ciasto - 163312 przepisów (strona:2706/10888)

Pierniczki bez glutenu, wegańskie 242

cukru. Ładnie pachną i są interesujące w smaku. Jeśli chcemy, aby były wegańskie proszę miód zstąpić syropem klonowym. W przygotowaniu szybkie, ale nie tak proste do zrobienia, ponieważ ciasto jest bardzo sypkie i wymaga trochę uwagi. Z przepisu uzyskamy około 20 ciasteczek. Bardzo polecam…   Wszystkie produkty użyte w przepisie dostępne są w sklepie FREE , w którym można znaleźć wyłącznie(...)cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatowej, kardamonu     1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na średnich obrotach, powstanie kruszonka. Ciasto jest bardzo sypkie, ale jeśli będzie suche i po ściśnięciu nie będzie pozostawało w kształcie, proszę dodać jeszcze 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego. Ciasto wstawić do lodówki na około

Mała Cukierenka
Kruche zawijaski makowe 384

ustach. Możemy przygotować je np. jeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną w tempie ekspresowym jeszcze przed świętami. Z poniższego przepisu upiekłam 32 ciasteczka. Kruche zawijaski makowe Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 60g cukru pudru 60g masła 20g (1 łyżka) miodu 1 żółtko 1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia nadzienie 75g suchego maku (125g po ugotowaniu(...)zmieleniu) 1,5 łyżki (30g) miodu 1 łyżka (20g) masła 2 łyżki (24g) cukru pudru 1-2 krople olejku migdałowego (można pominąć lub zastąpić ulubionym zapachem) białko do posmarowania ciasta Wykonanie: - mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, zmielić 2-3 razy w maszynce  - mąki przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać zimne

Smakołyki Bereniki
Krucho-drożdżowe rożki z makiem 593

ilością maku - to polecam ten właśnie przepis. Są to wyjątkowo kruche, delikatne i pyszne ciasteczka, które na pewno urozmaicą słodką część świątecznego menu. Zdecydowanie potwierdzam słowa autorki przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą(...)upieczeniu Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać ją z cukrem, solą i drożdżami. Wbić żółtko i dodać śmietanę, wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm (im cieniej tym lepiej). Wykroić trójkąty o podstawie 10 cm i wysokości również 10 cm (fot.1) (zrobiłam je mniejsze niż w oryginalnym przepisie

Świat Ciasta
Uszka z kapustą i grzybami 187

Wigilię. W tamtym roku lepiłam po raz pierwszy  z grzybami  a w tym roku zrobiłam z kapustką i grzybami. Córeczka już się nie może doczekać :) składniki: ciasto 350 g mąki pszennej, użyłam pszennej Młyn Kopytowa 200 ml gorącej wody 2 łyżki margaryny lub masła szczypta soli 1 małe jajko farsz 100 g ugotowanych suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków(...)drobno pokroić, zeszklić na oleju. Ugotowane grzybki i kapustę drobniutko pokroić, dodać do cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku. Farsz odstawić aby wystygł. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać ze solą. Margarynę rozpuścić we wodzie. Do mąki dodać wodę oraz jajko. Wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut. Potem ciasto podsypać mąką i cienko

Monia miesza i gotuje
Bułeczki filipińskie - pan de sal 185

obtoczenia przygotowanie Mąkę  wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn*), dodać sól, cukier, następnie  wodę wymieszaną z olejem. Wyrobić  miękkie i elastyczne  ciasto, Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć(...)minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. w maszynie do chleba Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba zgodnie z instrukcją. U mnie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego (około

Stare Gary
Chleb żytni z kminkiem (40%) Hamelman'a 205

dopiero był wyczyn! Nie przypuszczałam, że kiedykolwiek upiekę żytni chleb bez foremki! Ciasto było mało chętne do formowania, raczej klejące. Z pomocą łopatek, skrobaków i innych różności, bez nadziei na powodzenie, udało mi się uformować dwa bochenki i przenieść  do koszyczków. Wyrastały  dłużej niż(...)pachniał kminkiem cały dom :) składniki zaczyn   363 g mąki  żytnia razowa 301 g wody 17g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 545 g mąki pszennej chlebowej 317 g wody 17 g kminku 17 g soli 4 g drożdży instant 664 g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 14 - 16 godzin przed

Stare Gary
Pszenno - orkiszowe bułeczki z ziarnami 167

Doroty z bloga  Moje Wypieki . Miękkie i na tyle smaczne, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia przekrojonej bułki - ani się obejrzałam a już wszystkie były zjedzone. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba i w niej też wyrastało.  Składniki na około 10 bułek: 250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej) 250 g mąki pszennej chlebowej(...)posmarowania ziarna do oprószenia: sezam, słonecznik, dynia, płatki soli, mak, kminek itp. przygotowanie Drożdże suche wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na równe

Stare Gary
Chleb żytnio-pszenny z tartym jabłkiem i ziołami 224

szara reneta, 320g wody. Umyte jabłko zetrzeć ze skórką na dużych oczkach tarki do jarzyn. Połączyć z pozostałymi składnikami, przykryć i pozostawić na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 895g zaczynu, 380g mąki żytniej typ 720, 240g mąki pszennej typ 750, 310g wody z solą (dałam 4 łyżeczki soli) 2 garście posiekanego zielonego owsa, lub inne zioła ( użyłam(...)czosnku niedźwiedziego ) przygotowanie Składniki ciasta dokładnie wymieszać do połączenia. Wyrabiać 3-4 minuty drewnianą łyżką lub mechanicznie. Na koniec wrzucić pocięty owies lub ulubione zioła. Mieszać jeszcze chwilę do dobrego połączenia składników. Pozostawić ciasto, aby odpoczęło na 20-30 minut. Posmarować tłuszczem i ewentualnie wysypać mąką razową, 2 foremki o wymiarach 25x12 i 23x12. ( piekłam w innych formach, trzeba dobrać

Stare Gary
Tureckie bajgle czyli simit 178

pieczeniem. Najlepsze po wyjęciu z piekarnika. Drugiego dnia też niezłe, ale może nie zjedzone lepiej zamrozić - będą jak świeżo upieczone. Dobre do kanapek, ale i bez dodatków też super! Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Składniki na ok 12 sztuk: 650 g mąki pszennej 250 g letniej wody 100 ml mleka 1 jajko 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek(...)szklanki wody wymieszana z 1 łyżką melasy lub miodu przygotowanie Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn * ), dodać resztę składników, pod koniec dodają oliwę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny

Stare Gary
Flammkuchen z botwinką 190

Bardzo polubiłam ciasto z  tego  przepisu. Kiedy nie mam czasu na ciasto drożdżowe do pizzy, robię właśnie placki na takim cieście. Tym razem pyszna wersja z botwinką i fetą. Miałam same liście botwinki z łodyżkami, buraczki wcześniej zakisiłam. Myślę że jeżeli mamy też buraczki, spokojnie możemy je podpiec razem z liśćmi i dodać do farszu.  składniki(...)placki) ciasto z  tego  przepisu liście wraz z łodyżkami z pęczka botwinki 1 młoda cebula pęczek młodej cebulki ze szczypiorem 6 łyżek jogurtu greckiego + 3 łyżki na wierzch 200 g fety papryka w płatkach przygotowanie Botwinkę umyć, osuszyć, łodyżki pokroić na drobne kawałki, liście pokroić w spore paski. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać

Stare Gary
Najprostszy makowiec z bakaliami na kaszy mannie pachnący pomarańczą 323

Jest to bardzo szybkie i proste ciasto, do którego nawet nie trzeba zbytnio się przykładać i wyciągać miksera, bo wystarczy kilka ruchów łyżką i ciasto gotowe! W cieście tym jest mnóstwo bakalii- dodałam posiekane orzechy włoskie, laskowe oraz migdały- z delikatną nutką pomarańczy, dzięki dodatkowi skórki oraz soku, a całość polana lukrem- pyszności :) Ciasto pięknie wyrasta, jest zwarte i gliniaste(...)dzięki czemu fajnie się kroi, wilgotne tak w sam raz. Jeżeli więc jeszcze nie macie przepisu na dobre ciasto z makiem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :) * kasza manna- 2 szkl. * mak mielony - 2 szkl. (użyłam zmielonego) * jogurt naturalny- 1 szkl. * cukier- 1 szkl. * bakalie- 1 szkl. * pomarańcza- 1 szt. (sok oraz skórka) * jajka- 2 szt. * jabłko starte- 1/2 szklanki Piekarnik

Kraina Miodem Płynąca
(Przed)świąteczna tarta z malinami 245

lepsze trawienie ;)  Dziś pozostaniemy przy temacie stołu, ale tej jego słodszej wersji. Pierniczki...Nie! Na nie przyjdzie jeszcze czas ;) W ostatnich chwilach tuż przed Świętami prezentujemy Wam ciasto, które nie jest z nimi ściśle związane (polecamy je na cały rok), ale przedstawiamy je w typowo świątecznym wydaniu, które pozwoli mu idealnie wkomponować się w pięknie udekorowany stół. Tarta(...)kakao 25 g cukru pudru 3 jaja + żółtko 200 g masła 55 g cukru trzcinowego 100 g gorzkiej czekolady 30 g czekolady mlecznej maliny Przepis: Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Kroimy 100g zimnego masła na malutkie kawałeczki. Składniki sypkie przesiewamy do miski (150 g mąki, cukier puder, kakao). Dodajemy do tego odrobinę soli i dokładnie wszystko łączymy. Do tej sypkiej masy

WeAreCrazy
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA MIGDAŁOWE 343

świątecznym stole nie może zabraknąć zdrowych ciasteczek, dzieci za ciastami raczej nie przepadają (przynajmniej u nas), za to ciasteczka uwielbiają. Czym większy ich wybór tym lepiej, każdy znajdzie coś dla siebie. Oprócz pierniczków zawsze przygotowuję jeszcze kilka wersji zdrowych łakoci. Dzisiaj proponuję Wam pyszne ciasteczka migdałowe, na mące orkiszowej i migdałowej, bez cukru. Zapach pieczonych ciasteczek jest cudny, a smak(...)kilka kropli aromatu migdałowego W misie miksera umieścić mąkę, dodać, mielone migdały, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, mielony ksylitol, zimne mleko (lub wodę), aromat migdałowy i zagnieść kruche ciasto (przy użyciu haka). Można również zagnieść ciasto ręcznie. Z ciasta uformować 2 kule, każdą zawinąć w folię spożywczą i umieścić na ok.30 minut w lodówce. Po tym czasie jedną kulę

Smaczne Zdrowe
Makowiec 230

puszek. Czuć ogromną różnice przy późniejszym zajadaniu, nie wspominając o plusach zdrowotnych (nie zjadamy całej masy rozmaitych E oraz tony cukru). Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Składniki: Ciasto: Szklanka mąki pszennej oraz garść do obsypywania 60ml letniego mleka 50g masła 2 żółtka 7g suchych drożdży (1 opakowanie) 2 łyżki cukru Szczypta soli Łyżka spirytusu Ziarenka z ½ laski wanilii(...)łyżki masła 1/5 szklanki kandyzowanych pomarańczy Lukier : 1/3 szklanka cukru pudru 1 lub 2 łyżki ciepłej wody Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, pod sam koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta kształtujemy kulę, układamy w naczyniu, przykrywamy ręcznikiem kuchennym. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Czekamy około godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość

Kolizje Smaków
Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami 397

kapusty kiszonej i pieczarek. Na wierzchu posypałam czarnuszką i czarnym sezamem. Można zajadać same na ciepło lub na zimno jak również podać jako dodatek do czerwonego barszczyku. składniki: ciasto 350g mąki pszennej+do podsypania, użyłam pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200g masła lub margaryny 1 jajko szczypta soli 100g gęstej kwaśnej śmietany farsz 300 g pieczarek 250 g ugotowaniej kiszonej(...)pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodać drobniutko pokrojoną ugotowaną kapustę. Wszystko wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić do wystudzenia. Przygotować ciasto. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie zrobić wgłębienie i dodać jajko śmietanę i kawałki masła. Wszystko zagnieść na jednolite

Monia miesza i gotuje