ciasto - 164325 przepisów (strona:5323/10955)

Migdałowiec czyli strucla z masą migdałową 207

Bardzo smaczna rolada z masą migdałową i wykorzystaniem mojego ulubionego ciasta krucho - drożdżowego. Masę można zrobić migdałową lub podobnie- orzechową . Tym razem opierałam się na przepisie na masę ze strony  Moje Wypieki   składniki masa (na 1 struclę ) 300 g zmielonych migdałów, 150 g ciemnego brązowego cukru 120 g śmietany kremówki 36% lub 30% 3 łyżki  rumu(...)łyżeczka cynamonu 1 białko 1/4 ciasta z tego  przepisu przygotowanie Wszystkie składniki  farszu dobrze wymieszać drewnianą łyżką , lekko rozcierając  lub  w malakserze. Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą migdałową. Gotowe ciasto rozwałkować cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy.Pokryć równomiernie farszem migdałowym  (pozostawić wolny margines szerokości ok 2 cm), zwinąć

Stare Gary
Knekkebrød - czerwcowa piekarnia 185

słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko  równą warstwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut. Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze(...)Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką. Instrukcję wykonania możecie obejrzeć na przykład  tutaj . Moje uwagi: W przepisie nie podano na jak dużą blachę rozsmarować ciasto. Posmarowałam standardową blachę z piekarnika, chlebek wyszedł grubości prawie 1 cm ( bliżej brzegów cieńszy).  Następnym razem podzielę ciasto na 2 porcje i rozsmaruję cieniej. Moje chlebki musiałam piec dłużej

Stare Gary
Kluski ze speckiem i kapustą kiszoną 271

smaku i dobrze wymieszać z szynką. Dodać do kapusty, poczekać, aż nieco przestygnie. Wymieszać z jajkami, pieprzem, ewentualnie solą ( uważać bo speck jest słony) Stopniowo dodawać mąkę, mieszając widelcem ciasto. W zależności od tego jak wilgotna była nasza kapusta, będziemy potrzebowali ok 250 g lub trochę więcej lub mniej. Ciasto ma być plastyczne i wygodne w formowaniu, średnio twarde(...)wyrobieniu, podzielić ciasto na małe, równe kawałki ( z tej porcji wyjdzie ok 30 kulek wielkości orzecha włoskiego) i rękami posypanymi mąką, formować kulki.  Zagotować wodę w garnku, posolić, dodać kluski. Przez pierwsze 5 minut gotować na dużym ogniu, następnie zmniejszyć grzanie tak aby woda tylko lekko wrzała. Gotować jeszcze 10 minut, kluski wypłyną na powierzchnię. Podawać jako

Stare Gary
Kaszubski chleb na podmłodzie - październikowa piekarnia 322

zakwasowcom, ale ten też bardzo polecam. Ma również tę zaletę że robi się go szybko i bez kłopotu. To chyba najlepszy chleb na drożdżach jaki upiekłam. Smacznego! uwaga:  ciasto na chleb wyrabiałam w robocie. 16 października przypada  Światowy Dzień Chleba ( World Bread Day 2014 ). To juz 9-ta edycja, ale pierwsza w której biorę udział(...)Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut. Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść go w oprószonym mąką koszyku. Odstaw do wyrastania pod przykryciem na 1 – 1,5 godziny

Stare Gary
Śliwki pod kruszonką czyli śliwkowe crumble 220

Świetny i wygodny pomysł na coś owocowego i słodkiego. Czasem nie mamy chęci lub czasu na zagniatanie ciasta, podpiekanie itp. Ale mamy chęć na dobry deser. Wtedy ten przepis sprawdzi się znakomicie. Mniej kłopotliwego ciasta nie znam. Mam tylko parę drobnych uwag. Ilość kruszonki w przepisie jest spora (przewidziana na formę 28 cm ), piekłam w formie 23 cm i całej(...)mnie wyszło zdecydowanie za słodkie i następnym razem mocno ograniczę ilość słodkiego. Co ciekawe, najsłodsze zaraz po upieczeniu - ciepłe, natomiast kiedy ostygło, słodkości nieco ubyło. Tak czy inaczej ciasto zostało zjedzone bardzo szybko. Śliwki puszczają pyszny sok, a całość świetnie się przechowuje w lodówce i nic nie traci na smaku. Sama nie wiem, czy lepsze było ciepłe czy zimne! Oryginalny

Stare Gary
bułeczki brydżowe czyli bridge rolls 231

maszynie do chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże (cukier i sól w osobnych narożnikach, drożdże na środku). Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat. lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 12 kawałków, przykryć ściereczką lub naoliwioną folią . Po kolei formować podłużne bułeczki. Ułożyć

Stare Gary
Krokiety z kapustą 277

wiem dlaczego bo nie pamiętam ze swojego dzieciństwa, żeby krokiety z kapusta były u nas na wigilię, ale to własnie one kojarzą mi się z postem :) Ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mleka , 1,5 szklanki zimnej wody , 2 jajka , pół łyżeczki soli , czubata łyżeczka cukru , olej do smażenia. Wszystkie składniki połączyć razem do uzyskania(...)gładkiego ciasta. (Powinno mieć konsystencję gęstej słodkiej śmietany - nie za gęste i nie za rzadkie. W razie potrzeby dodać więcej wody lub więcej mąki.) Można to zrobić mikserem - ja używam trzepaczki rózgowej. Ciasto odstawić na kilkanaście minut, żeby "odpoczęło". Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej lekko olejem (najwygodniej użyć np. silikonowego pędzelka). Naleśniki powinny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort migdałowo- kokosowy z owocami 225

utrzeć z cukrem, a białka ubić na pianę. Zmielone migdały wymieszać z utartymi żółtkami, a potem delikatnie wmieszać pianę z białek. Foremkę (28cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok 40min. (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół. Masa kokosowa: Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Potem

Kraina Miodem Płynąca
Placek z dyni o pomarańczowym aromacie z sosem toffi 223

ciasto 'chodziło' za mną już od dłuższego czasu, ale jakoś tak wyszło, że kupiona parę dni temu dynia cierpliwie czekała i czekała. I dzisiaj znalazłam czas, by wziąć się za pieczenie, wreszcie! :) Placek jest wilgotny i gumowy (struktura jak w zakalcu), z delikatną nutą cynamonu i gałki muszkatołowej, o wyczuwalnym smaku pomarańczy, a całość polana sosem toffi... ... brzmi zachęcająco, prawda(...)Cukier z wodą i masłem gotować około 5 min., aż trochę zgęstnieje. Wtedy dolać kremówkę, wymieszać do połączenia się składników, zagotować. Zdjąć z palnika, trochę wystudzić i polać wierzch ciasta. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Waniliowe naleśniki, bez glutenu 236

jaglana- szklanka * mleko- szklanka * jajko- 2szt. * siemię lniane zmielone- 1 łyżka + 1 łyżka wrzątku* * syrop z agawy (lub cukier)- 3 łyżki * wanilia- 1/3 laski * olej kokosowy do smażenia  Ciasto przygotować tak samo, jak na zwykłe  naleśniki- klik . Zmielone siemię lniane zalać łyżką wrzątku, wymieszać i dodać do ciasta. Ziarenka z laski wyskrobać i również połączyć z ciastem. Smażyć

Kraina Miodem Płynąca
Czekoladowa kostka grysikowa z kremem cytrynowym 251

warstwowe i uroczo prezentujące się ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie nawet kulinarna 'noga', bo to ciasto po prostu nie może się nie udać, a do tego jest bardzo, baaardzo smaczne :))) Spód czekoladowy na bazie ciasteczek, kolejno: masa grysikowa- gęsta i kremowa- oraz cudowny krem cytrynowy, który znacie już z poprzedniego  wpisu... … Och, pokochacie je od pierwszego kęsa

Kraina Miodem Płynąca
Pizza z pieczarkami 216

miseczki, dać 1/2 szklanki letniej wody i łyżeczkę cukru. Odstawić na 15 minut, aż zacznie pracować. Następnie do mąki dodać sól wymieszać, dać zaczyn, oliwe i tyle wody, aby ciasto dało się dokładnie zagnieść. Ma być zwięzłe i gęste (nie powinno być za rzdkie). Odstawić na 30-40 minut do podrośnięcia. Ciasto rozwałkować na blachę. Na ciasto dać koncentrat, następnie

Moje pyszne gotowanie
Kruche babeczki z makiem 566

masy makowej z bakaliami Helio 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka krojonych migdałów 2 łyżki rodzynek 1 łyżka miodu Przygotowanie: Masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać brzegi i dno metalowych foremek na babeczki. Napełnić masą makową. Część ciasta rozwałkować i wykroić foremką małe gwiazdki. Gwiazdki umieścić

Ala piecze i gotuje
Najlepsze uszka wigilijne 572

niezbędne jako dodatek do barszczu. Uwielbiamy je. Serdecznie Wam je polecam. Zaczynamy. Składniki: 2 szklanki maki 0.5 szkl cieplej wody 2 lyzki oleju, szczypta soli. Wykonanie: Składniki na ciasto na uszka- jest takie same jak na pierogi. Łączymy składniki. Urabiamy ciasto- az stanie sie elastyczne I łatwo odchodzące od reki. Babcia mówiła, by wyzywać się na ciescie :) to będzie bardziej(...)się poddawało lepieniu. I muszę powiedzieć ze coś w tym jest. :) Rozwałkowujemy , wycinamy kólka o średnicy 4-5 cm. Im mniejsze tym lepsze :) Na ciasto wykładamy pół łyżeczki  farszu . Sklejamy jak pierogi I łączymy końcówki - ja nazywam to pracami plastycznymi- przy których relaksuje się I uspokajam :) Uszka gotujemy 3-5 min w osolonej wodzie. Podajemy z barszczem. Polecam

Smaki Edyty
Chleb nadziewany warzywami 182

Ciasto: - 500 g mąki pszennej - szklanka letniej wody - 20 g drożdży - łyżeczka soli - łyżeczka masła Drożdże rozpuścić w wodzie, wsypać mąkę, sól i masło. Wyrobić i zostawić do wyrośnięcia, na około 30 minut. Farsz: - 2 cebule - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - 9 większych pieczarek - sól, liść laurowy - pieprz, parmezan Cebulę drobno posiekaj i podsmaż z liściem laurowym na oleju.Pos(...)patelnię wrzuć pieczarki, a po chwili warzywa, nie dolewaj oleju. Gdy warzywa zmiękną dodaj cebulę, dopraw pieprzem i solą. Podduś jeszcze chwilę i zostaw do ostygnięcia. Gdy ciasto podrośnie, rozwałkuj je na grubość centymetra. Na połowę ciasta rozłóż połowę farszu, podsyp parmezanem lub innym serem. Zawiń do połowy. Na zwinięty rulon rozłóż drugą część farszu i posyp serem. Zwiń

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania