Zguba i przedwyjazdowy torcik 209najprostszy z możliwych, lekko słodki, bardzo delikatny miks kremówki z serkiem. Tuż przed wyłożeniem na biszkopt przypomniałam sobie o żurawinie w słoiczku - doszłam do wniosku, że ożywi całość. Dodatkowo ciasto nasączyłam sporą ilością kawy zmieszanej z likierem kawowym - i muszę powiedzieć, że całość wyszła naprawdę smakowita. Wilgotna, ale nie ciężka. Smak kawy jest dość wyraźny, krem nadaje lekkości, kwaśna żurawina(...)Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika, wystudzić. Brzegi biszkoptu odkroić nożem od formy, wyjąć ciasto, ewentualnie skroić wierzch, żeby wyrównać powierzchnię. Przekroić w poziomie na pół. Wymieszać kawę z likierem, nasączyć blaty. Kremówkę zmiksować na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym. Dodać serek, dokładnie wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ale chała... 177talerzyk... Bo na nim kawałek chałki, którą upiekłam poprzedniego wieczoru. Zapach z piekarnika unosił się obłędny, jeszcze dużo później, kiedy chałka była już całkowicie ostygnięta. Gdy zagniotłam ciasto i odstawiłam w ciepłe miejsce, rosło jak szalone. Później uformowałam raczej mniej niż bardziej zgrabną chałkę, przykryłam ściereczką, i po 20 minutach miałam niespodziankę - w miejscu mojej chałeczki pojawiła się bowiem gigantyczna(...)minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i cukrem. Dodać wyrośnięty zaczyn, jajko i żółtko, zagnieść. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie, nielepiące ciasto. Odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 3 części. Z każdej uformować dość długi wałeczek, skleić ze sobą
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Letni tort na urodziny C. 233soboty spędziliśmy w kuchni, przygotowując wszystko na niedzielę. Poza tym ostatnie ogarnięcie mieszkania, nakrycie do stołu i Harry Potter na lepszy sen. Wczoraj wstaliśmy o dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta ( ciepło jest przecież ), a kiedy poprosiłam go o kluczyki, bo zapomniałam biletu(...)wszystkie składniki na poncz. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć. Założyć umytą obręcz tortownicy. Wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć. Wyłożyć resztę masy, przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć resztą ponczu. Odstawić do lodówki, żeby masa się ścięła. Ubić kremówkę z cukrem pudrem. Ostrożnie zdjąć z ciasta obręcz, posmarować kremówką boki i wierzch tortu. Udekorować truskawkami, plastrami pomarańczy
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Co to jest deser? I mój pierwszy suflet 299głupotami głowę zawracam, zupełnie niepotrzebnie. Ja jednak uparcie powtórzę: czym jest deser? Przed takim bowiem pytaniem stanęliśmy, kiedy na wspólne gotowanie Malwi zaproponowała deser z rabarbarem. Ale nie ciasto. Hmm... Czy ciasto to też deser...? Udałam się do źródła, czyli najłatwiej dostępnej Wikipedii . Rzekła ona: Deser - potrawa jadana zazwyczaj na zakończenie posiłku głównego lub na podwieczorek czy drugie śniadanie(...)śmietaną i truskawkami. Piszę o tym, bo zaczęłam się zastanawiać, jak zupełnie inne znaczenia nadajemy tym samym słowom. Dla jednego deser musi być w pucharku, inny powie, że ciasto też, jak najbardziej. Jeszcze inny stwierdzi, że ser na deser to paranoja, mimo, że kolega biesiadnik będzie się zachwycał. Pani dbająca o figurę zje jedną truskawkę, a pan z pokaźnym
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chlebek na ostro 224Przepis znalazłam na blogu Kuchenne fascynacje , gdzie znajdziecie zdjęcia, jak przygotować chlebek krok po kroku. Piwny chlebek do odrywania z cheddarem i musztardą Składniki: (na keksówkę 12x20 cm) ciasto: 140 ml ciemnego piwa 55 g masła 315 g mąki pszennej 40 g mąki żytniej 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka nadzienie(...)cukrem. Wlać masło z piwem, zmiksować na gładką masę mikserem z hakami. Po jednym wbijać jajka, cały czas miksując. Dodać resztę mąki pszenne i mąkę żytnią, zagnieść gładkie ciasto - będzie gotowa, kiedy masa zacznie odchodzić od ścianek miski. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z solą, pieprzem, papryką i chilli. Masło
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Coś na kształt depresji i sernik herbaciany 247cieszyć wieczornymi spacerami w pełnym słońcu...? Chyba dopada mnie późnoletnia depresja pogodowa ... Na pocieszenie - sernik. Ach, jaki dobry! C. nawet stwierdził, że może śmiało konkurować o tytuł najlepszego ciasta, jakie mu zrobiłam. Od razu mi się humor poprawił. Odkąd zobaczyłam go w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2012 wiedziałam, że muszę go zrobić. Po pierwsze, samo zdjęcie mnie oczarowało(...)mnóstwo bitej śmietany i mocną herbatę, przepadłam. Kiedy więc w końcu wpadły mi w ręce borówki amerykańskie (o jagodach to mogę sobie pomarzyć...), od razu zabrałam się do dzieła. Ciasto przygotowuje się szybko i prosto, bez włączania piekarnika (czyli idealne na aktualne upały). A smak...? Moi drodzy, tego po prostu trzeba spróbować! Spód jest naprawdę przyjemnie chrupiący i mocno kakaowy
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowe bułeczki na wytrawnie 181łyżki mleka Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 3 łyżki wody i 2 łyżki mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, resztę płynów, sól i jajka. Zagnieść ciasto. Dodać posiekane pistacje, skórkę z cytryny i posiekaną pietruszkę, wlać oliwę. Wyrobić gładkie ciasto (może się lekko lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciotka Nina i bułeczki 169sprawia mi to ogromną przyjemność, i chociaż dzieciństwo wypełnione zapachem świeżego chleba w kuchni mamy, babci czy ciotki to wspaniała sprawa - nie narzekam. Moje pachniało inaczej. Któregoś dnia w Ciastach za grosik , nr 7/2012 znalazłam przepis na kajzerki ciotki Niny. Hmm... Wygląda smakowicie. Spróbowałam, i się nie zawiodłam - pyszne, mięciutkie bułeczki z chrupiącą skórką - czego chcieć więcej w niedzielny poranek(...)odrobiną wody. Dodać łyżkę mąki, wymieszać na gładką masę. Odstawić na 10 minut. Zaczyn wlać do mąki, dodać sól, resztę wody, jajko i rozpuszczone i przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić na 10 minut. Jeszcze raz dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta uformować 10 podłużnych bułek, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słoneczne bułeczki 163bułeczkom ślicznego, żółtego koloru. A potem w oczy wpadł mi mak, i pomyślałam o cytrynowych muffinach z makiem, które wyglądają tak uroczo. Niewiele więc myśląc, dosypałam dwie łyżki do ciasta. I tak powstały moje słoneczne bułeczki - idealne na szare, deszczowe poranki. Słoneczne bułeczki z kurkumą i makiem Składniki: (na 10 bułek) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży(...)łyżkami wody. Dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić zaczyn na 10-15 minut. Po tym czasie do przesianej mąki dodać zaczyn, resztę wody, sól i jajko, zagnieść ciasto. Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 10 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z migdałami 221Już niemal zapomniałam, że miałam urodziny, a tu jeszcze znalazłam jedno urodzinowe ciasto. To zostało na mnie wymuszone obietnicą złożenia życzeń - bo, moi drodzy, żeby zasłużyć na życzenia w pracy, trzeba przynieść coś słodkiego... A ponieważ moje koleżanki lubią serniki, pomyślałam, że to idealna okazja, żeby jakiś przygotować. Długo szukałam. Naprawdę długo. Chciałam ciasto na tyle neutralne w smaku, żeby(...)Cukier z wodą umieścić w garnuszku, podgrzewać, nie mieszając, aż karmel nabierze złocistej barwy. Lekko przestudzić. Na wierzchu sernika ułożyć amaretti. Maczać widelec w karmelu, i szybko machając nad ciastem, rozciągać złote niteczki. Zostawić do zastygnięcia na kilka minut, podawać. Smacznego! Uwielbiam sprawiać przyjemność pieczeniem. Kiedy innym smakuje to, co przygotowałam, aż cała podskakuję z radości (tak w sobie
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 223grupa wsparcia kulinarnego nie mogła przejść obok takiego wydarzenia, jakim jest Halloween, obojętnie. Wiadomo, że jest to doskonała okazja do przygotowywania strasznych smakołyków, nie tylko tych słodkich. Są więc ciasta z pajęczynami, muffinki z pająkami, babeczki z Jackiem Skellingtonem (tylko nie mówcie, że nie wiecie, kto to), ciasteczka w kształcie paluchów wiedźmy, ale też upiorne drinki czy zupy wyglądające(...)swojemu, i z oryginału tak naprawdę został tylko efekt wizualny. W książce The hummingbird bakery: kagedage Tarka Maloufa znalazłam przepis na babeczki red velvet - mini wersje słynnego ciasta, którego nigdy jeszcze nie robiłam. Stwierdziłam, że jego charakterystyczny, czerwony kolor świetnie będzie tu pasował. Wyszły zaskakująca pyszne - mięciutkie, puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki od Tatter 189łyżka wody 15 g maku 200 g mąki, wodę, drożdże i cukier dokładnie razem wymieszać. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dosypać resztę mąki i sól, zagnieść gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, odstawić na kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe bułeczki - z jabłkiem, na wytrawnie 236oczekiwania. Bułeczki wyszły nieco cięższe niż zazwyczaj, sycące, pięknie pachnące jabłkami i rozmarynem. Plasterki z wierzchu były pyszne - jeszcze troszkę soczyste, chrupkie na brzegach. Tylko za słabo je w ciasto wcisnęłam, bo mocno odstawały. Polecam Wam te bułeczki ogromnie - są zupełnie wyjątkowe, i naprawdę pyszne. Zaskoczenie na twarzach rodziny gwarantowane. Jabłkowe bułki z rozmarynem Składniki: (na 6 bułek(...)czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do wyrośniętego zaczynu dodać starte jabłka, resztę wody, sól i drobno posiekane igiełki rozmarynu. Wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto szybko zagnieść, podzielić na 6 równych części, z każdej uformować okrągła bułkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ekskluzywna focaccia: z kasztanami i czerwonym winem 259duże woreczki kasztanów, i pełna zapału i energii postanowiłam - nie skończą wszystkie po prostu upieczone w naszych brzuchach, tudzież w najpyszniejszej kasztanowej zupie. Tym razem wrzucę je do ciast, ciasteczek i... Chleba. Tak jakby. Focaccia to rodzaj włoskiego, płaskiego chlebka. Może być bardzo cieniutki i chrupiący, lub grubszy i mięciutki - i właśnie tę wersję preferuję. Uwielbiam wszelakie wariacje na temat(...)Drożdże wymieszać z 2 łyżkami wody, resztę wody wymieszać z olejem i winem. Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Wlać drożdże i wodę z winem, zagnieść gładkie ciasto (może się lekko lepić). Wsypać niezbyt drobno posiekane orzechy, połączyć. Odsatwić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie uformować z ciasta okrągł grubości 0,5-1 cm. Na wierzchu
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostszy - chleb na maślance 236pięć mililitrów. Hmm... I co począć z pozostałymi osiemset siedemdziesięcioma pięcioma...? Nie wiem dlaczego, ale jakoś nie piekę tak popularnych babek na maślance czy jogurtach. Często w takich ciastach wychodzą mi zakalce, które wprawiają mnie w ponury nastrój i zadumę nad sensem nie tyle istnienia, co podejmowania kolejnych prób. I choć babeczki zasmakowały mi ogromnie, jakoś nie było okazji(...)dwie łyżki mąki, dokładnie połączyć. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Dodać zaczyn i resztę maślanki, wyrobić gładkie, nieklejące się ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, uformować podłużny bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrze