ciasto - 164325 przepisów (strona:5031/10955)

Kardamonowo- pomarańczowa Babka Wielkanocna! 212

pianę. Do miski z mąkami dodaj masę z żółtkami, skórkę pomarańczową i cukier pomarańczowy dokładnie wymieszaj masę. Dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wprowadź je do masy.  Ciasto przelej do silikonowej formy na babkę, bądź metalowej formy, wcześniej wysmarowanej olejem. Ciasto pieczemy 1 godzinę i 10 minut, w temperaturze 180 stopni C. Studzimy całkowicie na kratce.  Białko

SMYKWKUCHNI
NALESNIKOWE SLIMAKI, czyli... 179

ślimaków. Uwaga ! Te ślimaki szybko znikają z talerza :) Polecam przepis na naleśnikowe ślimaki! --------------------------------------------------- Liczba porcji : około 10 naleśników Czas przygotowania : 30 minut* --------------------------------------------------- * oprócz czasu na schłodzenie SKŁADNIKI:  na ciasto naleśnikowe: ok. 200g mąki pszennej 170g mrożonego szpinaku* 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki 4 jajka 500ml mleka szczypta soli morskiej lub himalajskiej oraz pieprzu łyżeczka oliwy z oliwek(...)również naturalny) kilka plasterków dobrej szynki gotowanej dodatkowo: liście sałaty pomidorki koktajlowe rzodkiewki szczypiorek majonez wykałaczki folia aluminiowa do zawinięcia rulonów plastry pomidora lub ogórka PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, oliwę z oliwek, dodajemy posiekany koperek, szczyptę soli oraz pieprzu, mąkę - mieszamy. Następnie do ciasta naleśnikowego dodajemy szpinak, całość miksujemy za pomocą blendera

Moja Książka Kucharska
PANCAKES WANILIOWO - POMARANCZOWE 187

mąkę , dodajemy śmietanę, cukier waniliowy, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy, cukier puder, 4 żółtka (z białek będziemy ubijać pianę) oraz szczyptę soli - delikatnie mieszamy, do połączenia wszystkich składników. *ciasto początkowo będzie zbite, po dodaniu piany z białek stanie się delikatniejsze i puszyste. Krok 2. Z pozostałych białek ubijamy sztywną pianę (podczas ubijania możemy wsypać odrobinę cukru lub soli) - gotową(...)pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Krok 3. Na patelni rozgrzewamy olej, za pomocą łyżki lub niewielkiej chochelki nakładamy porcje ciasta, smażymy na złoty kolor z każdej strony i gotowe. Pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami, mogą to być : cukier puder, syrop klonowy, dżem, owoce , bita śmietana i inne. Świetne racuszki na podwieczorek, deser lub na piknik (jak już zacznie się

Moja Książka Kucharska
GOFRY BELGIJSKIE 159

gazowaną, rozpuszczone masło, wanilię, żółtka jajek, cukier oraz sól - całość mieszamy lub miksujemy, aby nie było grudek, odstawiamy na 15 minut. Krok 2. Ubijamy pianę z białek - dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 minut (na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza, co będzie oznaczało, iż ciasto 'ruszyło' i jest gotowe do użycia) Krok(...)pomocą chochelki nabieramy porcje ciasta, wylewamy do gofrownicy i pieczemy na złoty kolor, aż będą chrupiące. Gotowe gofry podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami. Uwaga: gofry te szybko znikają z talerzy ;) Smacznego :) *zdjęcia są przykładowe, nie odzwierciedlają potrawy

Moja Książka Kucharska
USZKA Z GRZYBOWYM FARSZEM 204

czerwony barszczyk znajdziecie tutaj>>  Polecam przepis na uszka z grzybami! SKŁADNIKI: kapelusze borowików ugotowane w wywarze cebula płaska łyżeczka masła sól, pieprz 2 łyżki tartej bułki ciasto: szklanka mąki szczypta soli surowe żółtko łyżka oliwy 1/2 szklanki ciepłej wody mąka do posypania stolnicy sól (do wody na gotowanie uszek) łyżka oleju   PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy farsz(...)przez maszynkę. Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia. Krok 2. Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut, aby "odpoczęło".  Krok 3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 2 cienkie placki, kroimy kwadraty

Moja Książka Kucharska
PYZY ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI z "DOLINY STRUGU". 205

SKŁADNIKI: na farsz: 2 szklanki suszonych grzybów 100g boczku 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej pieprz i sól do smaku 1 łyżka oleju do smażenia na ciasto: 1 kg  mącznych ziemniaków  1 jajko 25 dag mąki krupczatki sól do smaku dodatkowo do podania : sos grzybowy lub skwarki z cebulką  PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Grzyby oczyszczamy, zalewamy(...)gotujemy około 30 minut, odcedzamy mielimy w maszynce lub blenderem. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na tłuszczu. Wszystkie składniki nadzienia łączymy, dokładnie mieszamy. Krok 3. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane : 1/2 porcji ziemniaków  gotujemy, studzimy, mielimy, żeby nie było grudek, resztę ziemniaków ścieramy na tarce, odciskamy - odciśnięty sok pozostawiamy, aby się ustał, a osiadłą skrobię dodajemy do masy

Moja Książka Kucharska
PIEROGI CHLOPSKIE Z ZIEMNIAKAMI I KIELBASA DO BARSZCZU 301

ugotowanych wystudzonych ziemniaków 300g dobrej, wędzonej kiełbasy 50g surowego, wędzonego boczku 1 posiekana cebula 2 łyżki tłuszczu do smażenia ziarenka smaku Winiary, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oliwy 1 całe jajko + 1 żółtko szczypta soli Z podanych składników zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto - odstawiamy przykryte(...)smażymy na złoty kolor. Krok 2. Ziemniaki mielimy wraz kiełbasą (dobrze jest zdjąć z niej osłonkę), dodajemy podsmażoną cebulę i boczek, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy.  Krok 3. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy  krążki ( najlepiej szklanką o niewielkiej średnicy, gdyż takie 'na raz' są najlepsze) , na każdy nakładamy porcje farszu, dokładnie zalepiamy, na koniec łączymy końce pierożków

Moja Książka Kucharska
Kluski leniwe 170

Twaróg przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić w malakserze. 2. Białko ubić na sztywna pianę. 3. Do twarogu dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić w zwięzłe, gładkie ciasto. Uwaga:  Ciasto nie powinno kleić się do rąk ale im mniej mąki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste. 4. Stolnicę wysypujemy lekko mąka, ciasto dzielimy na 2 części

Atlas Smaków
Cytrynowiec 269

Lekkie, orzeźwiające ciasto cytrynowe z cytrynową masą budyniową oraz lekką cytrynową pianką. Zamiast biszkoptu możemy użyć gotowych okrągłych lub podłużnych biszkopcików, wtedy ciasto będzie bez pieczenia. Wierzch można udekorować polewą kakaową lub roztopioną czekoladą, u mnie skromna dekoracja z masy cytrynowo - śmietankowej. Polecam! Cytrynowiec Składniki na blaszkę 25x33cm: Na biszkopt: 5 jaj niepełna szklanka cukru kryształu niepełna szklanka mąki łyżeczka(...)wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy. Masa śmietankowo-cytrynowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę  i dobrze miksujemy. Z masy odkładamy kilka łyżek do dekoracji, resztę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i wstawiamy na kilka minut do stężenia do lodówki. Następnie na wierzchu układamy herbatniki, dekorujemy pozostawioną masą śmietankową przełożoną do szprycy, Chłodzimy kilka godzin. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Gulasz na piwie 186

przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawiamy mocniej do smaku solą i pieprzem. Kluski: jajko mieszamy widelcem z wodą solą, następnie dodajemy mąkę i mieszamy do powstania gęstego ciasta. Na końcu dodajemy natkę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadkie dodajemy mąkę. W rondelku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli, łyżkę zanurzamy w gotującej się wodzie(...)następnie nabieramy pół łyżki ciasta i kładziemy na wrzątek. Kluski gotujemy około 2 minut (aż wypłyną na powierzchnię). Odcedzamy i podajemy do gulaszu. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Babeczki z kremem jagodowym 244

roku nie brakuje, na każdym kroku można spotkać osoby sprzedające te pyszne owoce. Część kupionych jagód już zamroziłam, będą jak znalazł na zimę, a resztę wykorzystałam na koktajle, desery, ciasta i inne słodkości. Dzisiejsze babeczki uwiodą nie tylko smakiem, ale również wyglądem, Piękny krem w kolorze jagodowym na pewno skusi łasuchów. Babeczki najprostsze, ucierane, krem z frużeliny i serka mascarpone(...)wbijamy po 1 jajku miksując po każdym dodaniu. Dodajemy śmietanę oraz ekstrakt z wanilii i miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto. Formę do muffin wykładamy papilotkami, do każdej papilotki wkładamy ciasto do wysokości 3/4 foremki. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Krem jagodowy

Smak mojej kuchni
Zdrowe ciasto bananowo-kokosowe z polewą czekoladową 274

ciasto może być zdrowe? Na pewno nie będzie tak zdrowe jak talerz warzyw, ale można zrobić ciasto zdrowsze od tego na mące... The post Zdrowe ciasto bananowo-kokosowe z polewą czekoladową appeared first on Eksperymentuj z życiem

Eksperymentalnie.com
Recenzja książki Poznaję świat i kropka ... a takze przepis na pyszne bułeczki z truskawkami. 224

niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Truskawki -  u mnie mrożone przekładamy do  garnka. Wsypujemy cukier i gotujemy na małym(...)ogniu aż się rozpadną. Co chwilę mieszamy. Kiedy zaczynają gęstnieć dodatkowo możemy dodać cukier żelujący wtedy uzyskamy pyszny dżem truskawkowy. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na kawałki i formujemy mały okrągły placek. Na każdy układamy łyżkę dżemu, zalepiamy formując bułeczkę. Układamy w foremce  w niewielkich odstępach. Smarujemy roztrzepanym jajkiem a także posypujemy kruszonką. Aby ją przygotować wszystkie składniki rozdrabniamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Torcik bakaliowy na białkach 232

problem jak wykorzystać nadmiar białek. Ja ostatnio skorzystałam ze starego przepisu na figowca i zrobiłam torcik z bakaliami. Do tego szybki krem i wyszło na prawdę coś pysznego. Składniki: Ciasto: 6 białek sól szczypta 160 g cukru 1 szkl zmielonych orzechów włoskich 50 g drobno pokrojonych fig 50 g rodzynek 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej  Krem(...)mascarpone Mlekoma 4 łyżki nutelli 3 łyżki likieru czekoladowego Do posypania: wiórki czekoladowe Przygotowanie: Ciasto: Białka z solą ubić na sztywno następnie dosypywać porcje cukru i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a białka będą gładkie i lśniące.  Do białek dodać resztę składników i delikatnie wymieszać łopatką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe bułeczki 167

drożdży, mleka, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki robimy zaczyn i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy rozczyn, masło, bazylię i oregano. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ręką odrywamy kawałki ciasta wielkości piłeczki golfowej, formujemy rulonik, składamy na pół i zwijamy, dwa pozostałe końce wyciągamy. Odrywamy mały kawałek(...)ciasta, formujemy kulkę i robimy ogonek, który posypujemy sezamem. Pozosta wiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach

Delusional Trine

Proponowane wyszukiwania