Ciasto Kinder Country bez pieczenia (identyczne jak batonik) 349Kinder Country to od zawsze mój ulubiony batonik. W tygodniu pomyślałam, że skoro jest tyle 'batonikowych ciast' to czemu by nie zrobić też takiej wersji? Trochę się zdziwiłam, gdy przeszukam internet i odkryłam, że takie przepisy już tam są. Jednak nie do końca mi one odpowiadały (ale pewnie też kiedyś wypróbuję, bo wyglądały zachęcająco), ponieważ chciałam jak najwierniej oddać smak(...)dodawałam np. herbatników czy kremówki, serka. Natomiast czekoladowa polewa nie zastyga w lodówce na kamień dzięki dodatkowi śmietanki. No cóż, efekt jest super, smakiem naprawdę niemal identyczny :) Składniki Ciasto 200 g masła pół szklanki pełnego mleka 2/3 szklanki cukru 10 g cukru waniliowego 4 szklanki pełnego mleka w proszku 3 szklanki płatków śniadaniowych Kangus Polewa tabliczka mlecznej czekolady 1/4 szklanki
Słodkie inspiracje
Drożdżówki z białym serem 178Najlepsze ciepłe, prosto z piekarnika (pamiętajcie tylko chwilę odczekać, bo jedzenie bułek wyciągniętych 2 minuty wcześniej z 200 st. C nie jest rozsądnym wyjściem, nie polecam... ;)) Składniki (12 bułek) Ciasto 3/4 szklanki ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 50 g cukru 10 g cukru z wanilią łyżeczka ekstraltu z wanilii szczypta soli 4 szklanki mąki 60 g masła 1/2 szklanki(...)drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Dodać cukier z wanilią, ekstrakt, sól, mąkę, rozpuszczone i ostudzone masło, wodę i roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie, miękkie, elastyczne ciasto (ok. 7-10 min.), przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto odgazować, uformować bułeczki. Nadziać białym serem, posmarować białkiem. Piec
Słodkie inspiracje
Babeczki czekoladowe z jeżynami 204Dostałam zamówienie od mojego brata na czekoladowe babeczki, bo 'dawno nie było' ;) Wczoraj późnym wieczorem kręciłam więc ciasto, bo ze względu na panującą na zewnątrz temperaturę nie dałam rady odpalić piekarnika w trakcie dnia. Dziś dorobiłam nutellowy krem i udekorowałam babeczki jeżynami, które zrywałam chwilę po 8 rano z dziadkowego ogrodu. PS jeszcze wczoraj o 23 kilka ciepłych babeczek(...)utrzeć z cukrem. Dodać jajko, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą oraz kakao. Dodawać do masy maślanej w partiach, na zmianę z kefirem. Zmiksować dokładnie. Nakładać ciasto do papilotek do 2/3 ich wysokości, na to nakładać po 1 łyżeczce dżemu i dopełniać ciastem. Piec przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Krem
Słodkie inspiracje
Babeczki waniliowe z masłem orzechowym i białą czekoladą 197niesolonych masło orzechowe do nadziania Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, po jednym, cały czas miksować. Dodać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem, zmiksować. Czekoladę posiekać i dodać do ciasta razem z orzeszkami, wymieszać łyżką. Papilotki wypełniać do 1/2 ciastem, kłaść po łyżeczce masła orzechowego do środka. Przykrywać resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez
Słodkie inspiracje
Ciasto drożdżowe na śmietanie (bez tłuszczu i jajek) 221Chciałam zrobić ciasto bez dodatku tłuszczu (oprócz tego zawartego w śmietanie), a przez przypadek wypadło mi z głowy dodanie jajka, więc ten wypiek to kompletna prowizorka ;) Ale wyszło, i to całkiem smaczne, bardzo wilgotne, w ogóle mi nie obeschło. I wspaniale komponowało się z soczystymi gruszkami! A tak na marginesie - powiem Wam, że niedawno zapomniałam dodać do ciasta cukru(...)świeżych drożdży szklanka śmietany 18% 1/3 szklanki pełnego mleka 6 łyżek cukru chlust ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto będzie dość wilgotne, więc mieszanie nie sprawia trudności :) Odstawić na godzinę do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć do brytfanki (27x21 cm), ułożyć gruszki, posypać kruszonką i piec
Słodkie inspiracje
Sernik krówka 304Było ciasto krówka ( klik ), ostatnio był też tort krówka ( klik ), więc teraz jest i sernik krówka :) Na maślanym, ciasteczkowym spodzie, z masą krówkową i puszystą chmurką z kakaowej bitej śmietany, przyprószony gorzkim kakao dla przełamania smaku (możecie zastąpić je gorzką czekoladą). Rozpływający się w ustach i idealnie zrównoważony pod względem słodyczy. Składniki Spód 250 g maślanych ciasteczek 60 g masła(...)jeszcze chwilę ubijać. Dodać serek i wymieszać. Wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 min. Masa śmietanowa tę masę przygotowujemy, gdy ciasto jest już upieczone i wystudzone 250 g śmietanki 36% łyżka cukru pudru łyżka kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej na tartce Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać kakao
Słodkie inspiracje
Cynamonki 184Składniki Zaczyn 30 g drożdży łyżeczka cukru 100 ml mleka lekko podgrzanego łyżeczka mąki pszennej Do mleka wkruszyć drożdże, zasypać mąką i cukrem, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto 3 duże żółtka 50 g cukru 300 g mąki 100 g masła Utrzeć kogel-mogel z żółtek i cukru. Dodać mąkę, lekko ciepłe, rozpuszczone masło i rozczyn, wyrobić. Odstawić(...)wyrośnięcia na około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i posmarować nadzieniem. Nadzienie 40 g masła 75 g cukru 2 łyżeczki cynamonu Masło rozpuścić, wymieszać z cukrem i cynamonem. Posmarowane ciasto zwinąć i kroić na plasterki. Układać na blasze przekrojoną częścią do góry. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec 8-10 minut w temp. 200 st. C. źródło: Marta Gessler
Słodkie inspiracje
Kakaowe ciastka z czekoladowo-pomarańczowym kremem 176kremówki 200 g białej czekolady łyżka pomarańczowego alkoholu, np. Cointreau Masło ubić z cukrem, dodać żółtko, ekstrakt, skórkę wymieszać. Dodać mąkę z solą i kakao, zmiksować lub zagnieść ciasto ręcznie. Podsypując mąką, rozwałkować ciasto i wykrawać ciastka *. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 12 min. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)ciągle mieszając, dodać alkohol i wymieszać. Ciastka przekładać kremem. Schłodzić w lodówce przed podaniem. * można też urywać kuleczki wielkości orzecha włoskiego i rozgniatać je na placuszek w dłoniach, gdyż ciasto jest bardzo delikatne i trudno się je wałkuje
Słodkie inspiracje
Świąteczne twarożkowe laseczki 200tłustego twarogu szklanka cukru łyżka cukru z wanilią jajko 3 płaski łyżeczki proszku do pieczenia jajko roztrzepane z odrobiną wody do posmarowania i gruby cukier do posypania Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść ciasto. Gdy będzie gładkie i elastyczne, odrywać po kawałku i toczyć z niego cienkie wałeczki. Kroić je na kawałki, zawijać w laseczkę i układać(...)blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować jajkiem i posypywać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 min. źródło: 'Ciasta świąteczne
Słodkie inspiracje
Babeczki brownies z masłem orzechowym i dwukolorowym kremem 187Przepyszne babeczki, na które miałam ochotę już od dłuższego czasu. Ciasto brownie na bazie gorzkiej czekolady nadziane lekko słonym masłem orzechowym crunchy, udekorowane dwusmakowym kremem, również na bazie masła orzechowego i gorzkiej czekolady. Pycha! Składniki (12 babeczek) Babeczki 170 g gorzkiej czekolady 140 g masła 250 g cukru pudru 4 duże jajka szczypta soli łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)dużej misce ubić jajka z cukrem, solą i wanilią. Wlać czekoladę z masłem i wymieszać. Dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Do papilotek wkładać po 1-2 łyżki ciasta, układać po 1 łyżeczce masła orzechowego i dopełniać ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Wystudzić i udekorować kremami. Krem z masła
Słodkie inspiracje
Piekielne bliźniaki 215szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej łyżka kakao żółtko Masło posiekać. Cukier puder, mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao przesiać i dodać do masła. Posiekać całość nożem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić na 30 min. do lodówki. Po tym czasie z ciasta urywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować rękami w kulki, lekko rozpłaszczać i układać na blaszce(...)podgrzać (nie doprowadzić do zagotowania!), zalać nią czekoladę i odstawić na chwilę, by się roztopiła. Dodać cynamon i chilii, wszystko dokładnie wymieszać. Przekładać kremem upieczone ciasteczka. Smacznego! :) źródło: gazetka "Ciasta świąteczne
Słodkie inspiracje
Marbled cupcakes 210Tyle lat prowadzę bloga, a jeszcze nigdy nie dodawałam przepisu na ciasto marmurkowe. Trochę nadrabiam, bo dziś mam dla Was dwukolorowe babeczki. Zwykle bardziej lubiłam waniliowe ciasto, ale w tym wypadku rewelacyjne okazało się ciemne - dodałam bardzo dużo kakao, więc miało intensywny odcień, głęboko kakaowy smak i było niezbyt słodkie. Polecam! Składniki 125 g margaryny 2 jajka żółtko 3/4 szklanki(...)proszkiem na zmianę z kefirem. Zmiksować dokładnie. Podzielić masę na pół, do jednej części dodać kakao i mleko, wymieszać. Przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości (trochę jasnego ciasta, trochę ciemnego). Zrobić w babeczkach "mazaje" przy użyciu drewnianego patyczka do szaszłyków. Piec 20-25 min. w 180 st. C. Wystudzić. Smacznego
Słodkie inspiracje
Ferrero rocher cupcakes 210wpadł jadalny brokat w kolorze złotym ;). Musiałam jednak dorobić się złotych papilotek i gdy tylko udało mi się je zdobyć od razu zabrałam się za robotę. Pyszne, kakaowo-orzechowe ciasto ucierane, pralinka Ferrero Rocher w środku, gęsty krem na bazie mascarpone jako wykończenie plus złota dekoracja i jeszcze jeden cukierek... Polecam! Składniki (12 babeczek) 130 g miękkiego masła(...)cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Dodać jajka, po jednym i wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z kakao, orzechami, proszkiem i solą, zmiksować. Do masy dolać maślankę, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek do 1/2 ich wysokości, włożyć po 1 pralince i przykryć ciastem do 4/5 wysokości foremek. Piec w 180 st. C przez 20-25 min. Krem 250 g schłodzonej
Słodkie inspiracje
Ciasto z karmelizowanych bananów 193dość zresztą często się ostatnio pojawiających - słodkościach z kremem przyszedł czas, gdy wszyscy największą ochotę mają na suche, ucierane ciasta, zwykłe babki i klasyczne muffinki. To ciasto, mimo że proste zarówno w smaku, jak i produkcji, jest niesamowite. Cudownie wilgotne, pachnące słodkim karmelem i bananami. Pyszne i na pewno do powtórzenia :) Składniki 3 banany pokrojone w plasterki(...)ekstrakt, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą, następnie dodać do bananów, dokładnie wymieszać, nie miksować. Keksówkę o wymiarach 27x13 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut. Lekko ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę kuchenną. Smacznego! * w oryginale 120 g, jednak dla nas to za dużo źródło
Słodkie inspiracje
Ciasto kokosowe z malinami i kokosową kruszonką 173Ekspresowe ciasto na sobotę, do przedpołudniowej herbatki. Robiłam je już jakiś czas temu, zdjęcia więc zaległe, ale jest na tyle smaczne, łatwe do przygotowania i przede wszystkim bardzo szybkie, że to najlepsze rozwiązanie, gdy rano zachciewa się czegoś słodkiego. Możemy dodać różne owoce (np. jagody, wiśnie, jabłko czy nawet banany), super smakuje też z brzoskwiniami (nawet z puszki)! Składniki Kruszonka(...)cukru 100 g masła 30 g wiórków kokosowych 120 g mąki pszennej Cukier, mąkę i wiórki wymieszać. Dodać masło, rozetrzeć opuszkami palców. Ciasto 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki oleju roślinnego 2 łyżki jogurtu 2/3 szklanki mleka łyżeczka ekstraktu z wanilii szklanka malin (mogą być
Słodkie inspiracje