ciasto - 164325 przepisów (strona:5052/10955)

Pieczone pierożki z mięsem „z rosołu” 382

zagrodowego 250g szpondra wołowego 2 nieduże marchewki 1 pietruszka Mały por Dodatkowo: 1 łyżka klarowanego masła 1 średnia cebula Sól/pieprz/gałka muszkatołowa wg uznania i smaku 1 jajko Ciasto: 300 g mąki 60 g oliwy 160g mleka 1 jajko szczypta soli łyżeczka soku z cytryny Do posypania: sól gruboziarnista/czarnuszka/kminek dodatkowo 1 roztrzepane jajko do posmarowania pierożków Przygotowanie: Mięso wraz(...)Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę podsmażyłam na klarowanym maśle i dodałam do mięsa. Wbiłam jajko, doprawiłam po swojemu (czyli duuuużo gałki muszkatołowej ) i dokładnie wymieszałam farsz. Wszystkie składniki na ciasto oprócz posypki wymieszałam i wyrobiłam ciasto. Powinno ono być sprężyste, plastyczne i nie kleić się do rąk. Rozwałkowałam na cieniutkie placki i za pomocą szklanki wykroiłam krążki pierogowe. Nałożyłam farsz

Kate's Kitchen
Fusion po całości - sam nie wiem jak nazwać taki twór :) 218

pierwsza to moda na wytrawne gofry, która rozpoczęła się w USA, która zresztą jak niemal wszystkie ich zdobycze kulturowe musiał najpierw przypłynąć z Europy druga to kapusta kiszona w cieście czyli fuczki, o których pisałem już dawno temu przy okazji mojej podróży w Bieszczady trzecia to okonomiyaki czyli placki z kapusty w cieście naleśnikowym czwarta to kimchi, o której pisałem(...)razem, pozostawiając pole do popisu wiernym fanom. Jakkolwiek by to się nie nazywało. Jest smaczne. Składniki: - kimchi - mąka - woda - olej Wykonanie: Kimchi mieszamy z mąką, aby wyszło nam gęste ciasto. Dolewamy trochę oleju i w razie potrzeby trochę wody. Wsadzamy do gofrownicy i pieczemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Pancakes z płatkami orkiszowymi i cynamonem (bez mleka) 222

cukier trzcinowy i sodę.   W drugiej roztrzepać 2 jajka z dodatkiem szczypty soli, następnie połączyć z bananem, suchymi składnikami i płatkami. Wszystko delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, dodać odrobinę wody. Patelnię rozgrzać i delikatnie natłuścić. Nakładać porcjami ciasto. Na jeden placuszek przypada ok. 1,5 łyżki ciasta. Gdy na powierzchni pojawią się delikatne pęcherzyki

Kuchnia Ellie
Czeska zupa czosnkowa 189

mąki pszennej 60 ml zimnej wody łyżeczka soli łyżeczka suszonego rozmarynu/tymianku Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i wlewamy zimną wodę. Drewnianą łyżką mieszamy chwilę składniki, aż ciasto osiągnie formę kuli. Przekładamy ją na blat i wyrabiamy aż przestanie lepić się do rąk (ciasta nie jest dużo, najlepiej wyrabiać zagarniając krawędzią dłoni. W razie potrzeby delikatnie podsypać stolnicę mąką). Powstałe(...)ciasto cienko wałkujemy. Kroimy w paseczki lub trójkąty podobnej wielkości. Wierzch smarujemy za pomocą pędzelka odrobiną wody i posypujemy przyprawami. Krakersy kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w 200 stopniach przez ok. 8 minut

Smaki Na Talerzu
vegan bounty z chałwą 247

Ciasto chałwowe, które świetnie naśladuje smak batonika bounty. Jak? Sama nie wiem, efekt był niezamierzony, aczkolwiek wyszło to na plus. Ciasto zdecydowanie uzależnia swoim smakiem, co jest jego minusem, ale na szczęście szybko syci, dzięki czemu nikt nie zje go za dużo.  SKŁADNIKI: MASA: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 270g chałwy naturalnej (słonecznikowej) banan SPÓD: 175ml mleczka kokosowego(...)dodatkiem szklanki wody, w razie potrzeby dolewamy trochę płynu. Ugotowaną kaszę blendujemy z chałwą i bananem. Gotową masę przekładamy na upieczony delikatnie spód. Wierzch posypujemy wiórkami, po czym ciasto przekładamy do chłodnego pomieszczenia na kilka godzin

healthy dreams
Muffinki Rafaello 245

Rafaello to jedno z naszych ulubionych ciast, dlatego często z nim eksperymentuję :) Dzisiaj mam dla Was kokosowe muffinki z migdałową niespodzianką w środku i pysznym kremem z dodatkiem białej czekolady. Całość świetnie się razem komponuje.  Ciasto:  jajko,  szklanka mleka,  250g mąki pszennej,  90 ml oleju,  80g cukru,  80g wiórków kokosowych,  1/2 łyżeczki(...)cukrem, dodać olej i mleko, zmiksować. Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać do jajek, wsypać wiórki kokosowe i krótko zmiksować. Łyżką nakładać ciasto do silikonowych foremek na muffinki. Można je również piec w metalowych, jednak wcześniej należy je wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec około 20-30 minut w temp. 175 stopni

Z miłości do słodkości
FOCACCIA Z OLIWKAMI 172

PRZYGOTOWANIE :  Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, bazylię, oliwę i drożdże wymieszane z wodą. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną oliwą, rozciągamy je równomiernie. W ciasto wciskamy pokrojone oliwki, bazylię i pomidorki. Skrapiamy je oliwą i rozsmarowujemy. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na mniej więcej 20 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
Cebulowe babeczki 159

przegryzka, lub dodatek, na przykład do czerwonego barszczyku. Składniki na 12 babeczek to: jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu ok. 150 ml oleju 50 ml letniego mleka (jeśli ciasto jest zbyt gęste) łyżka startego parmezanu dwie łyżki startego żółtego sera 300 mąki g łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody pół pęczka drobnego szczypiorku dwie średnie cebule, ja użyłam(...)posoloną, aż zacznie się delikatnie przypalać. Jajko mieszamy z olejem, majonezem i jogurtem. Dodajemy mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. W razie konieczności podlewamy mlekiem- ciasto powinno być konsystencji nieco bardziej gęstej od ciasta naleśnikowego.  Zagęszczamy je serem, przyprawami, szczypiorkiem i podsmażoną cebulą. Wykładamy do babeczkowych foremek,do 2/3 ich wysokości. Pieczemy

Pichceniomania
Bułeczki maślane (z nutką advokata) 171

advokatem. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy cukier wanilinowy, ciepłe mleko, przestudzone płynne masło i mieszankę żółtek z alkoholem. Długo i energicznie wyrabiamy ciasto - będzie klejące, ale zacznie odchodzić od rąk. Odstawiamy miskę z ciastem, przykrytą ściereczką, na około 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu, zwilżonymi w ciepłej wodzie dłońmi, odrywamy małe(...)kawałeczki i formujemy kulkę. Układamy w niewielkich odstępach od siebie na blaszce z papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na 10 minut, by ciasto odpoczęło i zaczęło rosnąć. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia (u mnie było to około 20-25 minut

Kolorowy Przepisownik
Ciasto Bounty bez pieczenia 1424

Słodkości na Dzień Babci i Dziadka? Dlaczego nie! Po wielotygodniowej przerwie powróciłam do naszych słynnych weekendowych wypieków ;)   Ciasto na niedziele i moje wirtualne koleżanki zapraszają do przeglądu wspaniałości, a w nich:  Babka pomarańczowa Doroty , Jogurtowe rogaliki Małgosi , Sernik Bożeny , Jaglane deserki Marcepanowego Kącika , Panna Cotta Diany  oraz Muffinki , Drożdżówki Marzeny  oraz Czekoladowy Murzynek Joanny.   Składniki(...)się rozpuści wsypujemy wiórki kokosowe. Masę kokosową musimy schłodzić w lodówce. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy masę kokosową. Schładzamy w lodówce. Tężejącą masę wykładamy na ciasto. Czekoladowa polewa: Śmietankę podgrzewamy w garnku, podgrzewamy ale nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników. Masę czekoladową wylewamy na kokosową masę. Chłodzimy

Życie zaczyna się w kuchni
Kopytka z majerankiem 227

prostu suche. Trzeba pamiętać, że przeciskamy przez praskę gorące ziemniaki i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i odparowania. Dopiero potem dodajemy mąkę i resztę składników. Jeżeli mamy już pięknie wyrobione ciasto pokrojone na zgrabne… można powiedzieć romby  J  wrzucamy na gotującą się wodę i czekamy aż wypłyną do wierzchu,  po czym od razu wyciągamy łyżką cedzakową. Nie przetrzymujemy(...)ugotować, przecisnąć przez praskę, zostawić do wystygnięcia i odparowania. Następnie dodać mąkę, jajko, żółtko, posolić lekko, dodać majeranek. Jeżeli ktoś nie lubi ziołowych dodatków spokojnie można je ominąć. Wyrabiamy ciasto dość sprawnie, żeby nie zaczęło kleić się do rąk. Na wysypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałeczki i kroimy ukośnie w zgrabne romby. Do gotującej się posolonej wody wrzucamy kopytka

Kulinarne przemyslenia
Kluski dyniowe 218

dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli. Kiedy woda zacznie się gotować, wkładamy do niej na chwilę metalową łyżkę, taką jak do jedzenia zupy, aby łyżka się zagrzała, wtedy ciasto nie będzie nam się kleiło. Łyżką nabieramy średniej wielkości kawałki ciasta dyniowego i wkłądamy do wrzatku, i tak kolejno aż zużyjemy całe ciasto. Kluski co jakiś czas mieszamy

kulinarnyswiatdomi
Warkocze z sezamem i makiem 198

cukrem i odstawiamy na ok. 10 minut aby zaczęły fermentować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, mak i sezam, mieszamy, a następnie łączymy z mlekiem z drożdżami. Ciasto wyrabiamy kilka minut aby było gładkie i elastyczne, jeśli jest potrzeba podsypujemy dodatkowo mąką, następnie ciasto odstawiamy na ok. 30 - 40 minut pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte(...)ciasto dzielimy na 12 części, a każdą część na 3 mniejsze i dłonią na omączonym blacie toczymy cienkie wałeczki, które następnie zaplatamy w warkocze, a początek i koniec każdego zakładamy pod spód. Gotowe układamy na przygotowanych formach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy na kolejne pół godziny w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C przez

Apetyczna babeczka
Muffinki mocno jabłkowe z nutą mięty i czekoladą 157

Przepis autorski (mój). Muffinki są przepyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno jabłkowe. Prawie jak jabłka w cieście... Nuta mięty jest bardzo delikatna i nadaje ciastkom "tego czegoś", co nie jest do końca do zidentyfikowania. Natomiast czekolada podkreśla całokształt i idealnie łączy się z wszystkimi składnikami. Pychota! Koniecznie spróbujcie!  (9 sztuk)   120g mąki pszennej 80g cukru (można nieco mniej(...)drugiej - jajko, olej oraz napój jabłkowo-miętowy. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka oraz czekoladę.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (*), wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze

Di gotuje
Najlepszy rodzaj zimy i chlebki kukurydziane 182

solą zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do szerokiej miski, wymieszać z mieloną i posiekaną, świeżą kolendrą. Partiami wsypywać przesianą mąkę, mieszając na początku łyżką, a potem zagniatając dłonią. Ciasto powinno być zwarte, trochę klejące. Podzielić ciasto na 12 równych części, z każdej uformować kulkę. Rozwałkować każdą kulkę na jak najcieńszy placuszek - 10-15 cm średnicy. Ciasto podsypywać mąką, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania