GRILLOWANE NALEŚNIKI Z ANCHOIS, JAJKIEM I MOZZARELLĄ + RECENZJA 308który nigdy, przenigdy mi się nie nudzi! W wersji na słodko … np. z owocami … Na ostro – z farszem z makreli … Albo takie jak dziś! Fantastyczne ciasto wypełnione po brzegi nieziemskim farszem – z anchois , gotowanych jajek , świeżych ziół i ciągnącej mozzarelli. Całość dodatkowo zgrillowana na prawdziwym maśle. Z pomocą przyszła mi najnowsza patelnia Ballarini z serii(...)cebula biała – 1 szt * mozzarella ( kulka ) – 1 szt * anchois – ok. 50 g * natka pietruszki – 1 garstka * sól * pieprz DODATKOWO: * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Składniki na ciasto dokładnie razem wymieszać, odstawić na ok. 10 minut. FARSZ: Czerwoną cebulę bardzo drobno posiekać. Białą cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy. Jajka pokroić w drobną kostkę. Fileciki anchois odsączyć
Ostra na Słodko
Świąteczne kruche ciasteczka 348cały urok i ich klimat :) A najpiękniejsze jest to, że dzisiaj mogę zrobić je sama. Zapewne to nie tylko moje zdanie, ale świąteczne wypieki, począwszy od ciasteczek po ciasta, makowce itp, najlepiej robić wspólnie z rodziną :) To zawsze jest niepowtarzalne. Ale wracając do przepisu to zdecydowanie i z całą odpowiedzialnością polecam. Są pyszne :) Do zrobienia tych ciasteczek potrzebna jest(...)miseczce łączymy ze sobą żółtka i cukier wanilinowy. Łączymy mąkę z margaryna i cukrem - rozdrobnienie składników - i dodajemy żółtka z cukrem. I wszystkie składniki łączymy na jednolite i delikatne ciasto. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Dzielimy ciasto na kilka części i wkładamy do maszynki (formujemy ciasteczka na formie do pieczenia (wcześniej należy posmarować ją masłem). Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika
Serce zamknięte w formie pyszności
Domek z piernika - przepis świąteczny 277ściany wyjdą nie równe wtedy ze zbawieniem przychodzi nam lukier :)) Przy budowaniu takiego domku można mocno rozbudzić swoją wyobraźnie twórczą i świetnie się przy tym bawić. Przepis na ciasto na domek znalazłam na stronie Cupcake Factory a zmotywowała mnie cudowna Kuchnia Ilony <3 SKŁADNIKI : Składniki: 600 g mąki pszennej 1 jajko 250 g margaryny 250 g miodu naturalnego(...)kakaem, sodą, przyprawą oraz dodałam jedno jajko. Wszytko razem zagniotłam. Włożyłam do woreczka i odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. - po tym czasie rozwałkowałam na omączonym blacie ciasto i zaczynamy wycinać poszczególne elementy ja wycięłam o takich rozmiarach * dwa prostokąty 10 x 15 cm (ściany boczne) * dwa prostokąty 11 x 19 cm ( dach pamiętajmy, aby dach
Basia w kuchni
PIEROGI RUSKIE 203białego przeciśniętych przez praskę 1 duża cebula sól, pieprz do smaku 1 serek topiony Wykonanie :) Do mąki dodać jajko , sól , roztopione masło i wodę , wymieszać i zagnieść. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać jeszcze troszkę mąki , jeśli za twarde dodać ciepłej wody. Jak wiadomo maka mace nie równa . Ciasto powinno być elastyczne , jeśli nie klei się do rąk(...)maśle , dodać do ziemniaków wymieszanych z serem i serkiem topionym . Przyprawić do smaku solą i pieprzem ,ja zamiast soli daję vegetę , mają wtedy lepszy smak. Stolnicę podsypać mąką , ciasto rozwałkować dość cienko , wykrawać kółka , nakładać po łyżce farszu i zlepiać. Wodę lekko posolić i zagotować , wrzucać partie pierogów , co jakiś czas mieszając. Podawać z roztopionym masłem z cebulką
Sama słodycz i szczypta chili
Mikołajowe babeczki z cynamonem i miodem 299tylko one, bardzo się ucieszyły z takich słodkich prezentów. Do babeczek użyłam naturalnego miodu i pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 2 duże łyżki naturalnego miodu 40-50g cukru 2 jajka 200g mąki pszennej, użyłam tortowej 1/3 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku(...)miękkiego masła 120g cukru pudru 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta zmielonych goździków szczypta imbiru 2-3 łyżki mleka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Dodatkowo: lukier plastyczny kremowy, biały, czerwony Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem. 2. Masło utrzeć z cukrem i miodem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty
Mała Cukierenka
Uszka wigilijne 685produkcje uszek już ruszyła...a u Was?? Składniki; Ciasto; 150 g mąki, jajko, ciepła woda, sól, Farsz; 80 g suszonych grzybów, 30 g czerstwej bułki, bułka tarta, cebula, sól, pieprz Wykonanie; Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto wałkujemy i wycinamy literatką małe kółeczka. Grzyby myjemy i moczymy na kilka godzin w wodzie. Po tym czasie gotujemy aż wyparuje wywar. . cebule drobno
Anioły w kuchni
Pierniczki 489Mąkę, proszek, sól, kawę mieszamy w dużej misce. Do ostygniętego dodajemy jajka. Mieszamy a następnie wlewamy do miski z mąką. Mieszamy drewnianą łyżką a następnie za pomocą ręki zagniatamy ciasto, lekko posypując mąką. Ciasto formujemy na kształt kuli, zawijamy w folię aluminiową, odkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do leżakowania na noc. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość
Made By Mom And Son
Hardcorowy chleb razowy 258lubi i ile lubi ( u mnie słonecznik, dynia, czarnuszka, sezam, mak, zioła itd itp) Wszystko mieszam w misce, następnie przek ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna mi go nie wymieszała). Nastawiam na program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego (1,5h). Powyjęciu ciasta z maszyny wkładam
Z butelką mleczka w tle
Chałka z płatkami migdałowymi i kruszonką. 172tłuczonych prażonych orzechów, Lub kto co lubi Mieszam wszystkie składniki w misce, po czym przekładam do pojemnika od maszyny do pieczenia chleba. Ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego. Półtorej godziny później wyjmuję z maszyny super urośnięte i wyrobione ciasto. Ciasto gniotę chwilę na stolnicy, w celu odgazowania, ewentualnie podsypując mąką, aby nie kleiło się do rąk.Warkocz chałki
Z butelką mleczka w tle
Pyszne Proste Poranne Pieczywo - BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 599suchych 1 łyżeczka cukru 50 g masła 340 g białej mąki 7 g soli Składniki mieszamy i wstawiamy do maszyny do pieczenia chleba na program do wyrabiania ciasta. Po 1,5 godzinie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Formujemy bułeczki. Smarujemy mlekiem lub jajkiem. Posypujemy ulubionymi ziarenkami. U mnie: czarnuszka, sezam, mak, słonecznik, dynia. Dajemy ciastu kilka minut
Z butelką mleczka w tle
Placuszki / racuchy z jabłkami. 221przykład chrupiące racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem - no przecież to dla dzieci się je robi, co z tego, że to głównie my dorośli je zjadamy :) Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe: jajko mąka mleko szczypta soli Ciasto ma mieć gęstszą konsystencję niż na naleśniki, bo dodamy do niego starte na grubych oczkach tarki jabłka. Im więcej tym lepiej, a najlepiej tyle(...)ciasto służyło tylko do sklejenia jabłek zamiast być głównym składnikiem. Smażymy placuszki na gorącej patelni z odrobiną oleju. Jeśli je przykryjemy pokrywką to będą bardziej miękkie i będzie je można krócej smażyć, bez obawy, że będą surowe w środku. Gotowe posypujemy cukrem pudrem, możemy je podawać również w towarzystwie kwaśniej śmietany z dodatkiem cukru waniliowego. Jemy gorące, a przynajmniej
Z butelką mleczka w tle
Indyjski chlebek Naan 394łyżeczka cukkru ok 3 g suchych drożdży 150 ml ciepłej wody 200 g mąki 1 łyżka sklarowanego masła (ghi) 1 łyżeczka soli Składniki mieszamy i dokładnie wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Następnie wkładamy je do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie chwilę wyrabiamy(...)Odrywamy kawałki ciasta i formujemy podłużne placuszki (mi z podanych ilości wyszło 5 chlebków). Chlebki nie powinny być grubsze niż 1 cm. Blachę wykładamy folią aluminiową, posmarowaną masłem, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Placuszki pieczemy ok 10 minut (do zrumienienia) przewracając je w połowie pieczenia na drugą stronę i smarując masłem. Chlebki można posypać makiem lub dowolnymi ziarenkami. Jemy jeszcze
Z butelką mleczka w tle
Mleczne bułeczki z czekoladą. 421ciepłe. Dodajemy drożdże i odstawiamy. Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajko i mleko razem z drożdżami. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie przywierało do dłoni (im dłużej tym lepiej) i stanie się delikatne w dotyku. Ciasto wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dzielimy(...)jena 15 kuleczek, przykrywamy ściereczką i czekamy 15 min. Następnie każdą kuleczkę wałkujemy na okrąg ok. 8 cm i zwijamy jak rulonik, brzegi ciasta zlepiamy ze sobą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczeni, przekładamy bułeczki i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na ok. 30-40 min. Przed pieczeniem nacinamy bułeczki, tworząc zygzaki. Smarujemy jajkiem i posypujemy lekko cukrem. Pieczemy w temperaturze 210 stopni
Z butelką mleczka w tle
Tatterowiec, czyli chleb razowy na zakwasie. 316mąki pszennej białej 1 łyżka soli Dodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Następnie gotowe ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć
Z butelką mleczka w tle