Dyniowe Kwadraty 193mączną,wymieszać kopystką i dodać orzechy/migdały. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem ( u mnie wymiary 20 x 20). Piec 35-40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem,czy ciasto jest upieczone(patyczek musi być suchy). Studzimy ciasto. WSKAZÓWKI: Polewa z białej czekolady 3 łyżki kremówki zagotować, zestawić z ognia, dodać połamaną białą czekoladę, mieszając-rozpuścić. Rozsmarować na cieście
Kopystką po garach
Gnocchi dyniowo-ziemniaczane 213dynię (puree dyniowe) włożyć na patelnię i smażyć przez około 20 minut mieszając co jakiś czas, aż z dyni wyparuje woda i stanie się bardziej gęsta (dzięki temu do ciasta będziemy mogli dodać mniej mąki, więc kluseczki będą delikatniejsze i bardziej miękkie po ugotowaniu). Ziemniaki i dynię ostudzić. Mąki przesiać, dodać ziemniaki,dynię i starty ser, doprawić solą, paprykami. Wbić(...)jajko oraz żółtko. Zagnieść gładkie ciasto. Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1,5 cm. Wycinać małe kółeczka (np. kieliszkiem). Zagotować osoloną wodę, łyżką cedzakową wkładać gnocchi do wrzątku. Gdy wypłyną, odczekać jeszcze kilkanaście sekund. Jeżeli chcemy gnocchi zamrozić, to surowe układamy je na tackach podsypanych mąką i wkładamy do zamrażalki. Zamrożone kluski wkładamy do woreczków
Kopystką po garach
Chleb z grubą i chrupiącą skórką 187drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 300 g wody (chłodnej) Opcjonalnie ziarna PRZYGOTOWANIE: Drożdże kruszymy, zalewamy wodą. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i cukier. Rozrobione drożdże powoli wlewamy, mieszając ciasto. Odstawiamy na min, 12 godzin. Blat podsypać mąką, wyjąć ciasto z miski i uformować kulę (zawijając boki do środka). Ciasto przełożyć na oprószoną mąką ściereczkę, zawinąć i pozostawić
Kopystką po garach
Murzynek z dżemem 500Ciasto jest super wilgotne, miękkie z aromatem piernika. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc poradzą sobie wszyscy z upieczeniem. Najlepszy jest dżem śliwkowy, ale można dodać każdy (ja nieraz nawet mieszam różne smaki). Składniki: (blacha 21x21) 2 jajka 1/2 szklanki cukru 10 łyżek dżemu 1 czubata łyżka kakao 2 szklanki mąki 1 łyżeczki przyprawy do piernika 1 szklanka mleka(...)dżem, wymieszać. Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika, sodą i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać po trochu przygotowanej mąki, mleka i oleju cały czas miksując. Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni Celcjusza. Ostudzone posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Życzę Smacznego
talerz przyjemności
Naleśniki z prażonymi cynamonowymi jabłkami 189szybkie do przygotowania, a więc takie, jakie powinno być rano 😊 Składniki na 1 porcję: 1 jabłko (najlepiej twarde, kwaskowate) 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka masła ciasto: 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka cukru 120 ml mleka mąka pszenna dodatkowo: cukier puder lub syrop klonowy lub płynny miód świeże owoce Mleko roztrzepać z jajkiem, solą, cukrem(...)mąką. Mąki powinno być tyle, aby uzyskać konsystencję średnio gęstej śmietany. Ciasto odstawić na kilka minut, aby "odpoczęło". Jabłko umyć, obrać, wykroić gniazdo nasienne. Pokroić w większą kostkę. Przełożyć na patelnię wraz z brązowym cukrem i cynamonem, przesmażyć krótko na średnim ogniu. Dodać masło, wymieszać i wlać ciasto naleśnikowe. Kiedy naleśnik zacznie się delikatnie rumienić, wtedy zmniejszyć ogień, przykryć patelnię
Codzienna kuchnia niecodzienna
Piernikowo orzechowe ciasteczka bezglutenowe 266dodajemy 4 łyżki masła orzechowego piernikowego, 4 łyżki mąki ryżowej i wbijamy całe jajko. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i cukier, mieszamy a następnie zagniatamy ciasto szybko ręką. Odrywamy kawałki ciasta formując w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Układamy je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lekko spłaszczając ręką. Dodatkowo każde(...)ciasto można ozdobić tworząc wzorek widelcem. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i dopiero po przestudzeniu ściągamy ciasteczka. Smacznego
Słodkie okruszki
Paprykowe bułeczki z warzywami i wędzoną szynką 215chyba lepiej przyciągającego zapachem dania jak pizza, pizzerinki i tym podobne wypieki. Gdy z kuchni rozchodzi się zapach ciasta drożdżowego, aromatycznych przypraw i pieczonych warzyw to moje dziecko co chwilkę przybiega zaglądać do piekarnika, czy już gotowe. Nie musze chyba dodawać, że gotowe bułeczki znikają w mgnieniu oka :) I nie tylko dzieci je kochają! ciasto: 250 g mąki pszennej(...)łyżki ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą, mieloną papryką i czosnkiem. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. W tym czasie posiekaną cebule podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy resztę składników na sos i dusimy aż […] Artykuł Paprykowe bułeczki z warzywami i wędzoną
Mienta blog
Pełnoziarniste pierogi z kapustą, grochem i boczkiem 227sycące pierogi z mąki orkiszowej razowej. Farsz przygotowałam z kapusty grochu i podsmażonego boczku, swoim smakiem mnie urzekły. Polecam osobą będącym na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Składniki: Ciasto: 0,5 kilogram mąki orkiszowej razowej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 4 łyżki oleju rzepakowego Szczypta soli Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty 200 gram grochu żółtego 200 gram boczku(...)boczkiem i grochu. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy wodę wymieszaną z jajkiem i olejem, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podsypujemy mąką, dość cienko wałkujemy, za pomocą metalowej obręczą wycinamy kółka. Nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi robiąc ozdobną falbankę, pierogi układamy na stolnicy posypanej mąką. Pierogi gotujemy w osolonym
Bajeczna Kuchnia
Przepis na chinkali z mięsem - gruzińskie pierożki. 311Chinkali, to oprócz chaczapuri , jedno z tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Pierożki te robione są z takiego samego ciasta, jak nasze polskie pierogi , różni je natomiast sposób zaklejania - podczas gdy my tworzymy półksiężyce, Gruzini zlepiają sakiewki. Do chinkali wkłada się surowe mięso wyrobione z dość dużą ilością rosołu, co sprawia, że wnętrze gotowych pierożków jest bardzo soczyste, wręcz pływa w odrobinie(...)pysznej zupy. Prawidłowo takie sakiewki najpierw delikatnie się nagryza, wypija zupę i dopiero zjada. Całość jest bardzo smaczna i warta przygotowania. Składniki na około 35 - 40 chinkali: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka gorącej wody 1 jajo płaska łyżeczka soli łyżeczka oleju Farsz: 500 g karkówki wieprzowej ząbek czosnku nieduża cebula 250 ml rosołu pęczek natki pietruszki pieprz
Poezja Smaków - blog kulinarny
,, Kokilki ze szpinakiem i pastą z suszonych pomidorów’’ 210Dzisiaj zapraszam na przekąskę w stylu francuskim. Inspiracją do powstania dania była życzliwość firmy Ole . Składniki: 1 ciasto francuskie 200 g szpinaku 100 g schabu 1 ząbek czosnku 1 cebula 4 łyżki kukurydzy Chili, zioła prowansalskie, sól, pieprz, Pasta z suszonymi pomidorami Listki świeżej bazylii Wykonanie: Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy(...)niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak, kukurydzę i chwilę podsmażamy. Mięso podsmażamy na patelni przyprawiamy chili i ziołami prowansalskimi, łączymy z resztą składników. Ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratów. Do natłuszczonej formy na babeczki układamy kwadraty tak aby rogi ciasta wystawały poza brzegi. Następnie napełniamy farsz i nakładamy na wierzch łyżkę pasty. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Podróż w kulinaria
