ciasto - 164325 przepisów (strona:5046/10955)

Chleb orkiszowy 300

łyżek ciepłej wody Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać łyżeczkę mąki, cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać resztę składników i wlać drożdże. Wygnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 h. Po tym czasie przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem lub masłem blachy – tortownicy, żeliwnego garnka, formy na ciasta

Jaglusia
Muffiny brownie z malinami, daj się skusić! 232

czasu uzyskania jednorodnej konsystencji, lecz nie za długo. Papilotki napełniam do 2/3 wysokości, następnie dodaje maliny (po ok. 3-4 do każdej papilotki), a maliny przykrywam jeszcze łyżeczką ciasta. Muffiny piekę w temperaturze 180 st. C przez 25 minut. Ciasto na muffiny jest dość ciężkim ciastem, więc muffiny nie wyrosną nam zbytnio wysoko, ale taki jego urok :) Smacznego

Receptura smaku
Muffinki pomarańczowe z mąki pełnoziarnistej 207

suche składniki z mokrymi i delikatnie wymieszać do połączenia. Odstawić masę na 15 minut. Po tym czasie jeszcze raz delikatnie przemieszać. Foremkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20 minut. Smacznego

kuchnia doski
Jaglana tarta z kurczakiem i cukinią 250

lubią wytrawne posiłki o poranku). Polecam podać ją lekko podgrzaną (wg mnie najlepsza), w towarzystwie lekkiej sałatki  winegretem. Inspiracja: Zawsze głodna Składniki na formę o średnicy 27 cm: Ciasto: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (około 1,5 woreczka) 2 jajka 2 łyżki tartego sera, np. parmezanu Sól Pieprz Szczypta ostrej papryki w proszku Farsz: 300 g piersi z kurczaka(...)pokroić w kostkę. Czosnek posiekać, przełożyć do miseczki, dodać przyprawy marynaty i oleju, Natrzeć pierś z kurczaka. Odstawić na co najmniej 20 minut. Następnie mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni. Ciasto: kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu, odstawić do ostudzenia. Następnie do kaszy dodać jajka, tarty ser i ostrą paprykę w proszku, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej formy

Fabryka pomysłów
Najlepsze domowe pączki na Tłusty Czwartek 935

przedstawiam najlepszy przepis na domowe pączki z marmoladą z owoców leśnych. Niezwykle pyszne, delikatne, puszyste i znikają w mgnieniu oka. Przepis na pączki z marmoladą z owoców leśnych: Składniki Ciasto ( około 8 pączków ): 400 g mąki pszennej 100 ml mleka 20 g masła 50 g świeżych drożdży 50 ml wódki 3 łyżki cukru 1 jajko 3 żółtka Cukier puder Olej(...)żółtka z 2 łyżkami cukru na jednolitą masę. Do masy dodajemy szczyptę soli, wódkę, rozczyn z drożdżami i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. W trakcie wyrabiania dodajemy roztopione masło. Gotowe ciasto wkładamy do dużej miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy nieduże pączki i układamy

ale Pysznie
Domowy chleb 214

rozczyn, woda najlepiej aby była letnia, odstawić do wyrośnięcia na około 15  minut. Do miski wsypać mąkę, najlepiej zacząć od 3 szklanek, dolać wodę, wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, nie trzeba go jakoś szczególnie długo wyrabiać, wystarczy do momentu aż składniki się  połączą. Gdy widzimy, że ciasto jest zbyt lejące i lepiące dodajemy po trochu mąki. Ogólnie(...)ciasto będzie się lepić, więc  nie przesadzajmy z mąką, maksymalnie należy dosypać szklankę. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Foremkę obsmarować trochę masłem przełożyć chleb i odstawić na kolejne 40 - 60 minut do wyrośnięcia. Piec około 30 minut  190 stopniach

Delusional Trine
Ogórkowe gazpacho z cukierkiem wypełnionym mozzarellą 183

Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 1 ogórek 1 mała papryka 1 zielona cebulka 1 mały ząbek czosnku 1/3 łyżeczki soli szczypta białego pieprzu 150 ml wody 2 płaty ciasta filo 1 opakowanie małych kulek mozzarelli 2 łyżki mielonych migdałów 1 jajko olej do smażenia Zobacz wideo Smacznego! Ciasto filo musi bardzo dokładnie i szczelnie pokryć mozarellę w przeciwnym razie(...)wypłynie ona z cukierka w trakcie smażenia. Można użyć podwójnej warstwy ciasta, będzie bezpieczniej Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); jQuery(".socialMediaOnEveryPost").addClass("sgmb-center

mecooks
Czekoladowe serca z żurawiną i skórką pomarańczową. 187

łyżki kakao skórka otarta z jednej pomarańczy 3 łyżki suszone żurawiny szczypta soli 2-3 łyżki wody (opcjonalnie) Wykonanie: Żurawinę posiekać. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę.  Gdyby ciasto było zbyt sypkie dodać wodę i ponownie zagnieść. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej) i foremką wykrajać kształt serc. Ciastka ułożyć

zadanie-gotowanie
Naleśniki z serem i chrupiącą wkładką. 165

wyobraźnia. Dziś skupimy się na nadzieniu. reszta będzie tradycyjna. Postawiłam na ser i pomarańczę, ale tego było mi za mało, miałam ochotę na coś ekstra i sobie  zaszalałam.😊 Ciasto: szklanka mąki szklanka wody gazowanej 0,5 szklanki mleka jajko łyżka cukru waniliowego szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masło do smażenia Nadzienie: 2 wafelki  Lusette(...)serka naturalnego duża pomarańcza cukier puder Składniki na ciasto miksujemy razem, odstawiamy na około 20 min aby sobie odpoczęło. Chodzi o to aby mąka namokła i zagęściła odpowiednio ciasto. Wafelki kroimy w drobną kostkę, nie może być za gruba,  ponieważ utrudni nam zwijani placków. Do serka ścieramy skórkę z połowy pomarańczy. Resztę obieramy i owoc także kroimy na niewielkie

Dieta moja pasja
Pączki hiszpańskie (gniazdka) 347

piekarniku.A tu taka niespodzianka! W sobotę nic nie zrobiłam "na słodko", więc w niedzielę, jeszcze przed obiadem oddałam Synów w dobre ręce Tatusia i dawaj ;) Raz dwa ukręciłam ciasto parzone, później wycisnęłam do ostatniej łyżeczki i upiekłam... Z tym jedynie zeszło troszkę dłużej, ale bez przesady. Całość zajęła mi może godzinę- łącznie ze studzeniem (dobrze mieć czasem w domu lodowaty(...)przygotowania: W rondelku gotujemy wodę ze szczyptą soli i masłem. Po rozpuszczeniu i zagotowaniu dodajemy przesianą mąkę (całą od razu) i cały czas mieszamy do połączenia się składników. Wyrobione ciasto parzone powinno odchodzić od ścianek. Studzimy, a następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy kółeczka tylką w kształcie gwiazdki na rozłożony papier

Kuchnia w czekoladzie
Mini pączki serowe. 350

wiaderka lub 3 krotnie mielony). Wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz olejek. Miksujemy aż zrobi się kula. Ciasto będzie trochę klejące ale takie ma być. W między czasie nastawiamy olej aby się podgrzewał, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę  urywamy z ciasta kawałki i formujemy małe kuli wielkości(...)mniejsze. Wrzucamy na olej i smażymy z obu stron na rumiano. Olej nie może być za gorący bo wtedy z wierzchu się przyrumienią a w środku nadal będzie surowe ciasto. Wykładamy na ręcznik papierowy aby odciekły. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Cytrynowe babeczki i kilka słów o formach do pieczenia 210

szczerego serca, nie jest to wpis sponsorowany.  Teraz działa również sklep online   gdzie można nabyć solidne, trwałe i wysokiej jakości formy do pieczenia, tortów, ciast, bab, czy muffinek,   kolosalnie różnią się od tych najtańszych gdzie po dwóch użyciach i mycia zwyczajnie rdzewiały i nadawały się tylko do wyrzucenia.  Te posłużą z pewnością wiele(...)najniższych obrotach, stopniowo, miksując wsypywać mąkę, wlać sok z cytryny , dodać startą skórkę , wymieszać tylko do połączenia. Blachę do babeczek wyłożyć papierowymi  papilotkami, nakładać po 2 łyżki ciasta do ¾ wysokości.  Piec 30-35  minut w temp 165*c na termo-obiegu  lub 30 minut na pieczeniu góra dół w 180*c.   Najlepiej przed końcem

Wanilia i Kardamon
chruścik lany 197

sobie o tym przepisie na szybszą wersję smażonych ciasteczek. Można nawet powiedzieć, że są ekspresowe bo robi się je tak samo jak lane kluski na rosole, z tym, że ciasto wlewamy na rozpalony tłuszcz. Zajmuje to kwadrans i możemy się cieszyć chrupiącymi chruścikami. Znikają zanim zdążą ostygnąć-moja córeczka jak się dorwała to zjadła pół talerza.  Składniki: ( z podanej(...)Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka utrzeć na jasno z cukrem. Nadal ucierając dodawać mąkę na zmianę z mlekiem. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (albo odciąć róg tak, żeby dziurka nie była zbyt duża).  Na rozgrzany tłuszcz wyciskać porcje ciasta (wyciskałam na kształt spiralki) i smażyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb dyniowy AIP (paleo, bez jajek) 395

łyżki ocet jabłkowy albo sok z cytryny – łyżka cynamon – łyżka soda oczyszczona – 1 łyżeczka sól ( kłodawska lub himalajska ) – 1 łyżeczka imbir – ½ łyżeczki Roztop olej kokosowy i wyrób ciasto z wszystkich składników poza sodą i octem. W zależności od jakości i stopnia wilgotności posiadanych składników konsystencja ciasta może się różnić – postaraj się osiągnąć dość gęsty krem. Dodaj sodę, zamieszaj(...)następnie ocet albo sok z cytryny i ostatni raz dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki ok. 10×20 cm i piecz w  180° przez około 45 minut , aż do suchego patyczka. To wszystko! Poczytaj więcej o składnikach: Sól – szkodliwa czy zdrowa? oraz Czy miód jest paleo? Wśród składników tylko dynia zawiera nieco wilgoci, więc uważaj

PaleoSMAK
Pączki jabłkowe 589

wymieszać - starte jabłka wymieszać z sokiem z cytryny, odcisnąć z soku - do składników suchych dodać jogurt, roztrzepane żółtka, alkohol, domowy cukier waniliowy oraz jabłka, wszystko wymieszać do uzyskania gęstego ciasta - ciasto powinno być gęste, ale klejące, nie nadaje się do formowania dłonią - z oleju przygotowanego do smażenia odlać nieco do miseczki lub kubka (tak, by można było zanurzać(...)miarkę w formie łyżeczki (u mnie o pojemności 7,5ml), która jest okrągła i nada pączkom taki właśnie kształt - łyżeczkę moczyć co jakiś czas w oleju, nabierać z górką ciasto, pomagając sobie drugą łyżeczką, nożem lub dłonią, aby pączek miał w miarę regularny kształt - pączki wkładać do rozgrzanego oleju w ilości, która umożliwi im po wyrośnięciu swobodne pływanie - smażyć

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania