ciasto - 164325 przepisów (strona:4975/10955)

Pierogi rybne z serem i marchewką 220

kuchni przy lepieniu pierogów należała mi się przedświąteczna niewielka porcja oczywiście podzieliłam się z Mężem – pycha! Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić, poczekają do świąt kilka dni Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajo około pół szklanki ciepłej wody, ale dolewajcie ją powoli i sami ocenicie ile jej wystarczy, gdyby ciasto było za rzadkie dodajcie mąki(...)wszystkie składniki z patelni, dodaj jajko i żółty ser i zmiksuj razem na gładką masę; do masy dodaj koperek i natkę pietruszki, przypraw do smaku, dobrze wymieszaj; składniki na ciasto połącz ze sobą, ma być elastyczne, odstaw na 5 minut, przykryj ściereczką, następnie wałkuj cienko, wykrawaj kółka lub kwadraty, faszeruj i gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu

Zasmakuj Kuchni
USZKA Z GRZYBAMI 191

SKŁADNIKI: ok. 200g suszonych grzybów leśnych, namoczonych i obgotowanych 500g pieczarek, oczyszczonych i obranych cebula płaska łyżeczka masła sól, pieprz do smaku 2 łyżki tartej bułki (ewentualnie) ciasto: 2 szklanki mąki szczypta soli 1 jajko łyżka oliwy ok. 1 szklanka ciepłej wody mąka do posypania stolnicy   PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy farsz: ugotowane grzyby leśne najdrobniej siekamy lub przepuszczamy przez(...)grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia. Aby farsz był idealnie kremowy, można go jeszcze dodatkowo zmielić w maszynce lub zblendować. Krok 2. Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut, aby "odpoczęło".  Krok 3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 2 cienkie placki, kroimy kwadraty

Moja Książka Kucharska
Cynamonowe ciasteczka z makiem. 182

ciasteczka. Idealne na świąteczny stół lub tak teraz do pochrupania. Cudownie pachną cynamonem i makiem. Dodam, że są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. A może upieczecie? Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 20 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 lekko kopiasta łyżka suchego niezmielonego maku Dodatkowo(...)mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. 3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około

Izabelawkuchni
SEROWO-KAWOWE CIASTO Z INKĄ – bez pieczenia! 2005

gości będą na suto zastawionych stołach. Zainspirowana moją ukochaną kawą INKA przygotowałam dla Was jeszcze jeden smakołyk, który może zagościć nie tylko na Waszym świątecznym albo noworocznym stole! Pyszne ciasto serowo-kawowe na biszkoptach, bez pieczenia. Niesamowicie łatwe do zrobienia, szybkie i pyszne! Swoim smakiem przypomina moje ukochane tiramisu i jest idealny dodatkiem do filiżanki ulubionej INKI. Wielbiciele tych smaków

Ostra na Słodko
Muffinki z kremem piernikowym 200

Święta dla mnie smakują piernikiem, czekoladą i pomarańczami. Był już piernik z kremem czekoladowym , a tym razem postanowiłam zrobić odwrotnie i połączyć czekoladowe ciasto z kremem piernikowym, a ponieważ dostałam świetny gadżet jakim jest dozownik do ciasta , postanowiłam go przetestować i upiec muffinki. Powiem wam, że ten dozownik to fajna sprawa, w końcu nie musiałam się bawić w nakładanie ciasta

Cynamonowe szczęście
Cantuccini 217

szczypta soli Przygotowanie: Na drobno posiekane migdały przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz skórkę otartą z 1 cytryny, 2 duże jajka oraz całe migdały.Ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Z tak przygotowanego ciasta formujemy wałek o średnicy 3-4 cm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)stopnic C (z termoobiegiem) lub 190 -200 (bez termoobiegu). Po upływie tego czasu ostrożnie przekładamy ciasto na deskę do pokrojenia. Używamy do tego bardzo ostrego noża. Kroimy plastry na grubość ok. 1,5 cm. Układamy je na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C (z termoobiegiem) lub 170 -180 stopni C (bez termoobiegu). Pieczemy przez

I LOVE LIFE
Świąteczne pierogi z grochem i borowikami 247

kamień. Na zewnątrz pokryte odporną na wysokie temperatury powłoką o chropowatej powierzchni w tym samym kolorze co powłoka wewnątrz. Są bardzo fajne idealne na  świąteczny prezent . Składniki na ciasto: 70 dag mąki tortowej 1,5 szklanki gorącej wody 1 jajko Szczypta soli 1 łyżeczka miękkiego masła Farsz: 1 litr kiszonej kapusty z marchewką 1 szklanka łuskanego grochu(...)zeszklić po chwili dodać borowiki, dusić 15 minut aż grzyby będą miękkie i nadmiar soku odparuje, połączyć z kapustą i grochem doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, wbić jajko, wymieszać, wlać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Na środek każdego ułożyć  łyżeczkę farszu. Zlepiać

Wanilia i Kardamon
Sernik kajmakowy (bez spodu) 251

masła 2 łyżki cukru pudru 1/2 słoika kremu mlecznego śmietankowego KAJMAK 530 g do nabycia w Smak Market 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta krem mleczny śmietankowy (kajmak) do zdobienia *u mnie Wieluń (gęsty, polecam) Przygotowanie: Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy wraz(...)Masę przelewamy do przygotowanej formy. Wstawiamy na środkowy poziom do nagrzanego do 210 stopni piekarnika (grzanie dół). Pieczemy około 40-45 minut. Sernik obserwujemy, czas pieczenia zależy od piekarnika. Ciasto powinno zacząć odchodzić od boków formy.  Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik jeszcze na kilka minut. Następnie wyciągamy, studzimy. Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem i zdobimy kajmakiem

Słodkie okruszki
Lebkuchen - najlepsze pierniki na świecie 189

suchych składników wlać masę miodowo-maślaną i wymieszać, np. łyżką do połączenia składników. Na końcu dodać skórkę pomarańczową. Ponieważ kandyzowanej skórki cytrynowej nie miałam starłam skórkę ze świeżej cytryny. Ciasto będzie dość lepiące, ale takie ma być. Odstawić do przestygnięcia. Jak wystygnie zgęstnieje nabierać ciasto łyżeczką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego zwilżonymi dłońmi, by ciasto nie lepiło się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krokiety z kapustą i pieczarkami 234

który przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Zapraszam na stronę internetową i zapoznaniem się z ofertą nierafinowanych olejów.  KLIK .  Składniki na ciasto naleśnikowe : 2 szklanki mąki 2 jajka 2 i 1/4   szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego Semco Składniki na farsz :     2 kg kiszonej kapusty 500 g pieczarek(...)jajka Wykonanie : Do mleka dodać mąkę, sól, jajka i olej rzepakowy Semco, dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Patelnię do naleśników rozgrzać i posmarować odrobinką oleju, wylewać chochelką porcje ciasta, smażyć na rumiano z obydwu stron. Pieczarki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło dodać cebulę chwilkę ją podrumienić a następnie

Sama słodycz i szczypta chili
Przepis na jabłecznik na biszkopcie 228

cukier rozpuści się w ubitym białku dodajemy żółtka. Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo do masy dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy surowe ciasto na blachę. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa:  Prużymy 2 kg jabłek. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l. Kiedy galaretka trochę zgęstnieje wlewamy(...)wcześniej uprużonych jabłek. Biszkopt przecinamy wzdłuż. Na spodnią warstwę wlewamy jabłka wymieszane z galaretką i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego

Jak u mamy
Pepparkakor 218

szwedzkie lekko pikantne pierniczki imbirowe, które można zakupić np. w IKEI w różnych smakach. Warto przygotować je samemu, ponieważ zapach korzennych przypraw, który unosi się podczas pieczenia jest niesamowity. Ciasto po schłodzeniu jest elastyczne i dobrze się wałkuje, otrzymamy z niego około 100 cienkich, chrupiących pierniczków, a przepis pochodzi ze strony Delicious Days .  Składniki: 150 g melasy/syropu klonowego(...)połączenia składników. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do misy miksera wsypać mąkę, sól, przyprawy, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wbić jajko i wlać wystudzoną masę. Zagnieść całość mikserem na gładkie klejące ciasto. Wyłożyć je na folię spożywczą, owinąć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny do schłodzenia.  Piekarnik nastawić na 175 stopni C. Schłodzone ciasto podzielić na porcje, każdą

wyzwania kuchenne
Pierniki z lukrem 196

Świąteczny nastrój powoli zaczyna udzielać się i mi. Pierwszym na to dowodem są przygotowane kruche pierniczki, z lukrem. W domu zapachniało aromatycznym ciastem, a zapach pieczonych pierników jest wręcz obłędny. Do przygotowania pierniczków używam zamiennie przyprawy do piernika lub przyprawy do grzańca. Pierniczki z lukrem przygotowuję co roku, lukruję do woli, ozdabiam, obdarowuję rodzinę. Przygotowuję je na kilka sposobów, także(...)temp. pokojowej Przygotowanie: Miód wlewamy do małego garnuszka i podgrzewamy aż zrobi się płynne. Wymieszać łyżką przesianą mąkę z gorącym miodem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać łyżką, następnie ręką. Ciasto wałkować i wycinać ciasteczka za pomocą ozdobnych foremek. Kiedy nie używamy części ciasta powinno być w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 175 C i piec ciasteczka na papierze do pieczenia przez

Zasmakuj Kuchni
Pierniczki z ziemniakami 301

pierniczki, które nie potrzebują leżakowania, są mięciutkie i od razu do schrupania - to ten przepis jest idealny. Często zdarza się tak, że jesteśmy przed świętami zabiegani, zapomnimy nastawić ciasto na piernik długoleżakujący, albo brak nam czasu na upieczenie pierniczków odpowiednio wcześniej. Te pierniczki są wybawieniem.  Zawierają "tajemny" składnik - ziemniaki, które zdecydowanie  nie są wyczuwalne w smaku(...)podgrzewać aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Dodać ziemniaki, przyprawę do piernika, kakao i zmiksować na jednolitą masę. Pozostawić do przestudzenia. Następnie dodać jajko, mąkę, sodę oczyszczoną i zagnieść ciasto.* Rozwałkować na stolnicy na grubość 0,5 cm i wykrawać foremkami dowolne kształty. W razie konieczności delikatnie podsypać mąką. Pierniczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec

My sweet a life
Piernik przekładany dżemem 211

ciekawych i przydatnych rzeczy do kuchni,salonu czy jadalni znajdziecie w tym sklepie. Szczególnie teraz w okresie przedświątecznym szukamy prezentów pod choinkę więc zapraszam do sklepu https://www.tarkaimiarka.pl/  ciasto:  2 jajka 3/4 szkl. cukru 2,5 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 1 szkl. mleka 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody słoik dżemu z czarnej porzeczki(...)puszystą masę. Zmieszać ze sobą mąkę,sodę,kakao i przyprawę do piernika. Do utartej masy wsypać mąkę z dodatkami i mieszając wlewać mleko i na końcu dżem.  Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o śr. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu wystudzić ciasto po czym przekroić

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania