ciasto - 164325 przepisów (strona:2679/10955)

amoniaczki 236

dodajemy sól i masło, siekamy nożem a następnie rozcieramy dłoniami. Następnie dodajemy żółta oraz śmietanę, ponownie siekamy. Na koniec dodajemy amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku, siekamy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto wkładamy na ok. 30 min. do lodówki. Po tym czasie przekładamy na delikatnie oprószoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Wykrawamy dowolne kształty, posypujemy cukrem kryształem

Domowy Smak Jedzenia
Mini tarty francuskie z cukinią i bakłażanem 229

Kruche ciasto, warzywa na nim poukładane i w piekarniku wypiekane. To taki odpowiednik ciasta kruchego, babcinego, w piecu kaflowym wypiekanego. Cukinie zawsze babcia w ogródku miała i do ciasta dodawała. Stół przed domem, pięknie kwiatami ozdabiała i przy nim cała rodzina zasiadała. To była chwila wspólnego biesiadowania, najwspanialszych posiłków zjadania. Atmosfera niesamowita, a uczta wyśmienita. Proste dania jak podane zostaną(...)niebanalnie to smakować będą genialnie. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (w rolce), 3- 4 łyżki pomidorów krojonych (mogą być gotowe, lub świeże zmiksowane), 1 łyżka ajvaru ostrego, 1 duża biała cebula, 150 g bakłażana, 100 g cukinii, 2 łyżki kapary, 50 g startego sera żółtego np. bursztyn, parmezan, pęczek szczypiorku, szczypta cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, przyprawa

Moniki Smakołyki
Mały głód : ciasteczka owsiane 203

CIASTECZKA OWSIANE Z BANANEM I JABŁKIEM Dobra, dobra... czas się przyznać. Jestem wielkim, ogromnym, gigantycznym łasuchem! Mogłabym jeść słodycze na okrągło. Na szczęście (moje i wasze

fitolarun.blogspot.com
Mały głód: bananowe placki 237

PLACKI BANANOWE Placuszki. Brzmi pracochłonnie. Nic bardziej mylnego! Jest to najprostsza, najszybsza i najsmaczniejsza forma śniadania/ przekąski/ deseru jaką ktokolwiek kiedykolwiek wymyślił! Jeśli chcesz zrobić sobie/komu

fitolarun.blogspot.com
Moje ulubione śnaidanie 227

Dzisiaj o moim ulubionym śniadaniu. Często pod zdjęciami na instagramie dostaję pytania, więc teraz witam Cię w moich skromnych progach i zapraszam dalej po przepis:) Jak

fitolarun.blogspot.com
KILKA PORAD JAK ŻYĆ! ;) 230

Każdy może dobrze wyglądać... ale nie każdy chce? Uważamy, że to ciężka sprawa. Wcale nie. Kilka łatwych trików oraz zmian nawyków żywieniowych pozwoli nam lepiej traktować

fitolarun.blogspot.com
''KOBIETY NA SIŁOWNIĘ!''- CO JA TAK NAPRAWDĘ O TYM MYŚLĘ?! 243

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML

fitolarun.blogspot.com
OMLET INACZEJ: rolada! 273

No uwielbiam omlety, nie lubię nudy! Cały czas wymyślam, jakby tu inaczej podać mój kochany przysmak. Ostatnio zakochałam się w mące kukurydzianej. Uwielbiam jej smak i

fitolarun.blogspot.com
NIE-NUDNY KURCZAK: curry i papryczka chilli 227

A ja mam ochotę oczarować ''tylko ryż i kurczak''. Absolutnie nie tylko, ale najłatwiej, najszybciej i według mnie bardzo smacznie ! A skoro tyle plusów ma ''cycek

fitolarun.blogspot.com
COFFEE SWEETS 31 kcal ''czekoladka'' 235

Witajcie! A kto by nie chciał czekoladki do kawki, która ma zaledwie 30 kcal? Czasami chwilka przyjemności znaczy więcej niż tysiąc słów. Moja chwila przyjemności skończyła

fitolarun.blogspot.com
GALARETKA Z HERBATY 35kcal 230

Żelatyna. Podobno mam ją jeść na moje wiecznie skrzeczące stawy. Nie uśmiechało mi się jednak spożywanie jej w postaci ''proszku'' na łyżeczce. Tak sobie siedziałam i

fitolarun.blogspot.com
CO Z ŻÓŁTKAMI: paluszki 193

Dzisiaj ''co z żółtkami'' nie na słodko. Czasami mam ochotę na włąśnie takie przekąski... Kocham paluszki, orzeszki i ketchup! Jak już jeść to na całego! :) Idealnie

fitolarun.blogspot.com
FOOD BOOK 208

No to zaczynamy spowiedź!  Dla tych co nie wierzą, że aby mieć siłę i nadal być szczupłym trzeba jeść! Jedzenie jest potrzebne by żyć. ''Jemy

fitolarun.blogspot.com
(jeszcze letnia) SAŁATKA Z ANANASEM 209

v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false 21 false false

fitolarun.blogspot.com
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 298

drożdże i dokładnie mieszamy - odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką, następnie dodajemy szczyptę soli, ziarenka wanilii, roztopione masło. Jajka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do ciasta około 3/4 - resztę zostawiamy do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem. Ciasto wyrabiamy około 10 minut - z początku będzie mocno lepiące, ale po kilku minutach zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. 2. W czasie gdy nasze ciasto wyrasta, przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy między palcami aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy tam aż do ostatniej chwili przed pieczeniem. Przygotowujemy również śliwki - myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, wyrzucamy pestki. Bułkę tartą mieszamy z cynamonem, a następnie obtaczamy

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania