ciasto - 164325 przepisów (strona:4947/10955)

BISZKOPTOWE BABECZKI WIELKANOCNE 227

pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta w gotowym rękawie cukierniczym Rengo o smaku czarnej porzeczki  Glazura Mirror Ascanio Lauretta kolorowa posypka do ciasta  18 szt. form do tarteletek o średnicy 9 cm. Przygotowanie: Formy do tarteletek o średnicy 9 cm wysmarować masłem obsypać bułką tartą. Biszkopciki - Do miski przesiać mąkę i proszek(...)Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do form na tarteletki do 3/4 wysokości. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Przełożenie - wystudzone biszkopciki przekroić na pół. Na dolny biszkopcik rozsmarować nadzienie

Ciastka - domowe słodkości
Kluski śląskie 374

górką"). Wbijamy jajko. Jeśli ziemniaki są za mało słone jest to ostatni moment, by je jeszcze posolić. Odstawiamy na chwilę, aby ziemniaki przestygły, ale uwaga (!) nie mogą być zimne. Ciasto najlepiej formuje się, gdy ziemniaki są jeszcze bardzo ciepłe i wtedy należy zagnieść ciasto (zimne zaczyna się kruszyć). Powinno być jednolite, bez grudek i plastyczne. I najlepiej zrobić to ręcznie(...)zagnieciemy ciasto od razu formujemy kluski. Pośrodku każdej z nich robimy za pomocą palca dziurkę. Odkładamy na deskę lub ręcznik. W dużym garnku gotujemy wodę. Na wrzątek wrzucamy kluski. Gdy wypłyną na wierzch zmniejszamy gaz i gotujemy je przez kilka minut na małym ogniu. Można od czasu do czasu przemieszać je drewnianą łyżką, lub potrząsnąć garnkiem. Kluski powinny stać się

My simple kitchen
Dwukolorowa babka wielkanocna z adwokatem 226

adwokatu 1 ½   szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny Dr.Oetker Sposób przygotowania ciasta: Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić. Wlać do masła adwokat.  Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem(...)stopniowo   wlewać masło , na przemian wsypywać mąkę, wlać ekstrakt z cytryny, zmiksować do połączenia. Formę do dużej babki   natłuścić (ja miałam silikonową więc niczym nie natłuszczałam ) wylać ¾ ciasta, do reszty dodać łyżkę ciemnego kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto. Babkę piec 50 minut w temp 180*c. Zimną udekorować wg uznania, lukrem lub polewą z białej czekolady

Wanilia i Kardamon
Sałatka z tuńczyka na krakersach 814

Sałatkowe ciasto Przepyszna sałatka warstwowa, która wyglądem przypomina eleganckie ciasto. Bardzo efektowna i smaczna. Idealna sałatka na przyjęcia oraz święta. Z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Polecam!   Składniki: 24 sztuki słonych krakersów 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 jajka 50g żółtego sera 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego pół pęczka szczypiorku przyprawy: papryka słodka mielona, pieprz(...)NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sałatka z tuńczyka na krakersach pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej 233

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej Składniki: Kasza gryczana (ugotowana) – 200g Jajka – 5 sztuk Cukier – 150g Mąka – 150g Masło – 150g Czekolada gorzka – 150g Rodzynki – 2 łyżki Proszek do pieczenia Szczypta soli Wykonanie: Kaszę(...)czekoladą. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawać do niej przestudzoną, roztopioną czekoladę. Następnie dodać rodzynki, zmieloną kaszę i mąkę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać.  Ciasto przełożyć do formy i piec około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem

Kuchnia Bon Appetit
WILGOTNA BABKA CZEKOLADOWA Z KRUSZONKĄ 273

Pyszna, lekko wilgotna i bardzo puszysta.  Lekkiej chrupkości dodają jej płatki migdałów dodane do ciasta, mimo, że nie są one mocno wyczuwalne. Dodatkowym walorem smakowym jest tutaj kruszonka ❤, którą ja osobiście uwielbiam! Oczywiście babkę można zrobić w wersji bez kruszonki uwieńczając ją np. domową czekoladową polewą czy lukrem. Też będzie pysznie 😊 Zamiast płatków migdałów możemy dodać np. rodzynki, posiekane(...)orzechy, albo pominąć wszelakie dodatki.  Smak ciasta na pewno na tym nie ucierpi 😉 Składniki: ( na tortownicę 24 cm) 7 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki wrzątku 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju 5 łyżek ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina aromatu migdałowego 100 g płatków migdałów Kruszonka: z tego  przepisu Wykonanie: Jajka

Walijskie Pichcenie
Babka jogurtowa z kokosowo-cytrynową nutką. 197

jamie brzusznej, dzięki tamu będziecie mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi i czuć się komfortowo, nawet po sycącym posiłku.  „Espumisan Max to wyrób medyczny CE” Składniki: Ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru 100 ml oleju 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego pół szklanki mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki(...)wiórek kokosowych 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do oprószenia babki bułka tarta do oprószenia formy masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i sok z cytryny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową, proszek

Izabelawkuchni
Sernik z kajmakiem 234

ponownie i dam Wam przepis. Dziś sernik tradycyjny, w którym kajmakowa jest tylko polewa. Dla mnie połączenie idealne, będzie smakowało wszystkim wielbicielom karmelu. A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto

nietylkopasta.pl
Pasztecik na kruchym spodzie 182

żeby się zmarnowały. Składniki: Mięso i pozostałe warzywa z TEGO przepisu Świeżo zmielony pieprz Sól Gałka muszkatołowa Jajko Żółty ser (użyłam tartego szafira – taki akurat miałam pod ręką) Kruche ciasto wytrawne: 200 g mąki 100 g masła (jeśli ciasto będzie Wam się zbyt sypać, można dodać jeszcze trochę masła) 1 jajko Szczypta soli Szczypiorek do posypania Przygotowanie: Zagniatamy ciasto, przekładamy

Kate's Kitchen
Kruche ciasteczka ze słonym karmelem 304

ciasteczka są obłędne, po pierwsze dlatego, że ciasto jest mega kruche, ale nie twarde, rozpływa się w ustach, po drugie słony karmel jest niebiański, kto nie próbował ten niech żałuje.       ok. 2 szklanek słonego karmelu z tego przepisu   ciasto na około 30 ciastek 250 g margaryny 330 g mąki pszennej 1 łyżka gęstej śmietany(...)tabliczki gorzkiej czekolady   Z zimnej margaryny, mąki i śmietany szybko zarobić ciasto, włożyć na pół godziny do lodówki, następnie rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wycinać kółka i wykładać nimi metalowe foremki co ciastek. Piec 25 minut w temperaturze 170 stopni.   Po wystygnięciu ciastka napełnić karmelem.   Czekoladę włożyć do woreczka strunowego, rozpuścić w ciepłej wodnej

Jadło i czytadło
POTRÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTO LASKOWE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE, BEZ PIECZENIA) 179

lubi czekolady? Na jednym kawałku ciężko skończyć. A później ... wyrzuty sumienia, obserwowanie ciała i wagi 😋. Kiedyś tak miałam. Teraz, odkąd robię swoją domową czekoladę i własne ciasta z jej składem, nie zaprzątam sobie tym głowy. Jem i cieszę się jej słodkim smakiem. Rozkoszuję się, poprawiam sobie nastrój, sprawiam wielką przyjemność. Wierzę i widzę, że w takiej wersji nie wyrządza(...)szkody na ciele, a wewnętrznie błogo nastaja. Bo szczęśliwa mama i kobieta, to taka nie żałująca sobie czekolady. Może to i płytkie słowa,  ale ciasto patetycznie smaczne. Poczuj to! ❤ Składniki na formę o wymiarach 27 × 27 cm: Spód: 1 szklanka płatków lub wiórek kokosowych, 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych), 1/4 szklanki sezamu, 1 szklanka daktyli suszonych, 2 łyżki kakao

Jeść, by żyć w zdrowiu
Szybkie babeczki drożdżowe z rodzynkami i czekoladą 199

Turkus. Biel. Zupełnie jak wiosna. Trochę zieleni. I trochę śniegu... Szukałam ostatnio przepisu na szybkie ciasto drożdżowe i natrafiłam na ten przepis ( klik ). Bardzo mi przypadł do gustu bo na prawdę babeczki nie wymagały sporo zachodu. A wyszły bardzo dobre. Nieco bardziej zbite niż puchowe. Dodatki można również zmienić. Ja wybrałam akurat czekoladę i rodzynki. Myślę, że takie babeczki fajnie(...)mąkę, jajko, cukier, wanilię i drożdże (jeśli używamy świeżych najlepiej zrobić zaczyn). Dolewając mleko z masłem wymieszać ze sobą wszystkie składniki za pomocą miksera. Wyrabiać przez kilka minut. Gdy ciasto ładnie zacznie odchodzić od miski to znak, że już jest gotowe. Na samym końcu dodać posiekaną czekoladę i rodzynki. Wymieszać łyżką i za jej pomocą nakładać ciasto do papierowych foremek

My simple kitchen
Knysze drożdżowe z kapustą 171

zeszklić na tłuszczu, wymieszać z kapustą i dusić przez 10 minut na wolnym ogniu stale mieszając. Jajka obrać, drobno posiekać wymieszać z kapustą i doprawić w razie potrzeby. Wykonanie ciasta: Drożdże utrzeć z ciepłym mlekiem, odrobiną cukru, mąki i odłożyć w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie połączyć z pozostałą mąką, masłem, jajkami, śmietaną i solą do smaku. Wyrobić dokładnie ciasto(...)ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, formować wałki, dzielić na porcje i spłaszczając na dłoni, nakładać nadzienie, zlepiać i formować pierożki. Układać na blaszce posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Raz jeszcze odstawić do podrośnięcia, po czym posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem. Piec w temperaturze 180 stopni około 30-35 minut na złoty kolor. Podawać

Tradycyjna Kuchnia
Langosze z hortexowym groszkiem 211

wlej do miseczki, dodaj cukier, rozkruszone drożdże. Gdy drożdże "ruszą" dodaj 1/3 ziemniaków, wymieszaj i pozostaw jeszcze 10 minut. Po tym czasie dodaj resztę wody, sól i mąkę. Wyrób ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce.   Pozostaw je do wyrośnięcia na godzinę. Ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie, odsącz po czym dodaj do pozostałych ziemniaków. Dodaj łyżkę miękkiego(...)masła i  wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cząbru.  Podziel ciasto (gdy wyrośnie) na 10 części. Każdą z nich rozpłaszcz dłonią na lekko natłuszczonym blacie, na placek nałóż łyżkę farszu po czym nakryj  ciastem tak aby powstał pieróg. Zlep każdy dokladnie.  Smaż   pierogi  na  złoty kolor. Odkładaj na ręcznik papierowy.  Jedz

Gotuj Sam!
Babka jogurtowo kokosowa 297

Ciasto jogurtowo kokosowe, poleca się na święta. Testowałam już różne babki ale ta wyszła wyśmienicie, rozpływa się w ustach, musicie spróbować sami. Składniki: 100g masła 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru migdałowego 3 jajka 100g wiórków kokosowych 150g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przepis na ciasto Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia, jajka(...)cukrem utrzyj mikserem, dodaj mąki i wymieszaj, dodaj resztę składników. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe. Do przygotowanej formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku do suchego patyczka i złotego koloru. Czas około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Kurnikowo

Proponowane wyszukiwania