ciasto - 162322 przepisów (strona:2676/10822)

Dorsz w cieście naleśnikowym 136

Przepis na smażone filety z dorsza w cieście naleśnikowym. Rybka wychodzi naprawdę bardzo pysznie! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Dorsz w cieście naleśnikowym Naszego pysznego dorsza można zjeść z frytkami, ziemniakami, sałatką ale ja bardzo lubię zrobić bułeczki z masełkiem czosnkowo-koperkowym. Składniki :    4 filety dorsza świeżego Vegetta sól pieprz 1-2 jajka(...)dorsza do pojemnika dodajemy niecałą szklankę mleka, wbijamy jajko oraz 3-4 łyżki mąki i łyżeczkę Vegety, szczypta soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy mocno olej obtaczamy rybkę w cieście i kładziemy na patelnie. Smażymy do średniego przyrumienienia panierki z każdej strony. Jeśli potrzeba więcej ciasta proporcjonalnie zwiększamy składniki. Jeśli ciasto wychodzi za wolne należy dodać mąki, ale proszę pamiętać

Sprawdzone przepisy kulinarne
Pizza Prezydentowej 144

rozpasani, że chodzimy tylko do takich, które mają piec opalany drewnem. ;) Czasem lubię też zrobić w domu.  Mam wieloletni, sprawdzony (od 1997 roku!) przepis wg przepisu tradycyjnego włoskiego ciasta - na pizzę nicejską.  Wychodzi chrupiące, nie za grube i nie za cienkie i rozpływa się w ustach.  Przepis znajdziecie poniżej, a dodatki skomponujcie sami. ;) Smacznego! Pizza Prezydentowej (ciasto(...)gęstości kwaśnej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą składników,  pamiętając o stopniowym dolewaniu wody. Wyrabiamy dokładnie, żeby ciasto było gładkie i bez grudek, aż przestanie przywierać do rąk i ścianek miski. Powinno być plastyczne, miękkie i elastyczne. Rozciągamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce

Kuchnia Prezydentowej
4. Chleb orkiszowy 163

nawet nabrał charakteru. Skórka pozostała lśniąca i miękka, ale jędrna, miąższ bardzo smaczny, wyrazisty, lekko wilgotny. Przy tym robi się go bardzo łatwo, mąka orkiszowa jest wdzięcznym produktem, a ciasto orkiszowe na zakwasie świetnym materiałem! Każdy, kto piekł orkiszowe chlebki, na pewno przyzna mi rację.  A kto jeszcze nie upiekł, niech koniecznie spróbuje i przekona się sam.  Zaczyn(...)szklanki aktywnego zak wasu  żytniego       Wszystkie składniki wymieszać, przykryć szczelnie i odstawić na kilka godzin lub całą noc w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 300g mąki orkiszowej 5 g soli cały wcześniejszy zaczyn    Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić gładkie, dość luźne ciasto. Wyrabiać ok. 6 minut. Uformować kulę, włożyć do miski i odstawić

Kuchnia Prezydentowej
Francuski chlebek wiejski 154

ciepłej wodzie, dodać mąkę, wymieszać, żeby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Przykryć miskę ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 3-4 h. II. Składniki na ciasto właściwe: wyrośnięty rozczyn 100 ml zakwasu żytniego (miałam pszenny) 300 g mąki pszennej chlebowej (dałam 200 g typu 850 i 100 g typu 2000) 10 g soli morskiej (jak dla mnie(...)chlebek był idealny z tą ilością, dla Gosi trochę za słony) 1 łyżka oliwy do wysmarowania naczynia 1 łyżkę oliwy dałam też do ciasta 1. Do rozczynu dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrabiaj, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne. Uformuj kulę i wyłóż do ceramicznego naczynia wysmarowanego oliwą; natłuść także powierzchnię ciasta, aby nie wysychało. Przykryj ściereczką, odstaw

Kuchnia Prezydentowej
Kluchy z soczewicą 164

Zdziwicie się w jaki prosty sposób można zrobić ciasto na takie kluchy, wystarczy tylko mąka i mleko. Z takiego ciasta można również zrobić pierogi. Składniki:  1 kg mąki pszennej, 1 litr mleka, 150 g zielonej soczewicy Symbio , 10 suszonych pomidorów w oliwie , 1/2 sera feta, 2 cebule, sól, pieprz. Przygotowanie: Ciasto:  Do mąki dodajemy dwie szczypty soli(...)zalewamy ją gorącym mlekiem. Mieszamy łyżką, tak by mąka z mlekiem się połączyła i przekładamy gorące ciasto do foliowego woreczka. Zamykamy i odstawiamy. Ciasto musi się zaparzyć, najlepiej zostawić je na około godzinę. Farsz: Soczewicę moczymy kilka godzin i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut (bez moczenia czas gotowania będzie dłuższy). Na oleju podsmażamy cebulkę (1) pokrojoną w kostkę

Aga w kuchni
Przepis na… – Lasagne Verdi alla bolognese 309

obiad we dwoje lub kolację ze znajomymi. Włosi kochają lasagne bolognese i napoli, każdą. My pokusiliśmy się o zrobienie zupełnie nowej, wiosennej, zielonej wersji tej sycącej włoskiej potrawy. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 300 gramów szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek farsz: 220 gramów mięsa mielonego 40 gramów boczku 40 gramów masła 1 łodyga selera naciowego 1 cebula(...)pomidorowej beszamel: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów masła 1 litr mleka gałka muszkatołowa sól i pieprz + parmezan i świeże zioła Szpinak myjemy, gotujemy i siekamy. Resztę składników na ciasto łączymy i dodajemy do nich szpinak. Ciasto zagniatamy i odstawiamy pod przykryciem na około 40 minut. Po upływie czasu rozwałkowujemy ciasto i formujemy z niego prostokątne płaty. Przygotowujemy beszamel

Bon Ton Italia
Delicja makowa 396

wiem jak sprawa wygląda w innych domach, ale w naszym w każde święta na stole goszczą te same ciasta. Do znudzenia. Boże Narodzenie – stały skład: makowce, sernik na kruchym spodzie, ciasto szefowej. Ciasto szefowej jest obłędne, ale okrutnie słodkie, serników nie jem (nadal lubię tylko jagodowy i serniki na zimno). W tym roku się zbuntowałam i powiedziałam, że mama(...)może piec co chce, ale ja MUSZĘ zrobić coś nowego. Przynajmniej jedno ciasto, które lubię. I w ciemno wybrałam delicję makową, znalezioną na Kwestii Smaku . No nie mam pytań, delicja jest absolutnie fantastyczna. Idealnie wyważona słodkość biszkoptu z żurawiną i kawową pianką. Aż przykro się robi, że już jej nie ma. Składniki: Biszkopt makowy: 4 jajka (w temp. pokojowej

wcinaj to
Pierogi z truskawkami. 263

Czerwiec w moim domu nie może obyć się bez pierogów z truskawkami, szczególnie, że najbardziej lubię pierogi owocowe :) Postanowiłam wypróbować troszkę inne ciasto niż zwykle przygotowuję to znaczy dodałam łyżeczkę masła i użyłam mąkę żytnią, a nie tylko pszenną. Wyszło smacznie, choć może ciasto troszkę gorzej się zagniatało.   Składniki:   400 g truskawek   na ciasto: 2 szklanki mąki(...)letniego masła plus: 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % cukier opcjonalnie listki mięty   Przygotowanie: Truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy na jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Ciasto można podzielić na dwie części i jedną zawinąć ściereczką, żeby

Symfonia smakowa
Ravioli z truskawkami! 260

Ravioli uwielbiam, i chyba to wszystko w tym temacie! ;-) heheheh Pyszotka świeże truskawki, biały ser, troszkę śmietanki i letni obiad, aż się uszy trzęsą! ;-)) Ciasto na ravioli przygotowuje według przepisu Gwyneth Paltrow (po lekkim zmodyfikowaniu, tj. mniej żółtek, a dokładnie o 2 mniej ;-))) ) SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 1 duże jajko - 4 żółtka - 150 g mąki - łyżeczka oliwy - łyżka letniej wody(...)stolnicę wysyp mąkę, zrób kopczyk, wpij jaja, wlej olej. Widelcem powoli zasypuj mąką jajka, i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gdyby było za mokre, dodaj mąki (wszystko zależy od rozmiaru jaj i wilgotności otoczenia).  Ciasto wyrobione włóż do woreczka foliowego. Niech odpocznie 15 minut.  Ciasto wałkujemy. Zagniatamy ravioli. (najlepiej kupić sobie takie kółeczko

SMYKWKUCHNI
Pizza na cieście razowym 344

Nieco zdrowsza wersja tradycyjnej pizzy. Ciasto z mieszanki mąki pszennej oraz żytniej razowej. Ma bardziej wyrazisty smak, dlatego nie wszystkie dodatki będą pasować. Sos z pomidorów z puszki. Składniki na jedną pizzę o średnicy około 31 cm. Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej razowej 1/2 szklanki mleka 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli(...)łyżeczka cukru 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać mąkę, wodę, sól, cukier, oliwę, czosnek oraz oregano. Wyrobić ciasto i uformować w kulę. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki pszennej. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). Sos pomidorowy: 100 g pomidorów z puszki (bez skóry) szczypta soli

Bullio
Drożdżowe (kluski) parowańce z aksamitnym sosem 164

tortowej, szczyptę soli oraz pół łyżeczki ksylitolu. Miskę z rozczynem musimy zakryć jakąś  ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia [tak na około 10-15 minut]. Gdy ciasto już odpowiednio urośnie to do miski/naczynia należy wsypać pozostałą porcję mąki, dodać jajka i resztę ksylitolu. Od tego momentu musimy wyrabiać ciasto. Po upływie kilku chwil dodajemy roztopione masło(...)wyrabiamy dalej. Wyrabiamy tak długo aż ciasto nie zacznie nam swobodnie odchodzić od miski/naczynia. Sytuacje podczas wyrabiania są rożne. Jeśli ciasto za rzadkie to dodajcie jeszcze troszkę mąki, zaś gdy zbyt twarde to odrobinę mleka. Miskę/naczynie należy ponownie zasłonić ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce. Wielkość ciasta musi się podwoić !!! Wreszcie gdy nasze ciasto będzie już gotowe, zabierzmy się

ClauditteMissCooking
Chleb pszenny 95

Wigilii nie byłoby co jeść do karpia. Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 550 g mleka lub wody - 80g masła - 40g drożdży - sól i cukier do smaku - słonecznik   Ciasto na chleb możemy zagnieść sami lub zrobić to za pomocą robota. Najpierw zaczynamy od mąki, soli i cukru. Jeżeli nie lubimy pieczywa o słodkawym smaku to nie dajemy cukru. Dalej kruszymy(...)drożdże i dodajemy do ciasta. Następnie dodajemy masło, które wcześniej wyciągamy z lodówki żeby było miękkie, wtedy lepiej wyrabia się ciasto. Na końcu dodaję mleko. Ciasto powinno być lekko klejące do rąk. Na końcu dodajemy trochę prażonego słonecznika. Tak przygotowane ciasto podzieliłam na 2 części i uformowałam 2 chlebki. Wrzuciłam je do foremek, wierzch posypałam mąką i słonecznikiem i odstawiłam

Kuchenne Wariacje
Chrust 141

masę jajko, żółtka, masło, sól oraz śmietanę. Na stolnicy lub blacie kuchennym wysypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie a następnie wlewamy do niej stopniowo wcześniej zrobioną masę i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być gładkie i bez grudek. Po wyrobieniu ciasta wkładamy go na 30 minut do lodówki, żeby trochę odpoczęło. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki kroimy go na kilka mniejszych(...)kawałków i zaczynamy wałkować ciasto. Następnie ciasto kroimy na paski szerokości 2-3 cm i długości ok. 10 cm. Należy uważać aby paski nie były dłuższe niż średnica garnka lub patelni do smażenia. Po środku paska robimy małe cięcie i przekładamy przez nie jedną część paska. Na końcu rozgrzewamy olej i wrzucamy chrust. Należy robić to delikatnie aby usmażył

Kuchenne Wariacje
Austriacki torcik czekoladowy 147

Następnie rozpuszczamy czekoladę i dodajemy do masy, potem dodajemy kolejno po jednym żółtku a na końcu mąkę. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50-60 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie rozcinamy na dwie części. Dżem mieszamy w słoiczku(...)żeby miał gładką konsystencję i smarujemy dolną warstwę ciasta i przykrywamy drugą. Wierzch ciasta polewamy polewą. Składniki na polewę: - 1/2 kostki masła - 5 łyżek cukru pudru - 3 łyżki kakao - 1 jajko Jajko ucieramy z cukrem na kogel mogel a potem podajemy kakao. Masło topimy i powolutku wlewamy do masy kakaowej cały czas mieszając. Polewę odkładamy na chwilę na bok żeby

Kuchenne Wariacje
Klopsiki w pomidorach z makaronem 159

oliwy - szczypta soli W pierwszej kolejności robimy makaron. Na blat wysypujemy mąkę i robimy w niej dołek do którego dodajemy jajka, sól, oliwę i stopniowo wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe wkładamy do lodówki na ok. 30 minut żeby ciasto odpoczęło. Następnie wyciągamy ciasto. Do zrobienia makaronu użyłam maszynki do makaronu. Najpierw „wałkujemy” przez maszynkę kawałki ciasta(...)cienkie płaty a potem przekładamy ciasto do części tnącej i powstaje nam makaron w paski. Gotowe paski posypujemy mąką i pozostawiamy na boku. Teraz zabieramy się za klopsiki. Do mięsa mielonego wrzucamy drobno posiekaną cebulę, jajko, namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Z gotowej masy formujemy małe klopsiki a następnie obtaczamy

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania