ciasto - 164325 przepisów (strona:4950/10955)

Akcja-dekoracja, czyli biżuteryjne babeczki 183

Jedzenie nie tylko powinno wspaniale smakować, ale także stanowić przykład malarskiej wręcz kompozycji. Dotyczy to także wypieków. Ciast, które można potraktować jako płaszczyzny do tworzenia fantazyjnych obrazów. Ciasteczek przypominających niejednokrotnie dekoracyjne miniaturki, które aż szkoda zjeść, bo tak są ładne. W okresie zbliżającej się Wielkanocy szukamy takich ślicznych wypieków, które nie tylko rozpłyną się w ustach, ale też pokolorują(...)białej czekolady (ścieramy na tarce o średnich oczkach) Wykonanie: Mieszamy widelcem jaja z olejem i mlekiem. Następnie dodajemy wszystkie składniki suche, ponownie dokładnie mieszamy widelcem, aż uzyskamy jednolite, lśniące ciasto. Wsypujemy marchewkę i orzechy, mieszamy. Ciasto rozdzielamy łyżką do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych olejem i posypanych tartą bułką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut

KulinarneImpresje.pl
BABKA CYTRYNOWA 191

miękkie masło. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzyć i wyszorować. Skórkę zetrzeć na drobnej tarce, a sok wycisnąć, dodać do ciasta wraz z pianą z białek. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełozyć do foremki z kominem. Piec 50minut w 180oC. Po przestudzeniu wyjąć z foremki. Lukier: do cukru pudru dodajemy(...)wyciśniętej cytryny, dokładnie wymieszać. Gdy ciasto lekko przestygnie polukrować babkę. Udekorować borówką.  Espumisan Max to wyrób medyczny

Słodki Zakątek
Kruche jajeczka z czekoladą, mascarpone i marcepanem 151

ciasteczka? Proszę bardzo :) Kruche jajeczka w wersji 3D, nadziane marcepanem oraz mascarpone z czekoladą. Przepyszne! Świetnie nadadzą się do koszyczka, a te w wersji 3D szczególnie spodobają się najmłodszym. ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru drobnego Diamant szczypta soli jajko lukier: białko sparzonego jajka 200 g cukru pudru Diamant sok z połowy cytryny nadzienie(...)burka tarta do obsypania foremek Mąkę mieszamy z cukrem drobnym Diamant i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba, schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jeśli posiadamy foremki na jajka 3D, smarujemy je masłem i obsypujemy bułką tartą. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy jajka. Możemy

Mienta blog
Domowa turecka bułka do kebaba 347

łyżeczki odrobina cukru Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, sól oraz cukier. Wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy łyżką do rozpuszczenia się drożdży, następnie dodajemy jogurt grecki. Zagniatamy ciasto na gładką kulę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ładnie wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek

Gotuj z Mąką
Chaczapuri 2021

serem i masłem które układamy po wyjęciu z piekarnika. Placek jemy odrywając końce i maczając je w nadzieniu. Jada się go z reguły na śniadanie albo na obiad. ciasto: 300 g mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 40 g oleju 250 ml letniej wody 2 dkg drożdży nadzienie: 4 jajka 1 opakowanie kulka mozzarelli 100 g sera(...)konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce aż zacznie pracować.  Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, olej, resztę wody letniej i wyrabiam ciasto mikserem. Odstawiam na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładam na deskę, zagniatam je i dziele na cztery części. Każdą część rozciągam na kształt jajka, owalny. Końce sklejam

wesoła kuchnia
Serowe krakersy. 190

mąki pszennej 100 g startego sera (cheddar, parmezan lub inny o wyrazistym smaku) 1/3 szkl. zimnej wody 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Schłodzone ciasto pokroić na plasterki o grubości ok. 1/2 cm. Ciastka rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

zadanie-gotowanie
Muffinki marchewkowe z kremem pomarańczowym i kandyzowaną skórką pomarańczy / Carrot muffins with orange cream and candied orang 202

sugar Sposób przygotowania /  Preparation: Przygotowanie: ok. 2 0 min, pieczenie: 30 min, ilość sztuk: 14 Najpierw obieramy marchewki, myjemy i miksujemy w blenderze. Na st ę pnie przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cynamon, sól), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, cukier). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy(...)koniec dodajemy marchewkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po łyżeczce kremu pomarańczowego . Następnie wylewamy resztę ciasta do foremek tak aby przykryć krem. Potem posypujemy babeczki skórką. Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Tuż przed podaniem

Projekty ze smakiem
Camembert - najsłynniejszy francuski ser 177

daty produkcji. Oryginalny camembert ma kształt krążków ważących około 250 g i pakowany jest w papier i drewniane pudełeczko. Jak podawać ser camembert Camembert można smażyć, (zarówno w cieście francuskim, jak i w panierce jak lub bez niej), zapiekać na grillu lub w piekarniku albo marynować. Najczęściej podawany jest z dodatkiem żurawiny lub ziół i orzechów. Surowy camembert wyjmujemy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tortilla orkiszowa, pełnoziarnista. Dieta szybka przemiana 220

mąki orkiszowej pełnoziarnistej 135 ml gorącej wody szczypta soli 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto. Gdyby się kleiło dodać odrobinę więcej mąki.  ciasto podzielić na 6 kawałków. Z każdego uformować kulkę, spłaszczyć, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 15 minut kulki z ciasta rozwałkować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z cukinią i wędzonym łososiem 368

Mąkę razem z dość dużą szczyptą soli przesiewamy do miski. Dodajemy starte na tarce masło i zagniatamy. Na koniec dodajemy 4 łyżki bardzo zimnej wody, wyrabiamy raz jeszcze. Przygotowanym ciastem wylepiamy dno i boki formy na tartę (śr. 23cm) i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, przesypujemy fasolę lub groch i tak obciążoną tartę podpiekamy około(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie papier z fasolą zdejmujemy, a ciasto dopiekamy dodatkowe 5 minut. Umytą cukinię (wraz ze skórką) kroimy na cienkie wstążki (najlepiej posłużyć się obieraczką do warzyw). Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Mieszamy. Wstawiamy na około 5 minut do piekarnika, aż cukinia nieco

Smaki Na Talerzu
Tarta z łososiem i szpinakiem 200

Charakterystyczne niewysokie ciasto z pofalowanym brzegiem, wypełnione słodkim lub słonym farszem to właśnie tarta. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale znana i lubiana jest na całym świecie. Podstawową zaletą tarty jest to, że nie wymaga wiele zachodu, a do tego daje nieograniczone możliwości łączenia składników nadzienia i co za tym idzie, zagospodarowania resztek zalegających w lodówce. Kruche ciasto można przygotować(...)łyżka oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Składniki na spód zagniatamy ręcznie lub w robocie. Gdy będzie jednolite, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy przez około godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy i wkładamy do formy na tartę. Spód nakłuwamy widelcem. Tartę przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą albo grochem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, po czym zdejmujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Świąteczny murzynek brownie 188

masę utrzeć mikserem z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec wbić jajka, wlać olej i dokładnie wymieszać. Foremkę posmarować tłuszcze, posypać kakao, wlać przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 40 min Sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest upieczone i pozostawić w formie przez 15 minut. Ostudzić i podawać na stół

Tradycyjna Kuchnia
Żytnie bajgle z sezamem 232

soli himalajskiej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 białko jaja 3 garście sezamu Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier, mleko, wodę, sól i olej. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypujemy mąką lub dolewamy letniej wody). Kulkę ciasta wkładamy do wysmarowanej olejem miski i odstawiamy na 1 h godzinę w ciepłe miejsce.  Blaszkę wykładamy papierem(...)pieczenia. Sezam lekko podprażamy na patelni. Ciasto po 1h ponownie ugniatamy i dzielimy na 10 części. Rolujemy długie pasma, zawijamy (jak pętelko kiełbasy) i pleciemy warkoczyk. Układamy na blaszce do pieczenia. Smarujemy białkiem jaja i moczymy w podprażonym sezamie.  Odkładamy ponownie tym razem na 30 min w ciepłe miejsce. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy

Czarnawisienka
Babka z kisielem i miętą 189

Babka mocno zielona, wiosenna, pachnąca miętą i cytryną. Zrobiona z dodatkiem kisielu i naturalnego lukru miętowego. Na świątecznym stole będzie w sam raz. Miętę można dodać też do ciasta, ja o tym zapomniałam. 200 g mąki pszennej typ 500 140 g cukru pudru 200 g masła 4 jajka wielkośc M 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka(...)puszystą masę, dodaję stopniowo po jednym żółtku i dalej ucieram mikserem. Do masła dodaje przesianą mąkę, proszek, startą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny i mieszam. Połowę ciasta odkładam do drugiej miski. Do jednej części dodaję kisiel żurawinowy, do drugiej kisiel kiwi i mieszam. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Dodaje po połowie do każdej masy

wesoła kuchnia
Ciasteczka cytrynowe w pudrze 219

misce do miękkiej konsystencji, dodać skórkę cytrynową, całe jajko oraz sok z cytryny, wymieszać.  Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać , zlepić w dłoniach tak jak na ciasto kruche, uformować kulę, przykryć folią spożywczą ,  włożyć na 40 minut do lodówki.  Przed wyjęciem ciasta włączyć piekarnik i nagrzać do 180*c na grzaniu góra -dół(...)schłodzonego ciasta lepić w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze układać na blasze wyłożonej pergaminem, włożyć do gorącego piekarnika i piec 10-11 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika aż ostygną, wyjąć.  Trzymać w słoiku lub puszce choć z tym trudno bo szybko znikają J Życzę udanych wypieków

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania