letniej wody -3 łyżki oliwy z oliwek -dodatkowo oliwa do posmarowania, ziarna sezamu lub gruba sól morska Kwadratowe blachy wyłóż papierem do pieczenia. Z podanych składników wyrób ciasto, mnie pomógł robot. Wyrabiaj dotąd aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przełóż ciasto do miski i przykryj ściereczka, odłóż do wyrośnięcia na około godzinę,aż ciasto podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu(...)ciasto należy ponownie wyrobić, około minuty. Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąty o wymiarach 20x23 cm. Następnie wyjściowy prostokąt pokrój na 3 prostokąty o wymiarach 20 x 7,5 cm. Każdy taki prostokąt pokrój na 10 pasków, każdy o dł. 7,5 cm. Wałkując ręką i rozciągając, formuj z każdego paska paluszki o dł. mniej więcej
Z Kuchni Do Kuchnimisy wsypujemy mąkę przesianą , dodajemy do niej drożdże . wsypujemy sól i zalewamy ciepła wodą . Dodajemy miód i pestki dyni. Miksujemy ( końcówka hak) na najmniejszych obrotach koło 15 minut. Wyjmujemy ciasto z miski i rękoma już wyrabiamy ciasto z 10 minut. Oliwą skrapiamy miskę i wkładamy ciasto , wkładamy miskę z ciastem do woreczka i zostawiamy tak na 3 godziny. Ciasto wyrośnie(...)wtedy wyjmujemy z miski robimy jakby prostokąt i zwijamy ciasto jak roladę dosyć ciasno . Formujemy bochenek i kładziemy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy go do wyrośnięcia na 20 minut, przecinamy na skos ostrym nożem tak trzy nacięcia starczą. Pieczemy w 230 stopniach 10 minut , potem skręcamy do 200 i pieczemy 15 minut ,teraz skręcamy
Różowa kuchniapoczątku '90 zarówno na polskich stołach jak i ...w telewizorach. Odzwierciedlenie popularności Isaury można znaleźć we fryzurach polskich pań, nadawanych imionach i...w starych zeszytach z przepisami na ciasta. Murzynek i sernik. Taki ciastowy mulat złożony z masy czekoladowej i masy sernikowej. Ciasto niemodne, trochę zapomniane,zepchnięte przez inne typu sernikobrownie w niszę. Kiedyś czerpane z Poradnika Domowego, skrupulatnie spisywane(...)zeszytów i przekazywane prze babcie na świstkach papieru... Jutro niedziela więc...do piekarników marsz! Składniki: ciasto czekoladowe 1 1/2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny/masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 4 jajka 5 łyżek wody masa serowa 500-700 g sera białego 4 jajka 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki masła 1opakowanie
Fiolka w kuchnitester jakości jagód: dobre! można piec... Składniki: ciasto: 500 gram mąki pszennej (połowa typ 550 zwykła, polowa chlebowej) 14 gram suchych drożdży pół szklanki cukru szczypta soli 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka nadzienie: 400gram jagód cukier Wykonanie: 1. Zrób zaczyn: połowę ciepłego mleka wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki 2. Do miski wsyp przesianą mąkę(...)sól. Wbij jajko. Wlej pozostałe mleko. 3. Dodaj zaczyn i olej. 4. Wyrób ciasto. Powinno być miękkie i plastyczne. 5. Zostaw je w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na 1h/1,5h) 6. Uderz w ciasto pięścią(odgazuj je) i krótko wyrób. 7. Ciasto podziel na 14 części. Uformuj w kuleczki. Zostaw na kwadrans. w tym czasie: 8. Umyj jagody
Fiolka w kuchnijeść INSPIRACJA: Siaśka. Nie żebym stosowała się do jej rad i sama je robiła. Ona je prawie całe zrobiła z pamięci gdy ja bajerowałam mojego współlokatora... Składniki na ciasto: 500g mąki 75g masła 1 szkl. mleka 25g świeżych drożdży 70g nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta soli Składniki na nadzienie: 1/2 szkl. nierafinowanego cukru trzcinowego 3 łyżeczki cynamonu 50 g masła(...)Wykonanie ciasta: 1.Zrób zaczyn (ciepłe/letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru,łyżką mąki i drożdżami-uważaj by mleko nie było za gorące-wtedy zabijesz drożdże :( i odstaw w ciepłe miejsce 2.Rozpuść masło. 3.Do miski wsyp: mąkę cukier rozpuszczone lekko ciepłe masło wyrośnięty zaczyn 4.Zagnieć ciasto. 5.Odstaw do wyrośnięcia jakoś na godzinkę !!! ciasto możesz wsadzić do lodówki
Fiolka w kuchniciasto marchewkowe już dawno miałam ochotę, ale w lecie lepiej cieszyć się sezonem owocowym ;) Teraz przy okazji nowej akcji stwierdziłam, że to najlepsza okazja i zabrałam się za pieczenie marchewkowca. Jeszcze kilka lat temu sobie nie wyobrażałam połączenia ciasta z marchewką, ale to naprawdę strał w dziesiątkę i polecam wszystkim niedowiarkom :) Ciasto jest upieczone z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i gryczanej(...)mimo wszystko wyszło bardzo puszyste. Orzechy, marchewka, cynamon... Jesień można jakoś przetrwać z takim połączeniem ;) Marwitkowe ciasto marchewkowe 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 i 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 opakowanie Marwitek (150 g) 1/2 szklanki ksylitolu 2 łyżki
FitKotpozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, a ciasto przestanie lśnić. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. NADZIENIE: 1 i 1/2 szklanki puree z dyni 2-3 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 duże szczypty mielonego kardamonu Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie
Rozpustne gotowanieaktywnego ( dokarmionego ) zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, melasę,kminek, oraz sól. Całość mieszamy łyżką, dodając tyle wody, aby powstało(...)dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto. Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji klejącej się do łyżki. Tak wyrobione ciasto wkładamy do dwóch wyłożonych pergaminem foremek, napełniając je co najwyżej do połowy chlebowym ciastem( ponieważ jeszcze sporo urośnie). Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą( wierzch chleba posypujemy
Miód i pieprzłyżek aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, melasę, kminek, oraz sól. Całość mieszamy łyżką, dodając tyle wody(...)powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto. Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji klejącej się do łyżki. Tak wyrobione ciasto wkładamy do dwóch wyłożonych pergaminem foremek, napełniając je co najwyżej do połowy chlebowym ciastem( ponieważ jeszcze sporo urośnie). Wyrównujemy górę bochenków dłonią zwilżoną wodą
Miód i pieprzktóre lubi najbardziej. Dzisiejsza wersja powstała dość spontanicznie z produktów, które aktualnie były w lodówce. A wiejska, bo akurat mieliśmy swojskie ogórki kiszone, kiełbasę wiejską i mnóstwo cebuli. Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki żytniej razowej 2 dag. drożdży szczypta soli Sos: 2 łyżki keczupu 2 łyżki(...)wymieszać ze sobą. Można dodać więcej czosnku lub bazylii, w zależności od upodobań. Mąkę przesiać, dodać do niej mąkę żytnią, sól, rozczyn i olej. Zagnieść i przez chwilkę wyrabiać. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Po tym czasie ponownie wyrobić. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia (wtedy ciasto nie będzie przywierać do blachy i prościej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemleka. Dzisiaj trochę urozmaicamy nasz deser śliwkowy i przygotujemy róże śliwkowe. Pięknie się prezentują i świetnie smakują :) Porcja na 12 róż Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego trochę powideł śliwkowych do smarowania ok 12 śliwek twardych i słodkich Fajne rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Połówki tniemy na cienkie(...)plastry, ciasto tniemy na paski ok 1 cz grubości i smarujemy je powidłami, na górną połowę układamy ciasno plastry śliwek i zakładamy ciastem jak na zdjęciu. Następnie zwijamy je w różyczki i układamy w formie do muffin. Zamiast śliwek możemy użyć jabłek, gruszek czy brzoskwiń :) Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 15-20 minut może być
Niezły Młynekkuchni lubię najbardziej. Patrzę na kosz z owocami w kuchni, otwieram lodówkę i już wymyślam co zrobię. Tak! zdecydowanie ten moment lubię najbardziej. Polecam Tarta z brzoskwiniami! SKŁADNIKI: NA CIASTO: 200 g mąki pszennej 1 jajo duże łyżka jogurtu 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru brązowego Ciasto zagniatamy bardzo szybko. Wstawiamy do lodówki(...)brązowy max. 2-3 łyżki Brzoskwinie obierz ze skórki. Usuń pestki. Podziel na ósemki. Serek wymieszaj trzepaczką- rózgą z białkami, mlekiem, ziarenkami z laski wanilii i cukrem. Schłodzonym ciastem wylep formę do tarty. Ułóż brzoskwinie, zalej masą. Wierzch ciasta posypałam cukrem zmieszanym z proszkowanym migdałem i ziarenkami wanilii. Tartę pieczemy około 45 minut- 50 minut w temp 165 stopni
SMYKWKUCHNIłyżki aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, bazylię, koperek, czosnek niedźwiedzi, oregano,szklankę kefiru, oraz sól. Całość mieszamy(...)łyżką, dodając, ewentualnie, tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto klejące się do łyżki. Tak wyrobione ciasto wkładamy do wyłożonej pergaminem foremki, napełniając je co najwyżej do połowy chlebowym ciastem( ponieważ jeszcze urośnie). Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą, możemy jeszcze posypać ulubionymi nasionami ( ja posypałem czarnuszką, która dodaje całości ,rewelacyjnego zapachu i smaku
Miód i pieprzbezą . No i oczywiście musiałam upiec i pokroić jeszcze ciepłą :) Chętnych zapraszam do degustacji :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Platin http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki : 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 2 jajka(...)soku z cytryny Wykonanie : Do miski wsypać mąkę z proszkiem , cukier , cukier waniliowy , miękkie masło , jajka i wymieszać mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia , będzie Wam się ją potem lepiej wyciągało. Ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki tworząc w koło rant. Jabłka , brać , umyć i zetrzeć
Sama słodycz i szczypta chiliLekkie, puszyste ciasto z dużą zawartością naturalnego jogurtu i soczystych, kwaskowych jabłek. Smak podkreślają rodzynki, cynamon i przyrumienione płatki migdałowe. Do przygotowania ciasta potrzebna jest tylko trzepaczka i duża łyżka, mikser stanowczo zbędny :-) Szybko i pysznie. Polecam! Składniki: 700 g kwaśnych jabłek (Antonówka) 550 g naturalnego jogurtu greckiego 450 g mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego 160 ml oleju(...)powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać mąkę mieszając masę łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Dodać pokrojone na kawałki jabłka i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać wierzch. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 50 minut lub do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem można posypać ciasto
maniapieczenia