Pierogi z jagodami 150jagód - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka cukru pudru - 3 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - około 0,5-1 szklanki ciepłej wody - szczypta soli do ciasta plus 1 łyżeczka soli do wody - 100 g śmietany 12 lub 18% - 6 łyżek cukru - kilkanaście listków mięty(...)mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie, wbijamy jajko, mieszamy mąkę z jajkiem początkowo nożem, później zagniatamy ręką dodając stopniowo wodę. ciasto musi być elastyczne lecz niezbyt mokre, więc trzeba uważać z wodą. wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, lepimy pierogi, wkładając do środka jagodowy farsz i układamy je na desce podsypanej mąką
Gocha gotuje!
Sernik królewski 245wyobrażam sobie świąt bez sernika. W tym roku na stole pojawił się sernik królewski. Wytworny król wszystkich serników. Składniki: Ciasto: 25 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag masła 1 łyżeczka smalcu 2 jajka 2 łyżki gęstej śmietany Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, masło i smalec wyrabiamy(...)kruszonkę. Dodajemy jajka i śmietanę. Zagniatamy dokładnie ciasto i dzielimy je na dwie równe części. Zawijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku przez godzinę. Masa serowa: 1 kg sera 15 dag masła 6 jajek 1 szklanka cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka budyniu 1 łyżka mąki tortowej Masła roztapiamy i studzimy. Do lekko ubitych białek dodajemy
Pyszności Słodkości
Komosa ryżowa - z czym to się je ? 234wielu innych może być używana do przygotowywania zdrowych batoników z orzechami i daktylami lub suszonymi owocami mąka z quinoa może być stosowana do naleśników oraz do wypieku chlebów, ciast i ciasteczek Jak widzicie - komosa ryżowa, jest nie tylko zdrowa, smaczna, ale też.... uniwersalna
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka parzona 197masła cukier wanilinowy otarta skórka z cytryny 3 łyżki żurawiny suszonej Sposób przygotowania: Zagotować szklankę mleka. Odlać połowę wrzącego mleka i zalać nim pół szklanki mąki i rozetrzeć ( ciasto musi być gładkie) Drożdże rozpuścić w letnim pozostałym mleku, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, wlać(...)szklanki mąki, cukier wanilinowy, masło i skórkę otartą z cytryny. Na koniec dodać olej i żurawina. Wszystko dokładnie wyrobić. Foremkę na babkę wysmarować masłem, posypać mąką i wylać wyrobione ciasto, przykryć ponownie ściereczką. Odczekać do momentu aż ciasto ładnie wyrośnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180C i piec ok. 45 minut. Piekłam na samym dole piekarnika. Polać lukrem albo posypać cukrem
Różne smaki w kuchni
Domowe kruche babeczki z owocami 740babeczek :). W pierwotnej wersji zwykle były z kostkami różnego koloru galaretek. Trzeba przyznać, że są odrobinę czasochłonne, ale szczerze warto. Rozpływają się w ustach! Składniki na ok. 45 babeczek Ciasto: 400 g mąki tortowej 200 g margaryny 150 g cukru pudru 3 żółtka szczypta soli tłuszcz do posmarowania foremek Masa: 0,5 l mleka 200 g masła 2 opakowania gotowego(...)Schłodzoną ubij na sztywną pianę dodając śmietan-fix. Wykonanie: Do mąki dodajemy szczyptę soli oraz pokrojoną w kostki margarynę. Wszystko siekamy dodając cukier puder. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Smarujemy foremki tłuszczem. Wyrobione ciasto można rozwałkować i wyciąć za pomocą szklanki kółeczka. Ja wybieram szybszą opcję formowania kuleczki i rozprowadzenia jej ręcznie na foremce. Piec w temp
Mojewlasne.pl
Kluski ze szpinakiem 189dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli. Kiedy woda zacznie się gotować, wkładamy do niej na chwilę metalową łyżkę, taką jak do jedzenia zupy, aby łyżka się zagrzała, wtedy ciasto nie będzie nam się kleiło. Łyżką nabieramy średniej wielkości kawałki ciasta szpinakowego i wkładamy do wrzątku, i tak kolejno, aż zużyjemy całe ciasto. Kluski co jakiś czas mieszamy, aby się
kulinarnyswiatdomi
Małe chlebki (do koszyczka wielkanocnego) 193wsypujemy sól. Mleko podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy cukier oraz drożdże. Wlewamy do mąki. Margarynę rozpuszczamy. Przestudzoną dolewamy do reszty składników. Na końcu dodajemy roztrzepane jajka. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto może być trochę klejące. Delikatnie zagarniamy boki do środka tak żeby powstała kula. Miskę przykrywamy suchą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy
VioletoweKucharzenie
Mazurek z lemon curd i polewą 213Pyszne, delikatne ciasto na kruchym spodzie z cytrynowym kremem i polewą czekoladową. Przepyszny mazurek, który koniecznie musisz wypróbować w te Święta! Składniki: 200 gram mąki pszennej 120 gram masła 2 białka 1 łyżka kwaśnej śmietany szczypta soli 2 łyżki cukru pudru Lemon curd: sok z 1 cytryny 3 żółtka 80 gram masła(...)łyżka wody 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru migdały w płatkach Z mąki pszennej, masła, białek, kwaśnej śmietany, soli i cukru pudru zagniatam jednolite, gładkie ciasto. Ciasto schładzam w lodówce przez 30 minut a następnie wałkuję, umieszczam w formie do tarty. Piekę 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Chłodzę spód. Żółtka i cukier mieszam
Mango Papaja
Wielkanocny mazurek bez pieczenia 261Jeżeli tak jak ja przygotowujesz ciasta świąteczne na ostatnią chwilę to ten mazurek powinien Cię zainteresować. Robi się go szybko, nie trzeba go piec a w smaku jest super słodki. Spód jest chrupiący dzięki orzechom, wnętrze kremowe i aksamitne a mango jak to mango pasuje do wszystkiego Jeżeli nie masz akurat pod ręką mango to mus można przygotować z dowolnego(...)wszystkie składniki się połączą a masa po naciśnięciu palcami będzie się sklejać. 4 Formę wykładam folią spożywczą i wyklejam masą tworząc spód i boki mazurka. 5 Formę z ciastem wkładam do lodówki. 6 Mieszam ze sobą mąkę ryżową, kukurydzianą i skrobię. 7 Żółtka jaj ubijam z miodem aż będą puszyste. 8 Do żółtek dodaję mieszankę mąk cały czas ubijając
Book of spells
Babka herbaciano-cytrynowa 185dodajemy rodzynki i razem gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy sodę i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, sól, mąkę oraz proszek do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewamy zimną herbatę i dokładnie całość łączymy. Na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy i ciasto wylewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Ciasto pieczemy
Zainspirowana w kuchni
Keks na białkach 183szklanki dowolnych bakalii lub gotowa mieszanka keksowa Przygotować bakalie, jeśli to konieczne pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną, aby nie spadły na samo dno ciasta. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubijać ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli dodawać cukier i cały czas ubijając, aż powstanie gęsta i lśniąca piana(...)Stopniowo dodawać mąkę i ostudzoną margarynę i delikatnie mieszać łyżką, aż powstanie jednolite ciasto. Dodać naszykowane bakalie i kilka kropel aromatu migdałowego, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec około 60 minut w temp. 170 stopni C. Po upieczeniu studzić na kratce. Ostudzony keks można polać lukrem . Życzę Smacznego
talerz przyjemności
Owsiane bananowe kluski kładzione 238poczujecie ogrom dziecięcej radości! Składniki: -40g mąki owsianej (możecie zmielić płatki owsiane) -jeden dojrzały banan -słodzik (u mnie stewia) -szklanka mleka + ok. trzy łyżki do ciasta -cynamon Wykonanie: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy słodzik i mieszamy. Dokładamy rozgniecionego widelcem banana i zagniatamy, aż całkowicie połączy się z mąką. Dolewamy mleko i mieszamy, ciasto powinno mieć gęstą(...)lejącą się konsystencję, tak by powoli spływało z łyżki. W garnku podgrzewamy mleko, gdy zacznie się mocno gotować zmniejszamy ogień i przy pomocy łyżki kładziemy na nie nasze ciasto. Uwaga! Nie należy moczyć łyżki, zlewamy z niej kluseczki trzymając ją nad powierzchnią mleka. Nie mieszamy! Gotujemy ok. 5 min na małym ogniu, dodajemy cynamon. Gotowe ! Porcja ma ok. 370 kcal
Gawron w rosole
Cytrynowa babka z pomarańczową skórką 223cytryny. Następnie dodajemy powoli mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, miksując na mniejszych obrotach. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i krótko miksujemy całość. Można również po prostu wymieszać ciasto łyżką, wówczas kawałki skórki będą bardziej widoczne. Polecam jednak miksowanie Masę przekładamy do małej papierowej keksówki i małej foremki na babeczki. Uwaga! Jeśli chcecie zrezygnować z małej babeczki, to warto wybrać(...)ciut większą foremkę, bo ciasto bardzo rośnie w piekarniku. Babkę pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 190 stopni piekarniku do tzw. suchego patyczka (u mnie około 35 minut). Małą babeczkę najlepiej piec osobno, bo piecze się krócej około 20 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu babkę oprószamy cukrem pudrem. Moja do końca nie przestygła, dlatego ciut źle się kroiła (pośpiech
Słodkie okruszki
Babka majonezowa z szafranem 215składników. Zrobicie ją bardzo szybko i na pewno Wam się uda. Zaskoczeni ? W sumie majonez to jaja i olej, a są to jedne z podstawowych składników wykorzystywanych do przygotowywania ciast. Moja babka majonezowa ma piękny żółty kolor, dzięki dodatkowi szafranu . Jeśli nie dysponujecie tą przyprawą, możecie pominąć - babka i tak będzie pyszna. A może jedna babka(...)połączyć składniki. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia. Sypkie składniki wsypać do masy jajeczno-majonezowej. Całość dobrze wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek. Pianę dodać do ciasta i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy na babkę, posmarowaną olejem i wysypaną dokładnie mąką. Babkę majonezową piec w 180 stopniach C przez około 45 minut. Upieczoną babkę
kolorowotorcikowo
MOCNO CYTRYNOWA BABKA Z ŻURAWINĄ. NAJLEPSZA! 246cytryny i proszek do pieczenia. Zmiksować. Na końcu wlać ciepłe rozpuszczone masło. Ponownie całość zmiksować. Żurawinę i kandyzowaną skórkę cytrynową wymieszać z odrobiną mąki ziemniaczanej. Dorzucić do ciasta. Na koniec dodać otartą wcześniej skórkę cytrynową i wymieszać delikatnie całość łyżką. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną mąki (jeśli używanie foremki silikonowej tak jak ja - nie trzeba(...)tego robić). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest upieczona. Po wystygnięciu można babkę polukrować lub posypać cukrem pudrem, co oczywiście pominęłam, bo nie przepadam za polewą, lukrem ani cukrem pudrem
Walijskie Pichcenie