Tortilla z kurczakiem inaczej 254Łatwe Tanie Przepis na tortillę zapiekaną w piekarniku w ceramicznych foremkach. Tortilla kojarzy nam się głownie z ulubionymi składnikami zawijanymi w cieście. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu w domowych warunkach, jednak jej prawidłowe zawinięcie może stanowić problem. Ja postanowiłam delikatnie obejść kwestię zawijania tortilli i przyrządziłam ulubioną przekąskę w żaroodpornych foremkach. Przygotowanie […] Artykuł Tortilla z kurczakiem inaczej pochodzi
PysiaGotuje.pl
Pączki 210nadzienie Z drożdży , 1 łyżki cukru , 1-2 łyżki mąki i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn i resztę składników. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 1 -1,5 godz. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków układać malutką(...)łyżeczką nadzienie . Zlepić brzegi i nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką, odłożyć do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenie
Fuczki czyli bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty 669gębie! Polecam! Składniki ( 10 placków): 300 g kapusty kiszonej 200 g mąki 150 ml mleka 1 jajko sól, pieprz przyprawy: kminek, cząber Przygotowanie: Z mąki, jajka i mleko przygotuj ciasto jak na naleśniki. Kapustę kiszoną dobrze odcedź i drobno pokrój. Dodaj do ciasta. Posól, dopieprz, dosypujemy zioła. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju, nakładając ciasto łyżką Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Ciasteczka brownie 227kilka minut. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę, mąkę oraz kakao z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką albo mikserem na niskich obrotach. Czekoladę i orzechy siekamy na malutki kawałeczki, dorzucamy do ciasta i mieszamy szpatułką. Wstawiamy ciasto na kilka minut do lodówki/zamrażalki. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto i nakładamy łyżką kulki na papier. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym
Kolizje Smaków
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką (z mrożonymi truskawkami) 289Wyobraźcie sobie taki scenariusz: w sobotę wieczorem zagniatacie ciasto, a w niedzielę rano, swojej rodzince, na śniadanie podajecie świeżo upieczone, chrupiące i pachnące drożdżówki :) Ja sobie kiedyś wyobraziłam taki poranek i to zmotywowało mnie do ich upieczenia. Przygotowanie drożdżówek podzielone na dwa dni jest bardzo fajne, ale oczywiście możecie przygotować wszystko jednego dnia. “ Drożdżówki z truskawkami i kruszonką(...)zimą piekę z mrożonych truskawek, ale latem można użyć świeżych. Jeśli chcemy podzielić przygotowanie na dwa dni, to wieczorem przygotowujemy kruszonkę, zagniatamy ciasto i chowamy na noc do lodówki. Na drugi dzień rano formujemy kulki, wypełniamy truskawkami, posypujemy gotową kruszonką i pieczemy. Otrzymujemy pyszne, rozpływające się w ustach, chrupiące i świeżutkie drożdżówki :) The post Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Moja Delicja
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI + FILMIK 244ubijamy z cukrami na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy mascarpone. Na koniec wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki, rozkładamy masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem ciasta i wylewamy śmietanę, posypujemy wierzch kakaem. Ciasto chłodzimy kilka godzin najlepiej całą noc. Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli
"Grzybek", czyli placek ze skwarkami 188jajka -1/4 szkl. oleju -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Boczek pokroić w małe plasterki, oprószyć solą i pieprzem. Mąkę, mleko, jajka, 1/4 szklanki oleju, szczyptę soli zmiksować. Ciasto powinno być dość gęste (gęstsze od ciasta naleśnikowego), jeśli jest taka potrzeba można dodać więcej mąki. Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć plasterki boczku i przemsażyć je na chrupko. Gdy boczek(...)będzie gotowy, zmnaijeszyć ogień i zalać go ciastem. Smażyć na małym lu srednim ogniu pod przykryciem aż się zetnie. Podawać na ciepło z ulubionymi sosami lub keczupem. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 819,2 kcal Tłuszcz: 67,2g Białko: 17,9g Węglowodany: 37,2g Smacznego
Zielona Kuchnia
Paluchy chlebowe z makiem 346makiem . Chociaż to są bardziej paluchy drożdżowe chlebowe, ponieważ są większe i dłuższe niż typowe paluszki ze sklepu. Takie paluchy drożdżowe można przygotować na wiele sposobów. Najważniejsze jest dobre ciasto drożdżowe. Tutaj zdecydowanie polecam mój przepis na ciasto do pizzy . Z tego właśnie uniwersalnego ciasta drożdżowego wytrawnego wychodzą najlepsze na świecie paluchy chlebowe. Te paluchy chlebowe przygotowałam z makiem
AniaGotuje.pl
Naleśniki na kefirze 215dzień że bardzo mi się chciało naleśników... dużo naleśników. Mleka znaleźć w lodówce nie mogłam, ale za to znalazłam kefir i nie żałuję! Są naprawdę pyszne :) Jaj do ciasta nie dodaję już od jakiegoś czasu i mam wrażenie że są one delikatniejsze. Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy na naleśniki to chętnie poczytam i spróbuję :) Składniki: 2 szklanki kefiru(...)szklanki mąki pszennej przesianej 1 szklanka wody gazowanej 1/3 szklanki oleju łyżka cukru wanilinowego łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie) Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy dobrze ze sobą. Kiedy ciasto jest za gęste możemy dolać wody, jeśli rzadkie dosypmy trochę mąki. Na rozgrzaną patelnię, delikatnie natłuszczoną wylewamy porcję ciasta. Naleśniki smażymy na złoto z obu stron. Podajemy na słodko
Dominacja smaku
Wegańskie, bezglutenowe placuszki bananowe 306pestek winogron) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej Banany, jogurt, olej i ekstrakt umieścić w misce – zblendować na masę. Dodać mąkę oraz sodę – ponownie zblendować na gładkie ciasto, odstawić na 5 minut. Dobrze rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Na suchą patelnię wykładać po około półtorej-dwie łyżki ciasta, formując okrągłe placuszki (ciasto nie rozlewa się samoistnie na patelni
Even Better Food
Pierogi Ruskie 141CIASTO: - 1 kg mąki - szczypta soli - 1 jajko - ciepła woda ok. 350-400ml wody ( ile przyjmie) Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając na gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy
Dziś Ja gotuje
Domowe gnocchi 323myjemy i gotujemy w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i rozcieramy praską do ziemniaków lub mielimy w maszynce. Do ziemniaków dodajemy sól, mąkę, pieprz i jajko. Zagniatamy jednolite ciasto, ale nie wyrabiamy zbyt długo. Ciasto dzielimy na kawałki i rolujemy w wałki o średnicy 1,5-2cm. Ciasto będzie się lepiło, więc należy podsypywać mąką. Wałeczki kroimy
Czerwona Porzeczka
Tort kokosowo-czekoladowy z wiśniami 272miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Przesiane składniki musimy delikatnie i stopniowo wmieszać do masy jajecznej szpatułką tak, by nie zniszczyć piany z białek. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Biszkopt piecze się 30 minut. Piekarnik otwieramy dopiero pod koniec pieczenia i sprawdzamy, czy patyczek wbity w ciasto wychodzi suchy. Gdy biszkopt jest(...)podłogę z wysokości kolan. Studzimy go w uchylonym piekarniku. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie odkrawamy go dookoła nożem i otwieramy formę. Biszkopt przekrawamy ostrym nożem na dwa spody. Dolny blat ciasta nasączamy mocną kawą lub wodą wymieszaną z sokiem z połowy cytryny jeśli tort mają jeść dzieci. Na wierzch nakładamy warstwę dżemu wiśniowego. Układamy drugi blat i nasączamy go kawą
Dieta bez mleka
Babka Trójsmakowa Z Majonezem 911trzy części, do jednej dajemy suchy mak, do drugiej kakao a do trzeciej parę kropel esencji waniliowej. Następnie masy wykładamy do foremki w kolejności: kakaowa, makowa i waniliowa. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 50 min do 1 godziny do tak zwanego suchego patyczka. Patyczek drewniany wbity w ciasto musi być suchy ! Wystudzone ciasto po upieczeniu polewamy polewą
Gotowanie...to proste !
Ciasto balowe 271Ciasto Balowe Ciasto to bardzo przypomina 3-bita, a to za sprawą kajmaku, kremu budyniowego i śmietany. Jednak ciasto to jest zamiast herbatników posiada delikatny biszkopt i słone krakersy, które w połączeniu tworzą ciekawy smak. W oryginalnej wersji zamiast dwóch warstw krakersów występuje warstwa herbatników, moim zdaniem lepsze są dwie warstwy krakersów, dla podkreślenia lekko
My sweet a life