Kruche ciasteczka 237waniliowy - 1 opak cukier - 70 g szczypta soli Przygotowanie : Wysypać na stolnicę mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie zrobić wgłębienie w mące dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto do foliowej torebki, schłodzić przez 30 minut w lodówce. Na stolnicę wyłożyć ciasto, rozwałkować na grubszy placek. Foremki zanurzać w mące i wykrawać ciasteczka. Układać ciastka na wysmarowanej
Kuchnia Danusi
Bułki do kebaba 571solą, cukrem i suchymi drożdżami. Odgarnąć mąkę na boki i w środek wlać olej i jogurt. Powoli wlewać ciepłą wodę i okrężnymi ruchami, palcem łączyć składniki. Następnie dobrze zagnieść ciasto. Uformować kulkę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1h. Po wyrośnięciu ciasto położyć na dużej blaszce do pieczenia, najlepiej na takiej od kompletu z kuchenki(...)pomocą dłoni uformować płaski placek, mniej więcej w kształcie koła. Posmarować roztrzepanym jakiem, obsypać sezamem, przykryć ściereczką i odstawić na 20minut. Rozgrzać piekarnik do 200stpni C. Z ciasta ściągnąć ściereczkę i piec w rozgrzanym piekarniku do ładnego zarumienienia się - u mnie to było ok.20 min. Piekłam w piekarniku ustawionym na góra-dół. Po upieczeniu bułkę przełożyć na kratkę
W kuchni u Moniki
"Nasiona warzyw strączkowych na talerzu" - podsumowanie akcji 199groszkiem ; blog: Czerwień i błękit Sałatka pieczarkowa z jajkiem, ogórkiem i zielonym groszkiem ; blog: Di gotuje Verriny z pastą groszkowo-serową z awokado i kukurydzą ; blog: teczasmakow FASOLA Bezglutenowe ciasto z fasoli i bananów ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Surówka z mango i fasoli mung ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Ryż z czarną fasolą ; blog: Weekendy w domu(...)ogrodzie Ekspresowe chili con carne z fasolą ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Florencka (toskańska) zupa z fasoli (ribollita) ; blog: Smakołyki Angeli Bardzo czekoladowe ciasto z fasoli ; blog: Państwo Wojtczuk gotują Pieczona fasola jak z bistro ; blog: Hajduczek naturalnie Zupa fasolowa z soczewicą i wędzoną papryką na boczku ; blog: Czerwień i błękit Sałatka z fasoli ; blog: Garnkofilia Potrawka z fasoli
Weekendy w domu i ogrodzie
Wielkanocna mięsna babka w kruchym cieście. 275GALEO czosnek granulowany GALEO sól Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól do smaku i pokrojone w kostkę masło. Całość siekamy, następnie wbijamy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Po ok 30 min wylepiamy ciastem małą formę do pieczenia babki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)umieszczamy w misie malaksera. Dodajemy, śmietanę, otartą skórkę z cytryny, szpinak, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Całość dokładnie miksujemy i wykładamy część do blaszki z upieczonym kruchym ciastem i układamy ugotowane jajka. Dokładamy resztę mięsa, całość wstawiamy do piekarnika na 160 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam Kochani
Malinowe Pocałunki
Gofry na soku jabłkowym 222podwieczorek czy przekąskę w ciągu dnia, uwielbiane przez dzieci, podane z bitą śmietaną i ulubionymi owocami, cały ich sekret puszystości tkwi w dokładnym ubiciu białka i delikatnym wmieszaniu w ciasto. Smakują tak jakbyśmy jedli szarlotkę z bitą śmietaną. Polecam! Składniki: Na 6 sztuk: 1 jajko 1 szklanka soku jabłkowego Cymes 1 szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta(...)oddzielić od białka, białko ubić na sztywną lśniącą pianę. Żółtko utrzeć z cukrem i szczyptą soli, wlać sok, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta, dodać białka i delikatnie wmieszać rózgą miksera tak aby nie utracić konsystencji piany. Gofrownicę rozgrzać , nalewać porcjami ciasto, piec około 3 minuty do zrumienienia. Studzić na kratce, podawać z bitą
Wanilia i Kardamon