Krokiety ziemniaczane z farszem – kuchnia podkarpacka 1064Krokiety ziemniaczane z farszem - kuchnia podkarpacka Dzisiejszy przepis na podkarpacki obiad pochodzi z Ziemi Lubaczowskiej. Są to krokiety przygotowane z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków, z farszem z mielonego mięsa i żółtego sera. Smaczne i oryginalne. Krokiety można podawać z różnymi sosami i surówkami. Składniki na około 10-12 dużych sztuk: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej(...)solą i pieprzem. Przestudzamy i dodajemy starty ser oraz koperek. Mieszamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz jajko, solimy do smaku i wyrabiamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy na dłoni płaski placek (mniejszy od dłoni), nakładamy farsz, zlepiamy formując owalny kształt. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na zloty kolor
Trzeci talerz
Tort czekoladowy z bitą śmietaną, dżemem wiśniowym i malinami 241cukier, czekając zawsze aż wcześniejsza porcja całkowicie się rozpuściła. Dodałam żółtka dalej miksując. Kakao zmieszałam z mąką pszenną, którą dodałam porcjami do masy i mieszałam delikatnie drewnianą łyżką (aby ciasto nie 'siadło'). Tortownicę o średnicy 22 cm wyścieliłam papierem i przelałam ciasto. Biszkopt piekłam w temp. 160 st.C przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po wyjęciu z pieca(...)włożyć na pół godziny do zamrażalnika (śmietanka musi być bardzo dobrze schłodzona). Śmietanę ubijałam na najwyższych obrotach miksera, po chwili dodałam cukier, a pod koniec ubijania śmietankę fix. Spód ciasta nasączyłam wódką i nalewką z czarnego bzu, dodać ilość wg upodobań ;) Następnie posmarowałam dżemem wiśniowym i częścią bitej śmietany. Wyłożyłam środkowy krążek i czynność powtórzyłam. Ja w tym miejscu dodałam
Receptura smaku
Jabłkowe sklejanki 233cukier waniliowy, tłuszcz i twaróg, łączymy składniki ze sobą, zagniatamy w kulę, schłodzić zawinięte w foli, w lodówce. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w cienkie plasterki lub słupki. Ciasto wyjąć, wałkować dość cienko, wycinać szklanką kółeczka, na nie położyć jabłko posypać z lekka cynamonem i sklejać placuszek z jabłkiem pośrodku. Układać na blaszce, piec w temp. 180 st. około
kgwjanczewo
JAGODOWY TORCIK NA ZIMNO 240blendujemy, dodajemy cukier, następnie po ser i jogurt, dodajemy przestudzoną żelatynę. Mieszamy dokładnie, wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy. Wyrównujemy powierzchnię. Galaretka: W ¾ szkl. wrzątku rozpuszczamy galaretkę, zostawiamy do stężenia. Ciasto zalewamy tężejącą galaretką. Gdy ciasto całkowicie stężeje, obkładamy rurkami z czekolady
słodki bratek
bezglutenowe naleśniki jaglane 316nadają się na śniadania, obiady lub desery. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Do momentu wyeliminowania glutenu z mojej diety nawet nie byłem świadomy jak różnorodne mogą być sposoby wyrabiania ciasta naleśnikowego i kurczowo trzymałem się białej mąki pszennej. Jak często bywa „potrzeba jest matką wynalazku”, dlatego z konieczności zostałem zmuszony do poszukiwania sposobu do włączenia z powrotem nalesników(...)jaglanej do naszej mieszanki mąk dodać częściowo lub zamienić całkowicie na np. mąkę ryżową. Jednak proso jest niesamowicie wartościowym produktem spożywczym, dlatego szukamy dalej. Nasza druga opcja to dosłodzić ciasto, ale w moim przekonaniu nie jest to dobre wyjście: niepotrzebne dodatkowe kalorie. A szczególnie nie powinniśmy dosładzać białym cukrem (trucizna!). Trzecie i najlepsze wyjście to samemu zrobić mąkę: przed mieleniem
Gar Zdrowia
MAXI KING 255Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Możemy dodać trochę cukru pudru do smaku i dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Całość przekładamy na masę krówkę. Na bitą śmietanę nakładamy drugą część ciasta. Czekolady mleczne rozpuszczamy na parze z odrobiną mleka i masła. Jeżeli mamy orzechy laskowe musimy(...)minut. Następnie musimy je pokruszyć na przykład w blenderze czy po prostu tłuczkiem do mięsa J Jeżeli mamy orzechy ziemne niesolone po prostu wykładamy je na górę ciasta i polewamy naszą rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą. Przed podaniem ciasta należy go chłodzić kilka godzin w lodówce
Słodkie ciacho
pierogi z kurkumą i ruskim nadzieniem z majerankiem... 269dobrze połączyć łyżką do misy robota wsypać mąkę, sól, kurkumę, wlać olej i zacząć hakiem wyrabiać, w trakcie dolewać goracej wody, tyle , ile mąka wchłonie aby powstało elastyczne ciasto odchodzące od misy, ciasto wyjąć z misy na podsypaną mąką stolnicę, przykryć ściereczką na 15 minut aby odpoczęło porcje ciasta cienko rozwałkować, szklanką wykrawać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi, odkładać
W Mojej Kuchni Lubię
CIASTO SHREK 226Pyszne orzeźwiające ciasto, z masą z zielonego soku, lekką pianką wiśniową, herbatnikami w czekoladzie, zalane galaretką ... pychotka SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 24x 38 cm 5 jajek, 1 szkl. mąki tortowej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Masa zielona: 900 ml soku zielonego Pysio, 3 budynie śmietankowe Masa różowa(...)Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy serek, a na końcu tężejącą galaretkę. Wykładamy na zieloną masę, na wierzchu układamy ciastka. Całość zalewamy tężejącą galaretką rozrobioną w 700 ml wrzątku. Ciasto przechowujemy w lodówce
słodki bratek
Chleb z czosnkiem niedźwiedzim 227Foremkę wykładamy papierem do opieczenia. Masło rozpuszczamy. W misce rozcieramy drożdże z cukrem, wlewamy letnią wodę – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól, przestudzone masło i posiekany czosnek niedźwiedzi. Ręcznie zagniatamy ciasto, ok. 8 – 10 minut (będzie się trochę kleiło do rąk, ale nie dosypujcie mąki). Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte(...)zraszamy chlebek wodą, zamykamy jeszcze na 1 – 2 minuty (skórka wtedy będzie błyszcząca i chrupiąca). Gotowy wyjmujemy i studzimy na kratce. Na zdjęciach są dwa bochenki, ponieważ ciasto zarobiłam z podwójnej porcji. Najłatwiejszy, najszybszy i najlepszy chleb z czosnkiem niedźwiedzim. Pięknie wyrośnięty, puszysty, lekki, idelanie porowaty, pachnący, aromatyczny… w ogóle jest wspaniały. Przepis znalazłam u Gabrysi na blogu Obżarciuch
mojewypiekiinietylko
Różowe placuszki (buraczane) 205pieczenia i cukier. Wbić jajka i wlać olej oraz maślankę zmiksowaną z burakiem. Za pomocą trzepaczki całość połączyć ze sobą. Rozgrzać suchą patelnię. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na małym/średnim ogniu, ponieważ na zbyt dużym placuszki mogą się spalić. Najlepiej przewrócić na drugą stronę, gdy zaczną pojawiać się "dziurki" (widać to na zdjęciu poniżej(...)Upieczone placuszki posypać cukrem pudrem. Smakują na ciepło, jak i na zimno. Przygotowywanie ciasta na placuszki Po lewej: wylane surowe ciasto Środek: w placuszkach pojawiły się "dziurki", czyli idealny moment na odwrócenie placuszków Po prawej: smażenie placuszków z drugiej strony Pomysł na przepis STĄD
Ugotować
Pierogi bez mięsa z piekarnika. 682Pyszne pierogi ziemniaczano szpinakowe z czosnkiem, serwujemy na gorąco i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki,2 ugotowane ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, 1łyż. cukru, łyżka soli, 2 szkl. wody, Zaczyn nastawiamy z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, wody, łyżki mąki...na 5-10 min. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej rozgniecione ziemniaki, sól, zaczyn i wyrabiamy ciasto. Farsz(...)ugotowane ziemniaki, rozmrożony szpinak, czosnek, sól i pieprz. Mielimy ziemniaki, szpinak, czosnek i przyprawiamy. Następnie wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Farsz możemy schłodzić w lodówce, wówczas lepiej się nakłada. Polepione pierogi przekładamy na blachę i smarujemy jajkiem. Możemy posypać makiem, czarnuszką, ziołami lub nie. Pieczemy w 200 st.C/ 20-25 min. Pierogi gotowe podajemy gorące
chleba naszego
WEGETARIAŃSKIE NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z SEREM 281włoskich) ok. 200 g szpinaku mrożonego 1 duże jajko sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili zioła prowansalskie olej do smażenia Dodatkowo: ok. 150 g sera żółtego majeranek Wykonanie: Ciasto: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, sól oraz kurkumę i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem(...)gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 20-30 min. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Nadzienie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli. Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy
Kuchnia MagdaLeny
EKSPRESOWE BABECZKI JABŁKOWE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 239łatwe w wykonaniu babeczki ratują sytuację. Prostota i szybkość wykonania nie zuboża smaku. Te słodkie, cynamonowe maleństwa smakują każdemu. Polecam! Składniki na 4 babeczki o średnicy 11 cm: ciasto: 1 1/2 szklanki mąki (w wersji bezglutenowej mieszanka owsianej bezglutenowej i ryżowej, w wersji z glutenem - orkiszowej), 130 ml wody, 1 łyżka oleju kokosowego, 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego(...)szczypta soli, nadzienie: 3 jabłka, 10 suszonych daktyli, łyżeczka cynamonu. dodatkowo: 4 łyżki płatków owsianych bez glutenu, odrobina kakao lub karobu. Wykonanie: Składniki na kruche ciasto łączymy. Dzielimy na 4 części. Wylepiamy powstałym ciastem spód foremek. Jabłka myjemy, kroimy na kawałki i umieszczamy wraz z daktylami i cynamonem w kielichu blendera. Miksujemy do uzyskania musu. Nakładamy nadzienie
Jeść, by żyć w zdrowiu
BUŁKI ORKISZOWE 180owsianych WYKONANIE Zaczyn: maślankę lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w niej drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Ciasto: w misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy zaczyn, olej, wodę, czarnuszkę i słonecznik, mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką w miarę potrzeby, tworząc kulkę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 50 minut(...)ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 14 części, z każdej robimy kulkę, lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką, odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie bułki nożem lekko naciskamy na środku, smarujemy ciepłym mlekiem, posypujemy czarnuszką i płatkami owsianymi. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach
słodki bratek
Domowe herbatniki 236Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy do połączenia składników. Przekładamy na podsypaną mąką deskę i zagniatamy przez chwilę (2-3 minuty). Możemy zrobić herbatniki maślane, lub czekoladowe. Dzielimy ciasto na dwie połowy i do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao i zagniatamy dokładnie. Każdą część ciasta owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu(...)wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm i wycinamy ciastka. Forma dowolna. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 15-20 minut, aż brzegi herbatników się zrumienią. Możemy je przechowywać (jeśli coś zostanie) w pudełku. Smakują pysznie z mlekiem, herbatą, kawą lub same
Niunioki