ciasto - 162907 przepisów (strona:2696/10861)

Bułki marchewkowe na kanapki 177

Przygotowując ciasto na te bułki nieźle się ubawiłam - w życiu nie miałam tak opalonych rąk ;) a tak naprawdę ręki, bo wyrabiałam ciasto jedną, drugą trzymałam garnek. Różnica "opalenizny" była szokująca. Po kilku myciach nie ma różnicy. Inspiracją przygotowania bułek były propozycje dodane przez Was na Durszlaku i Mikserze. Większość to ciasta marchewkowe. Dlaczego zatem nie upiec czegoś drożdżowego i marchewkowego(...)pół łyżeczki zielonego kardamonu pół łyżeczki soli 2 łyżki siemienia lnianego ok. 300 ml wody 3 łyżki pestek dyni Wymieszać suche składniki z marchewką. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto. Zajmie to ok. 10 minut. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Na talerzyk wysypać pestki dyni. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części (lub więcej, jeśli

Weekendy w domu i ogrodzie
Kremowe ciasto na roladzie z bananami 255

margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Jeżeli chcecie zrobić wrażenie na gościach, to polecam to ciasto. Nie tylko wygląd ale i smak. Pyszny deser dla zwolenników bananów i kremu budyniowego. Polecam :-) Początkowo, wydawało mi się dość trudne do wykonania, ale naprawdę warto było się trochę pomęczyć(...)ubita, dodać stopniowo po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z ubitą masą. Dużą blachę o wymiarach 30x44 wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozprowadzić równomiernie na blasze. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 13 -15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt się upiekł. Przed

Na słodko lub wytrawnie
Mało obiektywna recenzja - Wino Kawiarnia Pizzeria Adjano 200

Myślałem, że po latach prób i błędów, i technik doskonalenia w każdej części przygotowywania pizzy, to ja jestem jej ekspertem i robię najlepsze ciasto na pizzę . Przecież wszystko ma znaczenie...przynajmniej tak sobie to tłumaczę. Temperatura mleka do drożdży, użyta mąka, sposób i czas wyrabiania ciasta, a nawet kąt padania i odbicia wiązki światła, czyli w jakim miejscu na nasze(...)wyrabiane ciasto pada słońce. No dobra, z tym ostatnim to Was wkręcam... Tak czy siak, moje ciasto jest rewelacyjne, ale okazuje się, że może być jeszcze lepsze. A gdzie takie robią? Ano w lokalnej pizzerii Adjano w Mikołowie . Nie wnikam skąd mają przepis, zazdroszczę na całej linii. Pizza to jednak nie wszystko, w punkt przygotowane menu rewelacyjna obsługa, taras letni

BaRepas
Pizza ze szparagami na śmietanowym sosie z francuskim serem kozim, migdałami i tymiankiem 140

może się bez tego dania obyć. Nie ma co się więcej rozpisywać. Zapraszam do stołu! Ale może zacznijmy najpierw od kuchni! W końcu musicie wiedzieć, jak ją zrobić. :D Ciasto na pizzę (1 duża blacha) : 250 g mąki (u mnie orkiszowa biała) 150 ml letniej wody 12 g świeżych drożdży (lub 6 g suszonych) 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli(...)łyżka oliwy Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i (jeśli używasz) suchymi drożdżami. Świeże drożdże należy rozpuścić w wodzie, którą następnie wlewamy do ciasta wraz z oliwą. Zagniatamy ciasto, aż będzie cudownie elastyczne , a następnie odkładamy na 1.5-2h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętajmy, żeby ciasto przykryć ściereczką, aby nie wyschło. Sos śmietanowy: 1 biała cebula

Food Square
Pyszny torcik truskawkowy 246

Truskawkowy torcik, wspaniały, przepyszny, smakuje jak z najlepszej cukierni, a jest stokroć lepszy, bo domowy i upieczony z najlepszych składników. Spody możesz upiec wcześniej, wówczas przygotowanie ciasta jest expresowe. Cóż sprawia, że smakuje tak wyjątkowo? Cieniutka warstwa kruchego ciasta połączona warstwą ulubionego dżemu z mięciutkim biszkoptem smakuje tak rewelacyjnie. Do tego pyszny krem mascarpone z bananami obłożony truskawkami. Całość smakuje(...)łyżki soku z cytryny Dadatkowo: 400 g truskawek 1 op. Tortenguss 4-5 łyżek dżemu 5-6 łyżek mocnej herbaty Earl Grey Wykonanie: wymieszać suche składniki na kruche ciasto i rozetrzeć między palcami z pokrojonym na małe kawałki masłem do uzyskania konsystencji "mokrego piasku" . Wbić żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rozwałkowne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Białe kiełbaski po francusku 156

prawdziwego łasucha przystało, nie mogłabym ominąć jednego z moich ulubionych przepisów, mianowicie białych kiełbasek zapiekanych w cieście francuskim! Super proste i super pyszne :) Jesteście gotowi na tą smakowitą podróż po autostradzie podniebienia?! :) No to zapinamy pasy i jedziemy! Co Nam trzeba: - 0,8 kg białej kiełbasy (najlepiej mniejsze kiełbaski) - kminek (wedle uznania bo nie każdy lubi) - 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)osobiście polecam produkt z "Biedronki") - smalec lub inny tłuszcz lub papier do pieczenia (do wyłożenia naczynia żaroodpornego)  Ciasto należy rozwałkować, rozdzielić na paski ok 2-3cm. Kiełbaski zawinąć w ciastoCiasto nie musi zawijać całej kiełbaski, mogą być przerwy, można je również ponacinać. Smarujemy naczynie żaroodporne tłuszczem lub wykładamy papier do pieczenia. Wkładamy do naczynia kiełbaski

upichcona
Babka - kakao, czekolada, wanilia 185

łyżka wody Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, wodę, olej, proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać 1 łyżkę wody i kakao, do drugiej startą czekoladę a do trzeciej aromat waniliowy. Do blaszki o wymiarach 12x40 wylać najpierw jasne ciasto, następnie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Francuskie ślimaczki z masą makową 170

Pamiętacie ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką ? Miałam akurat ciasto francuskie i wymyśliłam, że zrobię coś podobnego ale na słodko - padło na masę makową. Efekt - super ciasteczka w smaku przypominające tradycyjny makowiec, tyle że dużo szybciej się je robi i można jeść je już chwilę po wyjęciu z piekarnika :) Takie małe co nieco w sam raz dla niespodziewanych(...)gości :) SKŁADNIKI: 1 op. ciasta francuskiego ok 400 g masy makowej (1/2 puszki) garść płatków migdałowych 1. Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować. 2. Rozsmarować masę makową na całości i zwijać (od dłuższej strony) pomagając sobie papierem, w który zawinięte było ciasto.  3. Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce

Kto ugości moich gości?
Chleb z ziarnami i Światowy Dzień Chleba 186

każdy mógł podjąć swoje wyzwanie i spróbować upiec swój własny chleb. Przepis, który wam dziś przestawiam jest szalenie prosty - wystarczy wszystko wrzucić do miski i pozwolić, aby robot wyrobił ciasto za nas, robot bądź mikser. Połączenie mąki pszennej z pszenną razową, z dodatkiem miodu oraz pestek słonecznika i dyni.  Składniki: 350 g mąki pszennej typ 650, 300 g mąki(...)świeżych drożdży, 410 g letniej wody dodatkowo : olej, otręby (u mnie żytnie), ziarna do posypania bochenka Wszystkie składniki włożyć do miski, pokruszyć drożdże, dodać wodę i wyrabiać ciasto przy pomocy miksera przez około 8 - 10 minut. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Wyrośnięte ciasto należy odgazować. Keksówke wysmarować olejem i wysypać otrębami, przełożyć ciasto

Plate of Joy
Pikantny indyk podawany z ravioli. 131

bazylia papryka indyk cebula sól prowansalska ( Kamis Specialite) ognista mieszanka przypraw (Kamis Specialite) sól pieprz Sposób przygotowania: Z przesianej mąki,jajek,żółtek,oleju i szczypty soli zagnieść jednorodne,elastyczne ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba zwiększyć ilość mąki. Tak przygotowane ciasto uformować w kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto(...)cienkie placki o grubości około 2 mm. Mieszankę serów doprawiamy do smaku,dodajemy do nich jajko i mielimy całość w maszynce do mielenia mięsa. Nożem odcinamy pasek ciasta, nakładamy nań mini porcje farszu, nakrywamy drugim paskiem ciasta o identycznej szerokości, sklejamy obydwa kawałki ciasta tak aby po pokrojeniu uzyskać zgrabne kwadraty, dzielimy na pojedyncze pierożki radełkiem lub nożem.Pierożki gotujemy

Wielki apetyt
Tarta florentyńska 101

razu na mnie wielkie wrażenie. Widziałam ją tylko raz w zagranicznym programie kulinarnym (w tej chwili nawet nie pamiętam jakim) i postanowiłam coś podobnego przygotować. Tarta jest świetna. Kruche ciasto, migdałowe wypełnienie i chrupiący wierzch. Nic dodać, nic ująć, Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: ciasto: 225 g mąki 75 g cukru szczypta soli 150 g niesolonego masła, schłodzone, pokrojone w kosteczkę 1 jajo nadzienie: 40 g niesolonego   masła 40 g cukru pudru 1 jajo

Wielki apetyt
Tarta z łososiem,szpinakiem i kozim serem 114

tartę ze szpinakiem, łososiem i kozim serem. Przyjechał do mnie kolega (wielbiciel koziego sera i łososia, więc nie mogło być inaczej. Natomiast szpinak przemyciłam dla zdrowia i smaku) Składniki: ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody  farsz: 200 g łososia 150 g sera koziego ( u mnie sałatowy firmy Danmis ) 200 g szpinaku 2 ząbki czosnku(...)białka jaj 200g śmietany 12% sól pieprz przyprawa ognista Kamis Schłodzone masło połączyć (ja najszybciej) z pozostałymi składnikami na ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez 15-20 minut. Następnie wylepić nim formę do tarty,ciasto nakłuć widelcem, obciążyć fasolą (najpierw na ciasto kładziemy papier do pieczenia a następnie wsypujemy na wierzch fasolę-dzięki temu zabiegowi nasze ciasto

Wielki apetyt
Bounty 113

default#VML);} Bardzo lubię połączenie kokosu i czekolady, więc gdy zobaczyłam to ciacho u mojej koleżanki nie mogłam się oprzeć, by nie spróbować odtworzyć go w  domu. Ciasto wyszło bardzo fajnie i co najważniejsze jego przygotowanie jest naprawdę banalne i niesamowicie ekspresowe.   Składniki na ciasto: 250g masła 4 jaja 200g cukru 200g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia 4 łyżki mleka 3 łyżki kakao Sposób przygotowania:  Masło zmiksować z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Następnie mieszankę sypkich produktów i mleko. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach około 30x 40cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Składniki na masę: 500ml mleka 6 łyżek kaszy

Wielki apetyt
Tarta z figami, kozim serem, kaszą i szynką Serrano 155

Idealnie chrupiący spód, fajnie dobrane składniki nadzienia. Nie wiem jak ty, ale ja już jestem głodna. Lecę szykować kolejne "co nie co" a ty bierz się za przygotowania. Składniki: ciasto: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie: 3 figi kasza jęczmienne wiejska 5 plastrów szynki Serrano czosnek cebulka rukola 20 g koziego(...)sera sałatkowego 200 ml kwaśnej śmietany 2 jajka sól  pieprz Sposób przygotowania: Ciasto: Składniki umieść w zimnej misie miksera i mieszaj aż do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta- włóż do lodówki na ok. 10 minut. Jeśli chcesz zagnieść ciasto ręcznie schłodź dłonie i energicznie zagnieć ciasto (nie wyrabiaj go z zbyt długo, gdyż wówczas straci swoją kruchość). Ciastem wylep formę

Wielki apetyt
Zimowy tort grylażowy 119

wpadłam na pomysł wykorzystania kremu na bazie kaszy manny. Efekt końcowy oceńcie sami natomiast walory smakowe zdecydowanie warte powtórzenia. No i ta chrupiąca warstwa czekolady- prawdziwa rozpusta! Składniki:   Ciasto ucierane: 125g masła   100g cukru   2 łyżeczki cukru waniliowego   2 jajka   100g mąki pszennej   30g mąki lub skrobi ziemniaczanej   1,5 łyżeczki proszku(...)Bajeczny- Wedel)  do dekoracji: jadalny brokat ozdoby z masy cukrowej ( wycięłam za pomocą wykrawaczek  z białej i barwionej na błękit masy cukrowej) błękitny cukier ozdobny Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki umieść w misie miksera i wymieszaj na gładką, puszystą masę. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze

Wielki apetyt

Proponowane wyszukiwania