proste danie a gwarantuję, że ucieszy osobę, której ją przygotujecie bardziej niż wymyślne krewetki, raki czy homary. A może zaprosicie swoją drugą połówkę do wspólnego pieczenia? ;-) Do dzieła! Ciasto: 1,5 szklanki mąki (200g) 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 1,5 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 15 dag drożdży Składniki: koncentrat pomidorowy zioła prowansalskie 9-10 plasterków salami kilka oliwek(...)żółtego sera 25g mozzarelli kilka listków świeżej bazylii 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól i olej. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, wlewamy do miski i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, starając się formować kształt serca (lub trójkąt, z którego łatwo będzie wyciąć serce). Moment, do którego rozwałkowujemy ciasto powinniśmy oszacować
Szefowa kuchninajbardziej znane, które na różne sposoby są przygotowane. Ja z marmoladą kilka zrobiłam i nawet skosztować ich nie zdążyłam, bo tak moim dzieciom posmakowały, że wszystkie pozjadały. Z pozostałego ciasta za pomocą kieliszka krążki powycinałam i po usmażeniu cukrem pudrem posypałam. Takie malusie, słodkie pączusie, tylko z ciasta się wycina, a jak szybko się je wcina :) , na jeden(...)czasie roztapiamy masło i pozostawiamy do przestygnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodajemy żółtka, masło i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki. Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość, następnie
Moniki Smakołykiciasto jest wspaniałym deserem dla osób, które lubią lekko kwaskowe ciasta. Ma orzeźwiający smak, dlatego fajnie sprawdza się w lecie, chociaż w zimie oczywiście też :) Składniki: Biszkopt ciemny: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao (lub więcej do zabarwienia masy) Biszkopt jasny: 4 jajka(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. W drugiej formie przygotowujemy w ten sam sposób jasny biszkopt, nie dodając kakao. Studzimy ciasta. Przygotowujemy masę
Symfonia smakowamisce rozkruszamy drożdże, mieszamy z cukrem i małą ilością ciepłej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do większej miski dodajemy mąkę, wlewamy oliwę, solimy i dodajemy zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, dodając tyle wody ile będzie potrzeba, by ciasto było gładkie. Jeśli dodamy za dużo wody, wtedy trzeba dodać więcej mąki. Ciasto po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie możemy(...)pokroić warzywa, zetrzeć ser, pieczarki delikatnie podsmażyć z cebulą na patelni. Lepiej je wcześniej podsmażyć, bo pieczarki zawierają w sobie dużo wody. Smażymy także kurczaka pokrojonego w kostkę. Ciasto dzielimy na tyle części, ile chcemy przygotować "pierogów". Ja robię spore porcje, dlatego dzielę na 4 części. Po kolei rozwałkowujemy placki w kształcie koła, jedną część smarujemy przecierem pomidorowym połączonym
upichcicpostaci kawałków oprószonych mąką. Dodać do masy roztrzepane jajko i wodę i wymieszać całość aż się składniki połączą w kulę, ale ciągle nie wgniatać masła w masę. Przykryć ciasto folią i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut aż ciasto ruszy. 2. Blat lekko posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na duży prostokąt. Unieść końce krótszych boków(...)założyć je do środka. Następnie całość złożyć jak książkę, na pół. Cały proces wałkowania i składania powtórzyć 2 – 4 razy, aż widoczne kawałki masła znikną. Złożone ciasto owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Można też obejrzeć film jak to składać tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=VqwqInhd5PI 3. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na prostokąt
UgotujmyTo.plblat kuchenny, następnie dodajemy do mąki zimne masło w kawałkach (najlepiej pokroić sobie w kostkę). Całość siekamy dużym nożem nożem, dodajemy żółtka i cukier i szybko wyrabiamy (z ciastem na tartę nie wolni się cackać). Ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około. 30-45 minut. Foremki do tartaletek należy uprzednio wysmarować lekko(...)masłem i posypać bułką tartą wtedy mamo pewność że ciasto nie będzie nam przywierać do foremek. Schłodzone ciasto należny delikatnie posypać mąką, rozwałkować (nie mam wałka wiec użyłam butelki od wina). Do ciasta przyłożyłam foremki do tartaletek i zaczęłam wycinać kształt i dopasowywać do foremki. Ciasto w foremkach pozakłuwałam troszkę widelcem. Tartaletki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym
ClauditteMissCookingsię dziś stało, że synka mojego odwiedził jego przyjaciel, którego mama też miała być u nas dziś, ale nie dotarła...urodziła. A to dla niej było to ciasto . Chłopaki jak zwykle bawili się przednio i tak się zmęczyli, że trzeba im było jakąś kolację przygotować. No i tu wychodzą na pierwszy plan cebularze. Czego użyłem? Do ciasta: -kubek mąki pszennej(...)łyżka masła klarowanego -sól, pieprz -oregano Mąki przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i podlewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Przelewamy zaczyn do mąki i wyrabiamy ciasto. Dodajemy dwie łyżki oleju rzepakowego i wyrabiamy na elastyczną kulę. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W czasie, gdy ciasto wyrasta, kroimy cebulę na wiórki i szklimy pod przykryciem
BaRepastakiego lodówkowego remanentu, w skrzynce z warzywami, odnalazłam śliwki :) Kupione kilka tygodni wcześniej, w jednym z marketów, leżały i spokojnie czekały na wenę. Doczekały się wreszcie ;) Postanowiłam upiec ciasto czekoladowe z zatopionymi wewnątrz niego ćwiartkami śliwek. Śliwki miały za zadanie nadać ciastu wilgotności i przełamać czekoladowy smak. Udało się, ciacho wyszło pyszne :) Zapraszam zatem do stołu :) Składniki(...)Dodać esencję waniliową i śmietankę - zmiksować. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do ubitych jajek i wymieszać. Na końcu dodać olej i wszystko razem połączyć. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam tortownicy o średnicy około 20 cm. Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek (bez pestek). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepis pochodzi ze strony www.chleby.info . Serdecznie polecam;) Składniki zaczyn: 100 gram aktywnego zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie tutaj) 130 gram mąki żytniej typ 2000 250 gram letniej wody Ciasto właściwe: cały zaczyn 500 gram mąki pszennej 350 ml letniej wody 100 gram ziaren słonecznika łuskanego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Dnia(...)najlepiej jednak zaczyn odstawić na 16 godzin. Po tym czasie przygotowany zaczyn mieszamy z mąką, wodą, solą, cukrem i ziarnami słonecznika. Całość mieszamy drewnianą łyżką przez około 5 minut. Ciasto mieszamy łyżką bo ciasto jest bardzo luźne więc nie będzie możliwe wyrobienie ciasta rękami. Boki i spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę wykładamy gotowe ciasto (powinno
Krakowskie smaki AniDzisiaj na obiad poleca się pyszny ryż z jarzynami i schab w cieście. Bardzo lubię ryż więc postanowiłam go połączyć z ulubionymi warzywami. Jak dla mnie sam ryż i warzywa wystarczyłyby na obiad jednak męska część moim konsumentów bez mięsa nie wyobraża sobie żadnego obiadu;) Dlatego też aby nie przejadł się im klasyczny schabowy w panierce z bułki tartej(...)postanowiłam zrobić im schabowego w pysznym, pulchnym cieście. Całość skomponowała się idealnie;) Polecam;) Składniki: 3 woreczki ryżu około 700 ml bulionu warzywnego sól pieprz majeranek oliwa z oliwek do smażenia około 750 gramów pokrojonych na mniejsze kawałki jarzyn (u mnie fasolka szparagowa, kukurydza, brokuł, marchewka, zielony groszek) 5 plastrów schabu 3 jajka 3-4 łyżki mąki pszennej
Krakowskie smaki Anistronie www.Skworcu.com.pl 1. Cukier kryształ i waniliowy zmiksować z jajkiem. Dodać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.Energicznie i szybko zagnieść elastyczne ciasto. 2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy kokilki, które wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy cukrem kryształem lub bułką tartą. 3. Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze(...)kawałki. Do garnka dajemy wodę i jabłka, smażymy z cynamonem i goździkami, pod koniec dodajemy cukier. Gotowym musem napełniamy kokilki wyłożone ciastem. 4. Na wierzchu układamy kratkę z pozostałego ciasta. Piec ok.20 - 25 minut w tem. 180 C na złoty kolor. . Gotowe szarlotki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy bitą śmietaną
Apetyczna babeczkapurée, dodać masło, wymieszać, aż tłuszcz się rozpuści - do purée wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać - do masy dodać rozbełtane jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, spirytus oraz mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto powinno być miękkie, lekko klejące, jednak różni się w strukturze od typowego ciasta drożdżowego - UWAGA! ciasto nie wymaga rośnięcia - z ciasta odrywać średniej wielkości kawałki (należy wziąć pod uwagę(...)widać w przekroju pączka. Można je nadziewać w dowolny sposób, również przed smażeniem, jednak wpłynie to dodatkowo na ciężar pączków (mogą bardziej nasiąkać tłuszczem) i może skutkować rozklejaniem się ciasta podczas smażenia, jeśli nie skleimy go dokładnie podczas formowania
Smakołyki Berenikiwrzenia, dodajemy kardamon, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i mieszamy. Ściągamy syrop z ognia. Przepis na ciasto: Do miseczki dodajemy mleko w proszku, mąkę, sodę oczyszczoną. Całość mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę rozpuszczonego masła, łyżkę soku z cytryny. Ciasto mieszamy za pomocą dłoni aż powstaną zbite grudki. Dodajemy(...)mieszanki ciepłego mleka i dalej mieszamy. Następnie zakrywamy ciasto miseczką i pozostawiam je na ok. 5 minut. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki rolując ciasto między dłoniami. Należy maczać palce w rozpuszczonym maśle, aby ciasto nie kleiło się do dłoni. W garnku rozgrzewamy olej do smażenia (oleju musi być sporo, tak aby gulab jamun mogły
Emcia Pichciktóre świetnie smakują w porze obiadowej, ale mogą także wystąpić w roli pysznej kolacji. Daniem, które moim zdaniem świetnie spełnia wszystkie te oczekiwania jest tarta. Często korzystam z gotowego ciasta francuskiego, a składniki farszu komponuję dowolnie, choć najczęściej bazą jest ser feta i szpinak. Dziś jednak upiekłam tartę na kruchym spodzie, korzystając z przepisu na ciasto M. Roux. Kruchą(...)zimno. Była..... No właśnie, wszystko co dobre szybko się kończy, ale w tym wypadku, z pewnością równie szybko powróci na nasz stół. Zapraszam i Was! SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO /cytuję za M. Roux, z książki Jajka / 250 g mąki 125 g masła 1 średnie jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drobnego cukru 40 ml zimnej wody Z podanych
KUCHARNIAdrożdży świeżych (użyłam świeżych) 260 g mleka 30 g masła, roztopionego Na posmarowanie: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości(...)dłużej, w zależności od temperatury otoczenia). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotować nadzienie: SKŁADNIKI 60 g miękkiego masła 4 ząbki
KUCHARNIA