Spiralna tarta z warzywami 232misce mąkę, sól, zimne masło posiekane nożem na kawałeczki i jajko. Całość ugniatamy jak najszybciej, na w miarę jednolitą masę. Ważne jest, aby ręka miała jak najkrótszy kontakt z ciastem. Dzięki temu spód będzie bardziej kruchy. Następnie formujemy z ciasta kulkę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Później rozwałkowujemy ciasto i wykładamy na formę
Pyszny Duet
Zawijańce z pieczarkami 216dodatki: pieczarki, cebula Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Pieczarki i cebulę pokroić i usmażyć, doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć podsmażone i wystudzone pieczarki. Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić(...)kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione
Moje domowe kucharzenie
Muffinki łaciate 219również przez dorosłych. Moje ulubione z czekoladową polewą...💜 Bardzo proste i szybkie do zrobienia! Do przygotowania muffinek możecie zachęcić Wasze pociechy, z pewnością będą zachwycone 😊 Składniki: ciasto: mąka 500 g, cukier 350 g, masło 250 g, jajka 4 szt, mleko 250 ml, kakao 3 łyżki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier waniliowy 1 opakowanie, polewa: czekolada mleczna(...)Sposób przygotowania: Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier zwykły oraz waniliowy, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy mleko oraz ubitą pianę z białek. Połowę ciasta wylewamy do foremek na muffinki do 1/2 wysokości foremki. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, mieszamy i nakładamy na wierzch muffinek. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 st.C
kulinarne odsłony pati
Tarta Tatin z cykorią i roquefortem 186sera francuskiego Roquefort, gdzie w połączeniu z aromatycznym masłem i słodkim miodem swoim smakiem i strukturą zaskoczy niejedno podniebienie. Moje zaskoczyło! Zapraszam! Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 kg cykorii 50 g masła 125 g sera Roquefort 1 łyżka miodu sól i pieprz Wykonanie: Oderwać zewnętrzne listki z cykorii, opłukać, przeciąć każdą(...)solą i pieprzem, karmelizować około 10 minut. Formę do tarty wysmarować masłem, cykorię ułożyć w kształcie gwiazdy. Polać sosem z patelni. Ułożyć na nich po plastrze roqueforta, całość przykryć ciastem francuskim, lekko docisnąć przy krawędziach. Nakłuć ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Po upieczeniu odczekać 5 minut, a następnie przełożyć na talerz i serwować. Smacznego
Wino Francja Kuchnia
Różowe naleśniki budyniowe 172Wami propozycja na słodko, ale właściwie na słono również możemy ją przerobić nie dodając cukru. Delikatne, cieniutkie a do tego bardzo elastyczne. Takie naleśniki przygotowujemy podobnie jak klasyczne ciasto naleśnikowe. Dodajemy tylko budyń, ale ciasto powinno być nadal płynne. Do środka dodajemy budyń waniliowy lub smakowy, w zależności od Waszych preferencji smakowych. Ja dodałam budyń malinowy, dzięki temu naleśniki(...)łyżki oleju Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do miski lub kielicha od blendera, musimy dobrze je wymieszać trzepaczką, mikserem lub blenderem kielichowym właśnie. Patelnię rozgrzewamy bez tłuszczu, nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron do zarumienienia
Życie zaczyna się w kuchni
Rogale 204łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 250 ml wody Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami.Powoli wlewać wodę i oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ciasta.Następnie n a oprószonym mąką blacie położyć ciasto,rozwałkować na kształt okręgu. Ostrym nożem pociąć na 6 -8 kawałków ciasta. Każdy kawałek zwijać
Moje domowe kucharzenie
Muffinki "Motylki" 190cytrynowa: 100 g miękkiego masła 225 g przesianego cukru pudru skórka starta z połówki cytryny 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Do dużej miski umieszczamy wszystkie składniki ciasta, poza stopioną czekoladą i miksujemy na gładką masę. Następnie wlewamy stopioną czekoladę. Szykujemy formę na muffinki, w przegródki wkładamy papilotki i nalewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180C(...)przez ok. 15 -20 minut do czasu aż ciasto będzie się uginać pod wpływem dotknięcia palcem. Wyjmujemy muffinki do wystygnięcia. Krem cytrynowy: W misce ucieramy masło,aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Wsypujemy skórkę cytrynową, sok z cytryny i dalej miksujemy. Gdy babeczki wystygną ,odkrajamy wierzch babeczki i kroimy je na pół. Ozdabiamy muffinki kremem
Różne smaki w kuchni
Muffinki "Motylki" 199cytrynowa: 100 g miękkiego masła 225 g przesianego cukru pudru skórka starta z połówki cytryny 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Do dużej miski umieszczamy wszystkie składniki ciasta, poza stopioną czekoladą i miksujemy na gładką masę. Następnie wlewamy stopioną czekoladę. Szykujemy formę na muffinki, w przegródki wkładamy papilotki i nalewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180C(...)przez ok. 15 -20 minut do czasu aż ciasto będzie się uginać pod wpływem dotknięcia palcem. Wyjmujemy muffinki do wystygnięcia. Krem cytrynowy: W misce ucieramy masło,aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Wsypujemy skórkę cytrynową, sok z cytryny i dalej miksujemy. Gdy babeczki wystygną ,odkrajamy wierzch babeczki i kroimy je na pół. Ozdabiamy muffinki kremem
Różne smaki w kuchni
Bułki razowe na zakwasie 152jajka, opakowanie drożdży instant (7-8g) lub 25g drożdży świeżych, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli. Sposób przygotowania bułeczek razowych na zakwasie. Z podanych składników wyrabiam gładkie ciasto (drożdże instant dodaję bezpośrednio do mąki a z drożdży świeżych najpierw przygotowuję rozczyn). Po wyrobieniu pozostawiam ciasto na około 1,5 – 2 godziny w ciepłym miejscu(...)wyrośnięcia. Po upływie tego czasu przerabiam ciasto powtórnie i formuję bułki. Zazwyczaj wychodzi mi ich 16. Układam bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 – 40 minut. W tym czasie smaruję kilkakrotnie powierzchnię bułek pędzlem zamoczonym w wodzie. Jeżeli dopuścimy do wyschnięcia powierzchni bułki nie wyrosną tak dobrze. Posypuję
Gotuj Się Kto Może
Bułki jogurtowe 166pszennej (np. typ 650), 200g jogurtu naturalnego , 60g miękkiego masła, 0,5 szklanki mleka, opakowanie drożdży instant (8 gram), łyżeczka cukru, 1,5 łyżeczki soli, 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania bułek) ziarna do posypania (sezam, słonecznik, mak). Sposób przygotowania bułek jogurtowych: Mieszam drożdże z mąką, solą i cukrem, dodaję 1 jajko oraz pozostałe składniki(...)wyrabiam gładkie ciasto. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu przerabiam ciasto, dzielę na około 10 części i formuje bułki, które układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Bułeczki powinny teraz rosnąć około 45 minut, po tym czasie smaruję powierzchnię rozkłóconym jajkiem, posypuję ziarnem i wkładam je do rozgrzanego
Gotuj Się Kto Może
Naleśniki - przepis podstawowy 202naleśników: Wszystkie składniki dokładnie mieszam tak, aby nie było grudek. Na rozgrzaną patelnię wylewam odrobinę oleju, rozprowadzam go ręcznikiem papierowym i łyżką wazową wylewam pierwszą porcję. Gdy brzegi ciasta zaczynają już delikatnie odstawać od patelni przewracam naleśnik na drugą stronę i smażę jeszcze przez chwilę. Dzięki dodatkowi oleju do ciasta patelnia nie będzie wymagała już natłuszczania. Po wysmażeniu(...)całego ciasta pozostaje już tylko posmarowanie naleśników naszym ulubionym nadzieniem, zwiniecie ich i to, co lubimy najbardziej, czyli zjedzenie. Naleśniki SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Może
Pizza z awokado 167gustu, jednak mój syn wolał wersję bez nich, czyli podział był sprawiedliwy i w kilka minut było po pizzy :) Składniki potrzebne do przygotowania pizzy z awokado: Ciasto: 250g mąki pszennej, 1 łyżeczka suszonych drożdży, 1 łyżeczka soli, szczypta cukru, 150ml ciepłej wody, 1 łyżka oliwy z oliwek. Dodatki: 1 dojrzałe awokado, sok z połówki cytryny, szczypta chili(...)użyłam Szwarcwaldzkiej), 2 kulki mozzarelli, klika pomidorków koktajlowych lub niewielkich zwykłych, 2 lub 4 jajka, szczypiorek. Sposób przygotowania pizzy z awokado: Z podanych składników zagniatam miękkie i elastyczne ciasto, które rozkładam na lekko podsypanej mąką blasze. Miękkie i dojrzałe awokado blenderuję z sokiem z cytryny, i cebulką, doprawiam do smaku sola i pieprzem. Rozsmarowuję masę
Gotuj Się Kto Może
Bułki orkiszowe 164garść ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane) Sposób przygotowania bułek orkiszowych: Mąkę, drożdże, wodę, masło, jajko sól cukier oraz większą część ziaren łączę ze sobą i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Wyrośnięte ciasto zagniatam przez chwilę, dzielę na 8 - 10 równych części Podzielone ciasto na bułki orkiszowe
Gotuj Się Kto Może
Knedle ze śliwkami 140mąki krupczatki lub kaszy manny. Odcedzam ziemniaki a gdy już przestygną przeciskam je przez praskę. Dodaję mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz jajko i wyrabiam gładkie ciasto. W zależności od tego jak mokre są ziemniaki może się okazać, że potrzeba nieco mniej lub więcej mąki. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne. W dużym garnku zagotowuję(...)wodę z 1 łyżką soli. Z ciasta formuję kulki, rozpłaszczam je i zawijam śliwki tworząc kulki. Uformowane knedle ze śliwkami Do gotującej się wody wrzucam knedle, delikatnie mieszam łyżką żeby nie przywarły do dna i gotuję na wolnym ogniu. Po wypłynięciu knedli kontynuuję gotowanie jeszcze przez około 3 – 4 minuty. Knedle
Gotuj Się Kto Może
Pizza prowansalska 179Pizza prowansalska Pizza po prowansalsku czyli z cukinią, pomidorami, serem, oliwkami i dużą ilością ziół prowansalskich, a to wszystko na idealnym francuskim cieście. Jeśli macie ochotę na lekką kolację na bazie warzyw ten przepis jest dla was idealny. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania pizzy prowansalskiej: 1 arkusz ciasta francuskiego, 1 niewielka cukinia, 150g sera żółtego lub mozzarelli(...)prowansalskie. Sposób przygotowania pizzy prowansalskiej: Cukinię i pomidory płuczę i kroję w plastry, oliwki i pomidorki koktajlowe na połówki. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze rozkładam ciasto francuskie, smaruję je koncentratem lub przecierem pomidorowym wymieszanym z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Następnie układam cukinię, pomidory i oliwki a całość posypuję startym serem oraz ziołami
Gotuj Się Kto Może