ciasto - 164325 przepisów (strona:5342/10955)

Chleb orkiszowy 240

mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki suche tj. mąkę, drożdże, sól, cukier) i wymieszać. Dodać wodę i olej i wyrobić (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i uformować podłużny bochenek. Chleb

Gospodyni Miejska
Drożdżowe paluchy z serem 339

czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałą część mąki, sól, rozmaryn, tymianek oraz olej i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego). Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem. Paluchy

Gospodyni Miejska
Delikatne placki z jabłkami 323

roztrzapać (ręcznie trzepaczką kuchenną) lub zmiksować robotem kuchennym na gładką masę. Dodać cynamon i sól i wymieszać. Jabła umyć, osuszyć, obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki, dodać do ciasta i wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron, na złoty kolor. Usmażone placki odsączać na ręczniku papierowym. Podawać gorące, oprószone cukrem pudrem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu(...)podanych składników wychodzi 12 sporych placków. Ciasto na placki jest dość rzadkie i takie powinno być. Z dodatku cynamonu można zrezygnować. Do ciasta można dodac odrobinę cukru lub cukru wanilinowego. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zapiekanka z gęsi 225

sprawdzi się także kaczka, a jako dodatek konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką (przepis) .  Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 4     Składniki: 500 g ciasta francuskiego, 1 czerwona cebula, 120 g serka Arla Apetina (np.  Czosnek i Zioła lub Pesto z Rukolą), 3 gałązki zielonego jarmużu, resztki pieczonej gęsi (lub innego mięsa), oliwa(...)Przygotowania: Ciasto rozmrozić. Cebulę pokroić w pióra, mięso w plastry. Jarmuż oderwać od twardych łodyg. Z każdego płata ciasta uformować "tackę", w środku posmarować serkiem, wyłożyć mięso i cebulę, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Jarmuż zblanszować - włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru na 1 minutę, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej

SzczyptaSmaQ
Czekoladowe naleśniki gryczano-orkiszowe na Razowym Kwasie Chlebowym z musem cytrusowym 264

Były już naleśniki z szampanem i piwem, teraz pora na kwas chlebowy, który całkowicie odmienia naleśniki przygotowywane z "cięższych" mąk. W cieście czekoladowym, gryczano-orkiszowym sprawdził się doskonale. Naleśniki są lekkie i puszyste, znakomicie się komponując z kwaskowatością cytrusów i wiejskim serkiem. W sprzedaży dostępne są smakowe kwasy chlebowe, np. z żurawiną lub śliwką, którymi  można wzbogacić nasze naleśniki(...)etapie przygotowania ciasta. Żeby naleśniki zachowały elastyczność wystarczy w trakcie smażenia nakryć talerz z usmażonymi plackami drugim talerzem lub folią spożywczą. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 10         Składniki: 150 g mąki gryczanej, 100 g mąki orkiszowej razowej Typ 2000, 2 jajka, 2,5-3 szklanki Razowego Kwasu Chlebowego, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki kakao, Szczypta

SzczyptaSmaQ
Kuchnia gruzińska 426

restauracjach – zawsze każdy znalazł coś, co smakowało mu wyjątkowo! Puri Gruziński chleb powszedni, czyli puri, różni się od naszego. Jest przede wszystkim płaski i robiony tak, jak podstawowe ciasto drożdżowe (zupełnie takie jak na pizzę). Zobaczcie sami! A co do chleba? Puri - gruziński chleb, odrywa się po kawałku palcami. Ma różne kształty, zazwyczaj podłużne Właśnie tak robi się puri(...)Ciasto drożdżowe rozklepuje się, smaruje tłuszczem i do pieca Sery Po pierwsze sery. Rodzajów i odmian serów jest w Gruzji bardzo dużo – podaje się je oddzielnie, stanowią także składnik bardzo wielu dań. Przeważnie są to krowie lub owcze sery słone. Jednym z popularniejszych jest suluguni – lekko słonawy, przypomiający mozzarellę. Jest podstawą narodowego gruzińskiego dania – chaczapuri. Sery

Poezja smaku
Bułki pszenne 309

świeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - pół łyżeczki cukru - 2 łyżki oliwy - 1 białko  Sposób wykonania - wszystkie składniki wymieszać w misce po czym długo wyrabiać na gładkie elastyczne ciasto(bardzo dobrze się wyrabia) - włożyć ciasto do szklanej miski, przykryć wilgotna ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - ciasto podzielić na równe kawałki , każdy kawałek rozgnieść na płaski placek

Basia w kuchni
Bułka brudasek 256

innej postaci np. drożdżówki, bułki czy pizzy. A oto sprawca całego zamieszania :)   SKŁADNIKI:  CIASTO DROŻDŻOWE ( z ciasta uzyskamy ok 16 bułek, jeżeli nie potrzebujemy taką ilość część cista zawsze możemy zamrozić i mieć skrócony czas przygotowania na inną okazję) -  mąka pszenna - 750g - drożdże 15g - sól 15g - woda 520 ml(tem. pokojowa) - jajko 1szt NADZIENIE - mięso mielone(...)misce łyżką, gdy masa jest już zarobiona wyciągam na blat obsypany mąka i zaczynam wyrabianie ciasta. Na początku ciasto jest dość mokre ale pod wpływem wyrabiania i wtłaczania powietrza cisto przestaję się kleić i zaczyna tworzyć ładną masę (wyrabiamy ok 12- 15 min) - cisto najlepiej się wyrabia tworząc mniej  więcej kule która chwytamy w połowie ciągnąc do siebie

Basia w kuchni
Pierniczki katarzynki - domowe 206

jajko - 40 dag mąki pszennej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia SPOSÓB WYKONANIA: - do płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, kakao, jajko potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto dość twarde( jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łatwo zagnieść, warto dodać 1 lub 2 łyżki kwaśniej śmietany) - rozwałkować ciasto na grubość 5mm- 1 cm nie cieniej

Basia w kuchni
Mini hamburgery 233

wsypuję mąkę, która mieszam ze solą, w garnuszku rozpuściłam masło do niego dodałam wodę, mleko, i rozkruszyłam drożdże i dodałam cukru. Wszystko razem rozmieszałam i wlałam do mąki. Wyrobiłam ciasto na lśniące i elastyczne (ok 10 min) - po tym czasie przykryłam bawełniana ściereczka po godzinie podwoiło swoja objętość - ciasto odgazowałam(kilku krotnie ponownie wyrobiłam) - uformowałam rulonik i pocięłam(...)części - z każdej formowałam bułeczkę tworząc sakiewkę zwijając ciasto w dół - każdą bułkę delikatnie przygniotłam dłonią - przykryłam blaszkę ponownie ściereczką na ok 30 min to ponownego wyrośnięcia - wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę przez 15 minut. - bułeczki są pyszne równie na drugi dzień, aby były ponownie cieplutkie i chrupiące oblewam delikatnie wodą i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Basia w kuchni
Czekoladowy chleb 218

cukrem, kakao i solą. - Do kubka z drożdżami dolewam 1 i 1/4 filiżanki ciepłej wody. Całość przelewam do miski z mąką i mieszam, dodając chipsy lub czekoladę. - Z ciasta formuję kulę, wykładam na podsypany mąką blat i wyrabiam przez 10 - 15 minut. - Przekładam ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykrywam przeźroczystą folią i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około(...)godziny.  - Wykładam na podsypany mąką blat, dzielę na 2 części, rozwałkowuję i formuję 2 bochenki, składając boki ciasta do środka. Układam odwrócone na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywam folią - Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. W połowie czasu wyrastania smaruję bochenki jajkiem. - Piekarnik nagrzewam do 230 stopni i piekę chleb przez 10 minut. Później

Basia w kuchni
Pierogi ze szpinakiem i fetą - czyli zdrowo zielono 285

Pierogi - cudowne ciasto, które można wypełniać na słono, słodko jak nam tylko dusza zapragnie. Pierogi kojarzą się mi z babcią z blatem obsypanym mąką. Dziś lepie pierogi z moimi córkami jedna wykrawa a druga smaruję cała kuchnię mąką :) Królem pieroga dziś jest nadzienie szpinak w towarzystwie fety. SKŁADNIKI: ok 40 pierogów - mąka pszenna 0,5 kg - jajko 1szt - niecała szklana(...)świeżo zmielony pieprz - feta pół paczki - szalotka 1 szt SPOSÓB WYKONANIA - mąkę przesiewam do miski dodaję szczyptę soli robię dołek wbijam jajko i wlewam wodę wyrabiam elastyczne ciastko(gdy ciasto jest za suche dodajemy jeszcze odrobinę wody) - tak wyrobione ciasto owijam folią i daję mu odpocząć ok 20 min - w tym czasie rozpuszczam pół kostki masła na patelni z ząbkiem

Basia w kuchni
Kruche seduszka waniliowe 254

wymarzone córeczki. Dla nich dziś upiekłam kruche serduszka waniliowe. Robi się je bardzo szybko i szybko się pieką. Najdłuższy w tym wszystkim jest czas chłodzenia jak to bywa w cieście kruchym. SKŁADNIKI: upiekłam z tej porcji dwie duże blachy 250g mąki pszennej  125 g cukru pudru 125g masła zimnego laskę wanili  1 jajko  SPOSÓB WYKONANIA: - w misce(...)wymieszać z cukrem pudrem ziarna wanili wyłuskane z strąka, dodać przesianą mąkę i pocięte w drobne kawałki masło. Szybko zagnieść z tego jednolite ciasto. Owinąć folią i pozostawić do schłodzenia w lodówce na ok 1 godzinę. - po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, - rozwałkujemy ciasto na ok 3-4 milimetry i wycinamy ciasteczka, ja dodatkowo zrobiłam stempelkiem wzorek

Basia w kuchni
Pikantna rolada chlebowa - gorąca kanapka 202

papierowym i kroję w słupki - ciasto już wyrośnięte wyjmuję z miski i delikatnie ugniatam przez ok 2 minuty i odstawiam na kolejne 10 minut. - piekarnik rozgrzewam do 220 stopni - cisto rozwałkuję na kształt prostokąta ok grubości ok 1 cm (mi wymiary wyszły ok 38-25) - na cisto rozkładam salami, paprykę, mozzarellę i bazylię, posypuję świeżo zmielonym pieprzem - tak przygotowane zwijam(...)najpierw zakładam lekko brzegi do środka i zaczynam mocno zwijać - końcówkę nawilżam woda i sklejam ciasto (pilnuję, aby cisto było dobrze przyklejone,aby nie pękło podczas pieczenia i zawartość nam nie wypłynęła) - zwinięta roladę przykrywam ręcznikiem i odstawiam na 10 minut - po tym czasie szpikulcem nakłuwam mocno roladę co kawałek (wykorzystuję do tego szpikulec drewniany do szaszłyka) - smaruję oliwą

Basia w kuchni
Chleb piwny - wyzwanie 214

miski zasypiemy cukrem oraz dodamy lekko ogrzane mleko (2-3 łyżki) jak drożdże zaczną już pracować dodajemy do tego piwo, dokładnie mieszamy dodajemy przesianą mąkę oraz łyżeczkę soli. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką lub jeżeli mamy mocny mikser wyrabiamy do w mikserze. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. - wkładamy do wysmarowanej keksówki tłuszczem oraz posypanej płatkami owsianymi - ja dałam jeszcze ciastu

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania