ciasto - 164325 przepisów (strona:4969/10955)

TORT Z MUSEM JAGODOWYM I MALINAMI 159

roztrzepać jajka dodać olej i serek. Wymieszać. Składniki suche należy przesypać po łyżce do składników mokrych, dokładnie wymieszać. Do szklanki wsypać sodę, dodać ocet. Gdy powstanie piana przelać do ciasta, wymierzać. Ciasto należy przelać do blaszki i piec w 180oC przez 45minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie wystudzić(...)gęsta i puszysta odjąć 4 łyżki do oddzielnej miseczki do której należy dodać maliny. Wymieszać delikatnie łyżką i wyłożyć na jasny biszkopt. Pozostałą jasną masą obłożyć boki oraz wierzch ciasta. Udekorować np. opłatkiem. SMACZNEGO

Słodki Zakątek
OWOCOWE DESERKI 287

Pomysł na deser w tej formie zrodził się spontanicznie. Piekłam  ciasto szpinakowe   dla mamy na imieniny. Jak wiadomo czasami zostaje nadmiar okruchów. Robiłam również roladę z jabłkiem , do które zrobiłam za dużo nadzienia. I tak oto z „resztek” powstały pyszne, kolorowe deserki. Składniki: Okruchy ciasta szpinakowego galaretka z jabłkiem 250ml kremowej śmietanki 36% 1 czubata łyżeczka cukru(...)pudru Ponadto: Ulubione owoce do dekoracji Na dno kubeczków wykładamy galaretkę z jabłkiem, na które dajemy kleks ubitej śmietanki z cukrem pudrem. Następnie pokruszone ciasto szpinakowe. Dekorujemy śmietanką i owocami. Chłodzimy w lodówce lub zjadamy od razu. Smacznego

Słodki Zakątek
RYBA W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM 324

Macie już pomysł na niedzielny obiad? Przedstawiam szybki przepis na rybę ze szpinakiem w cieście francuskim! Smak jest obłędny. Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego 2 filety miruny 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki pszennej Sól pieprz biały Gałka muszkatołowa 250 g serka kremowego śmietankowego Szpinak rozmrażamy na sitku. Na patelnię wkładamy masło, podsmażamy na nim szpinak(...)Obficie doprawiamy (zwłaszcza czosnkiem). Gdy szpinak już zwiotczeje, dodajemy śmietankę i serek. Całość dusimy cały czas mieszając. Na koniec do sosu możemy dodać odrobinę mąki, aby zagęścić sos. Studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy, nacinamy lekko boki. Na środku kładziemy płat ryby, a na nią połowę sosu szpinakowego. Posypujemy startym serem (ja położyłam ser w plastrach) i zawijamy boki ciasta francuskiego. Wierzch

Słodki Zakątek
LASAGNE BOLOGNESE 191

Składniki na sos beszamelowy: 200 ml mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 50 g żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa Makaron: Z mąki, jaj, wody i soli zagniatamy ciasto. Powinno być bardzo twarde, gdy jest zbyt twarde dodajemy wodę. Zagniatamy do momentu otrzymania elastycznego, jednolitego ciasta. Ciasto dzielę na 3 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką

Słodki Zakątek
KROKIETY Z BOROWIKAMI 199

najcudowniejszy zapach w kuchni. W tym roku zgromadziłam duże zapasy grzybów. Część z nich suszyłam, marynowałam i mroziłam. Aby przywrócić wspomnienia z lasu postanowiłam dziś zrobić na obiad… krokiety. Ciasto na naleśniki jest szybkie i proste w przyrządzeniu. Można je robić na słodko lub wytrawnie. Świetnie nadają się na szybki obiad.  Wszyscy je uwielbiamy! Do wspólnego gotowania zaprasza #myAmbition(...)dowolnych grzybów 2 cebule Sól, pieprz Ponadto: Bułka tarta 2 jaja Naleśniki : Jaja wbijamy do miski, wlewamy olej i mleko, solimy. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Na rozgrzaną patelnię nalewamy ciasto, smażymy na złoty kolor z obu stron. Farsz : Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Grzyby wrzucamy na patelnię do cebuli

Słodki Zakątek
MAŚLANE CIASTECZKA KUKURYDZIANE 204

mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder łączymy wraz ze skórką z cytryny. Dodajemy zimne masło i wyrabiamy w misie z hakiem. Dodajemy sok z cytryny i wodę. Wyrabiamy ciasto ręcznie do całkowitego połączenia składników. Jeśli ciasto będzie się kruszyło możemy dodać trochę masła bul wody. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy gwiazdki na pergaminie. Piekarnik rozgrzewamy

Słodki Zakątek
NALEŚNIKI W PUCHARKU 238

Niestandardowe podanie naleśników. Słodki deser z bitą śmietaną, dżemem truskawkowym, czekoladą i malinami. Świetna alternatywa na deser w pucharku. Składniki na ciasto naleśnikowe:  1 ½ szklanki mleka 1 szklanka mąki’ 2 jaja Szczypta soli 1 łyżka oliwy Ponadto : 200ml śmietanki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Niskosłodzony truskawkowy dżem Lubella czekolada deserowa maliny Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy jaja, oliwę(...)oraz sól. Dokładnie mieszamy rózgą do połączeni składników. Ciągle mieszając powoli dosypujemy przesianą mąkę. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy mąkę, gdy gęste mleko lub wodę. Naleśniki smażymy na złoty kolor. W międzyczasie, gdy naleśniki stygną bujamy śmietanę z cukrem pudrem. Placki składamy na pół i zwijamy w rurkę. Wkładamy do pucharków. Napełniamy bitą śmietaną. Wierzch dekorujemy łyżką niskosłodzonego dżemu

Słodki Zakątek
Trójczekoladowe ciasto z serka mascarpone (Trójczekoladowy sernik na zimno) 408

Ciasto jest przepyszne i u mnie zawsze znika ekspresowo. Przeważnie robię je na bazie serka mascarpone, dzięki czemu przypomina delikatny i kremowy deser. Pyyychaaa! Możecie też użyć twarogu i również będzie przepyszne. Ach ta czekooolada... a raczej trzy! Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że taki serniczek nie raz pojawi się w Waszym domu! (Keksówka o wymiarach około(...)kremówką.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia i do jej środka kolejno wlewać masę z gorzką czekoladą,  z mleczną i na koniec z białą. Na górze ułożyć herbatniki. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc. Po tym czasie serniczek wyjąć z formy, odwracając go do góry dnem i ściągnąć z niego papier. Całość udekorować według uznania

Di gotuje
pyszna babka z makiem... 212

masy wsypać mąkę, suchy mak, proszek do pieczenia, sodę i krótko połączyć składniki, masa ma być nie za gęsta forma silikonowa z kominem 24 cm, do formy dodać ciasto piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 50-60 minut do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie, formę nakryć talerzem, obrócić i zdjąć formę z babki

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto drożdżowe z borówkami 222

takie dni jak dzisiejszy lubię spędzać czas w domu. Nigdzie się nie spieszyć, posłuchać spokojnej muzyki, poczytać książkę i zjeść kawałek zwyczajnego ciasta popijając szklanką mleka. Dlatego właśnie dzisiaj proponuję wam ten przepis, możecie wykorzystać jakiekolwiek mrożone owoce. Ja mam w zamrażarce zapas borówek dlatego je właśnie wykorzystałam.   składniki: 7 dag drożdży 50 g cukru 300 ml ciepłego mleka(...)oleju 120 g miękkiego masła borówki na kruszonkę: 140 g mąki 100 g cukru 100 g masła cukier waniliowy    Dodajemy po kolei wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na dużą blachę wcześniej wysmarowaną masłem. Przygotowujemy kruszonkę (składniki dodajemy według kolejności w przepisie) Owoce wysypujemy na placek i posypujemy kruszonką. Pieczemy

noteskulinarnyfiga
Bagietki na zakwasie pszennym 244

Mini-Bagietki na zakwasie pszennym. Trudny temat jak się nie ma kamienia, piekarnika z parą i dobrej mąki. Zakwas 50%, nawodnienie ciasta 70%, mąka tortowa T 450 z Biedry. Mogło by być lepiej, zdecydowanie do powtórki na lepszej mące. 2 sztuki formowane tradycyjnie i 2 w kłosek (epi). Formowanie na podstawie tego filmu  Składniki na 4 mini-bagietki(...)mąka pszenna t 450 lub lepiej t 550 200 g - zakwas pszenny o hydratacji 100% 13 g - sól 250 g - woda Temperatura ciasta 25oC (nie sprawdzałem) Mieszamy wszystko poza solą, aż nie będzie śladów suchej mąki. Zostawiamy do autolizy na 30 minut. Potem dodajemy sól, delikatnie składamy ok. 2 minuty aby rozprowadzić sól. Fermentacja wstępna 1 godzina w 25oC

Przepisy na domowy ser i chleb
Sernik na herbatnikach bez pieczenia. 197

dużo suchych składników. Wtedy dodajemy łyżkę lub dwie mleka czy też wody. Mieszamy aż wszystko będzie takie jak być powinno. Nigdy takiej polewy nie wyrzucamy! Wylewamy na zimne ciasto i gotowe. Dając bakalie należy wiedzieć, że one później utrudniają krojenie. Utrudniają, ale także dodają uroku, a więc jak tam kto uważa. Moi goście ambitnie zgadywali co to za ciasto

Dieta moja pasja
Torcik piernikowo-serowy z pomarańczowym kremem straciatella 182

Świąteczne ciasta nieodłącznie kojarzą mi się z sernikiem, miodowcem, a od kilku lat też piernikiem. Ale też pomarańczami – jako dziecko pomarańcze i mandarynki jadłam niemal wyłącznie na święta, mandarynki były nawet elementem “mikołajowych” paczek… Artykuł Torcik piernikowo-serowy z pomarańczowym kremem straciatella pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
SZKOCKIE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 149

PRZYGOTOWANIE: 1. Przesiewamy mąkę i sól do miski.  2. Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku, a następnie mieszamy z wodą 3. Robimy zagłębienie i wlewamy miksturę. 4. Wyrabiamy ciasto lekko zagniatając. 5. Formujemy kulę i przykrywamy miskę lekko natłuszczoną folią spożywczą. 6. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1h do wyrośnięcia. 7. Wykładamy ciasto na blat posypany mąką. Przekłuwamy(...)nożem. 8. Dzielimy ciasto na dziesięć kawałków. Każdy z nich lekko rozwałkowujemy na płaski owal. 10. Układamy na wyłożonej papierem lub natłuszczonej blaszce. 11. Ponownie nakrywamy natłuszczoną folią i zostawiamy na 30 min. 12. Piekarnika nagrzewamy do 200 st. C * każdą bułeczkę przyciskamy na środku ( żeby zapobiec odstawaniu skórki od miąższu). 13. Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy mąką. 14. Pieczemy

Marcepanowa kuchnia
Rosół z kołdunami 202

smak…..warto! Składniki: na rosół: porcja rosołowa drobiowa porcja rosołowa wołowa 2 uda z kurczaka włoszczyzna 3 ziela angielskie i 3 liście laurowe sól, pieprz na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: mięso z rosołu sól, pieprz Przygotowanie: rosół : mięso umyj, włóż do dużego garnka, dodaj ziele angielskie i liść(...)smaku farsz : mięso z rosołu odbierz z kości i zmiel wraz z marchewką, dodaj sól i pieprz do smaku, jeśli farsz wydaje Ci się zbyt suchy, dodaj odrobinę rosołu ciasto : wysyp mąkę na stolnicę, zrób w niej na środku wgłębienie w które wsyp szczyptę soli i wlej olej, zacznij ugniatać ciasto, dodając powoli ciepłą wodę, ugniataj je, aż stanie się

Oka w rosole czyli KaFka gotuje

Proponowane wyszukiwania