ciasto - 164325 przepisów (strona:5021/10955)

Sernik delikatny i "Panny roztropne" 210

greckich ) i puszysty sernik, przypominający nieco biszkopt. Może dlatego, że sera w nim niewiele w porównaniu z liczbą jajek i pieczony jest w kąpieli wodnej (podobnie do crème brûlée ). Ciasto szybko znika. Niemniej mój sernik wyszedł dość żółty w środku, a nie biały jak ten, o którym pisałam wcześniej. Mam już pomysł, jak zmienić ten przepis w przyszłości. Może wtedy(...)krok upiekłam sernik w jednolitej keksówce bez składań blachy. Ustawić foremkę na głębokiej blasze. Do blachy wlać wrzącą wodę. Piec w 150 stopniach C. przez około 80 minut (środek ciasta nie może być ruchomy). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić sernik w piekarniku do ostudzenia. Przed podaniem chłodzić sernik przez kilka godzin (a najlepiej przez

Weekendy w domu i ogrodzie
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM 204

drożdże dodajemy łyżkę cukru i zostawiamy zaczyn na 15 min.Mąkę przesiać do dużej miski dodać sól,jajko,resztę cukru oraz masło  i wyrobić gładkie ciasto.Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz. Po tym czasie wyrabiamy ponownie ciasto,następnie odrywamy po kawałeczku,formujemy kulki,kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ręką spłaszczamy(...)bułeczki jeszcze urosną. Zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 15 min.W miedzy czasie rabarbar kroimy na malutkie kosteczki,posypujemy odrobiną cukru odstawiamy,truskawki tez kroimy na małe kawałki .Gdy ciasto jeszcze podrośnie  w każdym placuszku robimy wgłębienie dosyć głębokie i nakładamy tam truskawki i rabarbar.brzegi bułeczek smarujemy białkiem.Przygotowane bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika 170C i pieczemy ok.25 min funkcja

Mała w garnku miesza
Placuszki kukurydziane - bezglutenowe 184

jednolitą konsystencję. Do miski przełożyć puree z kukurydzy, wbić jajko, wlać mleko, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Za pomocą łyżki, wszystkie składniki wymieszać ze sobą.  Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.  Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron, na średnim ogniu. Podawać na ciepło wraz(...)dodatkiem sadzonego jajka (najlepiej z płynnym żółtkiem) oraz ulubionej sałatki.  Przygotowywanie ciasta kukurydzianego Smażenie placuszków - za pomocą łyżki nałożyć masę, którą należy lekko rozpłaszczyć na patelni   Przepis STĄD

Ugotować
Bułeczki z mascarpone z pomarańczą 178

łyżeczki proszku do pieczenia czarny sezam (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto na bułeczki. Ciasto musi być zwarte i nie klejące się, można dodać trochę mąki, byleby nie za dużo. Formujemy bułeczki i układamy na papierze do pieczenia. Na wierzchu sypiemy czarny sezam(...)wciskając go w ciasto. Pieczemy na jasno złoty kolor przez 15 - 20 minut w 180 stopniach

Delusional Trine
Babka z przepisu Dziadka 263

Babki to ciasta, które darzę wielkim sentymentem. Piekła je moja Babcia, piecze je moja Mama, piekę i ja. Ucierane, zaparzane, puszyste, pachnące aromatem migdałów… i nie tylko. Jeszcze lekko ciepły kawałek babki z kubkiem mleka, kawy, herbaty, czy też jogurtu. Tylko zatopić się w fotelu i dać ponieść wspomnieniom. Tytułowy Dziadek – nie jest mój, przepis również, ale moja – Babka(...)pomarańczy oraz cienką strużką wlewamy olej z esencją pomarańczową. Po połączeniu składników dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz suszone wiśnie lekko oprószone mąką. Całość delikatnie mieszamy rózgą. Ciasto przekładamy do formy babkowej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Upieczoną, gorącą babkę wyjmujemy z formy

mojewypiekiinietylko
Racuchy z gruszką na maślance 214

zabrudzeniu kuchni, jeśli rozczyn zbyt szybko wyrośnie. Do dużej miski wsypać 3 szklanki mąki, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać cukier, sól i roztrzepane jajka oraz 2/3 maślanki, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, ale swobodnie można je mieszać łyżką, jeśli jest za gęste lub za rzadkie, to dodać pozostałą maślankę lub mąkę. Odstawić w ciepłe miejsce na około(...)godziny, aby podwoiło swoją objętość. Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niezbyt dużą kostkę.  Do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone gruszki i wmieszać je w ciasto. Racuchy smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu (nie chłoną dużo tłuszczu). Najlepiej przeprowadzić test smażenia na jednym racuchu. Po usmażeniu racuchy posypać cukrem pudrem. Zobacz również

Kuchcik gotuje
Bułki maślane. 219

cukru. Zaczyn robimy z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki, wszystko mieszamy ,  przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ~10 min, gdy wyrośnie dodajemy go do pozostałych składników. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 min.  Potem zagniatamy ciasto i wałkujemy na 3-4 cm grubości. Żeby bułki były równe wycinamy szklanką krążki. Bułeczki lekko(...)wyrabiamy w dłoniach i odkładamy na blaszkę do pieczenia,  gdzie przykrywamy je na 30 min. żeby podrosły. Pozostałe ciasto możemy przeznaczyć na rogaliki.  W tym celu wałkujemy na 2 wielkie 3 mm  placki i nożem dzielimy każdy na 8 części.  Powstaną trójkąty, które zwijamy od podstawy do wierzchołka. Po wyrośnięciu  bułki smarujemy jajkiem lub mlekiem

chleba naszego
Deser w słoiczku z truskawkami i kiwi 231

Teraz potrzebujemy albo formę na muffinki, albo inne małe formy wielkością przypominające słoiczki w których będziemy podawać deser. Lepiej żeby foremki było trochę większe, bo zawsze można lekko poprzycinać ciasto. Wypełniamy 12 foremek ciastem i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180’C. Truskawki kroimy na małe kawałki, odkładamy na bok 2-3 łyżki pokrojonych truskawek (przydadzą się(...)cytryny. Kiwi obieramy i kroimy w małą kostkę. Upieczone i wystudzone ciastka przekrawamy na pół. Dolną połówkę układamy na spodzie słoiczka, kładziemy warstwę kiwi i przykrywamy drugą połówką ciasta. Na górę nakładamy krem truskawkowy i dekorujemy kawałkami truskawek. Dobrze jest trochę schłodzić deser przed podaniem, wtedy krem truskawkowy zesztywnieje. …Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Gofry 249

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem za pomocą łyżki. Rozgrzać gofrownicę, przesmarować ją olejem i wylać po 2 – 3 łyżki do formy i piec zgodnie z opisem na instrukcji(...)Roztopić masło 2. Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym 3. Dodać mleko, wodę i mąkę 4. Ubić białka 5. Delikatnie połączyć białka z ciastem 6. Wysmarować gofrownicę 7. Wylać ciasto na rozgrzaną gofrownicę 8. Odstawić gofry na kratkę, aby były chrupiące Pobierz wersję do druku: Pobierz Gofry Artykuł Gofry pochodzi z serwisu

KuchniaWeDwoje.pl
JABŁKA W PUSZYSTYM WANILIOWYM CIEŚCIE :) 224

ksylitolem na gładką jasną masę,dodajemy mleko wanilię i mąki najlepiej przesiane i połączone z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy Ubijamy białko na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem,tak aby nie było grudek. Krążki jabłka zanurzamy w cieście i układamy na patelni z tłuszczem Smażymy z obu stron aż ciasto się zarumieni. Racuszki smażą się bardzo szybko więc

Mała w garnku miesza
PYSZNE BUŁECZKI MAŚLANE Z RODZYNKAMI 200

miejsce na kilkanaście minut.Do dużej miski wsypujemy mąkę,sól,resztę cukru i dokładnie mieszamy.Dodajemy nasz zaczyn,resztę mleka i rozpuszczone masło.Wyrabiamy ciasto.Ciasto powinno łatwo odchodzić od ścianek miski.Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę aby ładnie wyrosło.  Następnie dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy ciasto.Rodzynki powinny znaleźć się w środku ciasta .Ciasto dzielimy na równe części

Mała w garnku miesza
Pulchniutkie ślimaki z marmoladą i lukrem 221

jednej całej cytryny gorąca woda, na oko kilka łyżeczek Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję sól, cukier, drożdże, mleko oraz rozpuszczone masło. Całość wyrabiam na gładkie ciasto (przy pomocy robota kuchennego, bez którego nie umiem żyć :) ) Miskę z wyrobionym ciastem przykrywam folią spożywczą lub jak ktoś woli to ściereczką i odstawiam na około godzinę.  Po godzinie na stolnicy oprószonej(...)mąką rozwałkowuję prostokąt o grubości troszkę mniejszej od 1 cm. Rozwałkowane ciasto smaruję marmoladą i zwijam w roladę a następnie kroję na kawałki o szerokości ok 2,5-3 cm, układam poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowane bułeczko - ślimaczki :) wkładam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez ok 20 min (pamiętajcie

Kuchnia Viki

Proponowane wyszukiwania