Bananowe ciasteczka z żurawinowym oczkiem 245hasło: #slodkieokruszki Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, posiekane masło i miękkiego banana. Całość zagniatamy ręką tak długo aż uzyskamy gładkie ciasto, z którego będziemy mogli stworzyć kulę. Uwaga! Ciasto będzie się lekko lepić (nie należy dodawać za dużo mąki, opcjonalnie posypujemy wyłącznie delikatnie dłoń podczas wyrabiania). Z ciasta formujemy w dłoniach kulki
Słodkie okruszki
Kruche ciasteczka 206masła 1 całe jajko 1 żółtko 1 łyżka śmietany Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać żółtko, cukier puder, śmietanę i pokrojone zimne masło. Wszystko szybko zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 0,4 cm i foremkami wycinać ciasteczka
O kuchni z uczuciem
PIERNICZKI NA ZIEMNIAKACH 224miski wsypać przesianą mąkę z sodą, kakao, przyprawę do piernika, jajko oraz miodową masę. Na początku wymieszać łyżką a następnie przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Jeśli ciasto się klei dodać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na mniejsze części i każdą rozwałkować na ok. 0,5 cm i wykrawać dowolne kształty. Ja przy okazji przetestowałam nowo zakupione foremki(...)śliczne. Pieczemy ok. 8-10 minut w temp. 180 st. C. Smacznego :) MAŁA RADA: Nie przetrzymujmy za długo naszych ciasteczek w piekarniku, bo będą twarde. Gdy ciasto rozwałkujemy na mniej niż 0,5 cm wyjdą nam zbyt twarde
Pani na deser
Herbatniki pełnoziarniste orkiszowe z miodem 305pomysł na kruche ciasteczka, tym razem bez korzennych przypraw, ale z dodatkiem miodu. Zdaję sobie sprawę z tego, że miód traci swoje drogocenne właściwości pod wpływem temperatury, ale w ciastach i ciasteczkach z jego wykorzystaniem chodzi głównie o smak i aromat wypieków, więc raz za czas można taką kulinarną zbrodnię popełnić Ciasteczka są do zrobienia na szybko, bez dodatku cukru(...)erytrytol i masło klarowane podgrzać i rozpuścić całość tak, by nie były widoczne kryształki słodzika. Przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą i solą. Dodać jajko i przestudzone składniki mokre. Zagnieść ciasto i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować niezbyt cienko ciasto i wykrawać ulubione kształty. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Artykuł
Fitkot
Piernikowe serca 207ciasteczek gdyż pieką się bardzo szybko ;) Moje pierniczki już gotowe, czekają w puszce na górnej szafce aby za szybko nie znikały w niewyjaśnionych okolicznościach ;)) na lukrowanie przez moją Oliwkę :))) Ciasto: 550 g mąki pszennej 125 g masła 80 g cukru 300 g miodu 1 jajko 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki kakao 30 g przyprawy do piernika Masło, miód, cukier(...)kakao przełożyć do garnuszka i podgrzewać do czasu aż składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzić. Do dużej miski przesiać mąkę z sodą, dodać jajko i pozostałe płynne składniki, zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i przełożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie podzielić na kilka części i każdą rozwałkowywać na placek grubości ok 2-3 mm podsypując delikatnie
Smakołyki Asi
Naleśniki z serem zapiekane na patelni 346łyżki rodzynek 250g – ser twaróg półtłusty 2 łyżki śmietany 18% 1 żółtko 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Masło Przygotowanie: Z jajka, mleka i mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe, doprawiamy szczyptą soli, do ciasta wlewamy dwie łyżki oleju, dokładnie mieszamy i smażymy naleśniki na bardzo dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. Olej zawarty w cieście w zupełności wystarcza do smażenie, więc
Księga-Smaku
Oszukany piernik toruński przełożony masą z orzechów włoskich i laskowych 213Miód rozpuść z masłem i wodą. Do ciepłej masy dodaj sodę. Mąkę przesiej z przyprawami, dodaj masę miodową oraz żółtka. Wymieszaj masę dokładnie a następnie wmieszaj w nią białka. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz piernik w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 60 minut. Wystudź ciasto na kratce. Orzechy podgotuj z masłem, miodem(...)masę orzechową. Przykryj drugą połową i mocno dociśnij jedną część do drugiej. Odstaw na jakiś czas. W tym czasie przygotuj glazurę: rozpuść masło z kakao i cukrem. Polewą oblej ciasto. Odstaw do wystygnięcia na całą noc. Kolejnego dnia piernik nadaje się do krojenia. Świetnie się przechowuje. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja
Migdałowe gwiazdki 199znak że święta faktycznie się zbliżają. A co za tym idzie, czas pomyśleć o świątecznym menu . Przygotowania świąteczne zawsze zaczynam od pierniczków i słodkich ciasteczek. Część pierników już upieczona, ciasto na te leżakujące dojrzewa w lodówce. Oprócz tego zawsze muszą być jeszcze ciasteczka , dla tych co za piernikami nie przepadają (tak bywają i tacy). Migdałowe gwiazdki to kruche ciasteczka, które(...)jajko 3 łyżki mleka do dekoracji: płatki migdałowe żurawina cukier trzcinowy do posypania Sposób przygotowania: Mąkę dokładnie mieszamy z mielonymi migdałami. Dodajemy masło, cukier, jajko i cynamon. Zagniatamy ciasto. Owijamy folią aluminiową i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Już schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Za pomocą foremek wycinamy gwiazdki. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem
Pobite gary Barbary
Rolada z jabłkami i cynamonem 208Rolada z jabłkami i cynamonem to niezbędnik jesiennych wypieków. Biszkoptowa rolada z dużą ilością jabłek i cynamonu to ciasto gotowe w 45 minut! Czas wykonania: 45 min (+ czas oczekiwania) Ilość porcji: 16 kawałków Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 3 łyżki cukru 4 płaskie łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki proszku(...)cukrem i gotować 12. Dodać cynamon 13. Wsypać galaretkę 14. Energicznie wymieszać 15. Biszkopt wysmarować jabłkami 16. Zwinąć roladę 17. Roladę zawinąć w ścierkę i odstawiać do lodówki 18. Ciasto polać czekoladą Poprzedni 1 z 18 Następny Wielu ekspertów poleca jesienią i zimą jeść dużo jabłek, które naturalnie wzmacniają odporność. A jakie są Wasze sposoby
KuchniaWeDwoje.pl
PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM 219szczypta jaja 2 szt. ( małe ) dżem malinowy najlepiej domowy ( u mnie od babci ) Polewa masło 1/2 kostki cukier 1/2 szkl. kakao 3 łyżki mleko 4-5 łyżek Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko podgrzać, aby było ciepłe ( ale nie wrzące ). Dodać do mąki razem z resztą składników. Zagnieść w mikserze ze specjalnym hakiem do ugniatania lub ręcznie w dużej misce(...)Ciasto pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Kiedy ciasto podwoi swą masę, zagnieść i podzielić na kilka mniejszych części. Każdą rozwałkować po kolei na niewielkie prostokąty. Prostokąt podzielić na pół. Na jednej połówce nakładamy w niewielkich odstępach dżem. Przykrywamy drugą częścią prostokąta i wybranymi przez nas foremkami, wykrawamy pierniki. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Paulettes
Brownie z suszonymi śliwkami i kremem arachidowym 198blender, toster, czajnik. Ja mam ten pierwszy. Wygląda jak Cadillac deVille Convertible z 1960 roku i doskonale radzi sobie z tym, do czego został stworzony – ubija jajka, miesza ciasto, robi kremy. No i jest ładny. Aż chce się go wziąć do ręki. Ja wziąłem i zrobiłem Wam brownie z suszonymi śliwkami i kremem arachidowym. Łapcie po kawałku, a potem(...)Jajka ubijacie mikserem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajecie ostudzoną czekoladę, mąkę i sól, mieszacie do połączenia się składników. Śliwki kroicie na cienkie plasterki, część dodajecie do ciasta, część zostawiacie do ozdoby i znowu mieszacie, ale już łyżką. Przekładacie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczecie ok. 20 minut w 160 st. C, potem jeszcze 10 minut
GRUBY WAŁEK
Low-Carb Tiramisu 257koniec ubijania dodać erytrytol. Do piany, stale mieszając mikserem na wolnych obrotach dodawać kolejno żółtka. Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni ok. 35 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 2 części. Wykonanie kremu z mascarpone: Wszystkie składniki zmiksować delikatnie razem(...)potrzeby ubijania śmietanki wcześniej. Przełożenie ciasta: 1. Biszkopt porządnie nasączony mocną kawą 2. Połowa kremu 3. Znowu nasączony biszkopt 4. Pozostała część kremu 6. Kakao Ciasto jest naprawdę przepyszne, smakuje nawet tym którzy na diecie low-carb nie są więc polecam. Próbujcie
Marta próbuje
Pierożki z makiem 178oszukiwać, że to jakiś mega fit zdrowy przepis, niestety. Pierożki same w sobie są dość kaloryczne i takie muszą być Nie polecam tutaj zmniejszać ilości masła dodanego do ciasta, ponieważ już nie osiągniecie już takiego smaku. I oczywiście najlepiej użyć masła dobrej jakości. Ono tutaj jest głównym nośnikiem smaku Jeśli chodzi o masę makową to polecam przygotowanie swojej własnej mieszanki(...)białego sera łyżka cynamonu + domowa masa makowa Do miski przesiej mąkę, dodaj cynamon, masło pokrojone w kostkę oraz twaróg. Całość zagniataj aż do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Następnie owiń je folią i wstaw na 1h minut do lodówki. W tym czasie przygotuj masę makową. Po schłodzeniu ciasto podziel na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuj na cienki (ale też
365 dni dookoła kuchni
Babka mocno cytrynowa 184zalegające w domu cytryny, a szkoda byłoby ich nie wykorzystać. Dlatego też stwierdziłam, że zrobię moją chyba ulubioną babkę - wilgotną i zdecydowanie mocno cytrynową. Składniki Na ciasto: 250 g masła 1,5 szklanki cukru 5 jajek (żółtka i białka osobno) 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 cytryny Na lukier(...)szklanki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto: Formę o wymiarach 35 x 11 cm dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórki i wycisnąć sok. (Sok z 1,5 cytryny, będzie potrzebny do babki, sok z pozostałej połówki zostanie wykorzystany do lukru). Nagrzać piekarnik do 180 st. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez
My sweet a life
Naleśniki waniliowe 248dobra, dla nas to jak połączenie obiadu - bo sycące i deseru - bo na słodko, a jednocześnie bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Składniki (Na około 6 szt.) Na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wody 4 łyżki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli aromat waniliowy Na nadzienie: serek homogenizowany waniliowego dżem(...)truskawkowy Przygotowanie Ciasto: Wszystkie składniki połączyć w misce na gładkie ciasto. Masa będzie stosunkowo rzadka, dzięki temu naleśniki będą cieniutkie. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z powłoką teflonową. Smażyć z obydwu stron aż do zarumienienia. Nadzienie: Połowę naleśnika smarujemy dżemem, a drugą serkiem w ilości wg. uznania. następnie składamy naleśnik dwukrotnie na pół. Można podawać też
My sweet a life