ciasto - 164325 przepisów (strona:5032/10955)

Bezglutenowe, wegańskie, dwukolorowe muffiny; Cocina Verde 285

trzeci lokal w Rzeszowie, oferujący dania wegetariańskie lub wegańskie. W końcu wrócili po długiej przerwie. Polecone przez Przemka (wegetarianina z kilkunastoletnim stażem). Oprócz bezglutenowych, wszystkie pizze są wypiekane na cieście orkiszowym jasnym lub ciemnym. Dostępne są o dwóch średnicach: 32 cm lub 42 cm. Do wyboru ser zwykły lub wegański. Pizze bezglutenowe trochę droższe od pszennych. Mój typ: zdecydowanie jasne(...)ciasto orkiszowe -> cienkie, dość pulchne i miękkie, co mi akurat odpowiada i tradycyjne smaki (na pierwszych zdjęciach: pizza salami i calzonetki – rewelacja!). Próbowałam bezglutenowego (kukurydzianego) i orkiszowego ciemnego (na zdjęciach poniżej: enoki <rodzaj grzybów> i azjatycka). Bezglutenowe ok, a ciemne orkiszowe to nie moje smaki (ogólnie nie lubię wypieków na ciemnej mące, z wyjątkiem chleba). Cocina Verde

Qlinarnie i Qlinarnie
Chinkali-pierogi gruzińskie 188

początek pierożki gruzińskie chinkali. Jest, to rodzaj pieroga faszerowany mięsem- bardzo często stanowi danie główne. Przepis Tamuny Kiladze, rodowitej gruzinki. Dzięki Tamuna za tą piękną kulinarną podróż. SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg. mąki np. tortowa 1 jajko 1 łyżeczka soli około 2 szkl. zimnej wody farsz: 1 kg. mięsa mielonego np. karkówki(mięso ma być tłuste i świeże) 1 pęczek świeżej(...)kolendry 3 cebule średnie około szklanki wody sól, pieprz świeżo mielony WYKONANIE: mieszamy produkty na ciasto i długo wyrabiamy, aby było elastyczne, mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą oraz posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wodę i dokładnie mieszamy, płynu dolewamy tyle, aby mięso ładnie wchłonęło, ale nie pływało, odrywamy po kawałku ciasto, formujemy kulki, wałkujemy na cienkie placki

Kuchnia Beaty
Puszyste placuszki serowe 384

pieczenia i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 10 minut. Robimy to po to, aby mąka napęczniała i placuszki wychodziły wysokie i ładnej formy. Po spędzonym czasie w lodówce ciasto powinno stabilnie trzymać się na łyżce i nie ściekać. Dobrze rozgrzewamy patelnię. Formujemy placuszki o średnicy ok. 4 cm, łyżką równamy wierzch placuszków, aby były równe. Smażymy z każdej strony

Kuchnia Łukasza
Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem 271

Składniki: Ciasto na naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej; 2 szklanki mleka; 1 jajo; 1/2 płaskiej łyżeczki soli; 1/2 płaskiej łyżeczki cukru; Olej do smażenia; Klarowane masło do podsmażenia gotowych naleśników. Farsz: 1/2 szklanki kaszy gryczanej (u mnie prażona); 200 g zmielonego sera twarogowego; 1 średnia cebula; 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%; 1 jajo; Olej do smażenia; Sól; Pieprz(...)cayenne.   1 szklanka = 250 ml   Sposób przygotowania: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Przygotować ciasto na naleśniki. Do miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajo, wlać mleko i zmiksować na gładką masę. Spróbować i, w razie potrzeby, doprawić jeszcze solą i cukrem

Gospodyni Miejska
Kotlet schabowy w cieście naleśnikowym z mizerią 198

wegetariański"... :) Składniki na kotlety: 5 plastrów schabu (1,5 cm grubości) sól pieprz Przygotowanie: Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry, następnie solimy i pieprzymy według własnego uznania. Składniki na ciasto naleśnikowe: 2 jajka 1 szkl mąki sojowej ok. 0,5 szkl mleka szczypta soli Przygotowanie: Jajka dokładnie roztrzepujemy z solą, dodajemy mąkę, mleko i wszystko razem dokładnie miksujemy. Ciasto powinno(...)być gęściejsze niż do naleśników, ale nie za bardzo. Kotlety zanurzamy w cieście, wyciągamy widelcem, chwilę czekamy aby nadmiar spłynął i szybko przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Programuj mechanizmy wewnętrznej samodyscypliny 177

kolejce po chleb, zdrowy, w 100% żytni chleb. Przed Tobą w kolejce są 2 osoby. W pewnym momencie dostrzegasz za szybą tackę kremówek. Wyglądają zjawiskowo! Na górze pofałdowane kruche ciasto z cienką warstwą posypki cukru pudru, na dole druga warstwa ciasta, a pomiędzy nimi 3 cm warstwa pysznego, smakowicie wyglądającego, kremu. Twój mózg przysyła Ci obrazy z lat dzieciństwa (albo(...)zeszłego tygodnia) i automatycznie czujesz jak ciasto kruszy się i rozpływa w ustach, a cukier puder oblepia usta język i podniebienie. Po chwili przychodzi czas na kęs masy kremowej. Czujesz jak rozpływa się po ustach. Jak usta są pełne słodkiej puszystej masy... :) Po prostu orgia smaków! :) Postanawiasz kupić kremówkę. Decyzja zapadła! 2,5 zł to nie majątek, a tyle przyjemności

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Mini pączki bez jajek - HIT!!! 256

łyżek letniego mleka, dodajemy  cukier, drożdże i mieszamy do rozpuszczenia składników. Następnie wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, roztopione masło (nie może być  gorące), spirytus i zaczynamy ręką wyrabiać ciasto wlewając małymi porcjami letnie  mleko. Ciasto wyrabiamy  do momentu aż zacznie nam odchodzić od ręki, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Gotowe ciasto

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Babeczki z kremem cytrynowym czyli tarteletki z lemon curd i bezą 176

bezą Przepis z głowy ... czyli to co zostało w pamięci po obejrzeniu programu. Może są i pracochłonne ale to bardzo przyjemna i lekka praca. Przepis na kruche ciasto 14 tarteletek 200 g mąki 75 g zimnego posiekanego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka maślanki lub kwaśnej śmietany lub jogurtu(...)Szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć i wstawić do lodówki na 1 godzinę (u mnie chłodziło się 2 godziny) Po schłodzeniu wyjąć i rozwałkować... Robię to przez folie spożywczą na oprószonym mąką blacie. Następnie foremki wyłożyć ciastem. Po nakłuwać widelcem, wyłożyć folią aluminiową i obciążyć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Reaktywacja...... 202

Nastawić program na zagniatanie i wyrastanie około 1,5 h . Jeśli nie posiadacie takowego sprzętu, wystarczą  ręce lub mikser który w wyposażeniu ma hak.  Dokładnie wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste - nie twarde- może być lekko lepiące.  Odkładamy ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy i dajemy mu odpocząć 30 minut w ciepłym miejscu. Po 30 minutach ciasto musimy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
PETIT PAINS AU LAIT 176

Wymieszać suche drożdże z mąką, następnie dodać mleko w którym rozpuściliśmy i przestudziliśmy masło. Dodać sól i cukier i dokładnie zagnieść.   Uwaga! - czasem trzeba dodać odrobinę więcej mleka - ciasto ma być sprężyste miękkie i elastyczne . Zagniatamy około 8-10 minut. Następnie przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość- około 1 godzinę(...)posiadających maszyny do chleba- włożyć wszystkie produkty i nastawić maszynę na program zagniatanie i wyrastanie. Po tym czasie wyjać wyrośnięte ciasto i postępować według instrukcji. Ciasto dzielimy na 10-12 części i formujemy bułeczki- układamy  na wysmarowanej blaszce- macie teflonowej - lub co też używacie do pieczenia. Odstawiamy na około 20 minut aż urosną. Nacinamy ostrym nożem, lub nożyczkami, smarujemy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb- Pain Rustique 217

łyżeczki suchych drożdży (0,5g) lub 1/4 łyżeczki świeżych drożdży (1g)     Wszystkie składniki wymieszajcie i przykryjcie szczenie folią. Odstawcie na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej Ciasto właściwe Cały zaczyn 455g mąki chlebowej 173 ml wody 18 g soli  1.5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub  12g drożdży świeżych Zaczyn wymieszać z wodą i mąką. Używam(...)kopertę. Odłożyć do miski przykry i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. Następnie operację powtórzyć - rozciągnąć i złożyć jak kopertę. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. Ciasto powinno wyrosnąć. Podzielić na dwie części  -nie ugniatajcie, raczej delikatnie naciągajcie i formujcie bochenek, aby nie zniszczyć struktury ciasta.  Odstawić  do koszyka do wyrośnięcia, złożeniem do góry

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jogurtowe bułeczki 202

mleka Jeśli używacie drożdży świeżych zróbcie najpierw zaczyn i dajcie mu chwilę aby urósł. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę składników, na końcu rozpuszczone masło i zagniatamy.  Ciasto powinno być sprężyste i miękkie. W razie potrzeby dodajcie troszkę wody Wyrabiać na tyle długo aż będzie miało pożądaną konsystencję. odstawić w ciepłe miejsce.  Powinno podwoić objętość około(...)godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto, uformować bułeczki, przełożyć na blaszkę do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową) odstawić przykryte ściereczką i poczekać aż podrosną. (około 30 minut)  Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem - można posypać sezamem, lub makiem i piec około 20 minut aż będą rumiane.  Wystudzić na kratce. Jeśli

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Quiche Lorraine 186

Quiche, tarta różnie jest ten rodzaj dania nazywany.  Popularny w UK i u nas w domu.  Można zrobić różny farsz, to tylko zależy od Was. Kruche ciasto można też modyfikować.  Bardzo smaczne i wdzięczne danie.  Smakuje na ciepło i na zimno. Jeśli macie ochotę na quiche z brokułem i serem feta zapraszam  TU Tym razem(...)troszkę zmodyfikowałam przepis na ciasto kruche.  Bardzo smaczne! 175-185 g mąki pszennej 125-135 g masła 25 g tartego sera żółtego (waszego ulubionego) 1 duża łyżka sezamu 3 łyżki zimnej wody Farsz 250g wędzonego boczku 1 duży por Mały pęczek pietruszki 250 g kwaśnej śmietany 5 jaj 1/2 szklanki mleka 60 g tartego sera (waszego ulubionego) Sól, (uwaga

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Angielskie ciasto cytrynowe- Lemon drizzle cake 229

ciasto zaliczamy do klasyki angielskiej.  Znajdziecie je na wyspach, w każdej szanowanej cukierni.  Smaczne cytrynowe. Ciasto babkowe, ale soczyste, z chrupiącą skórką. Zaskoczy Was smakiem. Polecam. Przepis na małą foremkę keksową. 200 g mąki pszennej uniwersalnej 170 g miękkiego masła 170 g drobnego cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżki mleka skórka otarta(...)mąką keksówki, i piec w temperaturze 160-170 stopni około 50 minut.  Do suchego patyczka.  Po upieczeniu od razu wyjąć z formy i ponakłuwać patyczkiem. Nasączyć dokładnie ciasto ponczem i na koniec posmarować całość

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Brigadeiro- Brazylijski deser 194

Brigadeiro- niesamowicie popularny w Brazylii.  Deser, ciasto czy czekoladki- różnie jest podawany.  Jedno jest pewne, jest pyszny! Dla czekoholików i  wszystkich tych którzy lubią słodycze. Przepis powstał w 1940 roku na cześć Eduarda Gomes'a brazylijskiego polityka i żołnierza. To właśnie jego przydomek "Brigadeiro" stał sie nazwą ciasta. Można podać jako ciasto i kroić przed samym podaniem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk

Proponowane wyszukiwania