ciasto - 164325 przepisów (strona:5318/10955)

Pierniczki staropolskie 193

Zestawić z ognia do przestudzenia i do ciepłego dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać mąki oraz jajka i wymieszać łyżką lub robotem z końcówką do zagniatania ciasta do połączenia składników, Następnie ciasto umieścić w szklanym lub plastikowym pojemniku do żywności, ostudzić i wstawić do lodówki lub umieścić w innym chłodnym miejscu na co najmniej 4 tygodnie(...)można oczekiwanie w razie potrzeby skrócić do tygodnia i też będą smaczne. Po tym czasie ciasto wyjąć z pojemnika, wyrobić podsypując odpowiednią ilością mąki (wymaga dość obfitego podsypania) rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wycinać foremkami różne kształty. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierniczki można posmarować roztrzepanym jajkiem Wstawiać do nagrzanego piekarnika. Piec

Mix smaku
Pierniczki III 170

szklanki cukru pudru * 1 łyżeczka kakao * 3-4 łyżki przyprawy do piernika Sposób wykonania Mąkę przesiać z sodą i kakao, dodać pozostałe składniki i zagnieść wszystko razem na elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do szczelnego pojemnika, albo do woreczka foliowego i włożyć do lodówki  na 1-2 dni. Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie w celu uplastycznienia, rozwałkowywać porcjami

Mix smaku
Mięciutkie pierniczki II 202

jajka * 4-5 łyżeczek kakao * 2-4 łyżek przyprawy do piernika Sposób wykonania Mąkę przesiać z sodą i kakao, dodać pozostałe składniki i zagnieść wszystko razem na elastyczne ciasto. Ciasto  zamknąć w szczelnym pojemniku, lub woreczku foliowym i umieścić w  lodówce  na 1-2 dni (w razie braku czasu można piec już po 2-3 godzinach chłodzenia(...)czasie zagnieść ciasto ponownie w celu uplastycznienia, rozwałkowywać porcjami na placki grubości 4 mm, wycinać różne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem można po wierzchu posmarować mlekiem zagęszczanym lub roztrzepanym białkiem. Wkładać do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni, ok. 10 min. Po zdjęciu z blachy studzić na kratce. Nawet po wystudzeniu te pierniczki

Mix smaku
Kruche cytrynowe ciasteczka 226

mleczna lub gorzka Masło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Potem dodajemy resztę składników i wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką. W zasadzie to tyle jeśli chodzi o ciasto :-) Dobrze jest go troszkę zagnieść(...)przełożyć do lodówki na 30 minut. Potem bierzemy po kawałeczku ciasta i albo maszynką do ciastek wyciskamy kształty albo tak jak ja, po prostu rozwałkowałam wężyki i pocięłam je na mniejsze kawałki. Ciasteczka powinny się piec w temp 180 stopni C przez ok 15 minut (w zależności od kształtu i wielkości). Po ostygnięciu polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego

Kulinarna rozmowa
Cupcakes 201

pisałam już, że uwielbiam pieczenie (I jedzenie) ciast, ciasteczek I wszystkich tego typu rzeczy? No a nigdy nie podjelam sie pieczenia cupcakesów. Muffiny tak. Na wszystkie sposoby. Ale dlaczego nie cupcakesy? Poprawiam się oto I zamieszczam moje pierwsze podejście. Na ciasto (10 sztuk) 3 jajka 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)ubić mikserem na pianę. Dodać żółtka I cukier I delikatnie ubić. Następnie dodać esencję waniliową I przesianą mąkę I proszek do pieczenia. Delikatnie przemieszać łyżką. Nakładać po 2 łyżki ciasta do foremek I piec ok 25minut. Śmietankę ubić ale nie całkiem na sztywno. Dodać serek mascarpone, wanilie I cukier I wszystko razem ubijać chwile mikserem. Można dodać jakiś barwnik spożywczy

Kulinarna rozmowa
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 284

kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut

Kulinarna rozmowa
USZKA Z GRZYBAMI DO BARSZCZU WIGILIJNEGO 235

składniki: ciasto: 150 g  ekologicznej mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 50 ml  wody sól farsz: 70 g  grzybów  namoczonych dzień wcześniej, ugotowanych do miękkości 1 duża  cebula 1 łyżka masła  sól pieprz Sposób przygotowania: Cebulę podsmażyc na maśle. Ugotowane grzyby wychłodzić i zmielić trzy razy w maszynce do mięsa(...)Podsmażyć z cebulką. Doprawić według własnego smaku. Zrobic ciasto jak na pierogi. Rozwałkować ciasto, wykrawać kółeczka, napełniać farszem i formować uszka. Gotować w lekko osolonej wodzie. Uszka można zamrozić. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 264

międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto sie zarumieni. Do zupy wrzucić marchewkę i gotować

Anioły w kuchni
Tort na zakończenie roku 265

bardzo szybkiego, dobrego, odświętnego ale nie trudnego i aby nie było dużo pracy...w końcu mam leżeć w łóżku i się wygrzewać a nie po kuchni latać... Dlatego też... Ciasto: 4 szklanki mąki  ekologicznej pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 jaja 2 płaskie łyżeczki sody 3 łyżki miodu  Orzech 1 szklanka cukru-niecała 50 g margaryny Wykonanie(...)cukier.  Studzimy i łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy.  Jeśli damy gorący miód itd. to się nam to będzie okropnie lepiło. Jeśli się lepi to dodać mąki. Ciasto dzielimy na trzy części i pieczemy każdy blat 15-20 minut w 180°C. Masa: 3 szklanki mleka 4 łyżki kopiaste kaszy manny  Skworcu 100 g masła 1.5 łyżki

Z Kuchni Do Kuchni
Pączki 250

jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mak i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mąki i spirytus. Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zaczyna odstawać od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy kulki, nadziewamy marmoladą i smażymy na rozgrzanym oleju. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Salonik smaków
Polvorones con jengibre y naranja - imbir, pomarańcza i polworony w roli głównej 245

folię spożywczą i wstaw na około 2 godziny do lodówki. W tym czasie smaki składników się przemieszają, a sama masa stwardnieje i łatwiej będzie później z nią pracować ( ciasto pod wpływem temperatury otoczenia staje się mniej zwarte i przykleja się do wałka ). Jeśli nie chcesz czekać aż 2 godzin, wstaw masę do zamrażarnika. Nastaw piekarnik na temperaturę(...)czasie wyjmij masę z lodówki, odetnij kawałek, a resztę schowaj z powrotem. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm (lub ciut więcej), następnie wykrawaj szklanką, albo jakąś okragłą lub owalną foremką, nieduże ciasteczka. Średnica szklanki powinna mieć około 3 cm, nie więcej. Wykrojone ciasteczka od razu przekładaj na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami pozostaw około 1,5 cm wolnego

Grahamka, weka i kajzerka
Chlebek z soją 185

szklanki maki pszennej 720 przesiać i dać do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, drożdże i szklankę wody letniej. Wymieszać i odstawić na jakieś 15 minut, aż zacznie pracować (trochę podrośnie). Ciasto: Resztę mąki pszennej i żytniej przesiać do większej miski. Dać sól i soję wymieszać. Dodać do tego zaczyn. Następnie ugniatać i dodawać tyle wody, aby ciasto nie było za twarde(...)rzadkie.  Dodać olej i wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam ok. 10 minut. Przełożyć do formy, takiej jakiej chcecie. Ja robiłam podłużne. Kształt chlebka może być dowolny. Nasz chlebek odstawiamy na 1,5 godzinki, aby nam ładnie wyrósł. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni. Chlebek smarujemy rozmąconym jajkiem, lub mlekiem. Wkładamy do piekarnika i zostawiamy na 50 minut. Studzimy. Smacznego :D Szczęśliwego

Moje pyszne gotowanie
Hiszpańskie precelki Pico 224

minut, aby zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę z oliwek oraz sól, mieszamy. Mąkę łączymy z drożdżami i wodą, przez kilka minut wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na ok 40 minut, aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, kroimy wzdłuż na trzy paski, każdy pasek kroimy na małe części

Apetyczna babeczka
Faworki 259

pudrem. Sa pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, a później jeść, jeść, jeść... Składniki: 4 żółtka pół szklanki gęstej śmietany 1 łyżka spirytusu lub octu mąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag) szczypta soli cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia Z żółtek, śmietamy, spirytusu lub octu, mąki, soli zagniatamy ciasto. Kolejno małe porcje ciasta wałkujemy bardzo cieniutko

Salonik smaków
Krakersy 222

kruszonkę. Dodać kminek (użyłam kminu rzymskiego, czyli kuminu), miód i wodę. (Jeśli mamy skrystalizowany miód, wystarczy lekko go podgrzać aż się rozpuści.) Zagnieść elastyczne ciasto. Wody ma być tyle, żeby było odpowiednio miękkie do rozwałkowania. Ciasta nie zagniatać zbyt długo, podobnie jak przy kruchym cieście. Rozwałkować na cienki placek, ponakłuwać widelcem i wykrawać dowolne

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania