ciasto - 164325 przepisów (strona:5037/10955)

Ciasteczka kakaowe (bez masła) 368

łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski. Na sam koniec wbić jajko i dodać jogurt naturalny. Całość wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli masa się kruszy to dodać odrobinę więcej jogurtu naturalnego. Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i wstawić na 15-20 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie (lekko posypanym mąką

Ugotować
Pierogi 208

łyżkę soli, rozkruszamy pół kostki drożdży,  dosypujemy łyżeczkę cukru i zalewamy szklanką ciepłej wody, a jak zaczyn urośnie,  to dolewamy jeszcze jedna szklankę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto... Jak ciasto sobie odpoczywa i rośnie, przygotowujemy farsz :) Mielimy/ blendujemy kiełbasę, cebulę, czosnek, dorzucamy jajko, trochę bułki... coś zielonego i mieszamy do połączenia się składników... Zagniatamy ciasto, dzielimy, wałkujemy

chleba naszego
Szybkie grahamki z miodem na drożdżach 183

łyżka miodu gryczanego 1 łyżeczka soli Do smarowania 1 jajko Do posypania czarnuszka, sezam, słonecznik, dynia, płatki owsiane, siemię itp Sposób przygotowania Z podanych składników zagniatamy dość zwarte ciasto. Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy i zostawiamy na 1-1,5h. Z ciasta formujemy bułeczki, odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem, posypujemy nasionkami, zostawiamy(...)urosnąc Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia (ok 20 min) 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/szybkie-grahamki-miodem-drozdzach/ MieszamWGarnku Artykuł Szybkie grahamki z miodem na drożdżach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Mini tarty z łososiem, szpinakiem i camembertem 198

Chodziło za mną ciastko.... Oj chodziło.... Ale nie słodkie, tylko takie inne z wyszukanym smakiem. Tak się złożyło, że uwielbiam ciasto francuskie to powstało ono... WYTRAWNE CIASTKO! Mini tarty PROSTO Z PIEKARNIKA! Ciastko jest przepyszne - łosoś, szpinak z serem feta, słodka kukurydza i ciągnący się camembert. Oj tak można powiedzieć, że luksusowa przystawka. Ja przynajmniej zaspokoiłam swój głód! 1 arkusz(...)ciasta francuskiego (300 g) 200 g wędzonego na ciepło łososia 300 g  mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 2 łyżki masła 150 g sera feta  2 ząbki czosnku 8 łyżek słodkiej kukurydzy 120 g sera camembert Ziarna czerwonego pieprzu Szczypiorek do posypania W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Dodajemy przeciśnięty przez praskę

VioletoweKucharzenie
Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem 902

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego filet z kurczaka pół szklanki śmietany garść żółtego sera pół kostki sera feta 2 jajka pół puszki kukurydzy oliwki sól i pieprz ulubione przyprawy/zioła Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Formę posmarować masłem i obsypać lekko bułką tartą. Następnie ułożyć na niej(...)ciasto i nakłuć je widelcem. Na ciasto ułożyć podsmażonego kurczaka, kukurydzę, pokrojony w kostkę ser feta oraz oliwki. W misce połączyć jajka z serem żółtym i śmietaną, doprawić solą i pieprzem - dokładnie wymieszać. Masą jajeczną zalać tartę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez ok 30 minut

The Sweet Damsel
Ciasto Kinder Country 273

Cudowne i pyszne ciasto dla leniwych lub dla tych co ,,boją się'' piekarnika. Przepis znalazłam w internecie i zmieniłam jedynie proporcje. Ciasto znika w ekspresowym tempie.  Idealnie nadaje się również na imprezy szkolne i przypomina smakiem popularny batonik więc dzieciom z pewnością przypadnie do gustu. Bardzo proste i bardzo kaloryczne ale co tam, można później pobiegać. Składniki(...)herbatniki. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Czekoladę mleczną i gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno i powoli dodawać czekoladę. Wyłożyć na herbatniki. Wierzch ciasta udekorować pozostałą słodką pszenicą. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Dodaj do listy blokowanych banerów

Pysznie & Pięknie
Jogurtowa babka budyniowa 204

Inne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką. Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli. W niewielkiej misce mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, posiekane migdały. Całość dokładnie mieszamy. Odmierzamy cukier. W niedużej misce łączymy jogurt, olej, olejek(...)zapachowy. Nie trzeba ich mieszać. Wykonanie ciasta: Białka ubijamy mikserem na sztywno. Do ubitych białek, cały czas miksując, dodajemy stopniowo cukier. Masa stanie się gładka i błyszcząca. Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze około 3 minuty. Zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dodajemy jogurt z olejem. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Przestajemy miksować, dosypujemy mąkę z dodatkami i całość

Smak mojego domu
Drożdżowe bułeczki 219

drożdże, dodajemy 2-3 łyżki mąki (uzyskujemy konsystencję gęstej śmietany). Pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier i mieszamy.  Dodajemy zaczyn oraz roztopione masło - wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę przykrywając bawełnianą ściereczką.  Wyrośnięte ciasto odgazowujemy. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy  bułeczki, układamy na blaszce do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
chleb z kaszą gryczaną 220

rozkruszonych drożdży, cukru, łyżki mąki i szklanki wody.Kaszę gotujemy na sypko,  do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, ostudzona kaszę, sól, tłuszcz i szklankę wody.  Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasta mamy na dwie foremki 30x11, które smarujemy i obsypujemy bułką tartą... Gdy ciasto wyrosło po minimum 1/2 h ... dzielimy i wkładamy do blaszek. Odstawiamy

chleba naszego
Karnawałowe serowe oponki 215

łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej Sposób przyrządzenia:   Wszystkie składniki łączymy w misce, a następnie kawałek odkrojonego ciasta, wykładamy na stolnicę i wałkujemy na dowolną grubość (u mnie około 0.5 cm). Z ciasta, za pomocą na przykład szklanki, wykrawamy okrąg, a następnie kieliszkiem wykrawamy środek, by powstała oponka. Czynność(...)powtarzamy z całym ciastem, a następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy oponki z dwóch stron na rumiany kolor. Wykładamy je na papierowe serwetki, by ociekły z tłuszczu. Kiedy ostygną, posypujemy cukrem pudrem lub lukrem z cukru pudru (cukier puder i odrobina ciepłej wody

upichcic
WARSTWOWE FRANCUSKIE BABECZKI Z MASĄ BAKALIOWĄ 215

Pyszne 3 warstwowe babeczki z ciasta francuskiego. Ja zrobiłam je z masą bakaliową na bazie miodu. Oczywiście do tego typu babeczek można użyć dowolnych mas, dżemów czy powideł. Zapraszam i smacznego.  SKŁADNIKI: 400 g ciasta francuskiego 1 sloiczek ok 200 ml masy bakaliowej lub dowolnej masy do wypieków 3 łyżeczki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE:  Ciasto francuskie lekko rozwałkowuję

Gotowanie Patki
Gnocchi 305

szklanka mąki pszennej 1 jajko woda do gotowania  sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Lekko studzimy, przeciskamy przez praskę i łączymy z mąką i jajkiem. Oddzielamy porcję ciasta, robimy tzw. wałek. Odcinam małe kawałki ciasta, formujemy kuleczki, następnie ciasto przykładamy do widelca i dociskam lekko rolując. Ja układam widelec do góry, kładę kulkę bliżej środka widelca i roluję

Życie zaczyna się w kuchni
Mój urodzinowy tort czekoladowy 236

torcik powstał na szybko, bo miałam kupić gotowe ciasto do pracy, później wpadłam na pomysł że zrobię babeczki, ale jak urodziny to urodziny i tort zrobiłam. Mnie smakował, bo ja uwielbiam dużą ilość czekolady!  Składniki : * biszkopt jasny - 3 jajka, szklanka mą ki pszennej, pół szklanki cukru , łyżeczka proszku do pieczenia * biszkopt ciemny - 3 jajka, 3/4 szklanki mą ki pszennej(...)masa zgęstnieje - u mnie całość ubijania trwa 5 minut. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej i wymieszać mikserem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec do 3 0 minut w 180 stopniach . Wystudzić na kratce. Podobnie przygotować ciemny biszkopt. Każdy przekroić na 3 blaty. W rzątek wymieszać z cukrem i s okiem z cytryny

Magiczne Życie Marty
Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem (wg dawnego przepisu) 182

muszę ich zachwalać, ponieważ fakt, że pokaźna ilość zniknęła w zastraszającym tempie - mówi sama za siebie. Koniecznie spróbujcie!   (20 średnich lub około 40-45 małych sztuk) Ciasto:  500g mąki krupczatki  150g cukru pudru 150g masła  50g świeżych drożdży  2 jajka 3 żółtka 1/8 litra śmietany 2 łyżki cukru waniliowego (możecie zrobić sami - klik ) skórka cytrynowa(...)Powinny zrobić się płynne.)  Następnie mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać jajka, żółtka, drożdże, śmietanę, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Całość szybko zagnieść - jak na ciasto kruche. (Jeśli masa jest za gęsta - dodać więcej śmietany.) Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm - na kształt prostokąta i pokroić na pasy o szerokości 10 cm. (Można rozwałkować

Di gotuje
Chrupiący chlebek z rozmarynem 140

igiełki rozmarynu (do posypania) gruboziarnista soł (do posypania) PRZYGOTOWANIE: W misce mieszamy mąkę,z solą i proszkiem, dodajemy wodę oraz oliwę. Łączymy składniki przy pomocy kopystki. Następnie dłonią wyrabiamy ciasto-jest to proces łatwy i szybki. Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części. Każdą część -nie podsypując mąką, choć ciasto jest dość klejące-rozwałkowujemy na cienki placek. Pomocna tu będzie

Kopystką po garach

Proponowane wyszukiwania