ciasto - 163312 przepisów (strona:2693/10888)

Strucla orzechowa 184

miałam drożdże a w szafie orzechy włoskie, które przed świętami Bożego Narodzenia przyniósł mi mężuś z nadzieją, że upiekę jakieś ciacho orzechowe. Musiał czekać aż do dzisiaj : Składniki na ciasto :     3 szklanki mąki     40g drożdży     nie pełna szklanka ciepłego mleka     szczypta soli     2 żółtka(...)ciepłego mleka oraz 1 łyżką mąki. Wlać do wgłębienia w mące drożdże i opruszyć lekko mąką. Pozostawić na około 30min w ciepłe miejsce. Po 30 minutach czas na wyrobienie ciasta. Znowu w oddzielnej miseczce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Całość wlewamy do mąki z drożdżami. I czas na zagniatanie. Ciasto musi być gładkie i elastyczne

Amatorka kuchenna
Jabłecznik 155

Przyszłą sobota więc trzeba było zrobić jakieś ciasto do kawy. A że w domu mam dużo jabłek postanowiłam upiec jabłecznik, ale w innej odsłonie.  Składniki:      1,5 szklanki mąki      1/3 szklanki mąki ziemniaczanej      szklanka cukru pudru      2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)Pianę dodajemy do masła z żółtkami, mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy pomału ekstrakt z wanilii i przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na dno blaszki wylewamy połowę ciasta i wygładzamy. Układamy biszkopty, na to starte jabłuszka i ponownie biszkopty a na samą górę pozostałe ciasto. Pieczemy około 50 minut w 180 C. Warstwy ciasta zaczynając od dołu: - połowa

Amatorka kuchenna
Mini ślimaki z serem z ciasta francuskiego 130

mój blog został nominowany do Liebster Blog Award , padło pytanie:  Przyrządzenia jakiego dania byś się nie podjęła? Odpowiedziałam wówczas, że ciasta francuskiego chyba już po raz drugi sama nie zrobię . A ślimaki z serem są właśnie z takiego ciasta. Tak więc poszłam do sklepu i kupiłam gotowca :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 gramów sera białego (ja kupiłam takie(...)wiaderku) 3 łyżeczki cukru cukier puder do posypania ślimaczków Nastawić piekarnik na 200 st. C (u mnie termoobieg) Rozwinąć ciasto i najpierw posmarować warstwą sera, a następnie posypać cukrem Ciasto zwinąć w rulon i włożyć do lodówki na 20-30 minut (po tym czasie łatwiej będzie pokroić rulon w plasterki) Gdy ciasto trochę stężeje pokroić rulon w plastry grubości

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wieniec z ciasta francuskiego z serem 153

mnie jakoś naszło, żeby zrobić coś z ciasta z francuskiego. Kilka dni temu kupiłam ser waniliowy do sernika, ale stwierdziłam, że się nic nie stanie jak zabiorę z wiaderka 2 łyżki twarogu:) Dzięki temu powstał wieniec z ruloników z ciasta francuskiego z serem. Składniki: 1 ciasto francuskie 2 łyżki sera waniliowego z wiaderka 3 łyżeczki cukru Posypujemy deskę (blat(...)stolnicę) cukrem i kładziemy na niej ciasto francuskie papierem do góry. Wałkiem delikatnie przejeżdżamy po cieście tak, aby cukier się do niego przykleił Zdejmujemy papier i smarujemy ciasto 2 łyżkami sera Zwijamy całość w rulon Kroimy w plasterki szer. ok. 1 cm Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia w taki sposób, żeby papier wystawał na zewnątrz, ale od spodu tortownicy Układamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik gotowany przekładany kruchym ciastem 186

trzeci przepis na sernik, który podaję:) Były dwa z galaretkami, na zimno: z truskawkami  i z brzoskwiniami i borówkami . Teraz sernik z gotowanego sera przekładany trzema plackami kruchego ciasta.  Składniki: na kruche ciasto: 400 gramów mąki 200 gramów masła 150 gramów cukru pudru 3 jajka 1/2 proszku do pieczenia na ser: 1 kg sera waniliowego z wiaderka(...)cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka olejek pomarańczowy Przygotowujemy kruche placki: masło zarabiamy z mąką i proszkiem do pieczenia Dodajemy jajka, cukier puder i wyrabiamy ciasto - powinno być mokre Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę Wyjmujemy i dzielimy na 3 części Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Będziemy piec 3 placki: formy (jeśli mamy 3 sztuki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tarta z budyniem i borówkami 163

Był już sernik na zimno z borówkami , a dzisiaj, również z tymi owocami, bardzo prosty i szybki deser. Jedynie czas oczekiwania na schłodzenie ciasta w lodówce może uczyć nas cierpliwości:), ale uważam, że warto. Czas na tartę z budyniem śmietankowym i borówkami! Składniki na formę do tarty o średnicy 27 cm: 200 gramów mąki 100 gramów miękkiego masła(...)szklance mleka rozpuścić budynie śmietankowe i dobrze wymieszać Gdy mleko zacznie sie gotować - wlać rozpuszczony budyń do gotującego się mleka i chwilę zagotować  stale mieszając Odstawić Robimy ciasto:) Wyrobić masło z mąką i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać jajka i cukier puder - ugnieść (ciasto powinno być mokre i lepić sie do rąk) i włożyć do lodówki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kwadraciki z wędliną, pieczarkami i serem żółtym - przepis autorski 214

Ciasto francuskie jak paszteciki:) Nadziane wędliną, pieczarkami, cebulą i serem żółtym. Troszkę jak mini pizze, ale bez sosu. Dobry przepis na wykorzystanie resztek z lodówki.  I dobry pomysł na chrupanie podczas meczu ;) Składniki: ok. 100 gramów wędliny 5-6 sztuk pieczarek 1 mała cebula 5 plasterków sera żółtego, ale można dać drugie tyle jajko do posmarowania ciasta zioła prowansalskie(...)Vegeta - opcjonalnie świeża bazylia 2 opakowania ciasta francuskiego masło do duszenia Wędlinę, pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło i chwilę wszystko dusimy mieszając i doprawiając Vegetą oraz ziołami prowansalskimi Rozwijamy jeden płat ciasta i układamy 12 porcji podduszonych składników Bazylię siekamy i posypujemy nią wierzch kopczyków Plasterki sera kroimy w kwadraciki (jeden plasterek to 4 kwadraciki) i układamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Topniki jabłkowe 174

Ostatnio przesiaduję dużo w internecie w poszukiwaniu nie tylko prostych przepisów na ciasta, ciasteczka, tarty, ale również takich wymyślnych. Szczęściem jest, że znam język francuski :) i mogę dzięki temu szperać również na stronach francuskojęzycznych. Znalazłam sporo fajnych przepisów na desery właśnie na tych stronach, więc tłumacząc je na język polski będzie teraz pewnie więcej takich przepisów na blogu(...)przepisów ze strony francuskiej. Bardzo proste, a'la biszkoptowe ciasteczka z jabłkami.  Dlaczego ciasteczka nazwałam topniki? Takie skojarzenie, że jabłka pokrojone w cienkie paseczki zatapiają się w cieście jakby pływać nie umiały :) Bardzo prosty przepis, szybki i nie sposób go zepsuć :) Ciastka po upieczeniu się nie zapadają tak, jak potrafi to zrobić tradycyjny biszkopt. Byc może dlatego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pizza serowa z goudą i mozzarellą 162

przepis tutaj Składniki: 250 gramów mąki 15 gramów drożdży 1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru 1 jajko 1/2 szklanki ciepłego mleka olej lub oliwa do smarowania dłoni, żeby ciasto nie lepiło się do rąk 1 opakowanie sera mozzarella  200 gramów sera gouda Ciasto robi się podobnie jak na calzone : d rożdże mieszamy z mlekiem - odstawiamy(...)minut Po tym czasie mieszamy mąkę z solą, jajkiem i cukrem, dodajemy drożdże rozpuszczone w mleku i ugniatamy ciasto od czasu do czasu dłonie polewając odrobiną oleju Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na ok. 1h do wyrośnięcia Po tym czasie z ciasta formujemy okrągły placek... ... i smarujemy wcześniej przygotowanym sosem Ser gouda należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Joulutorttu - fińskie ciasteczka 157

jeden to taki, że włożyłam marmoladę do środka i zawinęłam ciasteczko. A drugi sposób to taki, że najpierw zawinęłam ciasteczko, a potem udekorowałam "kleksem" z marmolady. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 12 łyżeczek marmolady (poniewaz z jednego opakowania ciasta wychodzi 12 ciasteczek) mleko do posmarowania i cukier puder do posypania - opcjonalnie Rozwijamy ciasto i wraz z papierem wykładamy na blachę(...)Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C Ciasto dzielimy na kwadraty Narożniki każdego kwadratu nacinamy w dużą literę "L" Na środku wykładamy po jednej płaskiej łyżeczce marmolady. Bierzemy róg naciętego ciasta i zawijamy do środka robiąc tak z każdym rogiem kwadrata Ewentualnie robimy odwrotnie: najpierw zawijamy rogi ciasteczka do środka, a następnie, na wierzchu, kładziemy łyżeczkę marmolady  W przypadku pierwszego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Poskręcane parówki w poskręcanym cieście francuskim 163

ogromnym smakiem. Takie było moje śniadanie. Do tego podałam niewielką garść sałaty lodowej z  sosem Vinegrette . Mmmniammm! Przepis dawno temu zaczerpnięty z internetu. Składniki: 6 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty Na każdy prostokąt nakładamy parówkę... ... a następnie zawijamy krótsze boki ciasta nakładając na parówkę Nastawiamy piecyk(...)stopni C Parówkę owijamy dokładnie ciastem... ... i zaklejamy Następnie kroimy parówkę w plasterki ale w taki sposób, aby parówka była przekrojona cała, a ciasto od spodu było nienaruszone (ja podłożyłam sobie trzonek od łyżki do sałatek, który blokował mi całkowite przecięcie ciasta)... ... i każdy plasterek parówki odkręcamy na płasko, raz w lewą, raz w prawą stronę Smarujemy parówki roztrzepanym jajkiem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik cynamonowy 210

Musiałam upiec! Ciasto jest wyśmienite na Boże Narodzenie :) Składniki na ciasto: 250 gramów mąki 125 gramów cukru 10 gramów przyprawy do piernika 2 jajka 100 gramów margaryny Kasi 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na sernik: 1 kg sera w wiaderku  4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka cynamonu 200 gramów(...)cukru 100 gramów czekolady z orzechami Masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika wymieszać. Powstaje kruszonka Dodać dwa jajka i zagnieść ciasto Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce Nastawić piecyk na 180 stopni Wyłożyć dno formy ciastem, nakłuć widelcem   i piec 30 minut - wystudzić Piecyk nagrzać do 170 stopni Aby wykonać masę, należy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Cynamonowe ślimaczki 184

wykonaniu, zawsze się udają! Są pyszne, zapewniam, że nie opłaca się robić z mniejszej porcji, bo wspaniale smakują świeżutkie, ale świetnie się też przechowują. Składniki: 1/2 kg mąki krupczatki, (ciasta drożdżowego uwielbiają dodatek mąki krupczatki!)  1/2 kg mąki zwykłej 5 łyżek cukru 2 jaja  2 żółtka 1/2 litra mleka pół kostki masła 50 g drożdży łyżka przyprawy(...)cukru, 2 łyżki letniego mleka, zaczekać aż podrosną. Mleko i masło podgrzewamy, ostudzić. Mąki mieszamy, przesiewamy, dodajemy przyprawę do piernika, jajka całe i żółtka oraz letnie mleko, zagniatamy ciasto, dodajemy rozpuszczone, letnie masło. Ciasto może się kleić, ale podsypywać mąką, wyrabiamy chwilę dopóki nie będzie przyjemnie odchodzić od ręki. Miseczkę z ciastem wyrobionym odstawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. Kiedy

kgwjanczewo
Czekoladowa tarta z bananami i orzechową posypką. 149

całkiem coś innego, jednak serce mi zmiękło jak mój pierworodny rzekł "Tato, zróbmy to bardzo czekoladowe", kolejny raz już złamałem się. Mówisz i masz bąbel! Składniki jakich używamy: Na ciasto -150 gram mąki pszennej TYP550 -100 gram miękkiego masła -50 gram cukru pudru -jedno żółtko Na masę: -200ml śmietanki 30% -dwie duże łyżki śmietany 36% -duża łyżka kakao(...)gram czekolady gorzkiej -50 gram czekolady mlecznej -cukier waniliowy -skórka pomarańczy -jajko -dwa banany -garść orzechów włoskich Z mąki, cukru i masła zagniatamy ciasto, dodajemy żółtko i formujemy kulę. Zawijamy ją w folie spożywczą i wkładamy na 1h do zamrażalnika.   W następnym kroku pozostawiamy ciasto w foli i wałkujemy na cienki placek o kształcie naszej formy do tarty. Zdejmujemy

BaRepas
Śliwkowo 154

Dzisiaj przepis na ciasto śliwkowe, nooo mogłabym nawet powiedzieć, że śliwki z ciastem ;);) Zapraszam na ciasto baaaaardzo śliwkowe 200 g masła 200 g cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 240 g mąki tortowej 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoiczek powidła śliwkowego 800 g śliwek cukier puder do posypania brązowy cukier cynamon     Nagrzewamy(...)stopni C, następnie należy zemleć cukier na puder. Ucieramy masło z cukrem około 2 min. po 30 sekundach dodajemy jajka. Do naczynia miksującego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy, następnie wykładamy ciasto na blachę wcześniej posmarowaną masłem. Przekrawamy śliwki na pół i wyciągamy pestki. Powidło rozprowadzamy równomiernie po całym cieście, układamy bardzo gęsto śliwki. Posypujemy brązowym cukrem i cynamonem

noteskulinarnyfiga