ciasto - 162907 przepisów (strona:2701/10861)

domowy chleb z otrębami i ziarnami 137

słonecznika 30 g siemienia lnianego 500 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli wykonanie: W misce mieszamy drożdże z miodem i letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do natłuszczonej foremki (keksówki o dł. 35 cm), i ponownie odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Isaura 155

Składniki na ciasto: 4 jajka 2 szklanki cukru 1 kostka masła 4 łyżeczki kakao 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka Składniki na masę serową: 60 dag białego sera 4 jajka 1 opakowanie wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru, najlepiej pudru 1/2 kostki masła Wykonanie: Szykujemy ciasto; cukier, masło, mleko i kakao gotujemy, robiąc czekoladę. Odlewamy(...)tego ok 3/4 szklanki tej czekolady do polania ciasta po wierzchu, ale nie koniecznie. Do większej części dodajemy , ucierając, po jednym żółtku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu ubijamy pianę z białek i delikatnie musimy ją wmieszać do ciasta. Gotowe przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i szykujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem

Ciasteczkowy Potwór
Mini babeczki marmurkowe 175

mojego bloga nie wzięła  znikąd:) A jak sama nazwa wskazuje, moje dzieci to po prostu ,,potwory " ciasteczkowe i jak na takie przystało męczą mnie wiecznie o jakieś ciasto. A w szczególności moja najmłodsza pociecha, która ma niespełna dwa latka i ciągle zagląda do piekarnika w poszukiwaniu ,,ama". I jak zwykle mama musiała zrobić jej to ,,ama":) Ale doszłam(...)wniosku, że zwykłe ciasto jest już zbyt oklepane w naszym domu, więc zamiast upiec je w wielkiej formie , postanowiłam zrobić  bardziej poręczne ciasteczka. I tak powstały mini babeczki marmurkowe Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao kandyzowana skórka pomarańczowa 1/2 szklanki oleju Wykonanie: Białka ubijam na pianę

Ciasteczkowy Potwór
Pani Walewska 175

budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła 3 łyżeczki śmietany 18% Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki miękkiego masła i zagniatam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 3 godz. Ciasto musi być dobrze schłodzone, aby dało się ładnie rozwałkować. Po tym czasie wyjmuję ciasto, dzielę(...)blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Oba smaruję po wierzchu powidłami. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier puder, na końcu wsypuję mąkę ziemniaczaną. Bezą smaruję ciasta z powidłami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225'C na jakieś 10-15 min. Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam aby wystygło. Z mleka odlewam pół szklanki, resztę mleka gotuję

Ciasteczkowy Potwór
Śmietanowiec 247

Szaro, buro i ponuro na dworze, przynajmniej u mnie:( Pogoda nie sprzyja dobremu samopoczuciu, a w szkole mojego syna  była zabawa choinkowa. Tylko, że Pani nauczycielka zażyczyła sobie ciasta bez masy, a najlepiej żeby były kupione kruche ciasteczka. OK, zrobiłam znów takie zwykłe ciasto dla syna, ale do domu postanowiłam zrobić coś bardziej kolorowego. Ten optymistyczny akcent pozytywnie wpłynął(...)tylko na mnie, ale również na resztę mojej familii. To ciasto powinnam nazwać mlekowiec, gdyż masa jest z mleka lub ptasie mleczko, gdyż  ciasto jest bardzo leciutkie. Masę do śmietanowca robiłam trochę inaczej. A tam, podam Wam innym razem:) Jeśli jeszcze kiedyś zrobię, bo ta masa o wiele bardziej przypadła mi do gustu. Składniki: 2 szklanki mleka

Ciasteczkowy Potwór
Sernik krakowski 159

ostatni przepis, który wykorzystałam na święta. Teraz tylko pozostaje upichcić coś na bieżąco. Proponuję zmniejszyć ilość cukru w masie serowej. Te pół szklanki można sobie spokojnie odpuścić. Ciasto: 50 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 kostka masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany sól Masa serowa: 1 kg twarogu 5 jaj 1/2 kostki masła(...)owoców mango, papaja, ananas Lukier: 1białko 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder, miękkie masło sól i żółtka. Zagniatam ciasto dodając łyżkę  śmietany, zawijam w folię  i wkładam do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie wyjmuję, 2/3 ciasta rozwałkowuję i układam na blasze wyłożonej papierem

Ciasteczkowy Potwór
Cycki murzynki 207

pomarzyć, więc siedzę w domu przy kawie i ciachu, które polecam z całego serca. Lekko wilgotne, makowo-białkowe z masą, moczonymi biszkoptami i polewą czekoladową:) Niebo w gębie:D Ciasto:  15 dag maku 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 białek 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka Masa: 1/2 litra mleka(...)opakowanie cukru waniliowego Polewa: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 4 łyżki mleka Dodatki: 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów rodzynek tyle, ile biszkoptów Wykonanie: Ciasto- mleko gotuję, wsypuję mak i gotuję do miękkości. Odcedzam na sitku, studzę  i mielę trzykrotnie. Do zmielonego maku dodaję wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. białka

Ciasteczkowy Potwór
Orzeszki wg Siostry Anastazji 394

czasy, aż w końcu ...,,nadeszła wiekopomna chwila"... i na moim stole pojawiły się te małe, delikatne i chrupiące ciasteczka. Skorzystałam,  oczywiście, z książki Siostry Anastazji, pt: 100 Nowych Ciast i, jak zwykle, wyszły przepyszne:) Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag tłuszczu- pól na pół masło i margaryna ( ja użyłam samej margaryny) 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie(...)kostka masła Wykonanie: Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder ucieram na puch. Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszam i siekam nożem. Dodaje roztrzepane żółtka z cukrem i wyrabiam ciasto. Rozwałkowuję na cienki placek i wykrawam za pomocą kieliszka niewielkie kółka.  Foremki smaruję tłuszczem, wykładam ciastem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp.180'C na 10-12 minut, do zrumienienia

Ciasteczkowy Potwór
Rzeszowiak Siostry Anastazji 215

przepis powinnam była dodać już dawno temu. Jest to niesamowite ciasto 3 w 1,gdyż składa się z trzech ciast połączonych razem. To jest: sernik, makowiec i orzechowiec.Fakt, że jest dużo pisania i pewnie dlatego ciągle go omijałam, ale teraz naprawię swój błąd.  Oczywiście przepis zaczerpnięty z nieograniczonych zasobów Siostry Anastazji i jak zwykle rewelacyjne ciasto Składniki(...)masła 6 jajek 40 dag cukru pudru 10 dag rodzynek 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie: Ze składników zagnieść kruche ciasto. Mak sparzyć zemleć trzy razy, dodać masło, cukier, miód, olejek i pianę ubitą z białek. Orzechy zmielić zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier, masło, wymieszać i wystudzić. Do zimnej masy orzechowej dodać piane

Ciasteczkowy Potwór
Sernik idealny z kajmakiem 174

Sernik, ciasto niezwykle pyszne, ale ja mam raczej, do tego rodzaju wypieku, dwie lewe ręce.  Zawsze wychodził zbyt zbity i za mało puszysty. Aż w końcu udało mi się zrobić sernik idealny, lekki, puszysty i mega smaczny :) Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Gorąco polecam !!! Kruche ciasto : 120 g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1 1/4 szklanki mąki Masa(...)łyżka cukru waniliowego 1 szklanka kremówki 30 % 1 puszka masy kajmakowej Wykonanie: Piekarnik nagrzewam do 180'C. Masło ucieram z cukrem na krem, dodaję jajko, mąkę i miksuję. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 10 - 15 min, aż lekko się zarumieni. Wyjmuję i studzę. Twaróg rozcieram w malakserze i miksując dodaję stopniowo cukier

Ciasteczkowy Potwór
Shrek 175

dłuższej nieobecności zapraszam na rewelacyjne w smaku ciasto o wdzięcznej nazwie Shrek :) Czy ktoś nie zna jeszcze tego ciasta? nie sądzę. Chyba każdy już próbował choć raz. Pyszny biszkopt z masą  budyniową na zielonym "Pysiu", z bitą śmietaną i galaretką. Lekko kwaskowe w smaku, a zarazem słodkie i delikatne. ciasto pełne niespodzianek. Biszkopt: 6 jaj 12 łyżek cukru(...)łyżki cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam i dodaję stopniowo zmniejszając obroty miksera na drugi stopień. Formę o wymiarach 38x26 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę przez 35-40 min. Gotowe wyjmuje i studzę. Z pełnej butelki soku odlewam 1 szklankę i rozprowadzam w niej proszek budyniowy. Resztę

Ciasteczkowy Potwór
Czekoladowa Pokusa 164

Dlaczego Czekoladowa Pokusa? A no z tego względu, że nie można się mu oprzeć . Mocna czekoladowe ciasto z masą także czekoladową, posmarowany dżemem i polany polewą. Chyba więcej nie muszę niczego dodawać. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia:) Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)Białka wyjmuję z lodówki, za pomocą rózgi do piany ponownie ubijam, aż po wyjęciu rózgi pozostanie na jej końcu szpic z piany, który nie spada. Dodaję ubite białka do ciasta i łącze ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach 22x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury

Ciasteczkowy Potwór
Kora Dębu 222

Moja wersja popularnego ciasta, które jest znane i bardzo lubiane. Delicje zastąpiłam biszkoptem z galaretką , który imituje te popularne ciasteczka. Ciasto wygląda dość ciekawie w przekroju. Polecam w tej wersji lub podstawowej, czyli z delicjami w środku :) Biszkopt: 8 białek 3 żółtka 1 szklanka cukru 1 szklanka orzechów mielonych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy cappuccino o smaku(...)cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i mieszam z kawą cappuccino. Delikatnie  łącze  z masą jajeczną .Na końcu dodaję zmielone orzechy, przekładam ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temp. 180°C przez 30-40 min. Upieczone kroję na dwa blaty. Na  wkładkę  ubijam białka dodając po jednym

Ciasteczkowy Potwór
Mazurek pierrot-lion 154

Mazurek robiłam po raz pierwszy w życiu. Zawsze wydawało mi się, że takie ciasto, to nie ciasto. No bo jak może smakować zwykłe kruche ciasto z jakąś tam masą, bez żadnej wkładki i innych wizualnych polepszaczy? A może smakować i to wybornie, o czym przekonałam się na własnej skórze i teraz żałuję, że tak późno. Jeśli więc macie jakieś obiekcje(...)opakowanie czekoladek pierrot - 100 g 6 batonów lion 6 łyżek mleka Do dekoracji: biała polewa suszone morele daktyle kandyzowana skórka cytrynowa Wykonanie: Składniki na kruchy spód siekam, zagniatam kulę ciasta, zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Rozwałkowuję na prostokąt na blaszkę o wym. 24x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na  obrzeże ciasta miksuję

Ciasteczkowy Potwór
Jabłecznik francuski 165

Bardzo mi się spodobała zabawa w Weekendową Cukiernię , dlatego i teraz chętnie przyłączyłam się do wspólnego pieczenia i bardzo chętnie i z przyjemnością upiekłam Jabłecznik Francuski zaproponowany przez Mafilkę . Ciasto piekłam z ogromną ciekawością, co to takiego będzie?:) Podczas pieczenia pachniało cudownie w całym domu. Kiedy ciasto w końcu wystygło, z przyjemnością kroiłam je do kawy nie tylko sobie(...)proszkiem do pieczenia i wbić 2 całe jaja. Masę ucierać, aż będzie puszysta. Dobrze utartą masę wyłożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię. Obrane i pokrojone w "szesnastki" jabłka wyłożyć na ciasto i delikatnie docisnąć. Piec 35 minut na środkowej półce piekarnika. Śmietanę rozmieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz jajami i wylać na podpieczone ciasto z jabłkami. Piec dalej jeszcze

In my kitchen

Proponowane wyszukiwania