mleczarza. Kto wie? Może się przyda... Gospodyni rozpuszcza drożdże w letniej wodzie, miesza je z mąką. Dodaje trochę soli i oliwę. Tej nigdy w domu nie brakuje. Energicznie zagniata ciasto i odkłada je do wyrośnięcia. Ponownie wychodzi z domu. Tym razem kieruje się do niewielkiego ogródka. Zrywa trochę ziół i kilka pomidorów. Wraca do kuchni. Pomidory przelewa wrzątkiem, obiera(...)skórki. Sieka drobno razem z czosnkiem, podsmaża na oliwie. Czeka żeby woda odparowała. Doprawia solą i odrobiną ziół. Odstawia, żeby sos się wystudził. Włoska gospodyni kule ciasta kolejno rozpłaszcza na placki. Chwilę się im przygląda i rozciąga je aż stają się cieniuteńkie. Teraz wystarczy dla wszystkich. Każdy placek smaruje sosem, na wierzchu rozrzuca kawałki mozzarelli. Placki wkłada do pieca. Czeka
Pełny talerzCiasto bez pieczenia, trochę musimy włożyć pracy, ale efekt murowany zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Możemy zafundować rodzince takie ciasto. Może na świata. SKŁADNIKI: Spód ciasta: 150 g ciastek maślanych ciemnych 6 łyżek masła 16 g cukru waniliowego Masa wiśniowa: 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych; 1 l soku wiśniowego; 3 budynie wiśniowe; 2 galaretki wiśniowe; Masa śmietanowa(...)godzinę. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody.Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę. Miksujemy, by wszystko połączyć. Wykładamy 3/4 bitej śmietany na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masę wiśniową 3/4 l soku wiśniowego zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy budynie i dodajemy je do gotującego się płynu. Zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy galaretki. Dodajemy
W kuchennym oknie EwyCiasta na Wielkanoc to mazurki, baby, serniki a może i różnorakie przekładance. Zrobiłam listę moich ulubionych ciast może , ktoś się skusi i wypróbuje przepis a możne ta lista będzie inspiracją .Życzę udanych wypieków świątecznych
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasto: 3 jajka 15 dkg mąki 15 dkg cukru 15 dkg roztopionej margaryny 3 dkg kakao 1 i ½ łyżki proszku do pieczenia 3 – 5 łyżek mleka Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki czystej wódki ( może być rum) Wszystkie składniki należy ucierać do otrzymania jednolitej masy. Jajka ucieramy z cukrem(...)puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy kakao, proszek do pieczenia oraz partiami mąkę i mleko. Na końcu wlewamy cienkim strumieniem schłodzoną margarynę. Ciasto wylewamy na dużą formę wyłożoną pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 25 minut. Gdy ciasto odchodzi od brzegów formy – jest upieczone. Po lekkim przestudzeniu, okrawamy brzegi ciasta nożem, wykładamy je z formy i ściągamy pergamin
kuchcikowniaformę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i piec około 45-50 minut w 180 ºC. Upieczony biszkopt nie wyjmować z piekarnika, jedynie uchylić jego drzwi i poczekać, aż ciasto lekko ostygnie. Jeżeli nie wiecie, czy biszkopt jest upieczony to najlepiej sprawdzić to za pomocą patyczka szaszłykowego. Wbić go w ciasto, jeżeli nic do niego nie przywarło biszkopt jest upieczony(...)Mieszać na niskich obrotach. 4. Biszkopt przekroić na 3 równe części. Każdą z nich nasączyć sokiem wiśniowym. Na spód od formy (lub od razu na paterę do ciasta) położyć spód ciasta, dodać 1/2 kremu wiśniowego (najwięcej nałożyć na sam środek), następnie ułożyć na to kolejny spód od ciasta, wyłożyć resztę kremu, a na sam wierzch ułożyć ostatni spód
Ugotowaćdługim oglądaniu zdjęć i porównywaniu receptur. Na Moich wypiekach znalazłam połączenie moich ulubionych smaków: kawy, kajmaku, bezy i solonego karmelu, a to wszystko razem ułożone na delikatnym, kruchym cieście. Brzmi obłędnie słodko - ale już taka uroda mazurków , pomyślałam. Przygotowania nie zajmują dużo czasu, nie są też trudne, a całość dodatkowo ułatwi użycie gotowych bez. Masa kajmakowo-kawowa jest bardzo(...)jest naprawdę wyjątkowy. C. zakochał się w nim od pierwszego gryza, i domaga się powtórki. I na nic zdają się moje przekonywania, że to tylko próba była, bo takie ciasta robi się w Polsce tylko na Wielkanoc... Jeśli lubicie mazurki - musicie go spróbować. Jeżeli nie - tym bardziej go przygotujcie. Zmiana zdania gwarantowana. Koniecznie zajrzyjcie do Chantel i Panny Malwinny , żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj mam dla was przepis na Brownie czekoladowe z kremem na bazie mascarpone i masła orzechowego, w polewie karmelowej. Ciasto z pewnoscią można porównać z domową wersją Snikersów w większej postaci. Ja jestem miłośniczka tych batonów więc to ciacho jeszcze nie raz u mnie na stole zagości. A wy lubicie orzeszki ziemne? Składniki Ciasto brownie: 200 g gorzkiej czekolady(...)cukru waniliowego Krem fistaszkowy: 250 g serka mascarpone 200 g masła orzechowego Dodatkowo: 100 g solonych orzeszków ziemnych 1 puszka kajmaku 100 ml śmietanki 30 % Sposób przygotowania Ciasto Brownie W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone tabliczki czekolady, na niewielkim ogniu rozpuszczamy w maśle co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W osobnym naczyniu roztrzepujemy całe jajka z brązowym cukrem
W kuchennej krainieSkładniki: (średnica około 30 cm: 8 małych porcji-8 trójkącików) ciasto: 200 g mąki pszennej 140 g mąki żytniej 10 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody farsz: mięso z udka kurczaka- ugotowane, bądź usmażone-wedle preferencji-pokrojone w paseczki 1 papryka słodka pokrojona w kosteczkę(...)żółtego sera posiekana świeża natka pietruszki sos: serek mascarpone do dekoracji: odrobina parmezanu Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę pszenną oraz żytnią, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę
KreatywnePinySkładniki: (średnica około 30 cm: 8 małych porcji-8 trójkącików, bądź 2 małe o średnicy około 15 cm) ciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody sos: przecier pomidorowy farsz: ser wędzony 150 g ser brie 150 g ser ricotta(...)mozzarella 150 g parmezan 3 łyżeczki szczypta tymianku do dekoracji: świeże listki bazylii Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie
KreatywnePinySkładniki: ciasto: 200 g ziemniaków 2 i 2/3 szklanki mąki pół szklanki mleka 4 łyżek roztopionego masła 15 g świeżych drożdży pół łyżeczki soli 2 łyżki cukru (do puree) 1 łyżeczka cukru (do rozczynu drożdżowego) 1-2 roztrzepane białka- do smarowania bułeczek opcjonalnie sezam- do posypania bułeczek przystrojenie: krem: ser mascarpone, roztopiona czekolada deserowa- pół tabliczki, trochę mleka zielone(...)wiórki kokosowe całe płatki migdałów Przygotowanie: ciasto: Ziemniaki pokroić na małą kosteczkę i ugotować do miękkości. Zrobić puree, dodając 1 łyżkę masła, mleko, cukier oraz sól. Zachować pół szklanki wody z gotujących się ziemniaków zrobić z niej rozczyn dodając łyżeczkę cukru, drożdże oraz 1 łyżkę mąki. Mieszać na gładki płyn i odstawić na 15 min, by drożdże podwoiły swoją
KreatywnePinySkładniki: Składniki: (średnica około 30 cm lub 2 mało po około 15 cm) ciasto: 300-320 g mąki 140 g otrębów owsianych 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody farsz: 6 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku odrobina papryki chili(...)łyżek sera ricotta sos: przecier pomidorowy łagodny do dekoracji: ziarna słonecznika świeże liście bazylii drobno posiekana papryczka chili parmezan Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę,otręby, sól oraz cukier. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym
KreatywnePinydelikatne zaczyn: 25 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka ( u mnie pół na pół mleko z wodą) 1 łyżeczka drobnego cukru 130 g mąki pszennej (typu 550) ciasto właściwe: 65 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego kardamonu 75 g rozpuszczonego masła 260 g mąki pszennej (typu 550) nadzienie: 25 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej(...)dodajemy mąkę i cukier. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do zaczynu dodajemy 65 g cukru, sól, kardamon i rozpuszczone masło. Mieszamy. Dosypujemy 260 g mąki i wyrabiamy ciasto mikserem (około 10 minut). Powinniśmy uzyskać gładkie, odchodzące od brzegów miski ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto
Dzieje kuchennej WiewióryMasz ochotę na ciasto francuskie z kiwi ? Ten smakołyk przyrządzamy w bardzo prosty sposób . Wystarczy trochę chęci i danie gotowe. składniki na 4 porcje pół opakowania mrożonego ciasta francuskiego pół szklanki płatków migdałowych 4 kiwi 1 serek homogenizowany waniliowy 1 szklanka śmietany 30 % cukier puder do smaku przepis Rozmrożone ciasto rozwałkowujemy(...)wykładamy dno tortownicy , pieczemy w temp 220 st C , około 10 - 15 minut . Ciasto pozostawiamy w formie . Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dokładnie mieszamy z serkiem homogenizowanym , wykładamy na ciasto i wyrównujemy powierzchnię . Kiwi kroimy na plasterki i rozkładamy na kremie z serka i śmietany . Ciasto obkładamy płatkami migdałowymi , chłodzimy w lodówce
Smakowite DaniaCiasto jabłkowe pod kruszonką sprawdza się o każdej porze roku i będzie wspaniałym dodatkiem podczas rodzinnych spotkań w czasie Świąt Bożego Narodzenia . składniki na 4 porcje 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka kostka masła 250g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki bułki tartej 300 g przecieru jabłkowego lub startych jabłek(...)przepis Przecier jabłkowy łączymy z bułką tartą i cukrem . Mąkę , proszek , żółtka, szklankę cukru pudru i masło zagniatamy i wyrabiamy ciasto . Ciasto dzielimy na 3 części .Jedna schładzamy w lodówce , drugą wykładamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą a na nią nakładamy przecier z jabłek , trzecią warstwą ciasta przykrywamy jabłka . Białka ubijamy z resztą cukru pudru , nakładamy
Smakowite DaniaDzisiejszego dnia proponuję przepis na ciasto trójkolorowe, które wykona każda niedoświadczona w pieczeniu gospodyni domowa i nie tylko, ponieważ ciasto jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, nie licząc pieczenia .Idealnie pasuje do popołudniowej kawy . składniki na blachę ciasta 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki(...)kisielu truskawkowego szklanka wody przepis Jajka ubijamy z cukrem, powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na przemian wlewamy olej i wodę, cały czas ubijając .Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kisiel , do drugiej kakao, a do trzeciej 3 łyżki mąki . Na blachę kolejno wylewamy warstwę ciasta ciemnego, białego i różowego. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smakowite Dania