Pieczarkowe kęsy. Szybka przekąska na każdą okazję. 271łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 3/4 łyżeczki soli opcjonalnie 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki (dziś pominęłam) 2 jajka M 1 łyżka oleju rzepakowego Wielkopolskiego do ciasta + olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy i kroimy w około 0,5 cm plasterki. Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy maślankę, olej, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy(...)Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za mało gęste dosypujemy odrobinę mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i zanurzamy w cieście plasterki pieczarek (tak aby były ładnie nim pokryte). Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju w garnku lub głębszej patelni. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego
Słodkie okruszki
piernik z dżemem i kruszonką 184Wilgotny od dżemu piernik z chrupiącą kruszonką. Ciasto może nie typowo świąteczne ale do jesiennej kawki doskonałe. *foremka 25*34 cm Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek mleka 400 g dżemu porzeczkowego 125 g masła 5 łyżek miodu łyżka kakao 3 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika dodatkowo: 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru(...)Żółtka utrzeć z cukrem. Do utartej masy dodać miód, następnie mąkę, i masło oraz 200 g dżemu Krótko zmiksować. Na końcu delikatnie łyżką wmieszać pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Resztę dżemu wymieszać z mąką ziemniaczaną. Olej, mąkę, cynamon i cukier wymieszać tak, żeby powstała kruszonka (jeśli trzeba to dodać oleju). Ciasto wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chlebek orkiszowy 163się skusi na pyszne śniadanko? Składniki na rozczyn: 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA 2 łyżki wody ciepłej Składniki na ciasto: 700 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA 300 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy Dodatkowo: Otręby pszenne, np. TOTA Wykonanie: Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać cukier, wodę(...)mąkę. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do większej miski wsypać mąkę, dodać sól, oliwę oraz rozczyn. Ciasto urobić ręcznie lub mikserem, do uzyskania pulchnej, ładnej konsystencji. Ciasto oprószyć mąką i przełożyć do podłużnej formy. Przykryć ręcznikiem i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Chleb piec ok. 40 minut. Wystudzić
Trufelkowo
Pulchne pierniczki 895już chłodna dodać do niej jaja i dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Gotową masę przelać do miski z mąką i całość zagniatać do czasu, aż składniki się połączą. Ciasto piernikowe owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc. Nastepnego dnia ciasto jest gotowe do wycinania pierniczków i ich pieczenia. Ciasto rozwałkować na około 0.5 cm (można
Krakowskie smaki Ani
Zapiekane naleśniki z twarogiem w polewie śmietanowo-truskawkowej 328urwisów gdzie to danie nakarmi je do syta! Dorosłych w sumie też ;) Składniki: Nadzienie 250 g twarogu 1 cukier wanilinowy 1 mały serek waniliowy / 3 duże łyżki śmietany 18% Ciasto na naleśniki 500 ml mleka 3 łyżki oleju 180 -200 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko Truskawkowa polewa 4 łyżeczki (wedle smaku) dżemu truskawkowego firmy Jamar 200 ml śmietany(...)Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy razem aż połączą się wszystkie składniki i nie pozostanie nam żadna grudka. Jeżeli ciasto okaże się za gęste warto dodać jeszcze nieco mleka. Smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju bądź wcale - wszystko zależy od dobrej patelni. Twaróg ugniatamy widelcem z dodatkiem cukru waniliowego i serka waniliowego - łącząc i krusząc nasz ser ze pozostałymi
W Moim Magicznym Domu
Foremki, wałki, wykrawaczki czyli slow kilka o gadżetach do wypieków 200jedną formę dużą, jedną do babki i jedną tortownicę, jeden wałek i jeden wykrawacz do ciasteczek w formie sześcioboku z różnymi wzorkami na każdym z nich a najchętniej piekła ciasta w prodiżu. Blachę smarowało się masłem a nie wykładało papierem do pieczenia, ciasto zagniatało ręką a potem wałkowało na stolnicy dużym, drewnianym wałkiem. Ser na rogaliki mama mieliła ręczną, stalową(...)zużył się już nieco i odpadła mu rączka. Postanowiłam więc wypróbować plastikowy mini wałek marki Tescoma . Okazało się, że mimo tego, iż jest on leciutki bardzo dobrze wałkuje i ciasto na pizzę, i na ciasteczka, i na rogaliki. Ponieważ jest z tworzywa sztucznego łatwo się go czyści. Bardzo polubiły go też moje dzieci, które często pomagają mi w weekendowym gotowaniu
Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy makaron uniwersalny 184razu ugotowany, może być też wysuszony i przechowywany np.w papierowej torebce. Składniki: ok 1,5 szklanki maki 2 jajka Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Będzie dośc cieżkie i twarde. Ugniatamy długo,aż osiągnie jednolitą konsystencje i elastyczność. Ciasto przykrywamy ściereczką na kilka minut aby odpoczęło. Ciasto wałkujemy bardzo cienko. Rozkładamy na ściereczce
Życie zaczyna się w kuchni
Kruche ciasteczka z orzechami i żurawiną 200Chrupiące, lekko słodkie o pięknym maślanym zapachu. Są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się od zajadania się nimi gdy tylko wyjdą z piekarnika!:) Ciasto jest bardzo wdzięczne, a powstałe ciasteczka możecie formować do woli jak chcecie i dekorować je czymkolwiek pysznym chcecie. Ja dekorowałam je na przemian suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi. Pychota! Składniki: 300 g mąki(...)miksera utrzyj dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i za pomocą foremek nadawaj im różne kształty. Moje były gwiazdkami, księżycami, kwiatkami. Wciskaj
Zasmakuj Kuchni
Żytni chlebek bananowy 203Pyszne i proste ciasto w formie chlebka bananowego na bazie mąki żytniej. Lekki, wilgotny i smaczny deser. Idealny do kawy. Składniki (na prostokątną formę keksową): 4 banany 3 jajka 2 szklanki mąki żytniej 75 gram masła 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia płatki migdałów do posypania wierzchu ciasta Banany zmiksuj z jajkami(...)rozpuszczonym masłem i cukrem. Wymieszaj z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 55 minut. Studź na kratce. Krój po wystudzeniu. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja
Racuchy drożdżowe bananowe z dżemem 207polecam (oprócz świeżych owoców, jak jabłka, gruszki, banany, sezonowe borówki, jagody, maliny czy wiśnie) wersje placuszków z suszonymi owocami, szczególnie rodzynkami, żurawiną czy miechunką, tartymi orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi. Ciasto baza już jest, teraz dodatki, do woli Racuchy drożdżowe z bananami podałam z dżemem truskawkowym Jamar . Dlaczego tak? Bo miałam w domu, naszła ochota, dżem pasował akurat, idealny słodki dodatek(...)ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukrem waniliowym, odstaw na 8 minut. W misce połącz szklankę mąki ze szczyptą soli, rozdrobnionym bananem i rozczynem z drożdży, dobrze wymieszaj, odstaw ciasto na kilka minut. Przez ten czas na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż na złoto z obu stron. Zachowaj odstęp, placuszki na patelni będą rosły Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Brzoskwioniowy sernik z galaretką 219Ciasto sernikowe z krystaliczną galaretką i brzoskwiniami a to wszystko bez pieczenia ;) Delikatne, rozpływające się w ustach i na cieniutkim kruchym spodzie z herbatników. Składniki na tortownicę ∅ 26 cm : 15 szt. herbatników maślanych 1/3 kostki masła 1 kg twarogu sernikowego mielonego (wiaderko) 250 ml śmietanki kremówki 36% 2 opakowania galaretki krystalicznej 1 puszka brzoskwiń 2 łyżki żelatyny spożywczej(...)wstaw do lodówki. (2 brzoskwinie, czyli 4 połówki zostaw na później). Gdy galaretka jest gotowa (tzn, gdy już lekko stężała, ale jest jeszcze płynna ... trzeba wyczuć ten moment :) ... wyjmujemy ciasto z lodówki, kroimy resztę brzoskwiń i kładziemy na wierzch ciasta. Sernik zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Alutka-Gotuje
Rożki białostockie 259obrać, zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Wsypać sporą szczyptę soli, wbić 2 jajka i dodać tyle mąki, by dało się zagnieść gładkie, nie klejące się do rąk ciasto (tak jak na kopytka). Z ciasta uformować wałek i pokroić na 12-15 porcji. Każdą porcję ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć łyżkę farszu, złożyć na pół i skleić, formując
Świat Domowej Kuchni
Brownie 232minut. Po tym czasie sprawdziłam patyczkiem czy już jest upieczone. Na wierzchu powinno się lekko ugniatać, wewnątrz ma być miękkie. A patyczek lekko oblepiony czekoladą a nie mokrym ciastem. Tak upieczone Brownie są doskonałe. Ja potrzebowałam dopiec jeszcze ok. 5 minut, ponieważ ciasto chciałam wykorzystać do zrobienia pysznego deseru. Ale o tym w kolejnym poście... Moje Brownie Brownie po przekrojeniu(...)zachowały konsystencję i wygląd wilgotnego, ciężkiego ciasta, jakby było zakalcowate. Ale właśnie takie ma być. Takie są moje Brownie. Wspaniałe, pyszne, aromatyczne. Jeśli macie ochotę na inne Brownie, to zapraszam po przepis na Brownie pikantne z wiśniami Albo, może wolicie Brownie w wersji na biało, czyli... Blondie Zróbcie bo wiem, że większość z Was je bardzo je lubi. Życzę Smacznego
Kuchnia u Krysi
Smażone kulki z ziemniaków. 253dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dokładnie studzimy, do zimnych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie jeszcze luźne dosypujemy odrobinę mąki pszennej. 2. Z ciasta toczymy niewielkie kuleczki i obtaczamy w bułce tartej. 3. W garnku rozgrzewamy olej, partiami wrzucamy kilki ziemniaczane
Izabelawkuchni
Lniany krążek - bez cukru, mąki i jajek 179krążki świetnie zastępują chleb do słodkich kremów tutaj przepis na laskowy krem z awokado . Upiekłam je na blasze o średnicy 26 cm ale następnym razem upiekę na większej by ciasto było bardzo cieniutkie i chrupiące - przypominające wafelki, takie zrobiło się w miejscach gdzie było mniej ciasta. W grubszych częściach jest wilgotne w środku i również pyszne. Składniki: 2 bardzo(...)łyżki lnu 6 łyżek mąki jaglanej Przygotowanie: Len mielimy w młynku do kawy i zalewamy 6 łyżkami wrzątku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Blendujemy wszystkie składniki. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni - termoobieg. Pieczemy 30 minut. Po wystudzeniu przekroiłam na pół, jedną połowę posmarowałam laskowym kremem
Szkrab Je Sam