ciasto - 164325 przepisów (strona:5340/10955)

Świąteczne ciasteczka, czyli pieczenie na cztery ręce 234

łyżeczka ekstraktu z wanilii 225 g mąki pszennej 75 g niesolonych pistacji 75 g suszonej żurawiny Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem. Partiami wsypywać przesianą mąkę, zagnieść gładkie ciasto. Wsypać z grubsza posiekane pistacje i żurawinę, dokładnie połączyć. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie(...)ciasto pokroić na plastry grubości 1 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut. Wystudzić na blasze. Smacznego! Ciasteczka wczoraj pojechały ze mną do koleżanki - jej starsza pociecha wyjadała je niemal bez opamiętania. I to jest chyba najlepsza rekomendacja - koniecznie musicie je mieć w świątecznej puszce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lussekatter 192

fantazyjnie zwinięte, z rodzynkami wciśniętymi w zawinięte końcówki. Przepis zalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen - jednej z moich ulubionych książek o skandynawskich wypiekach. Tradycyjny przepis został nieco zmodyfikowany - do ciasta dodajemy też odrobinę kardamonu, a zamiast rodzynek autorka proponuje suszone wiśnie. Niestety, takowych nie miałam, powróciłam więc do rodzynkowej tradycji. Wyszły boskie - niesamowicie mięciutkie, delikatne, maślane. Z nutą szafranu, która(...)rozpuścić i przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z kardamonem, cukrem i solą.  Drożdże rozpuścić w mleku, wlać masło, wymieszać. Partiami wsypywać mąkę, a na końcu dodać roztrzepane jajko. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych część. Z każdej uformować wałeczek, a następnie zawinąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe biscotti: z żurawiną i kasztanami 280

proszkiem, sodą i skórką pomarańczową. Partiami dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach. Kasztany niezbyt drobno posiekać. Razem z żurawiną dodać do masy, dokładnie wymieszać. Uformować z ciasta wałeczek 28x5 cm, spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 40-60 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec(...)przez 25 minut. Ostudzić przez 30 minut. Przestudzone ciasto pokroić ostrym nożem z piłką na plastry grubości 1-1,5 cm. Ułożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C. przez 25-30 minut, w połowie pieczenia obracając na drugą stronę. Ostudzić na kratce. Smacznego! Oczywiście w styczniu będziemy nadal razem pichcić - i to jest jedna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczkowa frustracja. I serduszka z marcepanem 197

obsypane pistacjami. A kiedy przeczytałam przepis wiedziałam, że muszę je przygotować do świątecznej puszki (która, swoją drogą, w tym roku była dość uboga w różnorodność). Połączenie kruchego migdałowego ciasta z masą marcepanową i cieniutką warstwą powideł śliwkowych, a do tego cytrynowy lukier - czy może być coś lepszego? Migdały i marcepan to takie duńskie smaki, wiedziałam więc, że zasmakują Rodzinie(...)śliwkowych Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i migdałami. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Dodać mleko, szybko połączyć. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremką serduszka średniej wielkości. Ułożyć na blasze wyłożonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ryżem? Dlaczego nie? 202

już, niestety, tylko utrapieniem. Hmm... Chyba dorastam... Cóż... Na rozgrzanie po takim zimowym spacerze najlepsza jest gorąca herbatka i kromka chleba z masełkiem. Zgodnie z postanowieniem noworocznym nie piekę ciast - dopiero wczoraj upiekłam pierwszą tegoroczną szarlotkę, ale taką niemal dietetyczną, więc się niemal nie liczy - więc nadrabiam pieczeniem chleba. Uwielbiam spędzać czas w kuchni i nie potrafię sobie tego odmówić(...)środku wgłębienie, pokruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać połowę mleka. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka, ryż, sól i drobno posiekaną szałwię. Zagnieść gładkie ciasto - może się lekko lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 45 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Curd z mandarynek 162

cukrowo, z mnóstwem czerwonych serc. Zamiast tego lekki tort, coś szybkiego i coś cudownie czekoladowego... Może znajdziecie jakieś inspiracje? Na razie wstęp do pierwszego przepisu. Zanim zabierzecie się za ciasto właściwe , trzeba przygotować curd... Ale to nie problem - curdy bowiem przygotowuje się szybko i bezproblemowo, a są tak pyszne, że nie można się oprzeć wyjadaniu ich prosto z miseczki. Przynajmniej(...)mandarynek. Ma śliczny, żółtko-pomarańczowy kolor, dzięki dodatkowi soku z cytryny nie jest zbyt słodki ani mdły, smakuje jak mandarynowy budyń. Pycha! Koniecznie spróbujcie, nawet jeśli nie planujecie ciasta z jego udziałem - jestem pewna, że nic się nie zmarnuje... Curd mandarynkowy Składniki: (na 400 g curdu) sok z 5 mandarynek sok 1 1/2 cytryny skórka otarta z 2 mandarynek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Walentynkowe śniadanie - bułeczki serduszka 177

Jeśli nie jesteście fanami serduszek na czternastego lutego - wytnijcie kółeczka. Smaku to zmieni, a właśnie on jest tutaj najważniejszy.  Przepis z bloga Moje wypieki . Dałam mniej wody - ciasto jest idealne - jak plastelina, idealnie się wałkuje, nic się nie przykleja. Jeśli jednak byłoby za twarde, należy dodać 50 ml wody. Warstwowe bułeczki serca Składniki: (na 10-12 bułeczek(...)solą. Po śodku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, zalać mniej więcej połową wody i odstawić na 15 minut.  Po tym czasie wlać resztę wody, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać serduszka w 3-4 rozmiarach. Na balsze wyłożonej papierem do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z nerkowcami - najlepsze 199

Przez chyba dwa tygodnie nie piekłam chleba ani bułek. Nie wiem dlaczego - po prostu zabrakło mi czasu. Śliczna pogoda nie poprawia sytuacji - zamiast spędzać czas na wyrabianiu ciasta drożdżowego, wolę się wybrać na długi spacer do lasu, który po prostu pachnie wiosną. Powoli budzi się do życia, zielone, świeżutkie pączki na krzewach przyciągają wzrok, a dwie biedronki bezpiecznie schowane(...)zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać połowę mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę płynów i drobno piekane orzechy, wyrobić gładkie ciasto (może się lekko lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować wałeczek o długości 25-30 cm, zawiązać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ślimaczki z makiem, cudownie maślane 176

cudowny, maślany smak. Pamiętam, że miałam ochotę na mięciutkie, pachnące bułeczki. Koniecznie z makiem chrupiącym między zębami. O wyjątkowym kształcie. Poszłam więc do kuchni, i zabrałam się za pieczenie. Ciasto jest proste, bez żadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze szansy przygotować domowego pieczywa, te będą idealne na pierwszy(...)letnie, nie gorące.  Drożdże pokruszyć, zalać mlekiem, dokładnie rozmieszać. Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i cukrem. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto - może się odrobinę lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować dość długi wałeczek, zawinąć w ślimaka, podwijając końcówkę pod spód. Ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki szafranowe 173

przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać połowę mleka. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę mleka i szafran, wyrobić gładkie ciasto.  Odstawić na 5-10 minut. Ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, podzielić na 12 części. Z każdej uformować wałeczek o długości 10 cm. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem(...)pieczenia, każdą naciąć ostrym nożem. Odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia - bułęczki powinny podwoić objętość. Piec w 220 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Ciasto jest mięciutkie i plastyczne, cudownie się z nim pracuje. Myślę, że idealnie nada się do uformowania na przykład wielkanocnych zajączków, albo może kurczaczków... Spróbujecie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Koncert życia. I chałka 234

mlekiem w proszku. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Wlać 1/3 wody, odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę wody i olej, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 2 minuty, dodać mak, dokładnie wgnieść w ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części, z każdej uformować wałeczek długości 25-30 cm. Zapleść chałkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wakacje! I bułeczki z suszonymi pomidorami i bazylią 213

wlać 2/3 mleka. Odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Pomidory pokroić w kosteczkę, bazylię posiekać. Do zaczynu dodać resztę mleka, masło, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać pomidory i bazylię. Dokłądnie wgnieść w ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z zaparką 231

zniknęły bardzo szybko, pomimo, że wyszło ich aż dwanaście. Pszenno-żytnie bułki z zaparką Składniki: (na 12 sztuk) zaparka: 80 g mąki żytniej 150 ml gorącej wody ciasto właściwe: 600 g mąki pszennej 390 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżeczki soli Mąkę żytnią przesiać do miski, zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać. Odstawić(...)zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, dodać miód i wlać około 100 ml wody. Odstawić na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać zaparkę, sól i resztę wody, zagnieść i wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 rónych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, obsypać mąką; ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O tajemniczej maszynce do lodów słów kilka. I ciasteczka z mąki gryczanej 219

kakao, wymieszać z mielonymi migdałami, mąką kokosową, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, rozgnieść w palcach na kruszonkę. Jajko roztrzepać z miodem i wódką, dodać do ciasta, dokładnie połączyć. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc. Rano formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z owocowym curdem - niebo w buzi 209

problem, czy wybrać drożdżówkę z budyniem czy z twarogiem. To zdecydowanie moje ulubione. Jeśli lubicie też takie z owocami, te są dla Was wymarzonym rozwiązaniem. Mięciutkie, puchate, pachnące drożdżowe ciasto, nadziane najlepszym owocowym budyniem i posypane chrupiącą, mleczną kruszonką, w której od czasu chałki zakochałam się bez pamięci. Całość stanowi idealne trio; te bułeczki znikają szybciej, niż się je robi(...)mleka. Odstawić na 15 minut. Resztę mleka podgrzać z masłem tak, aby się rozpuściło. Przestudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę cukru, masło z mlekiem i jajko. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania