Skubaniec, szarpaniec lub pleśniak, przypominacie sobie te nazwy??? Ciasto bardzo popularne w latach 80-tych. Składniki: ciasto 1\2 kg mąki 250 g margaryny 5 żółtek 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao beza 5 białek 3\4 szkl. cukru szczypta soli Wszystkie składniki ubić dodatkowo 1 kg jabłek startych na tarce cynamon Wykonanie: Wszystkie(...)składniki na ciasto kruche ( oprócz kakao), zagnieść. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao, jedną odłożyć do lodówki .Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pozostałą część, można ją rozwałkować lub skubać, na to dać jabłka, następnie dać ciasto brązowe, ubitą pianę z białek i na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta. Piec 40 min. w 180 stopniach
Anioły w kuchnicałkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy na małe kuleczki i wkładamy do foremek. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajem
Domowy Smak JedzeniaPrzedstawiam przepis na bardzo pyszne ciasto z kremem wafelkowym, w smaku przypominające popularny baton Kinder Bueno. Pomysł kiełkował mi w głowie od dawna, z racji sympatii do wspomnianych batoników. Robi się je bardzo szybko: prosty biszkopt, który od razu po ostygnięciu przekładamy kremem a ciasto nie musi odstać swojego w lodówce by dało się je ładnie pokroić. :-) Choć na drugi(...)dzień jest jeszcze pyszniejsze. Serdecznie polecam! Ja zamierzam powtórzyć je na Święta. (ciasto zrobiłam w formie 30x12cm, jeśli przygotujemy je w większej będzie po prostu niższe) Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 150g wafelków orzechowych bez polewy 300g serka homogenizowanego waniliowego 10 łyżek mleka w proszku 3/4 szklanki mleka 70g zmielonych
Szefowa kuchnimiski robota wsypać 75 g mąki, drożdże, cukier, cukier waniliowy i migdałowy, sól i wlać letnią wodę. Wyrobić, aż masa będzie gładka. Wbijać po jednym jajku, cały czas wyrabiając ciasto. Dodać 150 g mąki i ponownie wyrobić ciasto na wolnych obrotach. Następnie dodawać po kawałku masła, nie przerywając wyrabiania. Kiedy masło już się wchłonie, wsypać pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie ciasto(...)Zawinąć je w kulę, nakryć miskę folią i odstawić na ok 1,5 h do wyrastania. Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować. Przygotować formę na 12 muffinów. Wyłożyć papierem lub papilotkami. Ciasto podzielić na 12 równych części. Kawałki ciasta spłaszczać, nakładać po łyżeczce kremu i zlepiać otwory. Ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia (wstawiłam
Czerwień i błękitcudne wieczory, pachnące świeżością i rozkwitającym życiem. Mimo wszystko są to jeszcze chłodne wieczory... aby je sobie umilić proponuję kolację na ciepło. Moja propozycja to pizzerinki! Pizzerinki Składniki: Ciasto: 5 dag świeżych drożdży, 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki letniej wody, łyżeczka cukru, szczypta soli, łyżka oleju. Farsz: 2 plastry szynki, 1/4 czerwonej papryki, ketchup, 50 dag szpinaku mrożonego, ząbek(...)czosnku, mozzarella. Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść ciasto. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować, powycinać okręgi (ja zrobiłam to za pomocą małych miseczek) i nałożyć na nie farsz. Farsz wykorzystany do prezentowanych pizzerinek: Na ciasto nakładamy łyżeczkę ketchupu i rozprowadzamy go po całej powierzchni (pozostawiając około 0,5 cm przy brzegu
paapilotkaaodstają, a oczka, nos z rodzynek mają. Migdałowe zęby mają i się do nas uśmiechają. Jeśli chcecie by dzieci zajęcie miały i w święta przy pieczeniu Wam pomagały, to ciasto przygotujcie sami i możecie też zająć się uszami, ale buźki niech dzieci wykonają i radość z wspólnego pieczenia mają. Składniki: 25 g świeżych drożdży, 300 g ciepłego mleka(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy miękkie masło, pokrojone na mniejsze kawałki i całość miksujemy. Stopniowo dosypujemy mąkę z solą i nadal miksujemy. Kiedy ciasto będzie już gęste (będzie stawiać opór podczas miksowania), zaczynamy wyrabiać ręcznie. Wyrabiamy jak najdłużej, aż będzie gładkie i jednolite. Robimy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min w ciepłe
Moniki Smakołykipomysłu co przygotować na wielkanocne śniadanie, nich przygotuje kruche koszyczki z farszem jajecznym. Są łatwe do przygotowania i będą efektownie prezentować się na świątecznym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki, 50 g margaryny, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia, 1/2 łyżki gęstej śmietany, Pasta jajeczna: 3 jajka, 1/2 pęczka rzodkiewki, 1/2 cebuli, 3 łyżeczki majonezu, 1/2 łyżeczki chrzanu(...)sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę, łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Z ciasta wycinam krążki, którymi wyklejam małe foremki na babeczki. Piekę 12 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Resztki ciasta znów zagniatam. Z ciasta robię ok. 10 cm wałeczki. Wałeczki formuję w kształt litery C. Piekę 10 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia Kasicebula, szczypta soli, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 300 ml mleka, 1 żółtko, łyżka sezamu Przygotowanie: Do miski wyłożyć pokrojone masło i biały ser. Dodać mąkę i przygotować ciasto tak jak na kruszonkę. Dodać sól, wodę i zagnieść miękkie ciasto. Zrobić z niego kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotować sos beszamel. Roztopić masło(...)gałkę. Doprowadzić do wrzenia. Ostudzić.Następnie podsmażyć cebulę i grzyby a na końcu ugotowane i pokrojone na kawałki mięso. Posolić, popieprzyć. Zdjąć z ognia, dodać starty ser i wymieszać. Ciasto rozdzielić na 2 nierówne części. Większą rozwałkować na płasko, wyłożyć do nasmarowanej formy i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć farsz z grzybów i mięsa i polać sosem. Drugą część ciasta
kulinarnajamka.blogspot.commleczarza. Kto wie? Może się przyda... Gospodyni rozpuszcza drożdże w letniej wodzie, miesza je z mąką. Dodaje trochę soli i oliwę. Tej nigdy w domu nie brakuje. Energicznie zagniata ciasto i odkłada je do wyrośnięcia. Ponownie wychodzi z domu. Tym razem kieruje się do niewielkiego ogródka. Zrywa trochę ziół i kilka pomidorów. Wraca do kuchni. Pomidory przelewa wrzątkiem, obiera(...)skórki. Sieka drobno razem z czosnkiem, podsmaża na oliwie. Czeka żeby woda odparowała. Doprawia solą i odrobiną ziół. Odstawia, żeby sos się wystudził. Włoska gospodyni kule ciasta kolejno rozpłaszcza na placki. Chwilę się im przygląda i rozciąga je aż stają się cieniuteńkie. Teraz wystarczy dla wszystkich. Każdy placek smaruje sosem, na wierzchu rozrzuca kawałki mozzarelli. Placki wkłada do pieca. Czeka
Pełny talerzCiasto bez pieczenia, trochę musimy włożyć pracy, ale efekt murowany zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Możemy zafundować rodzince takie ciasto. Może na świata. SKŁADNIKI: Spód ciasta: 150 g ciastek maślanych ciemnych 6 łyżek masła 16 g cukru waniliowego Masa wiśniowa: 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych; 1 l soku wiśniowego; 3 budynie wiśniowe; 2 galaretki wiśniowe; Masa śmietanowa(...)godzinę. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody.Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę. Miksujemy, by wszystko połączyć. Wykładamy 3/4 bitej śmietany na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masę wiśniową 3/4 l soku wiśniowego zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy budynie i dodajemy je do gotującego się płynu. Zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy galaretki. Dodajemy
W kuchennym oknie EwyCiasta na Wielkanoc to mazurki, baby, serniki a może i różnorakie przekładance. Zrobiłam listę moich ulubionych ciast może , ktoś się skusi i wypróbuje przepis a możne ta lista będzie inspiracją .Życzę udanych wypieków świątecznych
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasto: 3 jajka 15 dkg mąki 15 dkg cukru 15 dkg roztopionej margaryny 3 dkg kakao 1 i ½ łyżki proszku do pieczenia 3 – 5 łyżek mleka Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki czystej wódki ( może być rum) Wszystkie składniki należy ucierać do otrzymania jednolitej masy. Jajka ucieramy z cukrem(...)puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy kakao, proszek do pieczenia oraz partiami mąkę i mleko. Na końcu wlewamy cienkim strumieniem schłodzoną margarynę. Ciasto wylewamy na dużą formę wyłożoną pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 25 minut. Gdy ciasto odchodzi od brzegów formy – jest upieczone. Po lekkim przestudzeniu, okrawamy brzegi ciasta nożem, wykładamy je z formy i ściągamy pergamin
kuchcikowniaformę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i piec około 45-50 minut w 180 ºC. Upieczony biszkopt nie wyjmować z piekarnika, jedynie uchylić jego drzwi i poczekać, aż ciasto lekko ostygnie. Jeżeli nie wiecie, czy biszkopt jest upieczony to najlepiej sprawdzić to za pomocą patyczka szaszłykowego. Wbić go w ciasto, jeżeli nic do niego nie przywarło biszkopt jest upieczony(...)Mieszać na niskich obrotach. 4. Biszkopt przekroić na 3 równe części. Każdą z nich nasączyć sokiem wiśniowym. Na spód od formy (lub od razu na paterę do ciasta) położyć spód ciasta, dodać 1/2 kremu wiśniowego (najwięcej nałożyć na sam środek), następnie ułożyć na to kolejny spód od ciasta, wyłożyć resztę kremu, a na sam wierzch ułożyć ostatni spód
Ugotowaćdługim oglądaniu zdjęć i porównywaniu receptur. Na Moich wypiekach znalazłam połączenie moich ulubionych smaków: kawy, kajmaku, bezy i solonego karmelu, a to wszystko razem ułożone na delikatnym, kruchym cieście. Brzmi obłędnie słodko - ale już taka uroda mazurków , pomyślałam. Przygotowania nie zajmują dużo czasu, nie są też trudne, a całość dodatkowo ułatwi użycie gotowych bez. Masa kajmakowo-kawowa jest bardzo(...)jest naprawdę wyjątkowy. C. zakochał się w nim od pierwszego gryza, i domaga się powtórki. I na nic zdają się moje przekonywania, że to tylko próba była, bo takie ciasta robi się w Polsce tylko na Wielkanoc... Jeśli lubicie mazurki - musicie go spróbować. Jeżeli nie - tym bardziej go przygotujcie. Zmiana zdania gwarantowana. Koniecznie zajrzyjcie do Chantel i Panny Malwinny , żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj mam dla was przepis na Brownie czekoladowe z kremem na bazie mascarpone i masła orzechowego, w polewie karmelowej. Ciasto z pewnoscią można porównać z domową wersją Snikersów w większej postaci. Ja jestem miłośniczka tych batonów więc to ciacho jeszcze nie raz u mnie na stole zagości. A wy lubicie orzeszki ziemne? Składniki Ciasto brownie: 200 g gorzkiej czekolady(...)cukru waniliowego Krem fistaszkowy: 250 g serka mascarpone 200 g masła orzechowego Dodatkowo: 100 g solonych orzeszków ziemnych 1 puszka kajmaku 100 ml śmietanki 30 % Sposób przygotowania Ciasto Brownie W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone tabliczki czekolady, na niewielkim ogniu rozpuszczamy w maśle co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W osobnym naczyniu roztrzepujemy całe jajka z brązowym cukrem
W kuchennej krainie