ciasto - 162907 przepisów (strona:2686/10861)

Ciasto śmietankowe z czarnymi porzeczkami 242

Kwaskowe owocowe klimaty to domena sezonowych owoców lipca, jak widać natura wie że lipiec to miesiąc w którym potrzeba nam wszystkim orzeźwienia :). Dzisiejsze ciasto to prosty biszkopt z pyszną kremową chmurką śmietankowo - agrestową najeżony porzeczkami. Świetnie sprawdzi się na popołudniowy deser z kawką :) Zapraszam! Na blaszkę: 40x25 cm Czas przygotowania: 5 godzin Składniki: Biszkopt: 4 jajka  EKO Szklanka cukru(...)galaretkę mieszamy ze śmietanką i porzeczkami. Wylewamy delikatnie na biszkopt i schładzamy w lodówce 2 godziny.  4/ Wyjmujemy z lodówki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i polewamy górę ciasta zygzakami. Czekamy aż zastygnie.  SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
domowy chleb wieloziarnisty z mąki krupczatki 152

drożdży 500 ml wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli wykonanie: 50 g siemienia lnianego mielimy. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do dwóch natłuszczonych i oprószonych mąką foremek. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 60 mi. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy odgłos, gdy się

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z kaczką 146

pierogi. Mięso drobno pokroić. Do garnka wlać wszystkie składniki sosu i gotować aż wygotuje się 2/3 płynu. Dodać mięso i gotować aż płyn się prawie wygotuje. Odstawić do ostudzenia. Ciasto na pierogi z żółtkami: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, Proponuję pierogi w cieście z żółtkami(...)oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Ja zrobiłam okrągłe pierogi. zastawa

królestwo garów
Bułeczki drożdżowo-serowe z wiśniami. 194

pełni i miałam dziś dylemat czy wybrać długo goszczące w tym roku truskawki , czarne porzeczki, słodkie maliny czy kwaśne wiśnie. Wybór padł na te ostatnie . A z nich bułeczki. Ciasto drożdżowe z dodatkiem białego sera , delikatne , wilgotne i puszyste.. A na dokładkę solidna porcja słodkiego lukru ... mmmm.... nie da się nie oblizywać palców. Składniki : Na 20 dość sporych bułeczek(...)wiśni 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na lukier : Cukier puder sok z cytryny Wykonanie : W dużej misce wymieszać mąkę , drożdże ,cukier , dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto . Najwygodniej zrobić to hakami miksera . Ciasto musi zrobić się gładkie , lśniące i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na min godzinę , aż ciasto podwoi swoja objętość.  Przygotować nadzienie. Wiśnie wydrylować , wymieszać

Malinowa Kawiarenka
Smażone razowe pierożki z gaszą gryczaną niepaloną i kapustą grillowaną 173

Ciasto z mąki razowej, bardzo zdrowej, farsz z kaszy gryczanej niepalonej z kapustą grillowaną połączonej, stworzyły z ziołami i przyprawami pierożki niepowtarzalne, w smaku niebanalne.  Składniki: ciasto: 250 g mąki razowej, 50 g mąki poznańskiej, 2 łyżki oleju rzepakowego, szczypta soli, 120 ml wody, farsz: 100 g kaszy gryczanej białej Kupiec, 200 g grillowanej białej kapusty (opcjonalnie upieczonej(...)Kapusta grillowana: Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek - bazylia, doprawiamy solą, mielonym suszonym chili i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona. Ciasto: Mąkę mieszamy, dodajemy sól, jajko, wodę, olej i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Przekładamy do miseczki i przykrywamy na czas przygotowania farszu. Farsz: Kaszę

Moniki Smakołyki
grissini – włoskie paluszki 197

dodatkowo: 1 jajko do posmarowania np. ziarna sezamu, czarnuszka, zioła prowansalskie wykonanie: Drożdże mieszamy z wodą oraz cukrem. Do miski przesiewamy mąkę wlewamy rozpuszczone drożdże, olej, dodajemy sól. Zagniatamy ciast, aż będzie gładkie i elastyczne (przez ok. 10 min.). odstawiamy pod przykryciem na ok. 45 min. do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na cztery części. Do każdej dodajemy ulubione dodatki/zio(...)chwilkę wgniatamy aby równomiernie się rozprowadziły w cieście. Następnie każdą część dzielimy na mniejsze kawałeczki (np. cztery) i rolujemy je w jak najcieńsze wałeczki. Przekładamy na dużą blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), smarujemy rozbełtanym jajkiem i dodatkowo posypujemy ziołami. Pieczemy przez ok. 10 -15 min. w 200 st. C. Podajemy z przekąskami np. z talerzem wędlin, serów, sałatek

Domowy Smak Jedzenia
Ślimaczki z szynką, serem i oregano 2510

Ślimaki z ciasta francuskiego to świetny pomysł na szybką przystawkę na ciepło. Pachną i smakują jak pizza dlatego dzieciaki je uwielbiają. Idealnie sprawdzają się na wszelkich imprezach. Składniki można zawinąć w ciasto dzień wcześniej, a kiedy przyjdą goście wystarczy pokroić i wstawić do piekarnika. Po piętnastu minutach są gotowe!       Przygotowanie: 1 arkusz ciasta francuskiego(...)łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 6 plastrów szynki 6 plastrów żółtego sera oregano   Ciasto francuskie rozwinąć. Posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Ułożyć na cieście równomiernie szynkę, a na niej plastry żółtego sera. Zwinąć ciasto w roladę i dobrze docisnąć brzeg. Pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Kulinarne Inspiracje
Pizza rogal Calzone – domowy przepis 167

robiąc sobie samemu takiego rogala w domu. Ponadto rogal Calzone jest świetnym pomysłem na nakarmienie gości, którzy zawsze z wielkim zachwytem zabierają się do pałaszowania tego dania. Składniki (na ciasto) 400 g mąki pszennej chlebowej 15 g drożdzy 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 250 ml mleka Składniki (na nadzienie) 4 cebule 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek(...)Drożdze wymieszaj dokładnie z letnim mlekiem. Nie może być zbyt ciepłe! Dodaj część mąki tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na 20-30 minut. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Umiesć w naczyniu (misce) przykryj ściereczką i zostaw na 2h do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 4 częsci. Każdą część rozwałkuj na okrąg o średnicy około

Mr. Taste
SERNIK ZŁOTA ROSA 236

górze, jest lubiany chyba przez wszystkich :)) A dlaczego sernik "rosa"?  Prawidłowo, po wystygnięciu i "odleżeniu" kilku godzin w lodówce, na warstwie bezowej tworzą się bursztynowe kropelki. Niestety ciasto trzymane czasem 5 minut dłużej  w piekarniku pozbawione jest tej charakterystycznej ozdoby, jednak nawet i bez rosy sernik jest przepyszny :) I szczerze powiem, że mi smakuje nawet bardziej z wysuszoną(...)bezową warstewką na górze ... Składniki na ciasto: 2,5 szk l. mąki 250g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru 3 żółtka (białka zostawić) Składniki na masę serową: 1 kg zmiel onego sera białego 3 jajka 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru 2 budynie śmietankowe 1 cukier wanilinowy 2 szklanki mleka . Składniki na pianę: białka z 3 jajek

Walijskie Pichcenie
Maślankowe ciasto z porzeczkami 376

Przetrząsając internet w poszukiwaniu przepisów z wykorzystaniem czerwonych porzeczek natrafiłam na przepis na maślankowe ciasto. Przepis naprawdę warty polecenia!  Słodkie ciasto z orzeźwiającymi porzeczkami jest naprawdę idealne na lato! Mniaaam!   Maślankowe ciasto z porzeczkami     Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki, szklanka cukru, szklanka maślanki, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukier puder. Wykonanie: Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy olej i maślankę i ucieramy jeszcze 3 minuty. Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, posypujemy umytymi, osuszonymi i obranymi z gałązek porzeczkami.   Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut

paapilotkaa
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 188

Truskawki i rabarbar świetne połączenie..ale oczywiście można dać inne owoce.. Ciasto drożdżowe 50 dkg mąki  40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju  1 jajko szczypta soli Masa rabarbarowo-truskawkowa: kilka łodyg rabarbaru  truskawki 1  budyni np.malinowy  cukier waniliowy 100 ml wody + 6 łyżek wody 60 g cukru(...)dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki

Moje domowe kucharzenie
placuszki ze zsiadłego mleka i z owocami 165

składniki na ciasto: 300 g mąki 500 ml zsiadłego mleka 2 łyżki miodu 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczki sody szczypta soli olej do smażenia dodatkowo do podania: owoce sezonowe, konfitury wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy na gładkie ciasto. Na patelnię wlewamy olej. Przy pomocy łyżki kładziemy niewielkie placki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy

Domowy Smak Jedzenia
Muffinki waniliowo - kawowe z czereśniami 195

Owocowy szał. Truskawki, maliny, czereśnie, porzeczki, wiśnie, agrest... O, jeszcze zapomniałam o jagodach. Manufaktura dżemów, ciast, kompotów i innych przetworów pracuje pełną parą. Bez odbioru. :):):) Czereśnie, wanilia i kawa. Brzmi kusząco, prawda? A smakuje jeszcze lepiej. W sam raz na letnie wycieczki, do rączki dziecka, do pracy. Gdy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego. Szybkie i proste w wykonaniu(...)mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz budyń waniliowy. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre: rozpuszczone masło, jajka, kefir oraz mlek. Mokre składniki wymieszać z suchymi na gęste ciasto (jeśli będzie zbyt gęste można dolać więcej mleka). Ciasto podzielić na pół. Jedną część pozostawić jasną, a do drugiej wlać kawę rozpuszczalną (wcześniej rozpuszczoną w minimalnej ilości wody) i wymieszać

My simple kitchen
Torcik kokosowo-porzeczkowy 192

Kokosowe ciasto i orzeźwiający krem śmietanowy z czarną porzeczką to idealny wypiek na letnie dni , łatwe do przygotowania , doskonale smakuje dzieciom i dorosłym, nadaje się na wszelkie imprezy-do tego kremu pasują wszystkie czerwone owoce lata: maliny, wiśnie, truskawki, czereśnie. Ciasto podane na talerzu z serii  RAJSKI OGRÓD  Bogucice Składniki: Ciasto: 6 białek 15 dag cukru drobnego(...)proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki czarnej porzeczki 3 łyżeczki żelatyny wiórki kokosowe do dekoracji czarna porzeczka do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto:Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem a na koniec wsypać wiórka kokosowe, delikatnie wymieszać do połączenia. Podzielić ciasto na trzy części, każdą część

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania