ciasto - 162322 przepisów (strona:2680/10822)

Bułki z rozmarynem 204

cukrem, z pominięciem dwóch łyżek stołowych mleka.  Mąkę należy przesiać, dodać sól, roztopione masło, rozpuszczone drożdże oraz posiekany drobno świeży  rozmaryn . Na końcu dodać letnie mleko. Zagnieść ciasto, około 7-8 minut. Na początku ciasto będzie kleić się do rąk, przy końcu wyrabiania ciasto będzie już elastyczne.  Proszę nie dodawajcie więcej mąki - można ewentualnie lekko wysypać mąką(...)stolnicę przed wyrabianiem ciasta.  Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.  Wyrośnięte ciasto należy podzielić na 12 części. Uformować kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut.  W tym czasie należy rozgrzać

Garniec Magalie
Runo leśne 1479

Cała nasza mała rodzina kocha naturę, bardzo dużo przebywamy na świeżym powietrzu, gdzie między innymi jadamy posiłki. Być może dlatego właśnie ciasto to urzekło mnie podwójnie. I smakiem ... I swoim wyglądem, bo kojarzy się z naturą, lasem, mchem, latem ... Ech ...   Jestem przekonana, że Wam również się spodoba i zaskoczycie nim swoich przyjaciół i rodzinę.  Prezentuje się naprawdę doskonale(...)idealne jako torcik urodzinowy jak też na przyjęcie na świeżym powietrzu. Ze względu na kolor, pomyślcie również o tym przepisie na Wielkanoc. Ciasto z trawą i fasolą, jak określił je mój szwagier Zbyszek. :) Sekretem koloru ciasta nie jest barwnik, tylko ... szpinak.  Przepis podany na okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki: 450 g drobnego, mrożonego szpinaku

Garniec Magalie
Focaccia z suszonymi pomidorami 178

focaccia, najczęściej podaną z oliwą z oliwek lub aromatycznym olejem, którym należy ją obficie skropić lub po prostu w nim umoczyć.  Jedni określają focaccia jako suchą bazę dla ciasta na pizzę (bez sosu pomidorowego i sera), ja jednak bardziej skłaniałabym się ku określeniu jej jako rodzaju chlebka.  Istnieje wiele odmian focaccia, od suchych, najczęściej z solą morską(...)Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.  Mąkę przesiać, dodać sól i wymieszać.  Zaczyn połączyć z suchymi składnikami, dodać oliwę, wyrobić ręcznie miękkie i plastyczne ciasto.  Czas wyrabiania - 10 do 15 minut.  Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce

Garniec Magalie
Blinki serowo - truskawkowe. 103

Składniki : Na ciasto : 6 jajek 40 dkg mielonego twarogu 3 łyżki cukru 8-10 łyżek mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 2 szczypty soli Przygotuj także : około 50 dkg świeżych dojrzałych truskawek olej do smażenia cukier puder z wanilią do posypania     Sposób wykonania :   Całe jajka zmiksuj z cukrem na puszystą pianę. Dodaj twaróg(...)proszkiem do pieczenia i wlewaj mleko , zmiksuj ponownie na jednolitą masę. Truskawki dokładnie opłucz i przelej pod bieżącą wodą na cedzaku. Obiesz z szypułek. Pokrój na mniejsze kawałki. Gotowe ciasto wlewaj dużą łyżką na rozgrzany olej na patelni. Na każdy placuszek poukładaj po kilka kawałków truskawek, lekko dociśnij palcami, aby się zanurzyły w cieście. Po nałożeniu owoców na placuszki możesz

Przepisy i porady kulinarne
DIETETYCZNY MALINOWY POCAŁUNEK 1571

Owoców coraz więcej...kuszą Nas by użyć je do deserów, ciast...Co jednak gdy jesteśmy na diecie i nie chcemy odmawiać sobie tych przyjemności? Polecam Wam przepis na ciasto mega malinowe, przepyszne...Dla chcących bez grama cukru. Ale cukier oczywiście możemy dodać- to dla tych którzy nie wyobrażają sobie ciasta bez cukru. Ozdoby na ciasto otrzymałam ze sklepu SŁODKI ŚWIAT(...)Pozostałe maliny czyli 4 szkl blendujemy na mus. 3 łyżeczki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, jak napęcznieje podgrzewamy i przestudzamy. Łączymy z musem z malin.Ewentualnie dosładzamy. Wylewamy ostatnia warstwę ciasta.  * Górę dekorujemy wg uznania- u mnie bita śmietana, listki mięty, ozdoby czekoladowe : posypka biało czarna i czerwone usta czekoladowe

Z Majeczką w kuchni
Pizza ze szparagami i jajkiem 172

Pizza ze szparagami i sadzonym jajkiem to pomysł na weekendowy obiad. Idealnie zgrane składniki: niezbyt grube ciasto na pizzę, lekko słodki sos pomidorowy, szparagi i rozlewające się żółtko. Naprawdę smaczne połączenie! Jeżeli lubicie miękkie jajka i szparagi to ta pizza będzie dla was idealna :) Z poniższych składników przygotowałam 2 średniej wielkości pizze.  Składniki dla 3-4 osób: spód(...)ogniu tak długo, aż pomidory zmiękną, a sos się zredukuje. W międzyczasie szparagi obrać, umyć i ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Ugotowane szparagi zahartować (zalać zimną wodą). Ciasto na pizzę podzielić na 2 części. Z każdej części uformować 2 koła. Następnie posmarować sosem pomidorowym (pomijając brzegi ciasta), ułożyć szparagi (środek ciasta należy pozostawić bez dodatków!) i posypać żółtym

Ugotować
Bagietki Francuskie z Sezamem 277

moja wyczekana forma CRUSTY BAKE firmy Kitchen Craft .  Dlaczego ta a nie inna? Crusty Bake posiada perforowaną podwójną powłokę non stick, z doświadczenia wiedziałam już, że dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejało, nie będę musiała formy niczym natłuszczać ani posypywać i co najfajniejsze, mycie będzie lekkie i przyjemne, bo forma po upieczeniu wygląda jakby była czysta(...)był miękki, więc tu widzicie, że forma jest również funkcjonalna, bo można osiągnąć w niej to co się chce. Dzięki perforowanej strukturze formy możemy nasze wypieki w niej studzić, ciasto nie wilgotnieje. Forma jest solidna, dobrze, wyważona i trudno Wam będzie ją wygiąć ;) Na koniec taka ciekawostka, produkty linii Crusty Bake firmy Kitchen Creaft w 2014 roku zdobyły odznaczenie Master

Blondynka Gotuje
Bułeczki z ziarnem 163

cukier i 2 łyżki letniej wody, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Mąki połączyć z solą, dodać wszystkie ziarna, olej oraz rozpuszczone drożdże. Na koniec dodać letnią wodę i zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć(...)szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, ciasto musi podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek długości ok. 30 cm. Wałki delikatnie spłaszczyć. Następnie przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną. Wyrośnięte wałki podzielić

Delicious Titbits
Bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia 173

długo pozostaje nie tylko w pamięci. Tym razem upiekłam bułki drożdżowe na serwatce z nasionami chia (szałwii hiszpańskiej). Serwatka została po zrobieniu twarogu i nadaje się idealnie do ciast drożdżowych. Aby podnieść walory wypieku posypałam je nasionami chia , o których warto trochę poczytać. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie, a historia sięga czasów Majów i Azteków.   Składniki(...)wymieszaniu, całość ma być ciepła). Ubijamy całe jajka z pozostałym cukrem. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, masło z mlekiem, ubite jajka, sól. Wyrabiamy robotem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, trwa to ok. 10 minut. Wyrobione ciasto (ma być dosyć luźne) lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już

mojewypiekiinietylko
Chleb wiejski na zakwasie 192

grama soli(dałam szczyptę) Mieszanka z zakwasem: 170 gram mąki pszennej typ 650 40 gram mąki żytniej razowej ( Kłos- Pol ) 115 gram wody letniej przegotowanej 105 gram zakwasu Ciasto: 540 gram mąki pszennej typ 650 40 gram mąki żyrniej razowej ( Kłos- Pol ) 320 gram wody letniej przegotowanej 5 gram drożdży 22 grama soli biga, poolish i mieszanina z zakwasem Wykonanie(...)Następnego dnia rozpuszczamy drożdże w 20 gramach ciepłej przegotowanej wody. Kolejno mąki, rozpuszczone drożdże, 230 gram wody i cały poolish umieszczamy w misce i za pomocą robota kuchennego wyrabiamy ciasto, aż do połączenia się składników(można też ciasto wyrobić ręcznie). Mieszaninę przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.  Po tym czasie dodajemy bigę, zakwas, sól i pozostałą wodę, wyrabiamy

Krakowskie smaki Ani
Dietetyczny jabłecznik na żytnim cieście 176

Jestem z tego ciasta naprawdę dumna!!! jest najsmaczniejsze ze wszystkich, które do tej pory robiłam! (oczywiście to subiektywna ocena) "trochę" roboty przy nim jest, może nie tyle pracy co czasu, żeby wszystko zastygło przez co mozolnie czeka się na efekt końcowy, który zapewniam jest tego warty!  dlatego jeśli(...)Stewia/fruktoza do smaku Sposób przygotowania: Spód: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę mąkę, STEWIE, proszek do pieczenia, żółtka, powoli dodajemy do białek miksując na najmniejszych obrotach ciasto wylewamy do niewielkiej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni, najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest wypieczone odstawiamy do wystygnięcia

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizza na razowym spodzie 117

Jestem pod wrażeniem przepisów, które od Was dostałam w związku z moim konkursem, już wiem, że będzie mi ciężko wybrać! dobrze, że mam pomocników ;D Składniki (około 2 porcji): ciasto: 1 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej do wypieku chleba 0,5 szklanki letniej wody  30g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy(...)ulubione dodatki (ja dałam): pieczarki kukurydzę paprykę mozzarella light sos: koncentrat pomidorowy oregano bazylia sól Sposób przygotowania: Drożdże, cukier rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy do pozostałych składników na ciasto wyrabiamy ciasto, ja dodałam jeszcze około 1/4 szklanki wody, żeby ciasto się lepiej kleiło  wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, żeby wyrosło wyrośnięte ciasto formujemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Placek otrębowy ze szpinakiem 171

Nowa wariacja na temat otrębowych tart, dość odbiega od innych ponieważ szpinak jest w samym cieście, a nie w farszu, mam nadzieję że przypadnie Wam do gustu ;) życzę udanego dnia! ;) Składniki (forma o średnicy około 23cm): ciasto: 4 łyżki rozmrożonego i odsączonego szpinaku 1 łyżka serka homogenizowanego 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)płatków owsianych błyskawicznych firmy Kupiec 1 jajko sos: 4 łyżki serka homogenizowanego czosnek, sól, pieprz do smaku na wierzch: 200g serka wiejskiego Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, odstawiamy na chwilę aby płatki i otręby spęczniały w tym czasie przygotowujemy sos wykładamy ciasto do silikonowej formy (lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia) pieczemy spód przez około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto z jabłkami 192

Taniutkie i szybkie w wykonaniu ciasto u mnie w wersji z jabłkami ale sprawdzi się także z innymi owocami np. truskawkami gdy mamy teraz na nie sezon. Pomocą przy obieraniu i wydrążaniu jabłek mogą być takie wynalazki nożyk do drylowania jabłek , krajacz do jabłek , lub dla tych co nie lubią ręcznego obierania jabłek automatyczny obierak  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Drożdżówki z truskawkami 208

Dzień Dziecka jak i bez okazji :)  Warto je upiec i sprawić radość najbliższym :) Drożdżówki pięknie się prezentują na półmisku MARTHA od Porcelana Bogucice Ciasto:  600 g mąki pszennej  25 g świeżych drożdży  około 100 g cukru  szczypta soli  2 jajka  125 ml oleju  250 ml mleka(...)pokojową temperaturę. Zaczyn: Drożdże mieszam z dwoma łyżkami cukru i ciepłego mleka, dodaję 2-3 łyżki mąki, mieszam całość i odstawiam na 20 minut, do pół godziny, aby podrosły. Ciasto: W większej misce, mieszam mleko z olejem, cukrem i szczyptą soli. Przesiewam mąkę i dodaję zaczyn. Wyrabiam gładkie ciasto. Nakrywam czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia, przynajmniej na godzinę. Ciasto

Takie tam pichcenie

Proponowane wyszukiwania