ciasto - 162322 przepisów (strona:2704/10822)

Bułeczki drożdżowe z rodzynkami i wsadzonymi w środek figami 150

wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy jajka i mieszamy za pomocą miksera (widełki zmieniamy na haki, lub za pomocą zwykłej łyżki drewnianej). Powoli dodajemy mąkę, ciągle mieszając. Pod sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Dodajemy rodzynki, oprószone mąką i zagniatamy ciasto tak, aby je równomiernie rozprowadzić.  W zależności od wielkości jajek jakich dodaliśmy do ciasta, będziemy dodawać tyle mąki, aby ciasto było(...)elastyczne i gładkie (ma delikatnie przyklejać się do dłoni). Formy do pieczenia muffinek smarujemy masłem i posypujemy mąką.   Ciasto dzielimy na 12 równych części. Robimy kule, które wkładamy do foremek. Figi kroimy na połowę i układamy po 1 kawałku na środek każdego ciasta. Figi wciskamy za pomocą palca.   Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy

Moniki Smakołyki
Ciasteczka drożdżowe z czekoladą 326

plany, że w styczniu zasypie przepisami a tu wręcz odwrotnie. Koniec półrocza itp. sprawiły że po prostu blog został na parę dni zapomniany. Wczoraj pomyślałem że znowu powalczę z ciastem drożdżowym ;p Na szczęście wygrałem, bo ładnie urosło i nie było twarde :) Moja rodzinka się tak dorwała że po godzinie już niczego nie było :) Zachęcam do zrobienia. Składniki(...)drożdże do otrzymania lejącej się konsystencji. Masło siekamy nożem. Do większej miski wrzucamy masło, jajka, śmietanę, cukier puder, mąkę i lejące się drożdże. Wszystko energicznie zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto odstawiamy gdzieś w ciepłe miejsce na 15 minut.  2.  Czekoladę kruszymy na malutkie kawałki (można użyć dość mocnego woreczka i tłuczka, lub po prostu pobawić się nożem

Gotuj Z Muzyką
Chleb jak z duńskiej piekarni 160

rozgrzeje raczej duszę niż ciało, a to ostatnie właśnie rozgrzania się domaga. Odpowiedź jest prosta - trzeba włączyć piekarnik. Żeby nie działał bezproduktywnie, tylko dla kaprysu, najlepiej wypełnić go drożdżowym ciastem, które swym ciepłem zamieni w aromatyczny bochenek, który będzie można, jeszcze ciepły, zjeść na kolację z masłem i ewentualnie odrobiną dżemu. Mam dla Was przepis idealny. Ja co prawda mój(...)wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać 100 ml wody. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dolać resztę wody i olej, zagnieść ciasto. Gdy zacznie odchodzić od ręki, uformować z ciasta kulę, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Z każdej części uformować kulę, ułożyć na blacie oprószonym mąką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarteletki z leśnymi grzybami 124

Małe , niezobowiązujące tarteletki są świetna propozycją na przekąski, przystawki czy przyjęcia. Wyrazisty farsz z leśnych grzybów w towarzystwie cebulki jest łagodzony smakiem masy jajeczno-śmietanowej.   Składniki (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: 500g leśnych grzybów duża biała cebula masło klarowane do smażenia sól, biały pieprz ząbek czosnku(...)jajka 80 ml słodkiej śmietanki 30% płatki papryki natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania   Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem

Pyry na Gaz
Lukier niejedno ma imię 210

śmietanki dodając sok z odpowiednim kolorze, o czym dalej. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dosyp cukru. Lukier musi być dość gęsty, aby nie spływał i nie wsiąkał w ciasto, ale na tyle rzadki, by dało się go rozprowadzić na jego powierzchni. Ważne jest, by ciasto polewać od razu po sporządzeniu lukru, dopóki jest płynny (szybko twardnieje). Ciasto powinno być wystudzone(...)lukier może popękać, gdy pokryjesz nim gorące ciasto. Zalety: szybki w przygotowaniu i nieskomplikowany, łatwa modyfikacja smaku poprzez dodanie soku z cytryny, mleka, śmietanki czy wody. Wady: szybko twardnieje, często pęka przy krojeniu ciasta. Lukier królewski: Składniki białko jajka rozm. M 1,5 szklanki cukru pudru kilka kropli soku z cytryny lub białego octu winnego Sposób przygotowania Białka oddzielić

Pyry na Gaz
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 144

świeżych lub mrożonych owoców. ( u mnie śliwki i maliny ) 1 rozmącone jajko Łyżka mleka Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Z wyrobionego ciasta  uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu w głębokiej misce pod przykryciem . Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin. (ciasto powinno podwoić objętość). Jeżeli mamy mrożone owoce to należy je wcześniej(...)rozmrozić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 – 14 części.   Każdą cześć lekko rozpłaszczyć i nałożyć na nią  owoce. Połączyć brzegi ciasta formując kulę, tak aby nie było widać owoców. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej gotowe kule z ciasta. Ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 godziny. Przygotować kruszonkę: Na małym ogniu roztopić masło

Na słodko lub wytrawnie
Ciasteczka praskie 181

duże blachy ciasteczek. Na zdjęciu jest wersja próbna i niestety nie najlepszej jakości, bo potem zapomniałam sfotografować po raz drugi. A oto przepis na ciasteczka praskie. Składniki na ciasto: 380 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 250 g masła lub margaryny Kilka kropel olejku waniliowego. Składniki na bezę: 3 białka 200 g cukru(...)migdałowych, mogą być tez orzechy (dobrze by było , żeby były obrane). Sposób wykonania : Żółtka oddzielić od białek. Z mąki, żółtek, margaryny, proszku do  pieczenia i cukru zagnieść dokładnie ciasto.  Gotowe ciasto zawinąć w folię w schłodzić przez 30 minut w lodówce. Przed wyjęciem ciasta z lodówki przygotować bezę. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno.  Wyjąc ciasto

Na słodko lub wytrawnie
Rurki z kremem 161

mocno przypiekły.  Podam  przepis na ok. 80 rurek . Zrobiłam rurki z większych i mniejszych foremek.    Wzięłam kiedyś przepis z  TEJ strony.  Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 150 g  kwaśnej śmietany 250 g masła lub margaryny Szczypta soli Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki 30% - 36 % 1 opakowanie śmietany śnieżki(...)foremki do rurek, jak ktoś nie wie jak wyglądają. Nawet nie dawno były do kupienia w sklepach sieci Biedronka. Sposób wykonania: Z mąki, śmietany, margaryny i szczypty soli zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić minimum 3 godziny w lodówce u mnie leżało sobie całą dobę. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na części,  każdą rozwałkować podsypując

Na słodko lub wytrawnie
Pszenno - orkiszowy chleb na miodzie z ziarnami 147

lnianego Dodatkowo do smarowania i posypania: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka sezamu Sposób wykonania:  Wszystkie podane składniki wymieszać i dokładnie zagnieść  do momentu aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto najlepiej włożyć do głębokiej miski i przykryć czystą ściereczką   na 2 godziny, do podwojenia ilości ciasta. Przygotować 2 keksówki(...)mnie jedna duża i jedna mała keksówka) posmarować masłem lub margaryną. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Obie keksówki napełnić ciastem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Gdy ciasto już będzie wyrośnięte, posmarować oba bochenki rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze

Na słodko lub wytrawnie
Chleb ukraiński na zakwasie 157

Wspaniały, chleb z chrupiącą skórką,   sprężysty miąższ .. no i ten zapach ;-)   Z podanego przepisu wychodzą dwa bochenki. Ja dałam dużą keksówkę, ale była stanowczo za mała gdyż ciasto o mało co nie uciekło poza blachę. Przepis wzięłam z   TEJ strony   z małymi modyfikacjami. Składniki na zaczyn: 190 g zakwasu żytniego 220 g maki żytniej(...)wody Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 4 godziny w temperaturze ok 32 stopni C. Składniki na ciasto właściwe: Cały wcześniej zrobiony zaczyn 500 g mąki pszennej chlebowej 300 ml wody Od 0,5 do 4 g drożdży 10 g soli Dodatkowo: 1 rozmącone jajko Ziarna lub mak do posypania Sposób wykonania: Gotowy zaczyn

Na słodko lub wytrawnie
Żytni chleb z cebulką i kminkiem 138

mąki pszennej razowej 1/2 łyżeczki soli 170 g maślanki Składniki na zaczyn dokładnie wymieszać i pozostawić w szczelnie przykrytym naczyniu na  4- 8 godzin. Składniki na ciasto właściwe: 100 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżki ( ok 30g) miękkiego masła 1 łyżka prażonej cebuli 1  - 2 łyżeczki kminku(...)świeżej bazylii drobno posiekanej Dodatkowo do posmarowania i posypania: Jedno rozmącone jajko 1 łyżka mleka ziarna do posypania Sposób wykonania: Łączymy wcześniej przygotowany zaczyn i starter ze składnikami na ciasto właściwe i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli będzie się nadmiernie kleić należy podsypać je mąką. Zostawiamy ciasto pod przykryciem na ok 2 godziny a następnie krótko wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej

Na słodko lub wytrawnie
Chleb pszenny na zakwasie z ciemnego piwa 152

zakwasu żytniego 150 ml ciemnego piwa ( u mnie Krusovice) musi być ciepłe 100 g maki żytniej Wszystkie składniki wymieszać , przykryć szczelnie i pozostawić na 18 – 24 godziny. Składniki na ciasto właściwe: 650 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny (dałam „Smakowitą”) 300 ml ciepłej wody 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku 1  łyżka(...)wcześniej namoczonych ziaren pszenicy 3 listki świeżej, drobno pokrojonej bazylii 2 łyżeczki prażonej cebulki 2 łyżeczki suszonych drożdży Dodatkowo: Jedno rozmącone jajko, Łyżka mleka Ziarna do posypania ciasta ( u mnie słonecznik) Sposób wykonania: Do wcześniej przygotowanego zakwasu piwnego dodać przesianą mąkę, ciepłą wodę, miód, sól, masło lub margarynę, namoczone ziarna pszenicy, prażoną cebulkę, pokrojoną bazylię, kminek oraz 2 łyżeczki suszonych

Na słodko lub wytrawnie
Maślane rogale z kruszonką 156

Bazę do przepisu znalazłam  W Pracowni Wypieków i był to przepis na bułki. Nie byłabym sobą, gdybym trzymała się przepisu. Z przepisu wyszło mi 24 mniejsze rogale ( podzieliłam ciasto na 3 części). Można zrobić 16 rogali większych a wtedy po prostu podzielić ciasto na dwie części.   Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 40 g cukru(...)dodać do niego margarynę lub masło, cukier i sól a gdy się schłodzi, jajko, olejek waniliowy i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, zaczyn i dokładnie wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 – 1,5 godziny, po tym czasie ponownie krótko wyrobić i podzielić na 2 części( na 16 większych rogali

Na słodko lub wytrawnie
Babka z orzechami laskowymi i czekoladą 181

Ostatnio mam fazę czekolady..  Prawie wszystkie wypieki są u mnie czekoladowe i  teraz  skubnęłam przepis z tej strony. Wspaniałe, lekko wilgotne ciasto o smaku  orzechowym to dokładnie to czego mi było potrzeba. Przepis jest na dużą kesówkę. Składniki na ciasto: 7 łyżek mąki pszennej ( trochę więcej niż płaskich ) 100 g mielonych orzechów laskowych(...)wymieszać a nastepnie połączyć z ubitą masą jajeczną i wszystko delikatnie wymieszać, aż do dokładnego połaczenia się składników. Dużą keksówkę wysamrować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie napełnić ciastem Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli po nakłuciu patyczek będzie suchy, ciasto

Na słodko lub wytrawnie
Pączki luksusowe 164

ciepłego ciepłego mleka z odrobiną cukru i mąki. Mąkę przesiać, dodać drożdże lub zaczyn, mleko, sól, cukier, cukier waniliowy, żółtka, rum i na koniec rozpuszczone i schłodzone masło. Ciasto zagniatać kilka minut do momentu aż będzie gładkie i jednolite, można za pomocą miksera. Ja wyrobiłam ciasto za pomocą maszyny do chleba nastawiając program do samego wyrabiania ciasta. Z wyrobionego ciasta(...)uformować kulę i włożyć do głębokiego naczynia podsypanego mąką. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 -4 części i każdą rozwałkować podsypując mąką na placek o grubości 1- 1,5 cm. Szklanką o średnicy ok 6 cm wykrawać krążki a następnie pozostawić je jeszcze

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania