Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami 278ząbki czosnku 3 łyżki mąki 100 ml śmietany kwaśnej 18% ½ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu 2 łyżki soku z cytryny pół pęczka natki pietruszki Instructions Zaczynamy od ciasta na kluski: w misce umieścić oba rodzaje mąk, proszek i sól - wymieszać. Masło rozpuścić. Do mąki dodać jogurt, masło i posiekany szczypiorek - łyżką wymieszać i potem wyrobić ręką (lub łyżką(...)gładkie ciasto - odstawić do lodówki. Z udek zdjęć skórę (wyrzucić albo oddać domowym zwierzętom:). Zalać udka wodą i zagotować - gotować aż pojawią się szumowiny. W tym czasie obrać jedną marchewką, pietruszkę, seler. Wodę z udek wylać, udka umyć i zalać świeżą wodą ( 2 litry) , dodać marchewkę, seler, pietruszkę, jeden umyty por i jedną łodygę selera, ziele, ziarna pieprzu i listki
Cooking for Emily
SERNIK NA ZIMNO Z KAWOWYM WIERZCHEM 242Jestem wielkim miłośnikiem wszelkich deserów na zimno, uwielbiam też ciasta z dodatkiem kawy. I tak połączyłam to razem i powstało to ciacho :) Polecam jest delikatne, nie za słodkie. Z tą pyszną kawową warstwą, po prostu idealne. Ciasto jest moim autorskim przepisem :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 24 CM SPÓD: 200 g herbatników 100 g masła SER: 0,5 kg dobrze
Pani na deser
Przepis na Croissanty (do wykorzystanie także przy Rogalach Marcińskich). 427Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić, by lekko napęczniały. Na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder oraz sól. Na środku zrobić wgłębienie i wlać rozczyn. Szybko, koniuszkami palców zagnieść ciasto. Następnie odłożyć je na godzinę, przykrywając je, by nie obeschło. Wyjąć z naczynia, przerobić, by odgazować, zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto(...)wyjąć, rozwałkować na prostokąt, ułożyć na środku masło, i złożyć całość jak kopertę. Ponownie rozwałkować. Tak przygotowane ciasto złożyć na trzy wzdłuż dłuższego boku i ponownie rozwałkować. Tę czynność powtórzyć jeszcze 3 razy. Składamy i wałkujemy, składamy i wałkujemy i jeszcze raz składamy, po czym wałkujemy :-) Odstawić na 15 minut. Następnie rozwałkować na cienki placek i wykrawać trójkąciki
Poezja Smaków - blog kulinarny
Kruche rogaliki z budyniem 1823takie mniejsze (na dwa gryzy ;-)). Miłego dnia Wam życzę :-) Budyń: 2 budynie waniliowe bez cukru 40 g 500 ml mleka 3 łyżki cukru trzcinowego (w oryginale 4 łyżki cukru) Ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 niepełna szklanka gęstej śmietany 18% cukier puder do posypania rogalików 1. Połowę mleka wlewamy do większego garnka, musimy(...)zagotować razem z cukrem. W pozostałym rozpuszczamy dwa budynie. Jak mleko zacznie się gotować wlewamy rozrobione budynie i gotujemy, żeby powstał gęsty budyń. Studzimy. 2. Podane składniki na ciasto dajemy na stolnicę i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na części, które rozwałkowujemy na koła, koła ja dzieliłam najpierw na cztery części, a potem każdą część jeszcze na trzy części
kruche babeczki
Przepis #89 Pełnoziarniste rogaliki z powidłami 213rogaliki - głównie z białym makiem. Są smacznym ale dość kalorycznym deserem. Z tej okazji postanowiłam je nieco "odchudzić" i przygotować zdrowszą wersję rogalików. Jako nadzienia użyłam domowej roboty powideł. Ciasto powstało na bazie mąki pełnoziarnistej. Nie dodałam do nich ani grama tłuszczu. Słodki lukier zastąpiłam posypką z sezamu. Składniki - 500 g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam pszennej) - 5 dag drożdży - szklanka(...)ściereczką - odstawiamy na 15 min. Do większej miski wsypujemy resztę mąki, cukru, jajko, sól oraz resztę mleka, którą także delikatnie podgrzewamy. Kiedy zaczyn wyrośnie przelewamy go do miski. Zarabiamy ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po wyrośnięciu ciasto dzielmy na dwie części. Każdą z nich rozwałowujemy na kształt koła. Nastęnie koło dzielimy
Health-Fit-Life
Delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik 240tego wspaniałe aromatyczne cytrynki z miodem i imbirem wraz z puszystą delikatną serową masą tworzą po prostu idealnie pyszne połączenie. Jeśli lubicie serniki, to polecam Wam przygotować właśnie to ciasto. Spróbujcie. Delikatny pomarańczowo cytrynowy sernik Składniki: (na tortownicę 24 cm) Na spód: 200 g maślanych herbatników 100-110 g masła Na sernik: 500 g sera na sernik(...)lodówki. Gdy już zacznie ładnie tężeć na wierzchu układamy kilka plasterków cytrynek. Zostawiamy sernik do całkowitego stężenia. Po stężeniu zdejmujemy obręcz tortownicy (przed zdjęciem obręczy przejeżdżamy nożem wokół ciasta). Oprószamy wierzch sernika mieszanką cukru pudru z cukrem cynamonowym*. Podajemy. *laski cynamonu i anyż stanowią wyłącznie ozdobę Smacznego
Słodkie okruszki
Ciasto z czerstwego chleba (torta di pane) 281Ciasto z czerstwego chleba to dla mnie hit! Kiedy o nim usłyszałam, zupełnie nie wiedziałam czego się właściwie po nim spodziewać, jak to smakuje i na ile można kombinować ze smakiem. A okazuje się, że kombinować można i ogranicza nas w sumie… Artykuł Ciasto z czerstwego
Kolorowy Przepisownik
CIASTECZKA OWSIANE 275cukier. Następnie dodajemy jajka i dobrze miksujemy. Mąki mieszamy z solą oraz proszkiem i sodą, dodajemy do masy. Mieszamy łyżką. Dodajemy bakalie oraz czekoladę, mieszamy. Na końcu wsypujemy płatki, ciasto jest bardzo gęste. Blachę z piekarnika wykładamy papierem. Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C, ustawiamy na grzanie góra dół. Ciasto nabieramy łyżką, w dłoniach formujemy kulki, które lekko spłaszczamy. Układamy(...)miękkie, czekamy do czasu gdy wystygną i ściągamy z blachy. P rzechowujemy w szczelnym pojemniczku. Smacznego :) Z podanego przepisu wyszło mi 30 sporych ciasteczek. MAŁA RADA: Do ciasta zamiast smalcu można dać masło. Do ciastek dodajemy swoje ulubione bakalie. Cukier można zastąpić dowolnym słodzikiem lub miodem. Przepis podpatrzony od KINGI
Pani na deser
Racuszki nadziewane mięsem 245pyszne na ciepło jak i na zimo, a w towarzystwie czerwonego barszczu smakują jeszcze lepiej. A tu kilka przepisów na wykorzystanie mięsa z rosołu. Składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek jogurtu naturalnego 5 łyżek oleju ok 1/4 szklanki wody sól(...)dodatkowo olej do smażenia Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, jogurt, olej oraz wodę. Wszystkie składniki razem zagnieść, ciasto będzie dość twarde. Odłożyć na 20 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Mięso zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić razem, dodać do mięsa. Doprawić do smaku solą
magiczna kuchnia Kasi
Rogaliki krucho-drożdżowe 227dzisiejszym przepisie, drugi raz z nadzieniem orzechowym, (które na blogu pojawią się niebawem) a trzecie z nutellą. Za każdym razem znikały w błyskawicznym tempie. A że ciasto nie wymaga wyrastania to i wykonanie ich nie zajmuje sporo czasu. Najlepiej smakują pierwszego dnia. Przepis znalazłam gdzieś w internecie (nie mam już linku) i gorąco Wam go polecam. Składniki na 24 sztuki(...)Mieszamy, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Do drugiej miski wsypujemy mąkę i dodajemy masło pokrojone w kostkę. Do mąki wlewamy drożdże ze śmietaną i zagniatamy elastyczne, gładkie i sprężyste ciasto. Chwilę wyrabiamy - ciasto powinno samo odchodzić od dłoni. Dzielimy je pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na kształt koła, które dzielimy na 12 trójkątów. Na szerszy rand każdego trójkąta nakładamy porcję nadzienia
My simple kitchen
Moje rogale Świętomarcińskie 227Poznaniu i okolicach słodkie szaleństwo ☺ . Jak nakazuje tradycja trzeba zjeść słodkiego rogala, sowicie nafaszerowanego pysznym nadzieniem. Nadzienie powinno być z białego maku i bakalii w dużych ilościach, a ciasto półfrancuskie. Moje ciasto rosło jak szalone i kiedy zobaczył je mój syn, to ze śmiechem powiedział "znowu udało ci się wyhodować Godzillę". Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie
Ciasteczka imbirowe. 236pszennej 1 jajko 80 g masła 1/2 szkl. cukru 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieć ciasto. Z ciasta uformować rulon, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Z rulonu odcinać krążki ciast o grubości ok. 1 cm. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
zadanie-gotowanie
Rogaliki z nutellą. 356pracować. Masło lub margarynę roztopić w rondelku i zostawić żeby przestygło. Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, śmietanę i zaczyn drożdżowy. Wymieszać i wlać letni tłuszcz. Wyrobić na gładkie ciasto. Jak będzie za rzadkie to delikatnie podsypać mąką. Wyrobione ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować na kształt
Agusiowe smakołyki
Ciasteczka maślane 234szkl cukru pudru (płaska) 1 kostka stopionego masła Aromat waniliowy - dowolnie Wykonanie: Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Wlać roztopione masło, opcjonalnie dodać aromat waniliowy i zagnieść ciasto. Oryginalny przepis mówi aby uformować kulę i odstawić na 4h do lodówki. Osobiście odradzam, bo ciasto twardnieje i trudno się potem wyrabia . Ja uformowałam dość gruby placek i na talerzu włożyłam(...)lodówki. Po 4h ciasto wyjąć i dobrze wyrobić aż będzie miekkie i elastyczne. Uformować kształty wedle uznania i ułożyć na wyłożoną papierem blachę. Piec w 190० C przez 10 - 15 minut aż ciastka zrobią się rumiane. Wystudzić na kracie (ruszcie). Smacznego! Przepis ze strony http://jedzenie-mistrza.blog.pl/ciasteczka-maslane/
Ukojenie Podniebienia
Ciasteczka Z Polenty Jamiego Oliviera / Recenzja Książki "5 Składników" 215mąki kukurydzianej) 150 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 1 i 1/2 cytryny (sok i trochę skórki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżki kwaśnej śmietany jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić 1. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni grzanie góra-dół. Wszystkie składniki oprócz śmietany umieszczamy w misie miksera, robota lub malaksera i miksujemy do połączenia się(...)składników. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć dodajemy kwaśnej śmietany. Z gotowego ciasta odrywamy kawałeczki i formujemy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posypujemy skórką cytryny oraz odrobina cukru trzcinowego (ja pominęłam skórkę cytrynową) Pieczemy przez około 10-15 minut do lekkiego zrumienia. Smacznego !!! Jamie zaskoczył mnie pozytywnie tą książka. Jest sporo
Gotowanie...to proste !