ciasto - 162322 przepisów (strona:2678/10822)

keks biszkoptowy (keks w wersji lekkiej - bez tłuszczu i cukru) 203

święta zawsze jest tradycyjnie. Ale nie znaczy to, że lekkostrawnie, bo wręcz przeciwnie. Niektóre potrawy niemile zalegają na żołądku (lub sumieniu :))...Jako jedno ze świątecznych ciast proponuję lekki keks - biszkoptowy. Nie ma w nim tłuszczu, a zamiast cukru użyłam fruktozy. Jest baaardzo bardzo smaczny! Zniknął tego samego dnia, którego został upieczony... :) Ma chrupiącą skórkę i delikatny, wręcz "piankowy" środek(...)koniec dodajemy skórkę z cytryny, bakalie i ekstrakt z wanilii, delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki o dł. 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w silikonowej). Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut, następnie wyłączamy piernik i zostawiamy w nim ciasto na ok. 15 minut. Potem delikatnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto do ostudzenia. Wyjmujemy

chili & sugar
kokosowe ciasto z morelami 109

raczej za nimi nie przepadam, ale świeże w okresie wakacyjnym mogę jeść i jeść :) Ostatnio również odkryłam połączeni moreli i kokosa, w którym bardzo zasmakowałam! Postanowiłam odtworzyć je w cieście i wyszło obłędne kulinarne dzieło sztuki :) Polecam po stokroć! Jeśli nie macie na zbyciu moreli równie dobrze sprawdzą się inne owoce - np. maliny. Sama muszę spróbować ciasta w tej wersji(...)maliny i kokos to również świetny duet. CIASTO Z MORELAMI I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI przepis autorski // tortownica 22cm ~120g mąki pszennej ~100g mąki pszennej razowej (można dać również zwykłą pszenną) ~150g cukru ~3 jajka ~1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~60g masła, rozpuszczonego i ostudzonego ~80ml mleka (u mnie sojowe) ~4 łyżki wiórków kokosowych ~300-400g moreli Mąki i proszek

chili & sugar
bezglutenowe oponki serowe 124

23zł jest przekazywany na Fundację Dzieci Niczyje. Dziękuję! ♥ ********************************************************** BEZGLUTENOWE OPONKI SEROWE przepis autorski // ok. 25-30 oponek* *zrobiłam 25 oponek, potem już nie chciało mi się kolejny raz wałkować ciasta i wycinać kształtów, wiec z reszty ulepiłam kuleczki, których wyszło 6-7 :) Zamiast wycinać oponki w wersji "bardzo szybkiej" można odrywać z ciasta kawałki masy i robić z nich kulki(...)następnie usmażyć - wszystko zależy od Was :) ~250g twarogu w kostce ~250g mąki (tutaj: 100g gryczanej, 100g jaglanej, 50g ryżowej) + trochę do podsypania, ale starcie się podsypywać jak najmniej, ponieważ ciasto może zrobić się zbyt twarde po usmażeniu ~30g mąki z tapioki Fresano ~3 żółtka ~80g cukru ~łyżeczka sody oczyszczonej ~łyżka soku z cytryny ~2 łyżki spirytusu/wódki (oponki wtedy wchłoną

chili & sugar
bezglutenowe kruche ciasteczka z czekoladą 126

domownicy (w tym i ja) również załapali się na degustację i każdemu ciastka smakowały :) Są baaaardzo kruche, z nutką czekolady i nie za słodkie. Pierwszy raz pracowałam z bezglutenowym ciastem kruchym i szczerze mówiąc jest zupełnie inne niż pszenne - sprawiło mi nieco trudności przy wałkowaniu i wycinaniu ciastek, ale później odkryłam patent który trochę mi pomógł - podsypywanie (niestety sporą ilością(...)dodać pokrojoną w drobną kostkę margarynę. Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do składników. Za pomocą noża posiekać całość do powstania malych okruszków. Dopiero wtedy jak najszybciej wyrobić ("skleić") ciasto rękami - zbyt dlugie ugniatanie spowoduje roztapianie się czekolady, więc uważajcie. Gotowe ciasto formujemy w kule, owijamy ją folią spozywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Nastepnie dzielimy ciasto

chili & sugar
Warkocze z makiem 89

razem coś innego. Ani to chlebek, ani bułki. Mianowicie ciasto zaplecione w warkocz i to w dodatku mocno makowy warkocz :) Tak sobie siedzimy w domu, Magda ogląda "Bruneta wieczorową porą" (aż wstyd powiedzieć, ale nigdy wcześniej tego nie widziała! :)), w kuchni dusi się cukinia na kolację, a ja wpadłem na pomysł tego warkocza. To znaczy nie do końca(...)miękkiego masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka maku Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Jak zagnieciemy to chowamy do lodówki na pół godziny (lub dłużej) - ciasto będzie się wtedy lepiej lepiło. A później to już urywamy po kawałku, w dłoniach te kawałki rolujemy na długie sznureczki

Marder&Marder Manufacture
Chleb żytni na żurku 139

szczęście nie przesłaniają :) A zady i walety zawsze być muszą. W sumie wady ma dwie, może trzy. Ale dwie spore. Otóż po pierwsze i najważniejsze: nienawidzę takiego ciasta! Tak bardzo się do dłoni klei, że ledwo można je wygniatać! Jakby się gigantyczną gumę to żucia wygniatało, bleeee! Paskudztwo. Naprawdę ze dwa, czy trzy razy chciałem już zrezygnować i wywalić(...)ciasto. Uff, dobrze, że tego nie zrobiłem :) Dwa: podczas wyrabiania i wyrastania cuchnie jak stary wigwam! O ja pierdziu, najlepiej wyrabiać w masce przeciwgazowej, a na czas wyrastania się wyprowadzić :/ Nie żartuję. Żurek w połączeniu z zakwasem i czosnkiem tworzy chyba jakiś dziwny związek, którym z pewnością powinien się zainteresować sanepid. Albo chociaż wojsko, bo broń biologiczna jak znalazł

Marder&Marder Manufacture
Buchty 119

Pora na coś słodkiego! Pora na buchty! Jak mówi Wikipedia, buchty to "słodki wyrób piekarniczy: bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z nadzieniem (marmoladą lub dżemem). Bywają również wypiekane bez nadzienia, wówczas podaje się je z dżemem, miodem lub masłem do smarowania. Buchty nie lukruje się, nieraz natomiast posypywane są przed podaniem cukrem pudrem. Buchty wypiekane są w piecu, piekarniku(...)prodiżu, jako leżące obok siebie kulki z ciasta drożdżowego, które rosnąc w procesie pieczenia, łączą się tworząc spójną, aczkolwiek podzieloną na buchty masę. Gotowe ciasto łatwo rozrywa się dłońmi na buchty. Przepisy na buchty są różnorodne, łączy je obecność wśród składników mąki, drożdży, mleka, masła oraz jaj". To tyle co miała nam do powiedzenia mądra Wikipedia. Teraz przemówię ja: przepis

Marder&Marder Manufacture
Pizza serowa 124

poza tym każdy czwartek to fajna wyżerka i szansa na nową potrawę na bloga :) Więc właśnie teraz robimy pizzę serową. Nooo, powiem, że wyszła pierwszoklaśnie! Idealnie chrupiące ciasto, to będzie chyba mój ulubiony przepis na pizzę. Bo robiłem już kilka razy i zawsze mi coś nie pasowało. A teraz wyszło świetnie! Możliwym bardzo jest, że to zasługa mąki. Bo wspominałem(...)opakowaniu dwie fajne rzeczy: na jednym boku jest opisana historia pizzy. Skąd się wzięła i takie tam. W sumie ciekawy pomysł, zawsze można sobie poczytać lepiąc ciasto :) A z tyłu opakowania jest przepis na pizzę właśnie. Fantastyczny pomysł! Co prawda mam swój sprawdzony przepis, ale skoro mam testować tę mąkę to postanowiłem przetestować też ich przepis. Wcześniej już wspomniałem

Marder&Marder Manufacture
Pizza pepperoni na ziołowym spodzie 102

będzie :) I w dodatku pizza na ziołowym spodzie. To jest naprawdę dobry pomysł. A zioła prowansalskie również z AleDobre.pl . Jak finalnie się okazało pizza rzeczywiście wyszła zajebiaszczo :) Ja wygniotłem ciasto, a Madzia zajęła się resztą :) No i przygotowała właśnie tytułową pizzę pepperoni. Składniki na ciasto: 370 g mąki pszennej 185 ml wody 2 łyżki oleju pół łyżeczki soli pół łyżeczki(...)cukru 2 łyżki ziół prowansalskich 20 g drożdży Składniki na wierzch: ser zółty pieczarki salami pepperoni Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wałkujemy na taki kształt jaki mamy formę, formę natłuszczamy i wykładamy ciastem. Ciasto

Marder&Marder Manufacture
Bułki orkiszowe 100

około 20-25 g świeżych) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki wody i 1 łyżeczka cukru - na glazurę Jak to zwykle u mnie bywa: składniki na ciasto wrzucamy do miski (lub wysypujemy na blat - co tam kto lubi) i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Musimy niestety aż tak długo wyrabiać, bo im ciasto będzie lepiej wyrobione tym bułeczki(...)będą pulchniejsze. Powinniśmy otrzymać idealnie elastyczne ciasto nie przywierające do dłoni. Gdyby tak nie było to dosypujemy odrobinę maki lub dolewamy trochę wody - w zależności czego potrzeba. Ale nie powinno być takiej konieczności. Ciasto po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przez kilka/kilkanaście sekund znów wyrabiamy ciasto żeby

Marder&Marder Manufacture
Pierogi z kapustą i grzybami 137

trochę potrwać, mi to około 1,5 godziny zajęło. Co jakiś czas oczywiście musimy mieszać. A jak się już zrobi to zostawiamy do całkowitego wystygnięcia i bierzemy się za ciasto. 500 g mąki pszennej typ 750 1 jajko 200 ml wody 1 łyżeczka soli Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy przez jakieś 10 minut, aż otrzymamy gładkie, elastyczne(...)ciasto. Wałkujemy je dość płasko na blacie wysypanym mąką i wycinamy kółka. Można do tego użyć dowolnego przedmiotu, który mamy pod ręką, np. szklanki. Albo takiej szklanki na piwo, to wtedy pierogi będą nieco większe. Albo czego tam chcemy, aby okrągłe było :) No i jak już kółka mamy wycięte, a farsz ostygnięty to nakładamy i lepimy :) To znaczy na połówkę

Marder&Marder Manufacture
Dan-ta, czyli chińskie ciastka jajeczne 164

rzeczy jedzą, ale żeby przypalony budyń? :) Poszperałem chwilę w necie i już wiedziałem co to jest! Odpisałem zatem Cai: "OK, challenge accepted, jutro będą!" Zatem skoro słowo się rzekło... ciasto francuskie puszka niesłodzonego mleka skondensowanego 4 jajka 100 g cukru pudru laska wanilii W cieście francuskim wycinamy kółka i wkładamy te kółka to wysmarowanych olejem metalowych foremek na muffiny. Silikonowe(...)dobre bo ciasto francuskie się w nich trochę zniekształca - sprawdzałem. Dobrze dociskamy żeby ciasto idealnie przylegało do foremek. Odrobina luzu spowoduje fatalne zniekształcenia. I robimy masę z mleka, cukru i jajek. I wyskrobujemy również do masy środek wanilii (od biedy pewnie mogą być ze dwie łyżeczki ekstraktu). I mieszamy wszystko na gładką masę. Masą tą wypełniamy formy wyłożone ciastem francuskim

Marder&Marder Manufacture
Tarta z fetą i burakami 121

Rewelacyjna tarta, lekko słodkawa dzięki podsmażanym burakom z dodatkiem miodu, słona dzięki fecie. I to idealnie kruche ciasto. Ostatnio mam jakąś jazdę na tarty i każdą kolejną staram się zrobić doskonalszą. I boję się, że niedługo mogę stanąć już u kresu tej drogi, bo ta tarta jest naprawdę niezła. Nie będę osądzał, że jest doskonała, stwierdzenie tego  faktu pozostawiam(...)zachęcam do zrobienia jej, nie będziecie zawiedzeni. Mogę tylko powiedzieć, że jest naprawdę dobra. A zrobiłem ją zupełnie przez przypadek. Chciałem zrobić inną tartę. Przygotowałem ciasto, wziąłem się za robienie farszu... I patrzę nagle, że nieco się zagalopowałem, nie mam składników na tę tartę, którą zaplanowałem. Tak jakoś wyszło, zdarza się :) Zatem szybki przegląd lodówki zrobiłem, popatrzyłem co jest

Marder&Marder Manufacture
Tęczowy tort Rainbow Cake na 5 urodziny bloga 168

wczoraj obchodziliśmy 5 urodziny naszego bloga. I wspominałem, że z tej okazji Madzia upiekła tęczowy tort Rainbow Cake. Wyglądał cudnie! I smakował też nieźle, mimo, że to tylko zwykłe ciasto przełożone kremem. Ale w sumie czego więcej potrzeba? Ciasto i krem to aż nadto, jak dla mnie. Mi bardzo smakował ten tort. Okrutnie słodki, ale właśnie taki jest tort. Tortów(...)jemy na co dzień, więc raz na jakiś czas można się zemdlić potężną dawką cukru. Składniki na ciasto (6 blatów): 225 g masła 220 g cukru 335 ml mleka 375 g mąki pszennej 5 białek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli barwniki spożywcze Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy razem. Masło miksujemy

Marder&Marder Manufacture
Ciasto jabłkowo-serowe 192

Ciasto na puszystym cytrynowym biszkopcie pełne cynamonowego smaku z warstwą masy serowej i winnych jabłek,już sam zapach jest niezwykle kuszący! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto: 4 jajka 5 łyżek pełnych mąki tortowej 1 kisiel cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Poncz: 1/2 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka limonki w syropie z pigwy-użyłam marki(...)cukru waniliowego 1 galaretka cytrynowa Masa jabłkowa: 65 dag winnych jabłek 4-5 łyżek cukru 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania 1. Ciasto: Białka jaj ubić na puszystą lśniącą pianę pod koniec ubijania dodając cukier,dodać żółtka i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych,cały czas mieszając wsypywać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania