ciasto - 164325 przepisów (strona:5049/10955)

Lane chrusty 396

cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wódką i mlekiem. Na samym końcu do gładkiej masy dodajemy wcześniej ubite białka i wszystko łączymy ze sobą.  Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i małym strumieniem wyciskamy nieregularne kółka na rozgrzany olej. Chrusty smażymy z obu stron na złocisty kolor. Usmażone faworki wykładamy na na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar

Niezły Młynek
Rogaliki świętokrzyskie 250

mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn drożdżowy dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta wałkujemy koła o średnicy 28 cm i grubości 1/2 cm. Koła dzielimy na 8 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta wykładamy niewielką ilość powideł i zwijamy w rogalik(...)pieczemy około 15-20 minut. Studzimy na kratce. * można użyć dowolnej marmolady lub gęstego dżemu Notes Rogaliki możemy przygotować również w wersji wytrawnej, dodając do ciasta odrobinę soli i ulubiony farsz. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Chałka z makiem 202

mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość .Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich(...)rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć nadzienie, zwinąć roladki. Z 3 roladek zapleść warkocz.Chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem  i zostawić do wyrośnięcia jakieś 20-30 minut. Następnie posmarować wierzch chałek żółtkiem , posypać kruszonką.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Orkiszowa chałka nadziewana dżemem 215

dżemem. Ale ja lubię pokombinować :) Orkiszowa chałka nadziana jest nie tylko rodzynkami, jak to bywa w wielu przepisach, ale także dżemem z owoców rokitnika i jabłek. Dzięki temu ciasto jeszcze piękniej pachnie, lepiej smakuje i jest bardziej wilgotne. Po lekkim przestudzeniu można zajadać bez dodatków, lub tak jak lubię, z dodatkiem zwykłego masła :) 200 g mąki orkiszowej jasnej(...)drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy 3 łyżkami podgrzanego mleka, odstawiamy na 10 minut. Do mąki rozczyn, resztę mleka, roztopione masło oraz jajko i sól. Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie dzielimy je na 3 części i tworzymy z nich długie wałeczki. Każdy lekko rozwałkowujemy i smarujemy łyżką dżemu oraz posypujemy mieszanką suszonych owoców. Zwijamy

Mienta blog
Kruche ciasteczka z cukrem i migdałami czyli poWeekendowe Lakocie odc.146 197

posypaniem) 30 g migdałów (mogą być w skórkach) Mąkę wsypujemy do miski razem z proszkiem, solą i cukrem. Dodajemy masło i siekamy. Wbijamy jajko oraz wanilię i zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałek o średnicy około 3cm. Zawijamy go w folię spożywczą. Chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę. Ciasto kroimy ostrym nożem w plastry grubości 3-4 mm. Układamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mleczny sernik z miechunką i berberysem 210

czekolady: 2 tabliczki białej czekolady dobrej jakości 2 łyżki słodkiej śmietanki 12% 1 łyżka masła 30 g  suszonego berberysu Helio 45 g  suszonej miechunki Helio Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę połączyć z zimnym masłem oraz cukrem i żółtkami, zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić dno wyłożonej papierem pergaminowym  tortownicy o wym 22 cm. Umieścić w lodówce na czas przygotowania(...)wbić jajka, dodać miękkie masło, dodać budyń, wlać mleko oraz sok z cytryny i wszystko razem krótko miksować tylko do uzyskania gładkiej kremowej masy. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche,     pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut –do leciutkiego    zrumienienia wierzchu, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.   Polewa z białej czekolady

Wanilia i Kardamon
Langosze - placki węgierskie 564

cukrem i rozpuszczamy w 100 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut.  Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, olej, ziemniaki i resztę mleka.  Ugniatamy jednolite ciasto a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość. w tym czasie masło ucieramy z czosnkiem i solą oraz ścieramy(...)tarce ser. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy średniej wielkości krążki. Na patelni rozgrzewamy  dużą ilość oleju (placki powinny w nim pływać). Langosze smażymy na głębokim tłuszczy na złoty kolor a następnie układamy na papierowych ręcznikach aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gorące placki smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy serem

Qchnia po prostu
Kiełbaski w cieście drożdżowym 199

tego typu przekąsek dlatego zawsze staram się przygotować tak zwane "finger foods" czyli małe przekąski które bierze się  w rękę i je. Tym razem zapiekłam kiełbaski w cieście drożdżowym, a po upieczeniu przekroiłam na mniejsze kawałki. Bardzo fajna i nieskomplikowana opcja, warto wypróbować. Składniki około 4 - 5 kiełbasy śląskiej 25g drożdży 200 ml wody 350g mąki musztarda miód majeranek(...)wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać łyżkę majeranku, łyżkę suszonego oregano, łyżeczkę papryki słodkiej i łyżeczkę papryki ostrej, trochę soli, wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Kiełbaski przekroić wzdłuż na pół (nie trzeba), podsmażyć chwil ę na patelni. Z amiast kiełbasy śląskiej, można też użyć innej, na przykład frankfurterek które

Delusional Trine
Ziołowy chlebek drożdżowy 202

cukru zrobić zaczyn, odstawić na około 30 minut wo wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać oregano, bazylię i wymieszać wszy stko razem. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , podzieli ć na pół i przełożyć na blaszkę, form ując prostokąt. Oliwki pokroić  grubsze plasterki i ułożyć(...)cieście, lekko wdusić palcem do środka. Skropić oliwą z oliwek. Ja jeden chlebek zrobiła bez oliwek bo m ój narzeczony ich nie lubi ;) Zo stawić na k olejne pół godziny do wyrośnięcia. Piec w 190 stopniach przez 20 minut

Delusional Trine
Chrust 213

robiłam, ale dzięki Mamie udało mi się trochę skubnąć... Przepis dostała od znajomej, więc nie czekając wiele- przetestowała. Ponoć cała tajemnica udanego, kruchego i delikatnego chrustu tkwi w "ubijaniu" ciasta. Im więcej uderzasz w nie wałkiem, składasz i ponownie uderzasz, tym jest bardziej napowietrzone. Coś w tym jest, bo pamiętam jak pierwszy raz- wieki temu, robiłam faworki, to nawet(...)Składniki: 2 szklanki mąki 6 żółtek 2 łyżki gęstej śmietany 1 płaska łyżka masła szczypta soli 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka spirytusu Sposób przygotowania: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, a następnie wałkiem uderzamy jak najdłużej, tak by powstały pęcherzyki powietrza. Ciasto wałkujemy na ok 2-3 mm, kroimy paski radełkiem i dzielimy na krótsze części ( ok 10cm), nacinamy przez

Kuchnia w czekoladzie
Chleb z czarnuszką i czarną herbatą 212

gadulstwo. Do miseczki z przygotowaną mąką i zakwasem wlałam herbatę, bo gadałam przez telefon i zamiast dzbanuszka z wodą, wzięłam kubek z herbatą. Brawo ja! Żal mi było wywalać ciasta, więc postanowiłam zamieszać i zobaczyć co wyjdzie. I wyszedł smaczny bochen godny powtórzenia. Jeśli nie boicie się eksperymentów, to po pierwsze świat stoi przed wami otworem, a po drugie – będziecie(...)herbaty (bez cukru i cytryny ) łyżeczka soli 3 łyżki czarnuszki podprażonej na suchej patelni. Ja wszystkie składniki wyrabiam w robocie kuchennym, ale jeśli nie macie, to pozostaje wyrabianie ręczne. Ciasto jest mokre, ciężkie i się klei, więc na początek zgarnijcie wszystko drewnianą łyżką. Do misy, w której będziemy wyrabiać, wkładamy wszystko oprócz jednej łyżki czarnuszki. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite

ladykitchen
Sztuka dekoracji cukierniczej. 227

grudniu nakładem wydawnictwa Promise ukaże się polskie, wydanie przekrojowego kompendium wiedzy pt. „Sztuka dekoracji cukierniczej – Międzynarodowa Szkoła Squires Kitchen”. LUKIER PLASTYCZNY I CUKROWE KWIATY I MODELOWANIE I DEKOROWANIE CIAST I CIASTA I CIASTECZKA I CZEKOLADA I LUKIER I PIECZENIE CIAST NA ZAMÓWIENIE MIĘDZYNARODOWA SZKOŁA Squires Kitchen Sztuka dekoracji cukierniczej

Kulinarne pyszności Molki
PRZEPIS NA NALEŚNIKI 199

Najlepsze ciasto na naleśniki, to takie które zostanie przygotowane przynajmniej 30 minut przed smażeniem. Do ciasta można dodać roztopione masło dzięki temu nie trzeba będzie natłuszczać już patelni.  Składniki: 150 g mąki pszennej  2 jajka  350 ml mleka  40 ml gazowanej wody szczypta soli  tłuszcz do smażenia  Przygotowanie: Mąkę przesiewam, dodaję jajka, mleko, wodę(...)gazowaną, szczyptę soli, miksuję na gładkie ciasto. Naleśniki smażę na bardzo rozgrzanej patelni, którą wcześniej skrapiam olejem rzepakowym

Kukuleczki
Kakaowe naleśniki z mąki teff i tapioki 249

włoskie WYKONANIE: Obie mąki, kakao i ksylitol wymieszać. Dodać mleko, ekstrakt z wanilii i lekko ubite jajko. Całość dobrze roztrzepać miotełką. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywieralną powłoką wylewać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron, usmażone odkładać na talerz. Przed każdorazowym wylaniem trzeba wymieszać ciasto, ponieważ mąka opada na dół. Podawać z musem jabłkowym i posiekanymi orzechami. Jako(...)słodkie, doskonale smakują również bez dodatków. Ciasto jest bardzo rzadkie i przy smażeniu trzeba je wyczuć. Z odwróceniem należy poczekać, aż kruche brzegi same zaczną odchodzić od patelni. Źródło przepisu  klik

Kuchenne zapiski Edyty
Bananowe racuchy na maślance 506

Banany obrać i rozgnieść widelcem. Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać jajko, wyrośnięte drożdże oraz pozostałą maślankę. Składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozgniecione banany i jeszcze raz wymieszać. Gotowe ciasto dostawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto już urośnie rozgrzać patelnię z odrobina oleju. Łyżką nakładać porcje ciasta i formować placki. Smażyć z obu stron na ciemnozłoty

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania