kapitalnie sie tu sprawdzila.Jakis czas temu sporo eksperymentowalam ze stewia.Wyniki eksperymentow byly rozmaite,najczesciej niestasfakcjonujace.W pieczonych ciastach z jej udzialem wyczuwalny byl posmak stewii i psul koncowy efekt wypieku.Gofrom natomiast dodaje tylko slodyczy,czyli slodzik spelnil tutaj swoja role zadawalajaco..By caly deser pozostal bezcukrowy i jogurt(...)mleko,szczypte soli, olej,1/2 lyzeczki sody,extrakt z wanilii i 2 zoltka.Zmiksowac na gladka mase bez grudek ubic piane z bialek na sztywno delikatnie przy pomopcy szpatulki polaczyc ciasto z piana gofrownice posmarowc cieniutko olejem.Najlepiej malym, wlosianym pedzelkiem w zaleznosci od mocy gofrownicy piec 5-7 minut po upieczeniu delikatnie zdejmowac drewniana lopatka i odkladac gofry na kratke
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny Graham 201woda do 200 g.Przykryc folia i pozostawic do wyrosniecia na cala noc nastepnego dnia odmierzyc wszystkie skladniki i przygotowany zakwas ,umiescic w misie robota i wyrobic na gladkie,jednolite ciasto foremke wysmarowac oliwa i wysypac otrebami pszennymi,wylozyc ciasto chlebowe.Przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia nagrzac piekarnik do 230°C wyrosniete ciasto posypac maka i wstawic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Normandzki chleb z jablkami Hamelmana 200dojrzaly zakwas sztywny-30g (2 lyzki i 1 lyzeczka) WYKONANIE: przygotowanie Levain.Zaczyn przygotowac 12 godzin przed koncowym mieszaniem ciasta i zostawic przykryty folia spozywcza,najlepiej na noc mieszanie.Wlozyc do misy robota wszystkie skladniki oprocz suszonych jablek.Mieszac najpierw 3 minuty na I predkosci,w razie koniecznosci korygujac nawodnienie,do otrzymania ciasta o sredniej konsystencji.Nastepnie mieszac na II predkosci przez 3 minuty(...)predkosci tylko tyle,aby skladniki byly rownomiernie rozmieszczone fermentacja powinna trwac 1-2 godziny.Dlugosc fermentacji zalezna jest od temperatury.Jesli ma trwac 2 godziny,zlozyc ciato po godzinie.Jesli ciasto bedzie fermentowac godzine,skladanie nie jest potrzebne dzielenie i formowanie.Ciasto podzielic na 2 porcje o wadze 0,680 kg i uformowac bochenki o okraglym lub podluznym ksztalcie.Ulozyc w koszyczkach wysypanych maka,przykryc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!