ciasto - 162907 przepisów (strona:2679/10861)

Ciasto Kubuś bez pieczenia 459

Ciasto to powstało w związku z konkursem organizowanym przez na blogu "Takie tam pichcenie" . Inspiracją był przepis Madzi, który lekko zmodyfikowałam. Ciasto jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Masa kubusiowa: 900 ml soku marchwiowo- owocowego typu „Kubuś” 2 opakowania budyniu śmietankowego, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 600 ml  śmietany  30%, 2 opakowania galaretki truskawkowej(...)Masa śmietanowa : Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę i razem zmiksować. 4.  Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Gotowe ciasto posypać kolorową posypką

Tradycyjna kuchnia Kasi
chleb z cukinią 160

tarce o grubych oczkach, a następnie mocno odciskamy z nadmiaru soku. Do  wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, startą cukinię, sól oraz oliwę i całość wyrabiamy tak długo, aż ciasto zacznie przestanie się kleić do rąk.  Wyrobione ciasto uformujemy w kule i zostawiamy przykryte wilgotną ściereczką  w ciepłym miejsce do wyrośnięcia ( ok 30- 40 minut). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy(...)rękoma i wkładamy do wysmarowanej oliwą formy do ciasta (może to być forma od keksówki)  i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Wierzch chleba przesmarowujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego w pierwszych 30 minutach do 130 stopni        (niższa temperatura na początku pieczenia pozwoli bardziej wyrosnąć ciastu), a następnie podwyższamy temperaturę do 190 stopi i pieczemy

Miód i pieprz
Krucha tarta z brzoskwiniami, nektarynkami, morelami… 159

owoców, że czasem trudno się zdecydować na co mamy ochotę. Zapiekane owoce zawsze stanowią dobrą opcję na deser. Czy to pod kruszonką czy też w z niewielką ilością kruchego ciasta tak jak tu. Do tego o tej porze roku owoce są tak słodkie, że całkowicie zrezygnowałam z dodawania cukru. Przed podaniem możecie je delikatnie oprószyć cukrem pudrem ale nie jest(...)konieczne. Jak widać na zdjęciach nie mogłam się powstrzymać przed ukrojeniem jeszcze gorącego ciasta. Przez to całość nieco pływała w pysznym soku owocowym ;) Ale gwarantuję, że jeśli potraficie się powstrzymać aż ciasto całkowicie wystygnie to ciasto kroi się je bez żadnych problemów. Polecam! 100 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 100 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany

Mienta blog
Tarta z leśnymi grzybami z ciasta z orzechami włoskimi i parmezanem Gordona Ramsaya 128

orzechowy spód wykorzystam jeszcze przy wielu innych wypiekowych wariacjach. Zamiast świeżych leśnych grzybów sprawdzą się też na pewno pieczarki albo grzyby suszone. Pycha! TARTA Z LEŚNYMI GRZYBAMI Z CIASTA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I PARMEZANEM GORDONA RAMSAYA Składniki na ciasto: - 200 gram mąki pszennej - 100 gram zmielonych orzechów włoskich - 100 gram zimnego masła - 1 średnie jajko - 100 gram parmezanu - sól Przygotowanie(...)ciasta: Składniki łączymy, najlepiej przy pomocy robota kuchennego - najpierw mieszamy składniki sypkie, następnie dodajemy masło i jajko. Wyklejamy formę do tarty i odstawiamy ciasto do lodówki na przynajmniej 30 minut. Wstępnie pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 190 stopni. Składniki na nadzienie: - masło - 1 średnia cebula - kilka gałązek tymianku - 350 gram grzybów - 200 mililitrów kremówki - 150 mililitrów kwaśnej śmietany

Życie zamknięte w smaku
Pierogi ruskie 165

ręce trzęsą się od zbytniej ilości kawy. No, ale swojego dopięłam. W nagrodę czas na pierogi. ;) Zrobiłam z M. różne, ale dzisiaj zaprezentuję ruskie. PIEROGI RUSKIE  Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę dla utwardzenia tudzież wodę(...)rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie.  Składniki na farsz: - 1 kilogram sera białego (jak do sernika, zmielonego) - 1 kilogram ziemniaków (waga po obraniu) - 2 cebule - masło - 2 białka - sól - pieprz - ewentualnie oregano i majeranek Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Mielimy, tudzież przeciskamy przez praskę

Życie zamknięte w smaku
Pierogi z mięsem 199

tradycyjne, smaczne i łatwe do zrobienia". Musimy z M. znowu zabawić się w fabrykę pierogów i zachomikować te pyszności w zamrażarce na leniwe dni ;) PIEROGI Z MIĘSEM Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę dla utwardzenia tudzież wodę(...)rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie.  Składniki na farsz: - 1,5 kilograma mięsa różnego rodzaju (u mnie wieprzowina, wołowina i indyk) - 3 marchewki - 1 pietruszka - niewielki kawałek pora - niewielki kawałek selera - 2 cebule - masło - 2 białka - liść laurowy - ziele angielskie - pieprz - sól Przygotowanie farszu: W garnku gotujemy

Życie zamknięte w smaku
Polędwiczka wieprzowa w cieście naleśnikowym 320

trafia się rzadko (zazwyczaj staram się nie gromadzić w zamrażarce mięsnych zapasów, wolę świeże zakupy) i zaczęłam kombinować. Jednego dnia potrzebowałam upichcić coś szybko i smacznie, więc postawiłam na ciasto naleśnikowe. Był to strzał w dziesiątkę! Mięso jedynie leciutko osoliłam, porządnie doprawiłam za to ciasto. Dzięki temu polędwiczka nie straciła swojej delikatności, a jednocześnie nie była mdła. Ideał. POLĘDWICZKA WIEPRZOWA(...)CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa - 1 jajko - 130 gram mąki - 350 mililitrów mleka  - olej lub klarowane masło - pieprz cayenne - sól Przygotowanie: Polędwiczkę kroimy na średnie grubości plastry, układamy w miseczce i zalewamy 100 mililitrami mleka, odstawiamy. W drugiej misce mieszamy pozostałą część mleka, mąkę i jajko, całość doprawiamy. Obie miseczki przykrywamy folią i zostawiamy na 30 minut

Życie zamknięte w smaku
Samosa 182

świat - nowe kuchnie, nowe przepisy, nowe połączenia smakowe. Niedawno zaczęłam odkrywać Indie. Podobno te pierożki można kupić tam na każdym rogu. Przyznam szczerze, że są przepyszne! SAMOSA Składniki na ciasto: - 500 gram mąki - 25 gram ghee (zastąpiłam masłem klarowanym) - 4 łyżki jogurtu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soli Przygotowanie ciasta: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą(...)Dodajemy roztopione, przestudzone masło (ghee) oraz jogurt. Wyrabiamy gładkie ciasto, z którego formujemy kulki o średnicy około 2 centymetrów. Podsypujemy powierzchnie mąką i wałkujemy kulki na placki o średnicy około 15 centymetrów, przecinamy go na pół.  Składniki na nadzienie: - 500 gram mielonego mięsa - 250 gram zielonego groszku (najlepiej świeżego) - 25 gram ghee (zastąpiłam masłem klarowanym) - 2 cebule - 2 ząbki

Życie zamknięte w smaku
Uszka z kapustą i grzybami do barszczu + jak formować uszka? 195

window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI DO BARSZCZU + JAK FORMOWAĆ USZKA? Składniki na ciasto: - 375 gram mąki - 1 żółtko - 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody - 1 łyżka oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę dla utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta(...)Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być cienkie, ale nieco grubsze niż na pierogi. Składniki na farsz: - 300 gram kiszonej kapusty - garść grzybów (dowolna ilość tak naprawdę, zależy jak bardzo lubicie grzyby - ja dodaję "na oko") - 1 cebula - masło - sól - pieprz Przygotowanie farszu: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Cebulę kroimy

Życie zamknięte w smaku
Quiche szpiankowy / ciasto ze szpinakiem / tarta ze szpinakiem 208

Quiche szpinakowy pojawiał się na stole dość często i znikał jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Jedzenie rozpoczynało się już w chwili, gdy tarta trafiała do piekarnika. Intensywny aromat kruchego ciasta, sera i czosnku niósł się po całym domu, tworząc gęstą atmosferę cieknącej śliny i wyczekiwania. Milkliśmy. Wszyscy. Bez wyjątku. A potem blacha pojawiała się na stole i po serii chuchania(...)dmuchania, gorące jeszcze danie trafiało do naszych żołądków. Ser nie miał czasu rozciągać się i prezentować swoich nadzwyczajnych akrobatycznych zdolności, kruche ciasto nie zdążało skruszeć, a szpinakowo-serowa masa stężeć i stwardnieć. A potem pozostawało jedynie gładzenie się po brzuchach i wspominanie.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Rogaliki drożdżowe wersja 2 388

przeznaczone do pieczenia (dżem lub konfitura pod wpływem temperatury wyciekną) Przygotowanie: Mieszamy mąkę, cukry i drożdże. Jajka roztrzepujemy i dodajemy razem ze śmietaną i tłuszczem do suchych produktów. Zagniatamy ciasto i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na przynajmniej 1 godzinę. Następnie dzielimy ciasto na części wielkości pięści. Rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Dzielimy nożem na 6 lub 8 części(...)zależności od wielkości rozwałkowanego ciasta, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogale. Można posmarować wierzch wypieków jajkiem rozmieszanym z mlekiem, dzięki czemu ciasto zyska połysk. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni (do zarumienienia). Jemy na zimno, bo ciasto drożdżowe na ciepło może wywołać ból brzucha. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Łosoś zapiekany w cieście francuskim ze szpinakiem 139

piątki staram się wstawiać na bloga ryby i choć  nie zawsze mi się to udaje, to przynajmniej próbuję. Dzisiaj łosoś zapiekany w cieście francuskim. Zrobiłam jeden błąd, bo nie zrobiłam zdjęcia po przekrojeniu całości. Musicie uwierzyć na słowo, że danie pięknie wyglądało. Tak pochłonęło mnie pałaszowanie ryby, że zapomniałam o zrobieniu zdjęcia. Składniki: Kawałki łososia ( u mnie były(...)zawsze można zwiększyć lub zmniejszyć ) Gotowe ciasto francuskie ½ opakowania mrożonego szpinaku Przyprawa do ryb Sok z cytryny Vegeta Sól Pieprz 3 ząbki czosnku Olej Wykonanie: Łososia przyprawiamy przyprawą do ryb i obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju z obu stron po ok. 2 minuty. Odkładamy. Mrożony szpinak rozmrażamy na patelni, przyprawiamy vegetą, solą, pieprzem, sokiem z ok. ½ cytryny

Smaki Ewy
Chleb żytnio-pszenny miodowy na zakwasie 128

dwie keksówki długości ok. 20 cm) Zakwas: 60 g startera zakwasu (zobacz, jak zrobić żytni zakwas na chleb ) 200 g mąki pszennej razowej typ 2000 180 ml przegotowanej wody Ciasto właściwe: 350 g zakwasu 500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 600 ml wody 2 łyżeczki soli 4 łyżki miodu + łyżka do posmarowania wierzchu(...)dodaj mąkę żytnią typ 720 i pszenną pełnoziarnistą, dolej wodę. Dodaj siemię lniane (może być lekko podprażone na suchej patelni, choć ja tego nie robię). Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być kleiste i ręcznie dość ciężko je może być wymieszać. Miskę z przygotowanym ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą, odstaw na kolejne 8-12 godzin do wyrastania, by przynajmniej

Moje Qulinaria
Tarta z borówkami i frużeliną z wiśni 230

Nasze borówki pięknie w tym roku obrodziły, dlatego mogę trochę poszaleć z deserami:) Od dawna chodziła za mną tarta, więc ją po prostu zrobiłam:) Kruche kakaowe ciasto posmarowane frużeliną z wiśni, która nie jest mocno słodka i świetnie się sprawdziła! Do tego krem śmietanowy a w nim małe niespodzianki w postaci Ptasiego mleczka. Całość pokryta dużą ilością borówki amerykańskiej. Mówię(...)pycha!!!   Kruche ciasto:   1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,  2/3 szklanki cukru,  125g masła lub margaryny,  łyżka kakao,  1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,  łyżka śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z kakao. Dodać margarynę, sypką kawę, cukier i śmietanę. Posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć

Z miłości do słodkości
Pierogi z jagodami z dodatkiem mąki pełnoziarnistej 121

szklanki mąki pszennej (do 2,5) 1 szklanka mąki pełnoziarnistej - pszennej ok. 400g borówek (umytych i osuszonych) cukier i/lub słodka śmietanka do podania Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto (konsystencja musi być elastyczna, ale nie za wodnista, stąd w przepisie inf. o zwiększeniu ilości mąki). W razie gdyby ciasto zrobiło się wam zbyt twarde czy suche dodajcie więcej mleka. Ciasto(...)zagnieść, rozwałkować i wycinać koła za pomocą szklanki. Na środku każdego z kół umieścić łyżkę jagód i skleić. Ciasto złożyć na pół i sklejając tworzyć kształt księżyca - jak w tradycyjnych pierogach. Ciasto, którego w danej chwili nie używamy zostawić w misce i nakryć ściereczką by nie wyschło. W razie gdyby ciasto nie chciało się kleić - zbytnio wyschło -  można brzegi

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania