Pierogi z zieloną soczewicą, warzywami i suszonymi pomidorami 184więc metodą prób i błędów szukam całkiem innych doznań smakowych, te z zieloną soczewicą i suszonymi pomidorami to mój hit! Pyszne i idealnie doprawione to propozycja na smakowity obiad. Ciasto: 60 dag mąki tortowej Około 350-400 ml gorącej wody 1 jajko Farsz: 1,5 szklanki zielonej soczewicy 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 3 suszone pomidory(...)solą i pieprzem do smaku, wystudzići wymieszać z soczewicą, dodać do farszu drobniutko posiekane suszone pomidory, doprawić majerankiem i szczyptą curry, wymieszać. Ciasto: Z mąki gorącej wody i jajka zagnieść miękkie, jednolite i gładkie ciasto, rozwałkować, wyciąć kółka, nadziać farszem, zlepić pierożki, gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty
Wanilia i Kardamon
Proste Twarogowe Ciasteczka 152Małe, niepozorne, a zaspokoją naszą chęć na słodkie. Ciasteczka są kruche i słodziutkie za sprawą marmolady, a w środku przypominają ciasto francuskie :) Piekłam je już drugi raz i znikają tak szybko, że ciężko mi aż było przechować parę do zdjęć ;) Składniki na 2 blaszki ciastek: 250 g twarogu tłustego/półtłustego lub chudego 250 g mąki pszennej 200 g masła(...)łyżki cukru razem z waniliowym cukrem dowolna marmolada 1. Wszystkie składniki oprócz marmolady umieszczamy w misce i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do lodówki na około 30-1 godz. 2. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy i wycinamy kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy marmoladę i zalepiamy przeciwległe końce. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Gotowanie...to proste !
Bułki pszenne pieczone metodą solno-drożdżową 183oryginale znajdziecie u Zorry i na stronie Home baking . Bułki pszenne pieczone metodą solno-drożdżową Roztwór solno – drożdżowy 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Ciasto 500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową 200 g wody 15 g miodu lub syropu z cukru trzcinowego 10 g masła miękkiego roztwór soli i drożdży Dzień(...)godziny). dzień pieczenia Umieść wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) w misce i ugniataj przez 5 minut. Następnie dodawaj po kawałku masło i ugniataj przez kolejne 10 minut. Pozostaw ciasto w temperaturze około 30 ° C przez około 90 minut. (Wkładam go do nagrzanego do 50 stopni piekarnika i natychmiast wyłączam piekarnik). formowanie Podziel ciasto na kawałki o wadze około 70 gramów
Pieguskowa Kuchnia
Muffinki bananowe z polewą czekoladową i kolorową posypką 333wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Wymieszać mikserem jedynie do połączenia składników. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm), wypełniając każdą z papilotek prawie do pełna. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka(...)mlecznej czekolady, jak i deserowej, czy gorzkiej. Miód w polewie można zastąpić syropem z agawy czy syropem kukurydzianym. W przypadku, gdy w formie na muffiny pozostały miejsca wolne (bez ciasta), należy wlać do nich po 2 - 3 łyżki zimnej wody, zapewni to równomiernie pieczenie się muffinek. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffinki są już upieczone. Jeśli po wbiciu
Gospodyni Miejska
PIZZA BEZ DROŻDŻY 531Szybki i prosty przepis na chrupiące ciasto do pizzy bez drożdży ! Kilkanaście minut, podstawowe składniki, pyszny sos pomidorowy i ulubione dodatki – koniecznie spróbujcie J Czas przygotowania 10 minut Czas pieczenia 20 minut Całkowity czas 30 minut SKŁADNIKI: 2 i ½ szkl. mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli(...)oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: 1.Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. 2.W drugiej misce mieszamy wodę z oliwą. 3. Wlewamy do suchych składników. Zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie ale nie lepkie(w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki lub dolać odrobinę wody) 4.Blaszkę do pizzy smarujemy oliwą i wykładamy papierem do pieczenia. 5. Ciasto rozwałkowujemy
Marcepanowa kuchnia
Bułeczki jaglane 180połączą. W dużej misce wymieszaj mąkę jaglaną z mąką gryczaną, proszkiem do pieczenia, ziarnami wanilii, szczyptą soli oraz mlekiem. Następnie dodaj rodzynki i całość zagniataj, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasto odrywaj niewielkie ilości ciasto i formuj z nich bułeczki. Gotowe układaj na blasze, pamiętając o zachowaniu odstępu pomiędzy
365 dni dookoła kuchni
Chleb na suchych drożdżach 216drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli, Mąkę przesiewamy, dosypujemy: drożdże, cukier, sól i dolewamy wodę. Mieszamy mechanicznie mikserem lub łyżką, potem zagniatamy ciasto ręcznie. Jak jest za suche dolewamy kilka łyżek wody lub tłuszczu, jeżeli za mokre 2-3 łyżki mąki. Wyrabiamy ręcznie 5-8 minut. , ciasto na suchych drożdżach jest bardzo suche(...)ciężko się wyrabia... więc dolałem 4 łyżki oliwy i jakoś poszło. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte do wyrośnięcia, na co najmniej 1 godzinę. -- Jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 2 części, z których upieczemy dwa chleby. Chleby po uformowaniu przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min. Następnie smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami. Przed włożeniem nacinamy. Pieczemy w 200 st.C
chleba naszego
Bułeczki z pesto 293Domowe, pachnące bułeczki z pysznym nadzieniem. Jako farsz możecie użyć ulubionego pesto: bazyliowego, buraczanego , pietruszkowego, jarmużowego , a może brokułowego... ? Wybierzcie sami :) U mnie było akurat pietruszkowe ;) Składniki: Ciasto: 350ml letniego mleka 60g roztopionego masła 20g świeżych drożdży (lub 10g suchych) pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 600g mąki pszennej 2 jajka Farsz 2 małe pęczki pietruszki lub jeden(...)letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Słonecznik podprażamy i mielimy w malakserze, dodajemy
Czerwona Porzeczka
Rosyjskie bliny 312szczypta soli 2 łyżki oleju 2 łyżki masła Jajko roztrzepać z cukrem i solą, wymieszać z mlekiem. Drożdże przesiać z mąką, wsypać do mieszanki mleczno-jajecznej, wymieszać na jednolite ciasto, dolewając wodę oraz olej. Ilość wody można zmniejszyć, jeśli chcemy uzyskać bardziej grube i puchate bliny. Ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Patelnię rozgrzać, posmarować olejem. Nalać porcję ciasta
Obiad gotowy
Pizza z szynką parmeńską i kaparami 359Poznaj mój sprawdzony przepis na najlepsze włoskie ciasto do pizzy , najpyszniejszy sos pomidorowy oraz cały proces szykowania i pieczenia cudownej pizzy na cienkim cieście. Tym razem będzie to pizza parmeńska! Jeśli zaś chcesz zrobić przyjęcie i podać najszybsze mini pizze, to polecam mój przepis na mini pizze z ciasta francuskiego
AniaGotuje.pl
Wegański sernik z orzechów nerkowca na daktylowym spodzie (bez glutenu, paleo) 199znalazłam takiego, który w całości by mi podpasował, więc zrobiłam taki... po mojemu. Całość wyszła przeeepyszna i zniknęła w oka mgnieniu. Już słyszę prośby, aby ponownie zrobić to ciasto... Sernik jest kremowy i jednocześnie zwarty, a spód lekko miękki i idealny w krojeniu. Smak nerkowców oraz kokosowy posmak wyczuwalny jest w całym cieście. Pycha! Koniecznie spróbujcie, nawet jeśli nie przepadacie
Di gotuje
Ciasto Pani Walewska 818pewnego czasu chciałam upiec ciasto, które nie tylko będzie smaczne, ale i będzie miało piękny wygląd. I tak wybór padł na Panią Walewska. Ciasto wygląda jak z obrazka, a smakuje bajecznie. Spróbujcie sami. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie
Fritole – pączki weneckie 163świeżych drożdży 200 ml mleka olej do smażenia cukier puder Przygotowanie Rodzynki zalałem na 15 minut gorącą wodą, odsączyłem. Wymieszałem mąkę, sól, cukier, jajko, drożdże i rodzynki. Wyrobiłem ciasto, stopniowo dolewając mleka. Ciasto przełożyłem do natłuszczonej miski, przykryłem ściereczką, odstawiłem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jedną łyżką nabierałem porcje ciasta, a za pomocą drugiej łyżki zsuwałem
R'n'G Kitchen
Koreańskie kręcone pączki „Kkwabaegi” 222jednak podzielić się przepisem wczoraj, ale robię to dziś, bo przecież ostatki jutro, więc zawsze jeszcze można przygotować. Co to takiego? Ok 15cm pączki kręcone, które przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Przepis oraz filmik z tego jak je wykonać możecie obejrzeć TUTAJ :) Składniki na 16 sztuk: 40g masła 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 25g świeżych drożdży(...)dłonią aż do uzyskania w miarę gładkiej i nieprzyklejającej się do rąk konsystencji. Odstawiamy na 45 minut w cieple po czym wyrabiamy i ponownie pozostawiamy na 45 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 16 kawałków (mniej więcej 60g każdy). Każdą kulkę rolujemy tak by powstał cienki pasek o dł. ok 30cm. Skręcamy najpierw na stolnicy rolując dłońmi w przeciwnych kierunkach
Kuchnia w czekoladzie
Pączki francuskie z lukrem pomarańczowym 204Dzisiaj tłusty czwartek, jeśli nie macie pomysłu, albo nie chcecie tradycyjnych pączków czy faworków, to polecam te francuskie z ciasta parzonego. Nie mogą się nie udać . Do dzieła :) Składniki: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 4 jaja szczypta soli 1 szklanka wody 1 l oleju do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Sposób przygotowania(...)garnka wlać wodę dodać masło i sól, jak się połączą wsypać przesianą mąkę. Ciasto mieszać drewnianą łyżką ąż będzie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić i dodawać po kolei jajka ciągle miksując. Wyrobione ciasto przełożyć do szprycy. Papier do pieczenia pokroić na male kwadraty , na każdym szprycą uformować pączek. Olej rozgrzać do temperatury wrzenia i wrzucać pączki jak pokazane
Gosia gotuje