ciasto - 164325 przepisów (strona:5040/10955)

Bezglutenowa kuchnia 188

łyżeczka soli ulubione bezglutenowe dodatki oregano sos pomidorowy ser żółty Do miski należy wrzucić mąkę i wymieszać z drożdżami suszonymi i solą. Następnie dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Na samym już końcu dodajemy olej i krótko wyrabiamy. Odstawiamy miskę z ciastem do ciepłego miejsca do wyrośnięcia Przygotowujemy okrągłą blachę o średnicy ok 27-28 cm Ciastem wykładamy formę

Kuchcik gotuje
Kopytka pietruszkowe 216

dnia ziemniaki jeszcze raz utłuc, dodać jajko, wsypać mąkę pszenną (jedną łyżkę zostawić do podsypywania) oraz ziemniaczaną, dodać pietruszkę, doprawić do smaku solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie, ale nie zbyt mocno klejące (w razie potrzeby podsypać jeszcze trochę mąki). Z ciasta uformować wałeczki, lekko spłaszczyć, kroić skośne kopytka. W dużym garnku zagotować wodę

Obiad gotowy
ZWYKŁE- NIEZWYKŁE KRUCHE CIASTECZKA 171

ciastek: * 400 g mąki pszennej * 80 g cukru pudru * 200 g masła- zimnego * 1 jajko * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * szczypta soli Wykonanie: Z podanych wyżej składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypać mąkę). Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na grubość

Zrób to smacznie
Kakaowe naleśniki z bitą śmietaną i bananami 196

domu dżemu ani nic innego co nadawałoby się na nadzienie to wystarczy mi cukier do posypania naleśników i też są pyszne 😊 Składniki (na 10 dużych naleśników): ciasto naleśnikowe: mąka pszenna 3 szklanki, woda 1,5 szklanki, mleko 1,5 szklanki, jajko 1 szt, kakao 1,5 łyżki, sól szczypta, tłuszcz kokosowy do smażenia, nadzienie: śmietanka 36 %  500 ml, banan(...)cukier puder 10 łyżek, Sposób przygotowania: Mokre składniki wkładamy do miski i miksujemy mikserem. Stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni i rozprowadzamy chochelkę ciasta. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Śmietanę miksujemy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy pokrojonego w półplasterki banana i mieszamy. Gdy naleśniki

kulinarne odsłony pati
Scones. Szkockie bułeczki. 209

Przyzwyczajona do pieczywa drożdżowego, sceptycznie podchodziłam do przepisu, w którym za wyrastanie ciasta odpowiada proszek do pieczenia. Nie podobała mi się jeszcze obecność rodzynków w większości szkockich przepisów. Jednak za namową Maćka wydłubałam je z przepisu ;) i przystąpiłam do dzieła. Jakie wrażenia? Bardzo, ale to bardzo pozytywne. Smakują idealnie z dodatkiem domowego dżemu i/lub masła. Nie są to tradycyjne bułki(...)pokrojone w kostkę masło i siekać całość nożem. Jajko roztrzepać z mlekiem. Dodać do mąki i masła, zostawiając ok. 1/3, którą potem należy wykorzystać do posmarowania wierzchu bułeczek. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość 2 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wycinać bułeczki. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem z mlekiem. Piec

zadanie-gotowanie
Mleczne Bułeczki 876

wkruszamy drożdże, mieszamy i odstawiamy do ruszenia ( czyli wyrośnięcia ). 2. Do miski dodajemy mąkę, jajko oraz pozostały cukier. 3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło i ewent. kilka kropel esencji waniliowej bądź śmietankowej. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h . 4. Kiedy ciasto wyrośnie odgazowujemy je zagniatając chwilkę

Gotowanie...to proste !
Wytrawne mini tarty z łososiem, gruszką i serkiem Apetina 493

pyszny lunch. Te mini tarty uwielbiają też dzieci! Polecam Wam szczerze! SKŁADNIKI NA WYTRAWNE MINI TARTY  - 1 opakowanie serka kremowego Apetina - grillowana papryka i oliwki - 1 arkusz ciasta francuskiego - 1 duża dojrzała gruszka - chili - cebula dymka - łosoś wędzony - świeża rukola No to czarujemy! Chodźcie do kuchni! Arkusz ciasta francuskiego rozłóż i pokrój na równe 8 części, każdy kawałek posmaruj(...)Pokrój na cieniutkie plasterki. Na każdą mini tartę posmarowaną serkiem ułóż plaster gruszki. Dymkę i chili kroimy na cienkie plasterki Również układamy na tartach Jeśli zostały Ci cieniutkie kawałeczki ciasta, to ułóż je na wierzchu mini tart. Jak na zdjęciu poniżej. Tarty wstawiamy na 25 minut do nagrzanego (to bardzo ważne!) piekarnika. Grzanie dół + termoobieg. Temperatura pieczenia: 210 stopni

SMYKWKUCHNI
Bułki ” codzienne „ 218

ciepłe , ale nie gorące mleko ( całe 200 ml ) . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia , na około 30 minut . Do maszyny do chleba ( jak już niejednokrotnie pisałam , używam jej do wyrabiania ciasta – zapasowe rączki ) , wlewamy olej , wyrośnięty zaczyn drożdżowy , oba typy mąki , letnią wodę , sól i wyrabiamy na gładką masę . Ciasto musi być zwarte , ale sprężyste . Przekładamy je do miski wysypanej(...)mąką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Po tym czasie , wyrabiamy ponownie , przez około 10 minut , dzielimy na części i formujemy niewielkie kulki ( ciasto jeszcze urośnie , więc kulki muszą być odrobinę mniejsze od oczekiwanych ) . Układamy na papierze do pieczenia , podsypanym mąką . Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na następne 30 minut w ciepłe miejsce . Na każdej bułce robimy

Ogrodnik w podróży
babeczki w wafelku 205

czegoś zabraknie ***, a zakupy będą wieczorem, więc... potrzebujemy wafle,  2 szkl. mąki, pół szkl. cukru,pół szkl. oleju, śmietanę 18% 330ml, łyżeczkę proszku do pieczenia. W mikserze rozrabiamy ciasto i napełniamy wafle do połowy, można dodać czekoladę... Na blachę do pieczenia wykładamy napełnione wafle i pieczemy 25 minut w 180 st.C Ciasto ładnie wyrośnie, jeżeli są jakieś wafelki uszkodzone(...)ciasto wypłynie... Po upieczeniu studzimy, potem ozdabiamy lukrem i czym kto lubi :) Smacznego ! ***tak normalnie to zamiast oleju dajemy pół kostki masła, zamiast śmietany 3 duże  jajka

chleba naszego
Ciasto czekoladowe z cukinią i musem jabłkowym 201

jest mordercą. Jaka grę prowadzi? Zapraszam Was gorąco do przeczytania kolejnego polskiego kryminału, napisanego w znakomitym stylu. http://www.lustrorzeczywistosci.pl/2015/03/kasacja-remigiusz-mroz-thriller.html A na deser pyszna wariacja czekoladowo-cukiniowa.  Ciasto czekoladowe Z cukinią i musem jabłkowym Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej 2 jajka 2 szklanki startej cukinii (2 duże cukinie lub 3 średnie) 3/4 szklanki brązowego cukru(...)posiekaną czekoladę. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 40 minut. Na lekko przestudzone ciasto wylewamy polewę (czekoladę rozpuszczamy na parze, dodajemy olej, wodę i mieszamy). Posypujemy płatkami migdałowymi Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Podpłomyki z ziarnami 325

dodatkiem miodu dodaj 2 łyżki mąki i rozkruszone drożdże, wymieszaj  i pozostaw w ciepłym miejscu. Gdy drożdże ruszą dodaj sól i wiekszą część mąki po czym wyrabiaj ciasto. Dosypuj mąkę do momentu, gdy ciasto będzie zwarte i będzie odchodziło od rąk. Odstaw na pół godzinki w ciepłe miejsce. Odrywaj  kawałki ciasta i wałkuj podsypując lekko mąką a obficie

Gotuj Sam!
pyszne obwarzanki z makiem (PRAWIE JAK KRAKOWSKIE) 218

łyżki miodu Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki-mieszamy. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Dodajemy sól, mąkę,masło lub margarynę (rozpuszczone i przestudzone)  wyrabiamy ciasto-jak się klei podsypujemy mąką. Ostawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dzielimy na 8 części, każda c zęść rolujemy na cienki wałek, składamy go na pół

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto dyniowe z kaszy jaglanej z chia 270

najlepszej jakości sernik a nikt nie zgadł z czego jest upieczony. No dobra dynia w końcu padła w składnikach i chia bo widoczne a kaszy nikt nie rozpoznał. Ciasto jest delikatne w smaku, wilgotne, pyszne i zdrowe jakby tego nie zrozumieć. Slogan to ostatnio nadużywany ale jedząc kaszę jaglaną chudniemy, bo ona rozkłada tłuszcze dość szybko więc chyba to zdrowy(...)deser. Ja zrobiłam mus z brzoskwiń z puszki ale równie dobrze mogą to być owoce świeże w sezonie. Tyle dobroci w jednym cieście, zajadamy? Ciasto dyniowe z kaszy jaglanej z chia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Semlor, czyli szwedzkie bułeczki na tłusty wtorek 255

cukru pudru Sposób przyrządzenia: Bułeczki: 1. Przygotuj rozczyn drożdżowy (Podgrzej mleko z cukrem i drożdżami, do momentu aż drożdże się rozpuszczą). 2. Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i miękkie. 3. Miskę oprósz mąką, przełóż do niej ciasto na bułki, przykryj ściereczka kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części, uformuj z każdej bułeczkę i układaj na blasze do pieczenia w sporych odstępach - przykryj bułeczki ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika. 5. Piecz 8min w 210*C. Masa marcepanowa: 1. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie, regulując gęstość masy wodą (powinna mieć konsystencję rzadszego kremu). Śmietana: 1. Śmietanę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chleb "zdrówko" - bez wyrabiania 193

Jeżeli uważacie, że pieczenie chleba jest zbyt trudne to od dziś zmienicie zdanie :) Chleb "zdrówko" to pomysł na drożdżowy wypiek, który przygotujecie z łatwo dostępnych składników, a ponadto ciasta w ogóle nie będziecie musieli wyrabiać. Chleb z poniższego przepisu ma idealnie chrupiącą skórkę, a środek pieczywa jest miękki i lekko wilgotny. Przepis na to pieczywo dostałam od koleżanki z pracy(...)wodę i drożdże z cukrem. Za pomocą robota kuchennego lub łyżki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Miskę przykryć czystym ręcznikiem i odstawić na niecałą godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto drożdżowe wyraźnie podrośnie to przełożyć je do formy do pieczenia (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Piec około 50 minut w 180ºC (do zarumienienia chleba). Upieczony chleb wyjąć z formy

Ugotować

Proponowane wyszukiwania