ciasto - 162907 przepisów (strona:2693/10861)

Tarta z botwinką 153

napisałam, ale ja lubię ją też na zimno.   Tarta  z botwinką Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 28 cm Składniki: 1 opakowanie francuskiego ciasta (u mnie mrożone) 1 pęczek botwinki 1 cebula oliwa do smażenia 2 łyżki octu balsamicznego pieprz sól morska 50 g fety 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z zamrażarki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Botwinkę dokładnie płuczemy, buraczki obieramy kroimy w kostkę, łodyżki i listki na 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę, dodajemy buraczki i chwilę przesmażamy. Dodajemy ocet, dusimy przez 2-3 minuty, dodajemy łodyżki i liście. Mieszamy i wyłączamy gaz. Warzywa solimy i pieprzymy. Formę smarujemy tłuszczem

Kulinarne przygody Gatity
Placki z kwiatów czarnego bzu. 164

nadrabiam, truskawki, kwiaty aż się proszą o wykorzystanie w daniach. Dziś w roli głównej kwiat bzu. Rośnie w moim ogrodzie, przepięknie pachnie, nie można było go nie wykorzystać. Ciasto naleśnikowe połączone z rozwiniętym kwiatem bzu, tak proste a tak dobre. Najlepsze cieplutkie z posypanym cukrem pudrem. SKŁADNIKI : 8 kwiatów bzu z ogonkami  1 szklankę mleka  1 jajko(...)szczyptę soli  mąki ok 0,5 szklanki (ma być tak gęste jak na ciasto naleśnikowe) olej do smażenia  cukier puder do posypania   SPOSÓB WYKONANIA : Kwiaty bzu obcinamy wraz z ogonkiem( kwiaty zrywamy te, które są daleko od ulicy), pozbywamy się robaczków, jeśli są, mieszamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, gęstością ma przypominać ciasto naleśnikowe, odstawiamy

Basia w kuchni
Torcik z masą z kaszy manny 326

Torcik z masą z kaszy manny to kolejny przepis bez pieczenia z cyklu Przepisy z PRL . Ciasto / deser z torcikiem nie miało nic wspólnego, ale tak się na to mówiło, gdyż masa z kaszy manny znajdowała się pomiędzy warstwami ciasteczek, które po pewnym czasie miękły i mogły udawać warstwę ciasta Polecałam Wam też inne przepisy z tego okresu: ciasto(...)pieczenia na ciastkach i sernik bez pieczenia, czyli Domek Baby Jagi . Torcik z kakaową masą z kaszy manny to deser / ciasto mojego dzieciństwa, które przypadło właśnie na lata PRL. Ten torcik potrafiła wykonać każda dziewczyna z mojej klasy w podstawówce. Polecam, zrobiłam w nim trochę modyfikacji, gdyż dodałam do masy trochę Ballantin’sa i suszonej żurawiny, które dostępne były

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb pszenny z siemieniem lnianym 173

czasie do miski przesiać mąkę, dodać siemię lniane i płatki owsiane oraz sól. Połączyć razem suche oraz mokre składniki. Wystarczy wymieszać do ich połączenia.  Nasze "ciasto" będzie miało bardzo lepką konsystencję i będzie wyglądało tak: "Ciasto" należy przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. W tym czasie podwoi ono swoją objętość, należy wziąć(...)uwagę i wymieszać składniki w odpowiednio większej misce. Podczas wyrastania "ciasta" należy przygotować formę - chleb najlepiej jest piec w formie wysmarowanej masłem.  Po wyrośnięciu "ciasto" prezentuje się następująco: "Ciasto" należy przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki, przykryć bawełnianą ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.  Kiedyś stary i doświadczony piekarz powiedział mi, że gwarancją dobrego chleba jest

Garniec Magalie
Bułki z rozmarynem 212

cukrem, z pominięciem dwóch łyżek stołowych mleka.  Mąkę należy przesiać, dodać sól, roztopione masło, rozpuszczone drożdże oraz posiekany drobno świeży  rozmaryn . Na końcu dodać letnie mleko. Zagnieść ciasto, około 7-8 minut. Na początku ciasto będzie kleić się do rąk, przy końcu wyrabiania ciasto będzie już elastyczne.  Proszę nie dodawajcie więcej mąki - można ewentualnie lekko wysypać mąką(...)stolnicę przed wyrabianiem ciasta.  Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.  Wyrośnięte ciasto należy podzielić na 12 części. Uformować kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut.  W tym czasie należy rozgrzać

Garniec Magalie
Runo leśne 1491

Cała nasza mała rodzina kocha naturę, bardzo dużo przebywamy na świeżym powietrzu, gdzie między innymi jadamy posiłki. Być może dlatego właśnie ciasto to urzekło mnie podwójnie. I smakiem ... I swoim wyglądem, bo kojarzy się z naturą, lasem, mchem, latem ... Ech ...   Jestem przekonana, że Wam również się spodoba i zaskoczycie nim swoich przyjaciół i rodzinę.  Prezentuje się naprawdę doskonale(...)idealne jako torcik urodzinowy jak też na przyjęcie na świeżym powietrzu. Ze względu na kolor, pomyślcie również o tym przepisie na Wielkanoc. Ciasto z trawą i fasolą, jak określił je mój szwagier Zbyszek. :) Sekretem koloru ciasta nie jest barwnik, tylko ... szpinak.  Przepis podany na okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki: 450 g drobnego, mrożonego szpinaku

Garniec Magalie
Focaccia z suszonymi pomidorami 186

focaccia, najczęściej podaną z oliwą z oliwek lub aromatycznym olejem, którym należy ją obficie skropić lub po prostu w nim umoczyć.  Jedni określają focaccia jako suchą bazę dla ciasta na pizzę (bez sosu pomidorowego i sera), ja jednak bardziej skłaniałabym się ku określeniu jej jako rodzaju chlebka.  Istnieje wiele odmian focaccia, od suchych, najczęściej z solą morską(...)Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.  Mąkę przesiać, dodać sól i wymieszać.  Zaczyn połączyć z suchymi składnikami, dodać oliwę, wyrobić ręcznie miękkie i plastyczne ciasto.  Czas wyrabiania - 10 do 15 minut.  Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce

Garniec Magalie
Blinki serowo - truskawkowe. 111

Składniki : Na ciasto : 6 jajek 40 dkg mielonego twarogu 3 łyżki cukru 8-10 łyżek mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 2 szczypty soli Przygotuj także : około 50 dkg świeżych dojrzałych truskawek olej do smażenia cukier puder z wanilią do posypania     Sposób wykonania :   Całe jajka zmiksuj z cukrem na puszystą pianę. Dodaj twaróg(...)proszkiem do pieczenia i wlewaj mleko , zmiksuj ponownie na jednolitą masę. Truskawki dokładnie opłucz i przelej pod bieżącą wodą na cedzaku. Obiesz z szypułek. Pokrój na mniejsze kawałki. Gotowe ciasto wlewaj dużą łyżką na rozgrzany olej na patelni. Na każdy placuszek poukładaj po kilka kawałków truskawek, lekko dociśnij palcami, aby się zanurzyły w cieście. Po nałożeniu owoców na placuszki możesz

Przepisy i porady kulinarne
DIETETYCZNY MALINOWY POCAŁUNEK 1580

Owoców coraz więcej...kuszą Nas by użyć je do deserów, ciast...Co jednak gdy jesteśmy na diecie i nie chcemy odmawiać sobie tych przyjemności? Polecam Wam przepis na ciasto mega malinowe, przepyszne...Dla chcących bez grama cukru. Ale cukier oczywiście możemy dodać- to dla tych którzy nie wyobrażają sobie ciasta bez cukru. Ozdoby na ciasto otrzymałam ze sklepu SŁODKI ŚWIAT(...)Pozostałe maliny czyli 4 szkl blendujemy na mus. 3 łyżeczki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, jak napęcznieje podgrzewamy i przestudzamy. Łączymy z musem z malin.Ewentualnie dosładzamy. Wylewamy ostatnia warstwę ciasta.  * Górę dekorujemy wg uznania- u mnie bita śmietana, listki mięty, ozdoby czekoladowe : posypka biało czarna i czerwone usta czekoladowe

Z Majeczką w kuchni
Pizza ze szparagami i jajkiem 183

Pizza ze szparagami i sadzonym jajkiem to pomysł na weekendowy obiad. Idealnie zgrane składniki: niezbyt grube ciasto na pizzę, lekko słodki sos pomidorowy, szparagi i rozlewające się żółtko. Naprawdę smaczne połączenie! Jeżeli lubicie miękkie jajka i szparagi to ta pizza będzie dla was idealna :) Z poniższych składników przygotowałam 2 średniej wielkości pizze.  Składniki dla 3-4 osób: spód(...)ogniu tak długo, aż pomidory zmiękną, a sos się zredukuje. W międzyczasie szparagi obrać, umyć i ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Ugotowane szparagi zahartować (zalać zimną wodą). Ciasto na pizzę podzielić na 2 części. Z każdej części uformować 2 koła. Następnie posmarować sosem pomidorowym (pomijając brzegi ciasta), ułożyć szparagi (środek ciasta należy pozostawić bez dodatków!) i posypać żółtym

Ugotować
Bagietki Francuskie z Sezamem 283

moja wyczekana forma CRUSTY BAKE firmy Kitchen Craft .  Dlaczego ta a nie inna? Crusty Bake posiada perforowaną podwójną powłokę non stick, z doświadczenia wiedziałam już, że dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejało, nie będę musiała formy niczym natłuszczać ani posypywać i co najfajniejsze, mycie będzie lekkie i przyjemne, bo forma po upieczeniu wygląda jakby była czysta(...)był miękki, więc tu widzicie, że forma jest również funkcjonalna, bo można osiągnąć w niej to co się chce. Dzięki perforowanej strukturze formy możemy nasze wypieki w niej studzić, ciasto nie wilgotnieje. Forma jest solidna, dobrze, wyważona i trudno Wam będzie ją wygiąć ;) Na koniec taka ciekawostka, produkty linii Crusty Bake firmy Kitchen Creaft w 2014 roku zdobyły odznaczenie Master

Blondynka Gotuje
Bułeczki z ziarnem 170

cukier i 2 łyżki letniej wody, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Mąki połączyć z solą, dodać wszystkie ziarna, olej oraz rozpuszczone drożdże. Na koniec dodać letnią wodę i zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć(...)szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, ciasto musi podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek długości ok. 30 cm. Wałki delikatnie spłaszczyć. Następnie przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną. Wyrośnięte wałki podzielić

Delicious Titbits
Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia 181

długo pozostaje nie tylko w pamięci. Tym razem upiekłam bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia (szałwii hiszpańskiej). Serwatka została po zrobieniu twarogu i nadaje się idealnie do ciast drożdżowych. Aby podnieść walory wypieku posypałam je nasionami chia , o których warto trochę poczytać. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie, a historia sięga czasów Majów i Azteków.   Składniki(...)wymieszaniu, całość ma być ciepła). Ubijamy całe jajka z pozostałym cukrem. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, masło z mlekiem, ubite jajka, sól. Wyrabiamy robotem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, trwa to ok. 10 minut. Wyrobione ciasto (ma być dosyć luźne) lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już

mojewypiekiinietylko
Chleb wiejski na zakwasie 205

grama soli(dałam szczyptę) Mieszanka z zakwasem: 170 gram mąki pszennej typ 650 40 gram mąki żytniej razowej ( Kłos- Pol ) 115 gram wody letniej przegotowanej 105 gram zakwasu Ciasto: 540 gram mąki pszennej typ 650 40 gram mąki żyrniej razowej ( Kłos- Pol ) 320 gram wody letniej przegotowanej 5 gram drożdży 22 grama soli biga, poolish i mieszanina z zakwasem Wykonanie(...)Następnego dnia rozpuszczamy drożdże w 20 gramach ciepłej przegotowanej wody. Kolejno mąki, rozpuszczone drożdże, 230 gram wody i cały poolish umieszczamy w misce i za pomocą robota kuchennego wyrabiamy ciasto, aż do połączenia się składników(można też ciasto wyrobić ręcznie). Mieszaninę przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.  Po tym czasie dodajemy bigę, zakwas, sól i pozostałą wodę, wyrabiamy

Krakowskie smaki Ani
Dietetyczny jabłecznik na żytnim cieście 184

Jestem z tego ciasta naprawdę dumna!!! jest najsmaczniejsze ze wszystkich, które do tej pory robiłam! (oczywiście to subiektywna ocena) "trochę" roboty przy nim jest, może nie tyle pracy co czasu, żeby wszystko zastygło przez co mozolnie czeka się na efekt końcowy, który zapewniam jest tego warty!  dlatego jeśli(...)Stewia/fruktoza do smaku Sposób przygotowania: Spód: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę mąkę, STEWIE, proszek do pieczenia, żółtka, powoli dodajemy do białek miksując na najmniejszych obrotach ciasto wylewamy do niewielkiej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni, najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest wypieczone odstawiamy do wystygnięcia

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania