ciasto - 164325 przepisów (strona:4973/10955)

Orkiszowe pierniczki z karobem bez cukru 242

łyżeczki karobu 2 jajka Olej kokosowy podgrzać z erytrytolem i melasą. Gotować do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji, przestudzić, mieszając co jakiś czas. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, przyprawę i karob. Dodać płynne składniki, a na końcu jajka. Połączyć do uzyskania gładkiego ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 20 minut do lodówki(...)czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (zachować niewielkie odstępy – ciasteczka lekko urosną). Piec w 180 stopniach ok. 10 minut. Artykuł Orkiszowe pierniczki z karobem bez cukru pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Miękkie, puszyste pierniki bez leżakowania 274

mielonym cynamonem. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać masło i zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego miodu dodać jajko, mąkę, amoniak, proszek do pieczenia, kakao. Wyrobić ciasto o konsystencji plasteliny. Ciasto schłodzić min 2h w lodówce (najlepiej na całą noc). Ciasto rozwałkować ok. 3 mm. Wycinać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez

CookYourself
Szybki piernik 268

jajkami dobrze ucieramy przez około 3-4 minuty. Dodajemy do nich, przesiewając przez sito, mąkę, sodę i kakao, dosypujemy przyprawę do piernika i znów dokładnie ucieramy. Później stopniowo do ciasta dodajemy mleko, a następnie dżem, cały czas ucieramy, aż składniki się połączą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy

PatiGotuje
Piernik z kawą last minute 417

Zmniejszyć obroty miksera na najwolniejsze i wsypywać porcjami suche składniki. Można również wymieszać silikonową łopatką. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Przelać ciasto równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 170 stopni i piec około 60-70 minut. Do tzw suchego patyczka.  Jeśli w trakcie pieczenia góra będzie się za mocno(...)przypalać przykryć kawałkiem papieru do pieczenia. Ostudzić. Zimny piernik przekroić na pół uzyskując dwa blaty ciasta. Powidła przełożyć do garnka i mieszając zagotować.  Rozsmarować 2/3 gorących powideł przykryć blatem i na wierzchu rozsmarować resztę powideł. Odłożyć do ostudzenia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z kremówką. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką z małą dziurką i polewać ciasto tworząc dekoracyjną

Ala piecze i gotuje
PISTACJOWE CIASTECZKA CRANBERRY NOEL 230

Masło utrzeć w misie, dodać cukier puder, sól, mleko i utrzeć do białości; dodać pistacje i pokrojoną na mniejsze kawałki żurawinę, następnie dodać mąkę i dobrze wszystko wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części i z każdej uformować wałeczek o średnicy ok. 4 cm. Można posmarować ciasto białkiem po czym obtoczyć wałeczki np. w drobno posiekanych pistacjach lub sezamie (ja obtoczyłam(...)tylko jedną część ciasta). Zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku na ok. 20-30 minut. Następnie pokroić na 5-7 mm. ‘plasterki’. Układać na blasze wyłożonej papierem (niezbyt blisko siebie) i piec ok. 10-12 minut w temp. 200°. Wystudzić na kratce i przechowywać w hermetycznym pudełku. Słoik takich domowych ciasteczek, może być fajnym świątecznym upominkiem dla kogoś bliskiego

Walijskie Pichcenie
Amoniaczki 186

mąkę z solą. W drugiej misce żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. W trzeciej misce wymieszać śmietanę z amoniakiem. Zawartość wszystkich trzech misek połączyć, dodać masło i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie uformować wałek i zawinąć w folię, odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok 30-60 minut. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać

Monia miesza i gotuje
Miękkie pierniczki na syropie z agawy 341

miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę i 100 ml syropu z agawy , wbijamy całe jajko, dodajemy masło, przyprawę do piernika i kakao. Wszystko zagniatamy ręką, tak długo aż utworzymy z ciasta jednolitą kulę. Masa powinna być miękka, plastyczna. Stolnicę posypujemy delikatnie mąką (ja tego nie robię, bo wałkuję na silikonowej macie). Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość(...)pierniczki grubsze, tym bardziej puszyste i miękkie po upieczeniu. Wykrawamy dowolne wzory. Można również odrywać po kawałku ciasta i tworzyć w dłoniach kulki, które potem spłaszczamy. Pierniczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 12 minut * w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie (grzanie dół). Z podanych składników powinny nam wyjść dwie blaszki pierniczków

Słodkie okruszki
Tarta makowo-serowa 258

Połączenie makowca i sernika, na kruchym cieście to spełnienie marzeń niejednego łasucha:). To seromakowiec w nieco innej formie niż tradycyjna.  Ciasto: 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Masa serowa: 250g mielonego twarogu 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego  4 łyżki cukru  Masa makowa: 400g masy makowej 1 jabłko 1 białko(...)Dodatkowo: kandyzowane owoce do dekoracji 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Składniki na masę serową dokładnie miksujemy. Przygotowujemy masę makową: jabłko obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, białko ubijamy

Szefowa kuchni
Pierogi z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka 273

okazje, kapustę podsmaża się na smalcu. Dzisiejszy przepis pochodzi z Cmolasu, miejscowości położonej pomiędzy Kolbuszową i Nową Dębą. Pierogi z kapustą kiszoną - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki oleju ½ łyżeczki soli około 1 szklanki gorącej wody Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 3-4 łyżki tłuszczu (olej, masło lub smalec) sól(...)Studzimy Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól i olej. Wlewamy po trochę wodę i mieszamy uważając, żeby nie poparzyć rąk. Kiedy cała woda jest już połączona z mąką, wyrabiamy ciasto. Na początku będzie się kleić, ale z czasem zacznie odstawać od rąk stając się elastyczne, miękkie i gładkie. Stolnicę podsypujemy lekko mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość około

Trzeci talerz
PIERNIK KAKAOWY Z POWIDŁAMI 222

piernika Polewa: 80 g masła 240 g gorzkiej czekolady W rondlu roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. cukrowymi gwiazdkami. Wykonanie: do dużej miski dodajemy wszystkie składniki czyli przesianą mąkę z proszkiem i sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz dżem(...)papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą ( ja piekłam piernik z połowy składników i użyłam kwadratowej formy 24x24cm, natomiast autorka użyła formy 19x30cm, a z reszty ciasta upiekła jeszcze 6 babeczek) pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka, jeżeli w połowie pieczenia zbytnio zacznie się rumienić przykrywamy ciasto folią aluminiową gotowy

Słodkie zapomnienie
PIERNIK LITEWSKI 190

przerywając miksowania dodajemy do masy jajecznej ostudzony miód z masłem, następnie zmniejszamy obroty miksera i na przemian dodajemy mieszankę mąk i kefir, miksujemy do połączenia sadników, na koniec do ciasta   dodajemy bakalie wymieszane z mąką, delikatnie całość mieszamy ciasto przekładamy do dużej formy keksowej 30 do 32cm, wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia(...)Przed włożeniem do piekarnika ciasto nacinamy nożem   wzdłuż przez środek. pierwsze 15 minut pieczemy piernik   w piekarniku   nagrzanym do 160°C, następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 50-60 minut do suchego patyczka. Źródło : http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-pierniki/490-przepis-na-piernik-litewski

Słodkie zapomnienie
MINI PĄCZKI EKSPRESOWE 194

miski dodajemy mleko, maślankę/kefir, rozpuszczone masło oraz cukier, całość mieszamy do suchych składników dodajemy płynne i mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą, jednak nie mieszamy zbyt długo, ciasto ma być wilgotne i plastyczne z takiego ciasta formujemy   w dłoniach niewielkie pączki ( około ½ dużej łyżki), postarajcie się nie ugniatać czy turlać zbyt długo ciasta formując kulki pączki wkładamy

Słodkie zapomnienie
CIASTECZKA LIMONKOWO-MAŚLANE STEMPELKI 201

pszennej szczypta soli Wykonanie: masło ucieramy z cukrem, dodajemy jako, skórkę startą z limonki oraz sok, miksujemy na koniec dodajemy przesianą mąkę ze szczyptą soli, całość zagniatamy na gładkie ciasto, które następnie schładzamy w lodówce 30 minut schłodzone ciasto wałkujemy na około 3mm i wykrawamy koło , które przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dopiero na blaszce robimy stempelki( warto(...)każdym razem stempelki oprószyć mąką wtedy nie będą się przyklejać do ciasta) ciastka pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Źródło: http://www.bistromama.pl/2014/06/ciastka-cytrynowo-maslane-idealne-do.html

Słodkie zapomnienie
BABECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 236

zasypujemy go cukrem i cynamonem, mieszamy i odstawiamy w misce mieszamy wszystkie składniki poza masłem czyli mąkę, cukier, sól, suche drożdże, mleko, jajko oraz wanilię, wszystko miksujemy lub mieszamy ( ciasto jest klejące) po 2-3 minutach dodajemy roztopione masło i dalej   wyrabiamy około 5 minut ciasto dalej będzie klejące ale sprężyste formę na muffiny smarujemy masłem i wysypujemy mąkę(...)przygotowanej formy wkładamy po   dużej łyżce ciasta w które wtykamy rabarbar, przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut aż lekko wrosną kiedy babeczki wyrastają, przygotowujemy kruszonkę, wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy na kruszonkę wyrośnięte babeczki posypujemy kruszonkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 30-35 minut. Źródło: http://wypiekizpasja.blox.pl/2015/05/Szybkie-ciastobabeczki-drozdzowe-z-rabarbarem-i.html

Słodkie zapomnienie
MUFFINY PIERNIKOWE Z POWIDŁAMI 238

oraz przyprawę do piernika , mieszamy i odstawiamy w drugiej misce łączymy ze sobą jajko, mleko, olej oraz miód do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy do połączenia się składników(gdyby ciasto było za gęste dodajcie trochę mleka) foremki na muffinki (wyłożone papilotkami )napełniamy do połowy ciastem ,dodajemy łyżkę powideł i przykrywamy je łyżką ciasta pieczemy 20-25 minut do suchego patyczka

Słodkie zapomnienie

Proponowane wyszukiwania