ciasto - 164325 przepisów (strona:4972/10955)

Pyszny bezglutenowy piernik 251

Jeżeli brakuje Wam pomysłów na świąteczne wypieki to polecamy Wam ten miękki, aromatyczny a do tego pyszny bezglutenowy piernik :) Składniki na ciasto: – 100 g mąki kukurydzianej – 100 g mąki gryczanej – 100 g mąki z tapioki – 50 g mąki kokosowej – 2 łyżeczki kakao – 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Kuchenne Wariacje
Sernik mango-dynia na spodzie z bezglutenowych ciasteczek speculoos z polewą daktylowo-kakowo-pomarańczową (bez glutenu , cukru 227

ozdoby: pozostałe ciasteczka speculoos, orzeszki ziemne, kilka kostek gorzkiej czekolady SPÓD Z CIASTEK SPECULOOS Ciasteczka zmielić na mączkę w rozdrabniaczu lub ręcznie przy pomocy grubego woreczka i wałka do ciasta. Wymieszać je razem z mąką migdałową, następnie dolać olej lub masło i dokładnie wymieszać. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wysypać na dno miasteczkową kruszonkę, równomiernie ją rozprowadzić

Candy Pandas
Pierniczki migdałowe 219

dużej misce mieszamy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika.   Jajka ubijamy z drugą połową cukru.   Wszystkie składniki łączymy ze sobą i w yrabiamy  ciasto ,  aż do  momentu  jak będzie  odklejało  się  od rąk.  Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy do lodówki na 3 dni. P rzygotowywanie pierniczków(...)rozwałkowujemy ciasto na ok. 0,5 cm i za pomocą wybranych foremek wycinamy pierniczki. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. przez

Łycha smaków
PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM 195

zostawimy je bez przykrycia w wilgotnym pomieszczeniu lub zamkniemy z kawałkami obranego jabłka w szczelnym pojemniku (jabłko wymieniamy co dwa dni). Pamiętajmy, że lukrujemy pierniczki dopiero gdy zmiękną.  Ciasto na etapie rozwałkowywania jest elastyczne, nie klei się i nie pęka. Z wycinaniem z niego kształtów poradzą sobie nawet dzieci. SKŁADNIKI / ok. 50 sztuk 100 g miodu 100 g cukru(...)podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Przelewamy do miski, lekko studzimy, mieszamy z jajkami. Dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę piernikową. Dokładnie mieszamy/miksujemy, formujemy kulę. Gdyby ciasto było zbyt sypkie można dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Można schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu

cool and minty
Pierniczki babci Krysi 1776

zajadam się u babci. W tym roku postanowiłam upiec je sama. Smakowo wyszły takie jakie powinny. Ładnie rosną w piecu i pozostają miękkie przez kilka dni. Z tej porcji ciasta wyjdzie ich na prawdę dużo. Składniki: 2,5-3 kg mąki 2 kostki margaryny 4 szkl cukru 2-3 szkl gorącej wody 1 szkl cukru lub miodu 2 paczki przyprawy(...)przepalić, dodać gorącą wodę (powoli uważać żeby się nie poparzyć) Ostudzić, do ciepłego karmelu dodać margarynę by się rozpuściła. Dodać miód. Dodać mąkę, przyprawę, jajka, amoniak rozpuszczony w mleku. Ciasto wyrobić. Odstawić w chłodne miejsce by odpoczęło. Gdy ciasto odpocznie porcjami trochę wyrobić, rozwałkować na grubość 0,5 cm.Wykrawać pierniczki, piec w piekarniku nagrzany do 180 stopni przez

Motylkowa Kuchnia
KRUCHE BABECZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I CZEKOLADĄ NA ŚWIĘTA! 232

przepyszne kruche babeczki z budyniem, które na pewno zasmakują domownikom. Znikają ze stołu w kilka chwil, pięknie się też na nim prezentują.  Są bardzo proste do zrobienia! Ciasto: - 250 g mąki pszennej  - 120 g masła - 3 łyżki przyprawy do piernika - 1 łyżka kakao - 1 jajko -  1 łyżka zimnej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasto zagniatamy

SMYKWKUCHNI
Domek z piernika 142

podgrzewamy na małym ogniu. Sodę oczyszczoną rozpuść w łyżce zimnej wody, dodaj do wystudzonej masy miodowej, następnie dodaj żółtka. Mąkę i  proszek do pieczenia dodaj, wymieszaj i zagnieć ciasto, dodaj kilka łyżek śmietany, gotowe ciasto włóż do lodówki na 20 minut. Podziel ciasto na części. Rozwałkuj na grubość ok. 8 mm na posypanym mąką blacie i wytnij podstawę. Inne

Kurnikowo
Kruche ciasteczka z dżemem 214

jajka 150 g cukru szczypta soli ulubiony dżem, u mnie truskawkowy Łowicz Do miski wsypać mąkę. Dodać sól oraz cukier i wymieszać. Dodać jajka i miękkie masło i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia. Potem z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego ok 20-22 g. W każdej kulce

Monia miesza i gotuje
Makowiec na spodzie z bananowego brownie 167

Przepis na idealnie świąteczne ciasto. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu to ten należy do idealnych! :) Składniki: Bananowe brownie: 4 banany  1/3 szklanki oleju  1/2 szklanki mąki  100 gram czekolady deserowej  1/2 szklanki cukru pudru  2 jaja  Masa makowa: 2 szklanki suchego maku  litr mleka  1 szklanka bakalii: użyłam orzechów, rodzynek i żurawiny(...)jajami. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaję do mokrych składników. Na końcu dodaję mąkę i cukier. Całość dokładnie mieszam. Dno formy wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto brownie. Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut a następnie na wierzch wykładam masę makową. Całość piekę jeszcze 45 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasto studzę a następnie

Mango Papaja
HOLENDERSKIE PIERNICZKI KRUIDNOTEN 196

duża szczypta proszku do pieczenia (dałam ½ płaskiej łyżeczki) 50g brązowego cukru ½ łyżeczki ciemnego kakao ( jeżeli w przyprawie do pierników w składzie występuje kakao to już nie dodajemy go do ciasta) 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli 50g miękkiego masła 1 łyżeczka miodu 2 łyżki mleka Wykonanie: do miski wkładamy wszystkie składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę(...)pierników, sól, masło, miód oraz mleko, szybko wyrabiamy z nich ciasto z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha laskowego   , które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( nie spłaszczamy) pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC gotowe, przechowujemy w szczelnej puszce do 3 tygodni ( gdyby były twarde to do puszki można włożyć skórkę jabłka, kromkę chleba ). Źródło: http://www.addiopomidory.pl

Słodkie zapomnienie
Przepisy wigilijne Karola Okrasy 198

Pierwszy to przepis na pierogi z jabłkiem i kaszą jaglaną, a drugi na łososia podanego z kapustą curry. Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo-limonkowym Ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli około 100 ml zagotowanej wody z 30 ml mleka i 20 g masła Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut(...)piernika miód limonka Jabłka obieramy i kroimy w kawałki, po czym smażymy w naczyniu, aż zgęstnieją. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane orzechy, doprawiamy limonką i piernikiem. Studzimy. Z ciasta i farszu przygotowujemy pierogi. Drugą wersję smakową przygotowałyśmy nieco inaczej. Zamiast przyprawy do piernika i orzechów dodałyśmy kawałek startego imbiru i odrobinę startej chili – było znakomite! Sos makowy

Kuchnia Bazylii
Ciastka imbirowe z melasą i kolorową posypką 205

płynnej postaci. Słodkie wypieki z melasą mają fajny, lekko karmelowy smak, a do tego są lekko ciągnące. Małe i dekoracyjne ciasteczka wykorzystuję często do dekoracji tortów i innych ciast jak np. sernika . Ciasteczka piekę niezależnie od pory roku, ale te korzenne i świąteczne sa idealne na prezenty. Bardzo lubię prezenty domowej roboty zwłaszcza wypieki i słodycze . Ciastka imbirowe z melasą(...)Dodaj cukier, melasę, jajko i zmiksuj na puszystą masę. W drugiej misce wymieszaj mąkę z sodą, solą i przyprawami. Dodaj do maślanej masy i zmiksuj do połączenia. Formuj z ciasta kulki o średnicy 2,5 cm. Część ciastek możesz obtoczyć w brązowym cukrze. Układaj na blasze w odstępach – ciasto rozpływa się pod wpływem temperatury. Piecz przez 8-10 minut

codojedzenia
Barszcz czerwony z kluseczkami grzybowymi 267

wody. Grzyby przełożyć do blendera, wbić 2 jajka i zmiksować, a następnie masę przełożyć do miski, dodać mąkę, kaszę mannę, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki (jeżeli ciasto się klei dłoń podsypać mąką). Gotować we wrzącej, osolonej wodzi, 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Barcz czerwony przygotować wg zaleceń producenta. Gorący

Kraina Miodem Płynąca
Pierniczki klasyczne na miodzie i maśle 189

podgrzewać w rondlu, mieszać do momentu rozpuszczenia się składników, nie gotować, odstawić do ostudzenia.  2. Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy i jajka, połączyć z mokrymi składnikami. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki jeśli zbytnio klei się do dłoni. Wyrobione ciasto odstawić na 2 godziny aby odpoczęło, (nie musi być w lodówce). 3. Następnie ciasto wałkujemy na grubość

Apetyczna babeczka
Babka kakaowa w czekoladowej polewie 239

Babka kakaowa w czekoladowej polewie to ciasto, na które przepis powinien mieć każdy z nas:). Jest prosta w wykonaniu, smaczna. Zrobimy ją ze składników, które zazwyczaj są w naszych kuchniach zawsze.  250g margaryny 1 i 1/4 szklanka cukru 1/2 szklanka mleka 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 4 jajka L 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g mlecznej czekolady(...)pianę.  2. Do rozpuszczonej masy z margaryną dodajemy żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pianę z białek, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.  3. Ciasto przelewamy do formy na babkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy, polewamy czekoladą rozpuszczoną w garnuszku z 3 łyżkami mleka. Dekorujemy

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania